Od trenutka pritiskanja tastera ON do "bip" zvuka sa matične prođe u prosjeku 15 sekundi. Ništa nije OC-ano i u biosu je uključena opcija QUICK BOOT. Da li je ovo normalno za novije ploče ? Sve stare su butovale za 2-3 sekunde. Radi se o Asus P7P55D.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Od trenutka pritiskanja tastera ON do "bip" zvuka sa matične prođe u prosjeku 15 sekundi. Ništa nije OC-ano i u biosu je uključena opcija QUICK BOOT. Da li je ovo normalno za novije ploče ? Sve stare su butovale za 2-3 sekunde. Radi se o Asus P7P55D.
qiuck boot nema veze s brzinom boota vec s boot izbornikom koji je moguce ukljuciti s F tipokom i izabrati s kojeg uređaja bootati
moguce da ti je ukljucen express gate, ako je iskljuci ga
nisam siguran moze li se duzina post screena regulirati, provjeri u biosu-u
u biosu mozes iskljuciti post screen pa vidi koji uređaj dugo traži prilikom paljenja računala (ako ne pomogne prethodno) (isključi post screen i pogledaj kod uključenja koji duže traži)
Na Asusovom supportu tvrde da je to "Intelov feature", odnosno da procesor tih 15 sekundi vrši tuning memorije radi kompatibilnosti itd. Zanima me iskustvo sa drugim LGA 1156 pločama tj. da li se to dešava i na Gigabajtu, Asroku, MSI-ju ...
Na Asusovom supportu tvrde da je to "Intelov feature", odnosno da procesor tih 15 sekundi vrši tuning memorije radi kompatibilnosti itd. Zanima me iskustvo sa drugim LGA 1156 pločama tj. da li se to dešava i na Gigabajtu, Asroku, MSI-ju ...
ja nisam primjetio predug POST na svojoj ASRock P55 Pro ploci sa Intel Core i7 860 procesorom.