Vidjet ću onda, možda je baš na stolu spojim. Iako mi je možda najlakše samo poleći kučište na bočnu stranu i spustit unutra matičnu bez šarafljenja (za probu da vidim jel sve radi), mislim ne moram vući kavlove od napajanja van kučišta a opet je spajam brzo kao da je na stolu..
Uglavnom, danas sam uzeo termalnu MX-4, a matična je po GLS trackingu vidim već u Zagrebu i na dostavi. Poznavajući GLS ne vjerujem da će stići iz prve ali sutra bi mogla biti tu.. moment of truth je sve bliži..
...i normalno ispod MBO postaviš izolaciju da ne dodiruje metalne predmete (lim i matice za vijke koji su dolje ispod MBO).
Stigla matična, postavljena i komp se napokon PALI i RADI
Ali, sad problem na drugom mjestu. Cooler na grafičkoj se ne pali (ovaj na cpu normalno radi). Nisam stigao grafičku rastavljat i čistit od prašine, doslovno sam par puta puhno u nju i isprašio i vratio natrag kakva je bila, znači nisam je mogao u međuvremenu "potrgat" osim ako je nisam sjebo vađenjem i stavljanjem unutra ali ne znam, baš sam pazio da ništa ne oštetim. Ono što je zanimljivo da ventilatori sa paljenjem kompa krenu radit i onda stanu nakon sekundu/dvije, isto što se dešavalo na staroj mbo dok se nije htjela upalit. Grafičku uredno vidim na Windowsima i radi, trenutna temperatura 34 stupnjeva i raste.. treba li nešto dodatno podesit na novoj mbo da se ventilatori upale?
grafička - ASUS GTX750TI-OC-2GD5
stari mbo - Asrock H97 Pro4
nova mbo - Asrock Z97 Pro3
Da 80 žica je , normalno na 40pin utikaču ...lapsus.
Ali ne znači da se HDD može zato baciti...
????
Ako je konektor 40 pinski, onda ima i 40 žica/žičica ....
Nisu poduplane :)
NHF
-jesu, poduplane i zato se taj kabel i naziva 80.. i to za udma-ata66 i više modove-brzine (do 133, tad dolazi sata..). = 80 conductor ribbon cable
Čitam sad da se GPU ventilatori samo pale na početku i onda ugase ako nije potrebno, da tako mora bit. Pokrenuo GPU stress test i odmah se oba upalila!! Wow, sve radi!
Hvala puno ljudi na pomoći, bilo je ovo dugačkoh 8-9 dana bez kompa ali sve uz vašu pomoć sam uspio sredit. Na kraju me kvar koštao cca 60tak eura, nije strašno. U servisu bi mi samo da ustanove kvar uzeli 50€.
Hvala svima još jednom!!
Naravno da ne može sve proći bez problema.
Sinoć sam vraćao natrag komponente koje imam (tv kartica, lan kartica, hdd) i sve se bilo u redu do trenutka kad sam spojio svih 6 sata diskova. Prvo je izbacio onaj plavi error ekran da bi se potom par puta resetirao. Odspojio sam svih 6 i krenuo jedan po jedan spajat, došao do četvrtog kojeg je prihvatio da bi na petom prestao palit windowse, ulazi u neki njegov system repair program gdje nudi novu instalaciju windowsa, repair windowsa, task manager i sl. Isključio sam odmah sve diskove i ostavio samo jedan (glavni) koji je radio do tada normalno no ništa se nije desilo, ne pali windowse već nudi system repair. Odem na to, nuka bodova, opet isto. Ubacujem win10 na usb sticku opet ništa, odvrti on svoje ali na kraju ne "popravlja" windowse. Odem na task manager da vidim jesu li windowsi uopće tu, jesu sve je vidljivo da su na c disku zajedno sa svim mojim fajlovima.
Ima netko ideju što bi moglo biti prije nego krenem u novu instalaciju windowsa jer izgubit ću opet cijeli dan prije nego spasim sve te fajlove na starim windowsima i instaliram nove?
Ono što mi pada na pamet je bios? Ne znam jel stari vlasnik stavljo šta gore no meni piše trenutna verzija 9.1.25.1005 a tu verziju ne vidim na web stranicama matične da postoji uopće, ili gledam nešto krivo? Kad odem na Support - bios - izbacuje mi verzije koje počinju sa "2" i nije nimalo slično fornjem broju
web matične: https://www.asrock.com/mb/intel/Z97%20Pro3/#BIOS
slika biosa u attachemntu
Ima li tko ideju što napravit prije nego se upustim u novu instalaciju windowsa? Sve je kažem krenulo dodavanjem hdd-a koji su sad isključeni no nula bodova..
Izbacio sam sve dodatne diskove i ostavio jedan na kojem su Windowsi i neće bootat. Isti disk i Windowsi na njemu radili normalno prije nego što sam krenuo dodavati nove, sad više neće ni sam. U međuvremu doslovno nisam ni browser upalio, samo dodavao nove diskove i resetirao komp.
Izgubio mbr možda... probaj
Moguće je da kod instalacije windowsa koje već ima nije odrađena bez drugih diskova pa uz taj na koji je radio instalaciju treba i disk da bi bootao (sa skrivenim particijama) na kojem je nekad prije bio windows i ostale su te particije. Zato se nova instalacija radi bez priključenih drugih diskova da se ovako nešto ne dogodi a poslije se priključe ostali diskovi.
ps: Windowsi rade i na MBR diskovima tj. to ne može biti razlog problema.
..
- može biti problem bilo koja izmjena, ne 'tehnički' (os može .. vlasnik ne želi), nego 'sigurnost' tj opcije sec.boot-tpm.. koje upravo to onemogućuju, pri čemu to nije problem moda rada diska-kontrolera ali je problem uvjeta za uefi kriterije kao secboot..
-juzer je jednostavno pretjerao s promjenama, dodavanjima diskova bez da zna koji će izazvati neki problem ili 'pogurnuti' ''slovo'' (paht-boot..) pri čemu možda sve radi ok, tj treba samo pustiti automatiku da do kraja odradi fix-repair promjene dok iz licencčnih razloga tad win često ubije sam sebe što opet nije problem osa nego interesa-vlasništva-novca-licence.. a to tad automatika kad zbrlja ne želi fixati itd.
Moguće je da kod instalacije windowsa koje već ima nije odrađena bez drugih diskova pa uz taj na koji je radio instalaciju treba i disk da bi bootao (sa skrivenim particijama) na kojem je nekad prije bio windows i ostale su te particije. Zato se nova instalacija radi bez priključenih drugih diskova da se ovako nešto ne dogodi a poslije se priključe ostali diskovi.
Apsolutno vrlo vjerovatan razlog....ako je pri instalaciji win recimo na ssd bio u računalu spojen neki disk drugi bilo ssd ili hdd za pohranu recimo nakon odspajanja tog sekundarnog diska zna biti problem da ne diže win ili pravi problem pri butanju, osobno iskusio te par kolegama isto riješio misterij...zvuči banalno no tako je, kolega AF139 je apsolutno u pravu, nisam 100% tno pratio ovaj slučaj no da se zna....najsigurnije je prilikom instalacije novih win odspojiti ostale diskove sa mbo
Stvar je u tome što na tim Windowsima imam stotinu programa, postavki i passworda koje bi trebao negdje sačuvati i zato bi volio ući u njih.
Stavio sam drugi HDD u komp gdje su Windowsi sa starog kompa, ušao od prve u njih i uspio sam spasit dokumente sa tog SSD-a gdje su Windowsi koji od jednom ne rade, i to je ajde spašeno, ali htio bi ući u te windowse zbog lokalnih passworda i postavki koje ću izgubit ako ga samo tako izbrišem.
Inače ti Windowsi na SSD-u koji naprasno sad ne bootaju su snimljeni sami, bez dodatnih diskova, uvijek tako radim. I onda dodajem ostale diskova i bude sve ok.
U međuvremenu sam krenuo radit prema ovome da pokuša "popravit" boot no nula bodova, kod "bootrec /fixboot" stalno izbacuje access denied, googlam i vidim da se ta greško često dešava
https://pureinfotech.com/repair-master-boot-record-mbr-windows-10/
-i naravno ništa ne razumiješ, tj 'popravljat' ćeš po pogrešnim uputama ... jer koristiš uefi-postavke, vidljivo u infou, uefi-secboot-tpm.. to znači da 100% nije mbr nego gpt particijska shema (dizel-benzin razlika) kao i to da je vjerojatni razlog onemogućenog pristupa upravo smisao postojanja secboota.. tj što misliš čemu služi enkripcija i sl. .. dok će ti google izbaciti rezultat ovisno što utipkaš pa i kako fixati mbr, pri čemu ako to nije pravi uzrok možeš samo ubiti trenutno ispravan boot-zaštitu i ostati bez podataka jer opet to je smisao zaštite kao sec.boot.
edit... ispravak, neka druga tema-info cpu-id.. tak da taj dio zanemariti, možda je točno, možda nije.. mbr-gpt.. :)
U pravu si, treba UEFI
Evo me tipkam sa starih Windowsa, uspio sam ih pokrenuti zahvaljujući upustvu sa ovog linka, sljedio doslovno lika korak po korak i to je to.. boot radi ponovno!
Hvala svima još jednom!
Sutra planiram pokupit sve bitne stvari iz tih Windowsa i instalirati nove, ionako sam planirao to već odavno napravit. Nadam se da će onda bolje proći i dodavanje ostalih diskova.