Interni HDD prepoznat kao eksterni

poruka: 10
|
čitano: 2.449
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina

Nisam naišao na sličnu temu za ovaj problem pa otvaram novu (ispričavam se ukoliko stvarno postoji).

Dakle, naslov teme sve govori.

Imam dva diska:

- 1. disk je Seagate 320GB (star cca 4 godine) podijeljen na tri particije: jedna je sistemska, ostale storage

- 2. disk je WD 2TB caviar green (nov, cca mjesec-dva) - jedna particija storage only

Ploča je ASRock H77 Pro4/MVP.

Sistem se normalno pokreće, boota sa prvog hdd-a kako i mora biti. Međutim, ovaj drugi disk mi prepoznaje kao eksterni. Dolje desno kod sata mi je ona opcija "safely remove hardware and eject media" i mogu odabrati taj drugi disk (WD).

Nisam probao na to kliknuti, strah me posljedica {#} laik sam po tom pitanju.

Vjerujem da nije do jumpera pošto se radi o sata diskovima. Spojeni su jednim kablom iz napajanja s time da je WD ukopčan prije seagate-a.

Možda sam pogriješio pri utorima. Prvi disk (seagate) ukopčan je u SATA3_1, a novi (WD) u SATA3_A2. Pržilica LG (sata) je ukopčana u SATA3_A1. Neznam da li i ona igra ulogu u svemu tome, al ne šteti spomenuti.

Pa mi je sad slijedeće: sistemska particija (C:), WD (D:), druga particija prvog diska (E:), treća particija prvog diska (F:)

A vjerujem da bi novi disk morao biti zadnji (F:) ili to nema veze?

Unaprijed se zahvaljujem svima na pomoći.

Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
Re: Interni HDD prepoznat kao eksterni
Cican kaže...
Sistem se normalno pokreće, boota sa prvog hdd-a kako i mora biti. Međutim, ovaj drugi disk mi prepoznaje kao eksterni. Dolje desno kod sata mi je ona opcija "safely remove hardware and eject media" i mogu odabrati taj drugi disk (WD).

To je normalno. SATA je sustav koji podržava odspajanje diskova "naživo" (nakon SRH).

18 godina
Old Iggy kaže...
Cican kaže...

To je normalno. SATA je sustav koji podržava odspajanje diskova "naživo" (nakon SRH).

Skoro pa točno. Samo skoro.

Uključen je AHCI (Advanced Host Controler Interface) mod rada SATA diskova u biosu tj pod Sata Operational Mode nije stavljeno IDE/ATA već AHCI.

AHCI omogućuje da diskov kontroler koristi dodatne instrukcije koje smanjuju zagušenje pri pisanju i čitanju (dakle veće brzine) te da se SATA koristi kao plug&play odnosno da se disk može tekom rada spajati i odspajati slično kao npr USB stick (i isto je obavezno raditi Safe Remove Hardware prije iskapčanja).

Prodajem RAGE za PS3: http://www.bug.hr/forum/topic/igre-accounti-igrama/prodaja-igra-rage-playstation-3/129629.aspx?page=0&jumpto=2529211&sort=asc&view=flat
18 godina
191x7 kaže...
Old Iggy kaže...
Cican kaže...

Skoro pa točno. Samo skoro.

Uključen je AHCI (Advanced Host Controler Interface) mod rada SATA diskova u biosu tj pod Sata Operational Mode nije stavljeno IDE/ATA već AHCI.

AHCI omogućuje da diskov kontroler koristi dodatne instrukcije koje smanjuju zagušenje pri pisanju i čitanju (dakle veće brzine) te da se SATA koristi kao plug&play odnosno da se disk može tekom rada spajati i odspajati slično kao npr USB stick (i isto je obavezno raditi Safe Remove Hardware prije iskapčanja).

SATA bez AHCI-ja nije SATA. Za SATA mod rada mora biti uključen AHCI.

18 godina
Old Iggy kaže...

SATA je SATA ako se koristi SATA priključak i SATA kabel. Serijska veza između matične ploče i diska.

AHCI je standard nadodan na SATA standard, smislio ga je Intel.

http://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Host_Controller_Interface

Prodajem RAGE za PS3: http://www.bug.hr/forum/topic/igre-accounti-igrama/prodaja-igra-rage-playstation-3/129629.aspx?page=0&jumpto=2529211&sort=asc&view=flat
18 godina
191x7 kaže...
Old Iggy kaže...

SATA je SATA ako se koristi SATA priključak i SATA kabel. Serijska veza između matične ploče i diska.

AHCI je standard nadodan na SATA standard, smislio ga je Intel.

http://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Host_Controller_Interface

Da bi SATA radio kao SATA mora biti uključen AHCI, bez toga nema naprednih opcija kao puni command i subcommand set, NCQ i hotswapping.

Druga stvar je što dio ljudi trpa ATA kompatibilnost u BIOS-u radi jednostavnije instalacije.

Sam fizički spoj je potpuno nebitan.

18 godina
Old Iggy kaže...

Da bi SATA radio kao SATA mora biti uključen AHCI, bez toga nema naprednih opcija kao puni command i subcommand set, NCQ i hotswapping.

Druga stvar je što dio ljudi trpa ATA kompatibilnost u BIOS-u radi jednostavnije instalacije.

Ovo tako nije istina. Fizički spoj je itekako bitan. Serijski i paralelni prijenos nikako, ama baš NIKAKO ne može biti jednak.

Stavljajući "ATA" kompatibilnost na S-ATA uređaj nejga se ne pretvara u P-ATA.

18 godina
191x7 kaže...
Old Iggy kaže...

Ovo tako nije istina. Fizički spoj je itekako bitan. Serijski i paralelni prijenos nikako, ama baš NIKAKO ne može biti jednak.

Stavljajući "ATA" kompatibilnost na S-ATA uređaj nejga se ne pretvara u P-ATA.

Ne shvaćaš baš?

Sam spoj je nebitan, bitne su opcije koje SATA standard pruža.

Isti fizički način spajanja koristi i SAS pa ne možemo reći da je SAS u pitanju.

K tome i ATA diskove možeš spojiti s adapterima, no nemaš SATA opcije.

18 godina

Ok, ali kako god sad nekome ego bio pogođen, dakle odgovor bi bio:

Da, to je normalno. Kao što je normalno i ako je u BIOSu hdd

namješten na Legacy IDE, da se ponaša (ali samo ponaša)

kao pata hard, i neda isključiti u radu, i prijavljuje pri postu

kao "interni disk"... Dakle svatko je u pravu i case closed :P

nego ima li tko informacija, kad sam ovdje, hoće li i kada

izaći toliko dugo najavljivan intel RST koji će pod Raidom obavljati trim SSDova?

(ili je izašao a ja ne kontam?)

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.5.2012 0:13 (overhaul).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
overhaul kaže...
nego ima li tko informacija, kad sam ovdje, hoće li i kada

izaći toliko dugo najavljivan intel RST koji će pod Raidom obavljati trim SSDova?

(ili je izašao a ja ne kontam?)

Imas ovdje poslije alpha verzije izasla je i beta IRST 11.5.0.1149 beta

nisam probao ali kazu ljudi da sad radi TRIM za RAID 0

Google is your friend
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice