785 čipset jeste 100% kompatibilan sa HD5000 serijom, ali sam pročitao negdje da je Gigabyte-ova implementacija radila probleme sa Ati karticama u prvim verzijama BIOS-a.
Imo sam duron 800, P4 2.0, AMD 5600 sa pripadajućim pločama, i nikad nisam imo problema da zbog biosa graf.kartica pravi probleme.
Ni ja ni moji kolege i poznanici.
A kad se desilo da neće komp upalit, bilo je napajanje u pitanju (osušeni elektroliti).
Zamjenim elektrolite, prodam napajanje "lokalnom šverceru" i sebi kupim novo.
Eto
nije prvi put da nesto ugradujem..
update biosa ..neznam, mozda to upali..
Sigurno si oba 6- pinska priljučio?
Si clear cmos probao?
OK , možda se nisam dobro izrazio:
kod kolege autora teme se možda radi o tome da matična ploča ne prepoznaje noviju karticu hd5850 dok sa starom 9600GT radi bez problema.
Zato sam predložio update BIOS-a kao prvi i najbezbolniji korak
.
To je stvar koju bi se dosta dugo razmišlja da li da ja napravim. Koja je razlika između flashanja i updejta - dali je flashanje jedno te isto ili?
OK , možda se nisam dobro izrazio:
kod kolege autora teme se možda radi o tome da matična ploča ne prepoznaje noviju karticu hd5850 dok sa starom 9600GT radi bez problema.
Zato sam predložio update BIOS-a kao prvi i najbezbolniji korak
.
To je stvar koju bi se dosta dugo razmišlja da li da ja napravim. Koja je razlika između flashanja i updejta - dali je flashanje jedno te isto ili?
da, to je jedno te isto. samo provjeri obavezno da skineš bios baš za svoju ploču da ne bi bilo kasnije belaja ;)
Neznan ja to radit.. Šta dobijem flashanjem, kako se to radi, i što je najgore što mogu učiniti i da li se to može popravit
Neznan ja to radit.. Šta dobijem flashanjem, kako se to radi, i što je najgore što mogu učiniti i da li se to može popravit
fleshanjem dobiješ (u većini slučajeva) podršku za nove procesore, grafičke, nekad i pokoju dodatnu opciju za oc (kao na mojoj asrock-ici npr). mađutim, ako ti sva na kompu radi kako treba ne bi trebao stavljat novi bios. najgore što možeš napravit... hm... flashat s krivim biosom ili da ti nestane struje usred flasha (bolno iskustvo) pa matičnu na servis ili ako je noviji model ima dual bios iliti backup bios-a pa možeš vratit stari. ugl, ako nisi siguran nemoj radit, a ako beš želiš novi bios, daj nekom tko se razumije da to napravi
I koliko traje taj flash i da li gubim garanciju na to (ako kojim slućajem nestane struja)
traje otprilike minutu-dvije, a što se tiče gubljenja garancije to ti ne mogu sigurno reći (jer je mojoj već bila istekla garancija), ali mislim da ne. al da budeš siguran pitaj nekog tko ima takvo iskustvo ili tko se razumije više od mene
imam asus p5q-e i kupljena je nedavno tako da necu jos nista dirat
Provjeri uzemljenje od kućišta (mali crni kabel) možda je odvojen od lima kad si montiro karticu....ako nije to, probaj flashat bios matične neznam koju veziju imaš i koji proizvođač?
Probaj tu 5850 staviti u neki drugi komp. Misli da napajanje nije otišlo ako radi sa 9600GT. Znači jedina mogućnost ti je da je kartica neispravna, ili da je matična ne prepoznaje, pa moraš flasat bios na MBO, ali prvo provjeri karticu na drugom računalu.
100 posto je uzemljanje ili floppy. Imaš ga?
Sori nisam vidio da ti stara kartica radi... nista, zaboravi ovo moje.
gospodo problem je rijesen.
problem je bio u jednom starom molex konektoru kojemu je jedna zilica visjela na limu od kucista, cim bi se racunalo upalilo doslo bi do kratkog spoja.
valjda dok sam stavio stariju kartic onda nije se dodirivalo. to je sada rijeseno..
sve je bilo ispravno.
gospodo, Vama se zahvaljujem sto se mi pomogli na brojne nacine.
jos jednom hvala
Eto vidiš da je bilo baš nešto u vezi napajanja. Haha