Cudno ponasanje PC-a

poruka: 12
|
čitano: 1.618
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Cudno ponasanje PC-a

Maloprije sam dozivio jedno cudno iskustvo. Komp je normalno radio, medjutim, danas sam instalirao igru Batman Arkham City i pokrenuo je prvi put normalno, izadjem iz igre da nesto odradim i pri ponovnom pokretanju igre PC mi se sam restartovao. Nakon toga je uslijedila crvena lampica na kucistu i nakon 5-6 automatskih restartovanja dodjem do dijela sa odabirom pokretanja windowsa, odaberem da se normalno digne medjutim opet PC se opet restartuje. Poslije toga je nekih 5 minuta bio u nekom sleep modu, dakle radi ali nista se ne desava, niti se sistem startuje niti se PC gasi. Ugasim PC, istekam PSU, ponovo ukljucim, doceka me istih nekih 3 minuta kada PC radi ali se nista ne desava. Samo se cuje standardni zvuk iz centralne kada se PC tek upali. Inace procesor se vratio na normalni radni takt 2.4 a inace ga drzim clockanog na 3.0. Nakon toga se sistem normalno podigao. I PC trenutno normalno radi. Ono sto sam primjetio u tih par minuta kada se nista nije prakticki desavalo cooler od graficke je radio na max. 

Inace, ovo je cetvrta godina da sam PC sastavio a procesor sam clockao tek prije neka 4 mjeseca. Jel bi ovo oznacavalo mozda kraj zivotnog vijeka ili ? Mislim, to sam i ocekivao, dugo me i posluzio.. Ne znam sta bi drugo moglo biti u pitanju. Sada radi ok, ali ovo me malo zabrinulo..

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Re: Cudno ponasanje PC-a

Jesi pratio temperature?

14 godina
neaktivan

Temperature pratim redovno i OK su. Da se to desilo u sred igre posumnjao bi na graficku jer je svakako minimum za ovu igru pa me pregrijavanje ne bi cudilo. Ali znaci desilo se na samom pokretanju igre, dok je sve bilo full rastereceno.

15 godina

Jesi odvrtio koji test nakon što si clockao procesor, OCCT ili Prime95

14 godina
neaktivan

Kada sam clockao procesor jos nekad na jesen, odradio sam Orthos test i to sam pustio dugo da se vrti i tada nije bilo nikakvih problema. Inace je za E4600 skok sa 2.4 na 3.0 okarakterisan kao maciji kasalj i koliko sam upucen veoma uobicajen clock tako da ne znam zasto bi mi to stvaralo probleme.. 

15 godina

Ne bavim se baš klokanjem pa stvarno neznam jeli to može uzrokovati takve probleme. Nada se da će ti se javit netko ko više zna.

15 godina
odjavljen
Cudno ponasanje PC-a

Vrati procesor na tvorničke postavke pa vidi hoće li se to dešavati.

R.I.P Zotac 8800GT

2 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Veceras cu opet pustiti Orhtos da odradi svoje testove pa cu vidjeti hoce li biti ikakvih errora, ali opet sumnjam da je u tome kvaka. Mislim, vrtio sam protekla 3 mjeseca igre koje su jele i procesor i graficku pa nisam imao nikakvih problema, ovo je prvi put da mi se ovako nesto desava. Vise sumnjam na dotrajalost hardvera jer je ovaj komp pregurao ko necija dva. Ali opet cekam nekoga sa vise znanja od mene da me prosvijetli. 

14 godina
neaktivan
Cudno ponasanje PC-a

Može se dogoditi da ti je napon bio preslab ili prejak u jednom trenu pa se isključio da se zaštiti. Koje ti je napajanje? Provjeri ga sa voltmeterom da vidiš je li ispravno

Whoever undertakes to set himself up as judge in the field of truth and knowledge is shipwrecked by the laughter of the gods.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Vrtio sam testove u Orthosu nekih sat i po i nije bilo nikakvih errora. Napajanje mi je Mercury 500w, dakle nije brand name ali je sasvim dovoljno za "rutinski" clock ovog tipa. Takodjer mislim da nije do pregrijavanja, jer su temperature normalne a i na procesoru je Thermaltake Slim X3 cooler, mada sam citao po netu da ljudi clockaju moj procesor na 3.0 sa "stock" hladnjacima. Ne znam u cemu je problem stvarno, vidjecu kako ce se ponasati u narednim satima. 

Poruka je uređivana zadnji put pet 27.1.2012 19:11 (anabolicaa).
14 godina
neaktivan
Cudno ponasanje PC-a

Nisam rekao da je nedovoljno nego neispravno. Lako se dogodi da PSU ode, pogotovo ako je neko divlje.

Whoever undertakes to set himself up as judge in the field of truth and knowledge is shipwrecked by the laughter of the gods.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Problem je u grafickoj, pisao sam o tome u drugom threadu. Moze lock, hvala na feedbacku anyway.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice