Čudna usporavanja laptopa

poruka: 7
|
čitano: 2.660
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
pitanje

Vlasnik sam Forcebook Extreme laptopa, garancija istekla. Operativni sustav je Windows Vista Home, grafička kartica je GeForce Go 7950 GTX ( originalna tvornička kartica je bila Go 7900 ali je crkla te je bila zamijenjena još za trajanje garancije). "Pretpostavljam" da je otišla i baterija, tako da je trenutačno radim uvjek priključen na struju. Bateriju nažalost moram i dalje držati u laptopu zbog nezgodne konfiguracije da je ispod nje jedna od 4 "nogu" laptopa.

Problem je sljedeći. Prilikom igranja određenih igrica, npr. World of Warcraft, Mirror's Edge, Mass Effect, Warhammer 40k DoW2 etc. odjednom se igra uspori do neigrivosti. Nakon 2-3 minute takvog "rada", igra se odmrzne i nastavi raditi brzinom normalnom za moju konfiguraciju te nakon 30 sekundi-1 minute ponovno se tako zamrzne. Primjetio sam da usporavanje ovisi o zahtjevnosti same igre, tako da Mass Effect i Mirror's Edge pate najviše, dok Warhammer 40K na minimalnim detaljima, ili WoW na maksimalnim, ostaju čak i "igrivi". Međutim, druge igre poput npr. Homeworld 2, Warhammer 40K Dow1 ili čak Fallout 3/TES IV:Oblivion ne usporavaju uopće, te normalno rade.

Pokušao sam formatirati disk, te problem i dalje postoji.

Zbog isticanja garancije, te udaljenosti od službenog servisera laptopa (koji je u Zagrebu a ja sam u Puli), te cijene i potrebe za tim laptopom, nije mi baš svejedno da ga šaljem u Zagreb i gubim na Bog zna kolko vremena, te se nadam da je problem softwerski, a ne hardwerski. Ako itko ima kakvih savjeta kako riješiti, ili barem identificirati problem, molim odgovorite. Ukoliko je potrebno još informacija, mogu post sve što bi vam pomoglo u identifikaciji problema.

Hvala unaprijed na bilo kojem savjetu ili ideji!

0 0 hvala 0
16 godina
RE: Čudna usporavanja laptopa
prihvaćeno rješenje

izgleda klasičan primjer pregrijavanja, po ponašanju CPU-a... otvori ga, počisti hladnjak, malo paste i trebalo bi bit OK.

自豪的迎来了10周年的华诞。... na C64/TurboModul
16 godina
protjeran
Sila kaže...

Vlasnik sam Forcebook Extreme laptopa, garancija istekla. Operativni sustav je Windows Vista Home, grafička kartica je GeForce Go 7950 GTX ( originalna tvornička kartica je bila Go 7900 ali je crkla te je bila zamijenjena još za trajanje garancije). "Pretpostavljam" da je otišla i baterija, tako da je trenutačno radim uvjek priključen na struju. Bateriju nažalost moram i dalje držati u laptopu zbog nezgodne konfiguracije da je ispod nje jedna od 4 "nogu" laptopa.

Problem je sljedeći. Prilikom igranja određenih igrica, npr. World of Warcraft, Mirror's Edge, Mass Effect, Warhammer 40k DoW2 etc. odjednom se igra uspori do neigrivosti. Nakon 2-3 minute takvog "rada", igra se odmrzne i nastavi raditi brzinom normalnom za moju konfiguraciju te nakon 30 sekundi-1 minute ponovno se tako zamrzne. Primjetio sam da usporavanje ovisi o zahtjevnosti same igre, tako da Mass Effect i Mirror's Edge pate najviše, dok Warhammer 40K na minimalnim detaljima, ili WoW na maksimalnim, ostaju čak i "igrivi". Međutim, druge igre poput npr. Homeworld 2, Warhammer 40K Dow1 ili čak Fallout 3/TES IV:Oblivion ne usporavaju uopće, te normalno rade.

Pokušao sam formatirati disk, te problem i dalje postoji.

Zbog isticanja garancije, te udaljenosti od službenog servisera laptopa (koji je u Zagrebu a ja sam u Puli), te cijene i potrebe za tim laptopom, nije mi baš svejedno da ga šaljem u Zagreb i gubim na Bog zna kolko vremena, te se nadam da je problem softwerski, a ne hardwerski. Ako itko ima kakvih savjeta kako riješiti, ili barem identificirati problem, molim odgovorite. Ukoliko je potrebno još informacija, mogu post sve što bi vam pomoglo u identifikaciji problema.

Hvala unaprijed na bilo kojem savjetu ili ideji!

pa pogledaj temperaturu procesora u tom trenu,i tako neke stvari ...pa nam javi...
92% tinejđera sluša turbo folk. Ako si ti među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu glazbu kopiraj si ovo u potpis.
16 godina
neaktivan
autorov komentar

Skinuo sam Real Temp 3.00 (procesor je Dual Core @ 2.00 GHz), min temp. (idle) 42 *c, max 75 *c. Javljam se nakon otvaranja i čišćenja od prašine.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Kao prvo...vista je iako dobar sistem, baš se trudi biti veoma spor :) Nastavi na high performance (kad klikneš tipku windows i x, gledaj pod battery status). Onda, u device manager (imam engleski, izvini) kod diskova, klikni na dodatne nastavitve (policies) i klikni na oni drugi prozor dolje. Možeš i pogledati, ako ima novih drivera i na kraju...skidaj jedan defragmenter (može čak i auslogics disk defrag free) i može ti pomoči. Ako neče biti bolje...hm, vidjet čemo :)

16 godina
protjeran

Updateaj drivere, i provjeri temperature.

Intel Pentium Dual Core E5200 2,53Ghz, 2MB Cache, MBO BIOSTAR G31-M7 TE, 2GB RAM Kingmax 800Mhz, Club3D Radeon HD4550 512DDR3, HDD 320GB Hitachi

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
autorov komentar

Danas sam preuzeo laptop. Očišćen je od prašine, te stavljena je nova termalna pasta na proc. Idle temperatura je 19 *, temperatura pod opterecenjem je maksimalno 50*. Radi ko zmaj ovih sat-dva sto se igram na njemu, tako da se nadam da je problem rijesen! Do idućeg čišćenja barem....

Hvala svima na odgovorima!

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice