Crne crte na ekranu

poruka: 14
|
čitano: 11.128
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Problem

Bok. Imam jedan veliki problem koji me već muči dugo vrijeme. Prije 9. mjeseca mi je normalno radio pc, kada sam u tome mjesecu kupio grafičku i napajanje počele su mi se pojavljivati crne crte preko ekrana čim bi instalirao driver za vga i resetirao pc. Dao sam vga na tesiranje i nije bilo nikakvih problema. Kasnije sam kupio 8800 gts i malo jače napajanje i opet se pojavljuje isti problem (crne crte). Zanima me da li je grafička kartica možda ipak neispravna ili je pak moguć problem u matičnoj. Kada sam bio prisutan tijekom testiranja mojih komponenti dali su mi jače napajanje (koji sam nabrojao u opisu). Na servisu je sve radilo normalno, no kada sam se vratio kući opet isti problem. Pošto je na servisu normalno radilo, djelatnik me upozorio da ponekad taj problem koji imam mogu dobiti zbog loše električne instalacije u kući. Svi dijelovi su novi, ali sam na kraju odustao jer više neznam u čemu je stvarno problem i puna mi je kapa pa vas molim ako znate možda mogući uzrok. Smijeh

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.3.2008 21:44 (Veki).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Problem

Znači sad imaš jače napajanje i 8800tku koja je radila na testu ali  doma ti se javljaju crne crte preko ekrana?

Jesi li provjerio ispravnost kućnih električnih instalacija? Možda ti treba navratiti ekipa iz elektre..

Intel Core2 Duo E8400 6MB, 4GB OCZ Gold 800Mhz, Gainward GF8800GTS 640MB, Gigabyte X38-DS4 Ultra Durable 2
17 godina
neaktivan
Crne crte na ekranu

Jel sve uredu sa monitorem?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Možda je i monitor kriv?
17 godina
neaktivan

Monitor je ispravan jer sam testirao na drugome i na servisu. Da isključim matičnu ploču iz pitanja jer crne crte nisu karakterističan problem za matičnu već za grafičku karticu?

Možda i imam nekih problema s električnom mrežom pa ću provjerit.

17 godina
Crne crte na ekranu

odnesi komp kod prijatelja i tamo ga prkljuci i imas vise vremena za testiranje,ako tamo bude radilo kako treba onda je moguce da ima neke veze sa instalacijama u kuci

"Whenever my Boss pisses me off, I secretly change the password to his e-mail account.
When he can't log on, he'll piss and moan for 5 minutes, cursing the computer. Then he'll come groveling to me for my help. Once he's groveled enough, I re-enter the right password from my office, go to his and watch him look like a dummy while I log-on easily.
I just love it. Heh, heh, heh."
Poruka je uređivana zadnji put uto 4.3.2008 23:44 (crozoki).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Crne crte na ekranu

Zabij multimetar u utičnicu i provjeri napon na njoj

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.3.2008 23:53 (Paolo2612).
17 godina
Crne crte na ekranu

Definitivno predlažem isprobavanje na nekom drugom mestu (kod prijatelja, sa njegovom strujom, pa, ako nije to, sa njegovim monitorom... trebalo bi da uspete da otkrijete krivca), mada je možda najblje da lepo odmah ceo računar odneseš u servis, pa nek oni isteruju duhove iz njega. To je najsigurnije i poštedeće te daljnjeg nerviranja.

Što se tiče nekog mog nagađanja, išlo bi otprilike u ovom pravcu:

Pošto se ista stvar dešava sa dve grafičke, verovatno nije ona krivac.

Ako sam dobro razumeo, problem se ne javlja kad drajveri za grafičku nisu instalirani, već se koriste generički? Šta je onda drugačije? Pretpostavljam da je frekvencija na kojoj radi kartica ista (a i pretpostavka je da je grafička ok), možeš da eksperimentišeš sa rezolucijom, brojem boja i refresh rateom da vidiš da li će problem nestati kada se postave na iste vrednosti kao sa generičkim drajverom.

Vide li se te crte na screenshotu, ili su samo na monitoru?

Rekao si da si zamenio napajanje za jače, ali nisi naveo koje je u pitanju, kao ni šta sve imaš u računaru. Ako je prvo bilo od nekog lošeg proizvođača, pa si ga zamenio za jače iste marke, može biti da je problem tu i da ga zamena nije rešila.

Na kraju ostaje mogućnost električne instalacije, ali će ti sam multimetar malo pomoći da to utvrdiš, jer skoro sigurno nije u pitanju efektivna vrednost napona, već, ako je uopšte do struje, sitne oscilacije i šumovi, bilo da potiču iz nekvalitetne mreže, bilo da ih stvara neki uređaj koji te onda zeza preko nule.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Veki kaže...

Monitor je ispravan jer sam testirao na drugome i na servisu. Da isključim matičnu ploču iz pitanja jer crne crte nisu karakterističan problem za matičnu već za grafičku karticu?

Možda i imam nekih problema s električnom mrežom pa ću provjerit.

Pa to o matičnoj i nije potpuna istina.Može itekako zadavati problema,provjeri utor matične,tj.dali dobro "leži" grafulja,da nie prljav,i kakav je na kraju napon u utoru?Ponekad se to desi kod malo žešćeg naguravanja grafe u utor(pci,agp svejedno). 
17 godina
neaktivan
RE: Crne crte na ekranu
Ivan(4) kaže...

Rekao si da si zamenio napajanje za jače, ali nisi naveo koje je u pitanju, kao ni šta sve imaš u računaru. Ako je prvo bilo od nekog lošeg proizvođača, pa si ga zamenio za jače iste marke, može biti da je problem tu i da ga zamena nije rešila.

Na kraju ostaje mogućnost električne instalacije, ali će ti sam multimetar malo pomoći da to utvrdiš, jer skoro sigurno nije u pitanju efektivna vrednost napona, već, ako je uopšte do struje, sitne oscilacije i šumovi, bilo da potiču iz nekvalitetne mreže, bilo da ih stvara neki uređaj koji te onda zeza preko nule.

Napajanje ima 550 W ( THERMALTAKE W0101, TR2, PFC ) što sigurno nije problem, kod matične sam probao prebaciti grafičku na drugi pci utor ali se dešava ista stvar.

17 godina
Crne crte na ekranu

Onda smo eliminisali skoro sve. Napravi screenshot kada ti se crte pojave. Ako su crte i na screenshotu, onda je u pitanju ploča ili struja (procesor nije verovatan, jer bi ti ceo sistem bio nestabilan da on brlja). Ako crte nisu na screenshotu, onda nastaju negde na relaciji RAMDAC - monitor. Kako su i grafička i monitor testirani, pretpostavljam da je u tom slučaju definitivno struja.

Samo jedna stvar, kad budeš pravio screenshot: imao sam sličan problem pre nekoliko godina sa jednim CRT-om, braon crtice sa desne strane, obično kad se prikazuje nešto svetlo. Napravio sam screenshot i otvorio ga u fullscreenu i crtice su bile tu. A onda sam slučajno zumirao i video da se one nisu pomerile sa slikom, nego ih je monitor sam opet napravio pošto se na njemu prikazivala ista slika kao malopre, pa pazi da te nešto slično ne prevari.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Monitor možda? Može biti i da je procesor, pregrijao se.

Potpis bez imena, takozvani bezimeni potpis ili potpis koji nema imena...
17 godina
Crne crte na ekranu

Samo kad odneseš monitor kod frenda, trebao bi raditi min 3 sata. Da se zagrije potpuno.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Crne crte na ekranu

..."malo" kasnim al nema veze,početnik sam pa skupljam poruke...

Ja sam malo prestar da se miješam u te stvari ali mi se ipak čini...

Imao sam i ja crne crte u nekim igrama i slično, probao sve moguće, nosio ga u servis i promjenili mi grafičku ali ništa nije vredilo. nakon dve godine živciranja...možda monitor, možda zvučnici, možđa ovo, možda ono... i točno na dan isteka garancije riknula mi matična, dobio sam novu i od tada crne crte više nisam vidio...

Poruka je uređivana zadnji put sub 11.4.2009 11:35 (Jurra).
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice