Cooler ili nesto drugo

poruka: 16
|
čitano: 2.597
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
5 godina
neaktivan
Cooler ili nesto drugo

Pozdrav,

Imam jedan problem.

Prije 2 tjedna racunalo me pocelo zezati. Znalo mi se desavati da se monitor ugasi, a racunalo i dalje radi. Ali moram ga ugasiti na gumb da bi monitor proradio ponovo. Btw. monitor je ispravan.

Nakon toga znalo mi se desiti da mi se graficka automatski odspoji. Morala sam updejtati driver da je ponovo spojim. Mislila sam graficka mozda se graficka pocinje kvariti. Sinoc mi se ponovo desila ista stvar,

monitor se ugasi, komp moram restartat rucno da osposobim monitor kada sam primjetila da se CPU cooler uopce ne vrti.

Furmark sam pustila da vrti cca 5 minuta i sve je bilo ok, komp se nije gasio. Stres test sam prekinula kad je temperatura dosla do 80 stupnjeva, Heaven Benchmark bez problema odradim.

BIOS prepoznaje CPU cooler, ali ga Speed Fan ne nalazi.

E sad, ono sta meni pada na pamet da zeza jest napajanje. Komp je jos uvijek pod garancijom (kupljen prije cca 2 godine, garancija je 5), u HG spotu.

Zanima me dal bi rjesenje moglo biti softwersko prije nego ga odnesem na servis? Mozda da updejtam BIOS ili nesto slicno?

Problem mi je sto mi komp treba, a oni u servisu znaju zadrzati komp poprilicno dugo pa pokusavam to izbjeci. Ne mogu otvarati komp jer ima one naljepnice na kucistu, ako ga otvorim, gubim garanciju.

Primjetila sam da se monitor gasi samo ako se na kompu igraju igrice, i to ne sve. Npr Ranch Sim se pokrene 5 minuta max i komp se ugasi, neke lakse igrice se igraju bez problema.

Specifikacije:

TUF B450-Plus Gaming

AMD Ryzen 5 3600 6-Core

Radeon XT 580 Series

arctic cooler 34 esports duo (kupljen prije godinu dana)

0 0 hvala 0
10 godina
Re: Cooler ili nesto drugo

Šta piše u event vieweru poslije rušenja?

9 godina
prime95 s hwinfo u pozadini za pratit cpu temperature dok se ne stabiliziraju, i furmark isto pustit stress test da vrti dok se temp gpu ne stabilizira.

iako mozda zvuci ko gpu black screen problem s starijih amd grafickih neznam dali ove novije pate od istog problema, ali svejedno u tom slucaju s nekim gpu oc programom forsirat power state najjaci i dignit gpu vcore za desetak milivolti od stock napona.
Moj PC  
1 0 hvala 0
5 godina
neaktivan

The system has rebooted without cleanly shutting down first. This error could be caused if the system stopped responding, crashed, or lost power unexpectedly.

source kernel power

13 godina
Cooler ili nesto drugo

CPU cooler je kupljen prije godinu dana, a komp kupljen prije 2 i ima naljepnice? To su ti naknadno u hgspotu stavili drugi cooler onda? Taj cooler je dobar inače, osim ako nije dobro postavljen, al problemi bi se vjerojatnije ranije javili u tom slučaju.

Radeon xt 580 series, da nije ipak rx 580? Ne sjećam se xt verzije tog broja, nek me netko ispravi. Moj buraz je dugo vremena imao vrlo slične probleme sa radeonom 5700.

Tread softly because you tread on my dreams.
Poruka je uređivana zadnji put pet 18.2.2022 11:27 (ElektričnaOvca).
Moj PC  
0 0 hvala 0
5 godina
neaktivan

ok ali kako ce mi to ponovo "pocet vrtiti" cooler.

Btw, nisam napomenula u prvom postu, cooler svijetli, ali se ventilatori ne vrte.

5 godina
neaktivan

Cooler nije dosao u gotovoj konfiguraciji. Komp se puno zagrijavao pa je cooler kupljen naknadno i odnesen u HG spot servis da ga ugrade.

A za graficka:

https://i.ibb.co/XJP8jWK/gpu.jpg

13 godina
Cooler ili nesto drugo

Moguće je da ti cooler nema potrebu se vrtit, ne znam kako je namješten u biosu. Iako, sad sam baš pričao s burazom - on je dugo vremena imao problem koji zvuči identično (samo odjednom crni ekran, komp radi). Pitam ga kako je to riješio na kraju, koji driver za grafu - kaže da nije s driverima uspio, već je sve prestalo kad je prešao na win 11. AMD je imao tih problema s grafama, a ti sad vidi jel ti opcija apgrejd na win11. Iz mog iskustva, nešto što je nekome pomoglo ne mora pomoći i tebi, al eto, to je info koji imam.

Moj PC  
0 0 hvala 0
5 godina
neaktivan

Temperatura CPU se stabilizira na 85 stupnjeva a graficke max ide na 84

5 godina
neaktivan

Ne znam, al sve je radilo normalno do unazad 2 tjedna.

Temp idu do 85 stupnjeva, mislim da bi se trebao vrtiti u svakom slucaju.

Hvala ti

13 godina
Cooler ili nesto drugo

Jel se vrtio cpu fan za to vrijeme?

edit: ako vidiš fan, onda možda možeš vidjeti i je li spojen na cpu fan konektor u matičnoj, a ne na neki drugi. Označio sam ti na slici gdje se nalazi (gore narančasto) pa probaj pogledati.

slika slika
Poruka je uređivana zadnji put pet 18.2.2022 12:07 (ElektričnaOvca).
Moj PC  
0 0 hvala 0
5 godina
dragana87 kaže...

ok ali kako ce mi to ponovo "pocet vrtiti" cooler.

Btw, nisam napomenula u prvom postu, cooler svijetli, ali se ventilatori ne vrte.

Ne razumijem sad točno...

Hladnjak mora radit!Neče radit jedino ako je ištekan ili je koja žičica blokirala vrtnju ventilatora

I ne kužim da hlanjak svijetli!?

Oni ne svijetle jel nisu rgb ventilatori

5 godina
neaktivan

bravo, nije spojen uopce.

Sad mi tek nije jasno, godinu je radio kako treba i najednom se odspojio bez da je komp otvaran u medjuvremenu:S

5 godina
neaktivan

ne svijetli, odsjaj je bio sa obicnog ventilatora pa sam malo pobrkala loncice.

13 godina

Da, čudno. Možda je bio labavo spojen :D. Jel vidiš uopće kamo ide kabel od cpu ventilatora, mislim jel spojen drugdje ili visi negdje.

Btw, moguće je i da imaš 2 problema, tj. da ti to ne uzrokuje black screen. Taj hladnjak je solidan i mogao je i pasivno odrađivati svoje, a da nisi ni primijetila.

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.2.2022 12:39 (ElektričnaOvca).
5 godina
dragana87 kaže...

bravo, nije spojen uopce.

Sad mi tek nije jasno, godinu je radio kako treba i najednom se odspojio bez da je komp otvaran u medjuvremenu:S

Uglavnom,njihova greška!Donesi im komp i nek to naprave odmah ili ih nazovi i objasni pa da si sama to spojiš

Aljkavost na poslu-drugo ne znam šta da kažem

SVAKI komp mora proć određene testove da se vidi da li je sve ok tek onda ide dalje do korisnika-sve ostalo je totalni amaterizam-da su radili test vidjeli bi sve jer se hladnjak neče odspojit sam od sebe

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice