Boot sa cloniranog M2 NMVE

poruka: 4
|
čitano: 1.645
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
8 godina
neaktivan
Boot sa cloniranog M2 NMVE
Clonirao sam SSD sa starog laptopa Acer E1 na SSD M2 NMVE na novom HP G8 255. Ne mogu novi lap natjerati da se boota. Stalno javlja da nema OSa na hardu.
HP nema više Legacy boot u Biosu, je li to problem i kako to riješiti.
Clone napravljen sa Macrium Reflect.

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Boot sa cloniranog M2 NMVE

prekomplicirano za početnike.. tj previše uvjeta-problema, npr važno je koji os, win, licenca-verzija.. važno je bios, boot mod mbr-gpt + ostalo što traže novi kao tpm+secboot i sve se može ako znaš i imaš odgovarajuću pripremu dok se kloniranje u pravilu ne radi na različitim računalima upravo zbog ovisnosti o mbo-chipsetu i zaštiti .. teoretski win može ali ms ne dozvoljava baš sve-svima..

-kloniranje, da si na istom računalu samo zamijenio disk tad bi radilo, ovako si zamijenio sve.. i tad problem može biti sve, ne samo ispravno kopiranje-kloniranje nego i zaštita + postavke biosa koje recimo nova računala više ne nude a ako ne možeš podesiti legacy-mbr boot tad ne možeš bootati u tom modu, tj moraš novi install s novim postavkama za novi mod.

-modovi se ne mixaju, ne petljaju.. to je kao dziel-benzin, ili-ili .. + nije isto na jednom računalu mijenjati kad će recimo licenca dozvoliti boot, dok će ovisno o licenci kao oem win-ms killnuti ispravan boot ako ne želi dozvoliti tj ms se štiti a da tog nema tad bi mogao kopirati isti os-licencu na milijardu računala...

-ali win nije problem, ms je recimo darežljiv, možeš skinuti install-iso, kreirati install-stikić, sve klik-nextanjem.. i instalirati na novo računalo, bez keya-licence, radi. Kad sve radi tad razmišljaš dalje o recimo prenošenju podataka i sl. + instaliraš potrebne appse i ostalo što treba podesiti a što vjerojatno želiš preskočiti kloniranjem..

-nije nemoguće, nego previše stvari koje moraš znati i prije pripremiti, tj kompatibilnost na nivou boota-biosa kao preduvijet za bilo što, dizel-benzin.. + ovisno o licenci koju imaš pa i o tome kako je prije instaliran win na starom računalu, npr nadogradnja s xp-w7-8 na w10 ili clean.. itd itd.

-jedino što sigurno radi je clean, za ostalo je moguće ako zadovoljiš razne uvjete dok novi laptop više ne nudi izbor .. ali možda postoji i ta mogućnost, tj to oem-proizvođač kao hp radi u dogovoru s wintelom koji to guraju, tj oboej imaju interes .. i tad oem recimo zaboravi dati neku opciju u biosu, .. a možda nadogradnjom biosa ponovo dobiješ opciju, no kako je vrijeme išlo to je sve manje šanse tj više nema zakonske obveze da to omoguće i tad oni to ne žele.. a tad neće ni postojati noviji bios s tom opcijom kao npr legacy-mbr boot ili bez secboota itd..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
8 godina
neaktivan
Hvala na detaljnom odgovoru.
Htio sam izbjeći instalacije raznog softwera koji imam u radu (CAD/CAM .... ). Naj manji problem su Windosi.
11 godina

Nemoj odmah odustati , nešto slično sam imao problem ali sa win10 receovery boot usb stikom sam uspio da to sa bootanjem popravi.

Veći problem bi bio ako je problem sa bios i driver podrškom za noviji hardver.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice