Plaće u ICT tvrtkama izdvojena tema

poruka: 756
|
čitano: 619.929
|
moderatori: Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
RE: Plaće

Dakle, kao što je kolega iznad mene rekao - zapravo je. Smijeh EDIT: Matematika je jednoznačan i precizan alat te se kao takav nalazi u korijenu svake znanosti (od dešifriranja hijeroglifa, preko stvaranja modela sociološkog ponašanja ciljanje skupine, do impelentacije algoritama koji će u budućnosti simulirati ljudski mozak - obaberi BILO ŠTO iz BILO KOJE znanosti i siguran sam da će se u tome naći jako puno matematike, i to komplicirane matematike). Žao mi je što ti nije draga jer gledanje na stvari iz matematičke perspektive pomaže eliminirati sve greške uzrokovane ljudskim faktorom.

P.S.

A zbog ove druge rečenice sam ti dao TU jer su mi u principu dragi ZEN-ljudi, tu smo si negdje... Belji se

EDIT:

I nije istina da nismo cijenili ekipu s drugih fakseva - evo npr. PMF-ovci su nam bili jako dragi...! Namigiva Joj, joj... Daj nemoj biti iskompleksiran - to što si ekonomist ne znači da moraš izgubiti smisao za humor, ne? Smijeh

Vulkanac ha? :)

Prije mi se čini da su FER-ovci iskompleksirani, kompleks prevelikog ega (i prevelikih plaća, da se vratimo on topic) ?

16 godina
neaktivan
Plaće

Bukvo, čim se ti baviš? Freelanceaš od kuće i imaš tolika primanja da su veća od 10,000kn? Ili sam ja nešto pogrešno razumio?!

I neznam koliko je programiranje posao iz snova. Ja ga nikad ne bih mogao raditi. Treći dan bi pao u takvu depresiju...

Bustin at people who said my name in vain, I got no time for them tricks, I'm heavy in the game!!! I wanna be a baller, please, But the bitches and the liquor keep on callin me...
Poruka je uređivana zadnji put pet 9.7.2010 22:46 (Smooth Operator).

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Bukva kaže...

Informatika je cijeloživotno učenje. Pričati kako ćete završiti VŠS/VSS, položit tečaj-dva i onda raditi za neke masne pare. A ha, oke... Javite kojoj budali ste to uspijeli prodati da i mi ostali pošaljemo svoje CVe.

Ako ti završiš faks, a nemaš bar 2 godine nekakvoga iskustva - piš' kući propalo.

A na one cifre na koje ciljate... Yeah, right... Sorry, ali za tako nešto meni ne pada na pamet dići se iz kreveta, a kamoli rintati 40 sati tjedno, 4 i po tjedna mjesečno...

khm khm... da bas to ...

uz nekih 2.600 stranica manuala na njemackom talijanskom i engleskom, ponesto i srpskog...

tocno 3 tecaja: cisco, graficki dizajner i PLC master (nebitan trenutno)...

40 sati tjedno?

za placu kakvu spada dnevno barem po 10-12 sati...

Molio bih one koji su citali financijski preporod, milijunas u susjedstvu so on so on da se okane teme i gluposti sa investicijskim fondovima jer su to pretjerane stvari u kojima su rijetki uspjeli...

potpis :D
17 godina
neaktivan
Plaće

Realno gledano, naši faksevi jesu smiješni, i često traže učenje gluposti napamet.

Kad nešto znaš pa preskočiš glupost, budeš kažnjen, kao i svako pametnije dijete koje u školi "preskoči postupak", jer je napamet izračunalo 9/3*3/9.

FER dobar dio studenata završi bubajući na pamet i prepisujući. Da je samo na ruke nabrojati studente koji su razne kolegije prošli na trikove, štrebanje, prepisivanje, a u real-lifeu ne znaju što je rekurzija. - Kako se to vidi? Tako što magistar struke, ne zna ispisati sadržaj direktorija u konzolnoj aplikaciji. - Vidio sam jednog koji je napisao preko 500 linija i na pitanje što mu je sve to, on kaže da je za svaki folder napravio metodu koja isp.... ne moram dalje?!

Inače nam je struka tragična. Firma A slovi kao velika, milijuni se okreću, u svakim je vijestima reklama, a ponekad i skandal oko love - i što ima za poslovanje? Bazu podataka koja izgleda kao da ju je dizajnirao retardirani konj, a ne važan zaposlenik banke, firme i sl.: masu podataka u nvarcharMAX, datumi spremljeni kao nizovi stringova od 0-365, pojam relacija ne postoji nigdje osim u stotinama procedura u hrpi ifova i iteratora.

S druge strane firma napravi soft za drzavu (jer su drzavni strucnjaci na trima fakultetima nesposobni?), naplati ga pet milijuna kuna, a sruši se i dobije spontani pobačaj podataka i DoS zbog 3204,7 korisnika i 300k dokumenata. Komedija.

I onda kako možeš u IT-u očekivat veliku plaću? Nikako - zato što ili nemaš pojma i ne zaslužuješ nikakvu ili su šefovi toliko navikli na tudume, da ni nemaju predviđen budžet za netudume, koji potom, frustrirani, odu vani, u Kanadu, Englesku i ostale proleterske zemlje u kojima imaju pristojnu plaću i rade fini posao, a po znanju mogu i juniori biti u RH direktori svim ovim patetičnim šupcima koji za govna od Clarion i FoxPro "aplikacija" mlate "održavanje".

Bitno da se u Hrvatskoj zapošljavaju studenti, srednjoškolci i ostala jeftina snaga, a kad možda nauče (nedajbože) i počmu tražit više, onda ne produže ugovor, ne plate do kraja i nabave nove, svježe tabule rase koje koštaju malo, a "u ime iskustva i znanja" rade puno.

EU? Izlaz iz krize? - Ye, right.

Pravi znak inteligencije nije znanje, već mašta - Albert Einstein
Poruka je uređivana zadnji put pet 9.7.2010 23:57 (naxeem).
Moj PC  
12 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...

Matematika sveti gral svih znanosti!?

ROFL!!!

Daj nemojte takve gluposti javno pričati, netko vas možda shvati ozbiljno.

Pa matematika i jest osnova većini znanosti, ako ne i svakoj. Matematika je najveće blago uopće u kulturnom razvoju i civilizaciji. Sve u svijetu oko sebe možemo matematički opisati - sve osim "životne sile" - za sada.

Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

I onda kako možeš u IT-u očekivat veliku plaću? Nikako - zato što ili nemaš pojma i ne zaslužuješ nikakvu ili su šefovi toliko navikli na tudume, da ni nemaju predviđen budžet za netudume, koji potom, frustrirani, odu vani, u Kanadu, Englesku i ostale proleterske zemlje

Tu postoji i druga strana medalje...

Moj kolega je dobio otkaz jer je jednostavno previse znao...

Direktoru je svasta pricao sta on naravno nije skuzio (mali od palube je bio prije otvaranja firme), i onda je dosao decko koji blagog pojma nije imao o poslu, ali je direktoru laicki objasnio o cemu se radi. Na kraju obojica nisu znala o cemu pricaju, ali se to direktoru svidjelo i onda je skinuo ovog sa 7.000 kuna place i zadrzao ovog kojem daje 3.000.

Firma vec godinu dana doslovno propada, placa je pocela kasnit jer eto laicki je lakse objasnit.

Nakon toga pokusava se zaposlit ljude koji uopce nisu struka, ali oce radit, jer oni koji znaju i mogu traze placu kakvu zasluzuju.

Pricam o poslu u koji nemozes sutra dovest novog koji ce sve pohvatat jer ima neobican nacin strukture instalacija za koju ne postoji nikakva tehnicka dokumentacija...

Na kraju, radim sa ljudima kojima moram objasnit da ta crvena "znjora" ide u zid i da mu nemogu pokazat kuda ide jer cak ni ja neznam, a za onu zutu, nisam siguran, ali mislim da ide gore negdje :D

e onda ja budala uzmem cekic i razbijem jedno 5 soba zidova da bi napravio dokumentaciju i da sam znam gdje je koji kabel.

M_dip    matematika je majka svega i neznam zasto mrzis matematiku, ali ona je prisutna u svakom slovu koje si napisao na forumu...

u HRV se jednostavno znanje ne cijeni i ne zeli platiti jer se uvijek trazi vise za manje para, i onda dobiju nista za nista para i kukaju...

i tu dode KRIZA

17 godina
M_dipl. kaže...
naxeem kaže...
M_dipl. kaže...

ROFL!!!

Pa matematika i jest osnova većini znanosti, ako ne i svakoj. Matematika je najveće blago uopće u kulturnom razvoju i civilizaciji. Sve u svijetu oko sebe možemo matematički opisati - sve osim "životne sile" - za sada.

Matematika je jedna od osnova prirodnih znanosti, kojih ima tri - fizika, biologija i kemija. I dodatno, matematika je konstrukt ljudskog uma i kao takva nema objektivno važenje, Zato kažem, nemojte to tako olako iznositi na forumu jer ljudi ove teme čitaju i neki će klinac uzeti zdravo-za-gotovo to što većina "faca sa foruma" misli o matematici i prodavati iste te priče ljudima oko sebe, što u konačnici i rezultira ovakvim stanjem - da 90% ljudi misli da je matematika osnova svim znanostima.

Ne baš majstore, možda si si ti to tako u glavi uredio pa smatraš da se drugačije nesmije opisivati na tamo nekom forumu, ali ti očigledno brkaš temelje prirode i svega što iz toga proizlazi sa - školskim predmetima???? Biologija je specifična vrst kemijskih procesa, kemija je makro opažanje fizikalnih djelovanja, fizika je matematički objašnjiva pojavnost svemira i njegovih sila. Ukoliko imaš konkretne dokaze o suprotnom, idi pa prijavi naučni rad, zasluži Nobela i ponizi Weinberga i ostale Nobelovce koji su zatucani matematikom omogućili pretpostavke za ova računala na kojem tipkaš, monitore u koje blejiš i naposlijetku informatiku na čijim plećima se odvija funkcionalna upotreba našeg hardvera...

Uh, offtopic sam, pa da se vratim na temu; plaće. Neki su i sa 2 tisuće eura u redovitom minusu, a neki sa 2 tisuće kn imaju skupljenu ušteđevinu i žive bez kukanja, tako da je pitanje "dostatne" plaće i u tom pogledu složena pretpostavka.

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
the economist kaže...

Želio sam napomenuti da su Zeitgeist precjenjeni dokumentarci, a reagirao sam komentarom poslije tvojeg posta "Sve što ću reći je:

., što je zvučalo kao da je spomenut sveti gral ekononije.

S ovim bih se jako složio. Zeitgeistove treba pogledati, ali kad se samo malo promisli tijekom gledanja, ma koliko privlačne teze bile, one zapravo ne "drže vodu". Čak i ono što ima smisla, "argumentirano" je na krivi način.

16 godina
Hacker-ri kaže...

u HRV se jednostavno znanje ne cijeni i ne zeli platiti jer se uvijek trazi vise za manje para, i onda dobiju nista za nista para i kukaju...

i tu dode KRIZA

Upravo tako, a glavni dokaz tome je što se (skoro) nijedan poslodavac nije ponudio platiti studij i dati stipendiju budućim radnicima nego svi očekuju da se ovaj školuje na teret države. Ali kad treba platiti porez, e onda je to puno...

17 godina

Ma glavni problem su naši zakoni...npr u USA ako radnik odradi svoje, a ne dobije plaću, to je kazneno djelo, tj poslodavac je UKRAO radniku plaću.

Jedina iznimka je u slučaju stečaja, dok kod nas takvi uredno rade i ne plaćaju. Ista stvar je i sa plaćanjem između firmi, imam prijatelja

sa informatičkom firmom kojem nije problem ni porez ni plaće radnicima, nego kako uopće naplatiti odrađeni posao

17 godina
M_dipl. kaže...

Ne mrzim nego samo znam granice njene primjene. Nema veze to s forumom, uostalom, napisao sam o tome dovoljno da se shvati što želim reći.

Matematika je majka svega? Je li majka psihologije, filozofije, sociologije, prava, medicine, antropologije, povijesti, zemljopisa, lingvistike, politologije itd., itd.? Smiješno.

Još sam napisao da je i sama problematična i naveliko problematizirana, ali ne, matematika je majka svega..

Sad se već vadiš, naime napisao si u startu "Nije matematika sveti gral bilo koje znanosti"

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Plaće

Ima jedan moj kolega s firmom u kojoj zapošljava isključivo programere do 3000kn. Ako ne valjaju promijeni ih, a za jednu normalnu plaću, može dobiti 2-3 takva. Uz malo muke, ta dvojica ili trojica u nešto više vremena završe projekt na razini na kojoj se, uz malo truda, može prodati. Takav softver s vremenom je vrlo lako popravljati na račun klijenta.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...

ROFL!!!

A što je tu čudno? Pa fizika i kemija se toliko usko isprepliću s matematičkim izračunima da bez matematike ne bi mogle ni postojati.

Lijep pozdrav ;)
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Dado_ZG78 kaže...
M_dipl. kaže...

ROFL!!!

A što je tu čudno? Pa fizika i kemija se toliko usko isprepliću s matematičkim izračunima da bez matematike ne bi mogle ni postojati.

'alo svi?? Ajmo se lijepo izmjestiti u ovu temu da ne idemo tu stalno u offtopic. Namigiva

Retry. Reboot. Reinstall. Reformat.
Poruka je uređivana zadnji put sub 10.7.2010 12:51 (vlad0).
17 godina
neaktivan
BMT kaže...
Hacker-ri kaže...

i tu dode KRIZA

Upravo tako, a glavni dokaz tome je što se (skoro) nijedan poslodavac nije ponudio platiti studij i dati stipendiju budućim radnicima nego svi očekuju da se ovaj školuje na teret države. Ali kad treba platiti porez, e onda je to puno...

ok, to kod nas nadam se "jos" nije kazneno djelo, ali financijska policija jako brzo izlazi na teren i sudski dobivas svoju placu, nazalost, poslodavac nema nikakvih kazni u tom smislu osim ako nije krsio jos zakona, a u vecini slucajeva je...

naxeem kaže...

Ima jedan moj kolega s firmom u kojoj zapošljava isključivo programere do 3000kn. Ako ne valjaju promijeni ih, a za jednu normalnu plaću, može dobiti 2-3 takva. Uz malo muke, ta dvojica ili trojica u nešto više vremena završe projekt na razini na kojoj se, uz malo truda, može prodati. Takav softver s vremenom je vrlo lako popravljati na račun klijenta.

Tvoj kolega radi pametnu stvar za sebe, ali losu za programere.

Taj ce uvijek ostati na 3.000 i kad ide dalje sljedeci poslodavac ce mu rec: ah, tebi je 3.000 vidim dovoljno...

Tvoj kolega je ono sta ja zovem DUBRE... jer nakon projekta se nasmije i trlja ruke, dok mu radnici ne dobiju stimulacije, 99% vjerojatno...

Meni kod oca u firmi rade ljudi koji su poceli sa 2.800 kuna dok sada njih 8 od 10 ima placu oko 7,000 kuna jer im je placa rasla sa rastom posla i rastom njihovog znanja.

Tu pokazujes svojim radnicima da cijenis njih i njihovo znanje, i dajes im postovanje koje oni znaju uzvratit...

za zivot se i dalje ima, a bitno je da radis u sretnoj okolini...

Zato vecina firmi ima nezadovoljne ljude koji pokusavaju pobjec jer su nezadovoljni, a da ne pricam o motivacijama i zelji za novim znanjem

16 godina
Smooth Operator kaže...

Bukvo, čim se ti baviš? Freelanceaš od kuće i imaš tolika primanja da su veća od 10,000kn? Ili sam ja nešto pogrešno razumio?!

I neznam koliko je programiranje posao iz snova. Ja ga nikad ne bih mogao raditi. Treći dan bi pao u takvu depresiju...

Ja ne bih mogao raditi kao sys admin jer mi je to predosadan i prelinearan posao u kojem nema ni 1% kreativnosti koliko ima u programiranju... Svakome svoje...

Ako se netko voli baviti glazbom - super, go for it. Ja sam totalni antitalent u tome kojem bi ikakav doticaj s glazbom (a da to nije eventualno izrada neke aplikacije za glazbu / zvuk) bio pakao.

Čime se bavim? Student sam kojem je pomalo smiješno što ja, recimo, sam prije koji dan nabavio SSD od ~2000 kn bez pol problema, a ovdje ljudi kukaju kako jedva imaju za jesti. Isto mi je smješno što na holdu imam par projekata koji bi mi mogli popuniti i cijelu slijedeću godinu, a ovdje ljudi pričaju kako posla uopće nema. Isto tako mi je neshvatljivo kako sam ja prvi posao prihvatio kao freelancer za Polar prošlu jesen (znači za koji mjesec ću slobodno napisati da imam 2 godine iskustva), od tada bavio se malo noviniranjem, kratko radio na jednoj studentskoj televiziji, a recimo najveći projekt do sada ima veze s biometrijskim ispravama. I sve ovo sam napravio bez ikakvog papira. Well, zapravo jedini papir koji imam je svjedodžba o maturi (i to jošŠportske gime, tako da nije, jel, baš elitno). Kako? Čisto jer sam htio, jer sam pokazao entuzijazam, jer to volim i... Nisam imao jednu bolest koja je opće raširena među 'rvackim radnicima. A to je da sam uvijek tražio "feedback"... Da me se populjuje... Da se na najstroži način iskritizira moj rad i iz toga sam učio, a nisam imao stav, koji tako reći svakodnevno susrećem - "Ajd ti onda napravi bolje! Jel ti znaš koliko je meni vremena trebalo za to? Ali ja sam novi... Bla bla bla..."

Svaku priliku sam prigrlio 100%. Novac mi nikada nije bio motivator niti cilj, već znanje i reference, ali nikada, ali ama baš nikada si nisam dopuštao da me itko iskorištava i uvijek sam tražio da me se poštuje kao osobu i kao programera ("Kaj ti znaš? Pa ti si klinac!" "Ok, doviđenja!" - jedno je učiti od starijih i iskusnijih, drugo je kada te dočekaju na ama baš svaki puta na nož jedino zato što si jako mlad).

naxeem kaže...

Inače nam je struka tragična. Firma A slovi kao velika, milijuni se okreću, u svakim je vijestima reklama, a ponekad i skandal oko love - i što ima za poslovanje? Bazu podataka koja izgleda kao da ju je dizajnirao retardirani konj, a ne važan zaposlenik banke, firme i sl.: masu podataka u nvarcharMAX, datumi spremljeni kao nizovi stringova od 0-365, pojam relacija ne postoji nigdje osim u stotinama procedura u hrpi ifova i iteratora.

S druge strane firma napravi soft za drzavu (jer su drzavni strucnjaci na trima fakultetima nesposobni?), naplati ga pet milijuna kuna, a sruši se i dobije spontani pobačaj podataka i DoS zbog 3204,7 korisnika i 300k dokumenata. Komedija.

Kad se već ovdje spominje FER da ne ispadne da je on alfa i omega...

FER izrađuje gotovo sve aplikacije za školstvo. Koliko su te aplikacije kvalitetne... To je strava... Samo pogledajte koliko se slika učita na početnoj stranici Studomata. A sama aplikacija... Iskreno dođe mi da nabavim source code, isprintam ga i onda nekuda naguram onome tko je to isprogramirao... 

Isto ovo sada za upise na fakultet. Naprave im DDoS kada su išli pogledati jesu upali ili nisu... Krasno... Aplikacja koja ti doslovno određuje ostatak života sruši se pod malo većim naletom... Što bi bilo da je netko stvarno išao raditi napad koji sat prije zatvaranja svih upisa? Evo ti veselja.

A to je perjanica našeg IT školovanja... 

M_dipl. kaže...

Matematika je majka svega? Je li majka psihologije, filozofije, sociologije, prava, medicine, antropologije, povijesti, zemljopisa, lingvistike, politologije itd., itd.? Smiješno.

Još sam napisao da je i sama problematična i naveliko problematizirana, ali ne, matematika je majka svega..

U svakoj znanosti postoje anomalije i odstupanja (ako promatramo iz perspektive "svakodnevne znanosti").

Ok, matematika nije kozehstentna (to si valjda mislio na recimo euklidska vs "standardna" matematika?), ali nije recimo ni fizika (fotoni).

Matematika nije majka svega i to nitko ne tvrdi. Filozofija je majka svih znanosti. Međutim, matematika opisuje sve, doslovne, sve i upotrebljava se naširoko u svakoj znanosti (da nadodam i - umjetnosti) i zato je sv. gral svake znanosti. Recimo za ove gore znanosti koje si napisao na pamet mi padaju Markovljevi lanci, kao jedan model koji se može primijeniti u svakoj od gore nabrojenih znanosti.

Every hole is a goal!
17 godina
neaktivan
Plaće

Koristim studomat vec dugo itek sad skontam da ima 50 slika :DDDD

ali i dalje nemozes pljuvat po neznam koliko FERovaca i fakultetu opcenito...

od tamo su izasli jako kvaliteni ljudi i puni znanja, pa po nekoliko aplikacija ili veza sa ministarstvom nemozes osudivat jedan fax gdje ljudi vec na prvoj godini imaju posao nakon faxa

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...

Opet tumačiš kako ti paše. Ja tvrdim sljedeće: osnovne životne potrebe su krov nad glavom, prehrana, režije i (ako je potrebno) vozilo. Kakav je to moj profil? Ja sam mladi čovjek koji želi raditi ono što voli i od toga zarađivati dovoljno da se mogu sam uzdržavati.

Što je tu problematično. Ja nigdje nisam rekao da sadašnju lošu situaciju treba shvatiti kao dobru, niti da je se ne treba mijenjati, nego samo da se na nju treba naviknuti. U jednom si u pravu, ja ovo stanje rezignirano prihvaćam, dakle nevoljko i ne-entuzijastično ga prihvaćam, i želim da se promijeni, i spreman sam na tome i raditi, a do onda ću se "zadovoljiti" ovim minimumom o kojem sam pričao. Neki ljudi i o tom minimumu sanjaju...

Ma naravno i odjeća je luksuz, a tek zdravstvene usluge.. I naravno prehrana krumpirom, jer je već i meso lagani luksuz..

Tvoj profil? Ti si odabrao filozofiju i što ti očekuješ, da vodoinstalater ili dimnjačar artikulira želje nacije u tvoje ime? Ili bi ljudi tvojeg profila trebali biti prvi u formuliranju javnog mijenja?

Problematično je jer mladi obrazovani ljudi danas nisu spremni oblikovati svijet oko sebe u skladu s svojim uvjerenjima, već rezignirano prihvaćaju sve što im se servira. A ono što prihvaćaš, ne mjenjaš.. Nikada nećeš raditi u tom smislu s takvim stavom, kad si zadovoljan s minimalnim.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Bukvo: King-ICT je radio eMaticu, a ne FER i ta firma nikako u niti jednom segmentu ne oslikava FER niti studente FER-a, kao ni inžinjere proizvedene na tom fakultetu.
16 godina
Hacker-ri kaže...

ali i dalje nemozes pljuvat po neznam koliko FERovaca i fakultetu opcenito...

od tamo su izasli jako kvaliteni ljudi i puni znanja, pa po nekoliko aplikacija ili veza sa ministarstvom nemozes osudivat jedan fax gdje ljudi vec na prvoj godini imaju posao nakon faxa

Na svakome fakultetu ima izrazito kvalitetnih i sposobnih ljudi. Generalizirano govorim. Moji doticaji sa FERom nisu nikako pozitivni.

Mislim da to sada ne ispadne da volim pljuckati po FERu. Ima i na FOIu bisera nad kojima se zapitaš tko je njima dao da budu sveučilišni profesori.

naxeem kaže...
Bukvo: King-ICT je radio eMaticu, a ne FER i ta firma nikako u niti jednom segmentu ne oslikava FER niti studente FER-a, kao ni inžinjere proizvedene na tom fakultetu.

Moja greška. Ja sam mislio da je FER to radio.

Every hole is a goal!
17 godina
neaktivan

Nije. Država je, kao i navodno stotine drugih ugovora, za navodno 5 milijuna kuna (5,000,000)

17 godina
Bukva kaže...

Moja greška. Ja sam mislio da je FER to radio.

Ne, FER je radio ISVU

16 godina
Dado_ZG78 kaže...
M_dipl. kaže...

ROFL!!!

Matematika je alat za prirodoslovlje.

16 godina
neaktivan
Bukva kaže...

Čime se bavim? Student sam kojem je pomalo smiješno što ja, recimo, sam prije koji dan nabavio SSD od ~2000 kn bez pol problema, a ovdje ljudi kukaju kako jedva imaju za jesti. Isto mi je smješno što na holdu imam par projekata koji bi mi mogli popuniti i cijelu slijedeću godinu, a ovdje ljudi pričaju kako posla uopće nema. Isto tako mi je neshvatljivo kako sam ja prvi posao prihvatio kao freelancer za Polar prošlu jesen (znači za koji mjesec ću slobodno napisati da imam 2 godine iskustva), od tada bavio se malo noviniranjem, kratko radio na jednoj studentskoj televiziji, a recimo najveći projekt do sada ima veze s biometrijskim ispravama. I sve ovo sam napravio bez ikakvog papira. Well, zapravo jedini papir koji imam je svjedodžba o maturi (i to jošŠportske gime, tako da nije, jel, baš elitno). Kako? Čisto jer sam htio, jer sam pokazao entuzijazam, jer to volim i... Nisam imao jednu bolest koja je opće raširena među 'rvackim radnicima. A to je da sam uvijek tražio "feedback"... Da me se populjuje... Da se na najstroži način iskritizira moj rad i iz toga sam učio, a nisam imao stav, koji tako reći svakodnevno susrećem - "Ajd ti onda napravi bolje! Jel ti znaš koliko je meni vremena trebalo za to? Ali ja sam novi... Bla bla bla..."

Svaku priliku sam prigrlio 100%. Novac mi nikada nije bio motivator niti cilj, već znanje i reference, ali nikada, ali ama baš nikada si nisam dopuštao da me itko iskorištava i uvijek sam tražio da me se poštuje kao osobu i kao programera ("Kaj ti znaš? Pa ti si klinac!" "Ok, doviđenja!" - jedno je učiti od starijih i iskusnijih, drugo je kada te dočekaju na ama baš svaki puta na nož jedino zato što si jako mlad).

Ne, ti meni opet nisi jasan. Kažeš da ne bi ustao za nekih 10,000kn iz kreveta, točnije ni bi išao na posao za te pare. I SSD ti je kao nešto dobro što kupio u zadnje vrijeme? Ti očito živiš na grbači svojih staraca, jer vjerojatno nisi u životu platio struje, Interneta, niti si kupio kilogram teletine za ručak. Pošto sam odrastao bez oca, znam što je to, kad moraš ići na fax s taman toliko para da platiš dom. Jednostavno, nisam imao. Mama mi nije mogla dati.

E sad da vidim. Ja sam ove godine kupio LCD televizor (~500€), gume,servis na staro auto (300€), drugo auto (Passat, 5,500€), staro sam ostavio mami, foto-aparat (200€) i novu kuhinju kući (4000€). To ti je preko 10,000€ ove godine. Nikakva kredita nemam. Kako?

Firma mi je dala beskamatnu pozamjnicu, i gazda od sebe dao mi 1000€. Tek tako. Zašto su mi to dali? Evo ti jedan primjer od prošlog tjedna. Ja spavam, 11 sati nevečer. Mobitel zvoni,struje nestalo, UPSovi nisu izdržali, programi ne rade. Ja laptop, Siemens PLC i uputim se 50km dalje u ponoć. Naravno napravim to. Da ja tad nisam došao, 50 ljudi u 3. smjeni su mogli ništa drugo nego kartati. I kad zbrojiš gubitke, samo za tu smjenu, veći bi bili gubitci nego moja pozajmnica. Novac ti nije motiv? Boga mi brajo, kad nemaš za gaće promjeniti, bit će ti.

I tko nije vidio i računao volumne inergrale, difrencijanle jednadže i kombinaoriku, nema šta pljuvati matematiku. Ta ista matematika je najveći filtar na faxu, radi nje odustaju s faxa. Premda FERu i sličnim fakultetima fali stručnih predmeta. Zbilja čovjek iscjede matematika, fizika i elektronike koje kasnije malo kom treba. Ne kažem da je to loše, ali možda da ipak to smanje...

Da, matematika jest osnova svega. I ekonomije, fizike, bla-bla. Zašto? Jer se sve može s njom objasniti i izračunati.

Bustin at people who said my name in vain, I got no time for them tricks, I'm heavy in the game!!! I wanna be a baller, please, But the bitches and the liquor keep on callin me...
Poruka je uređivana zadnji put ned 11.7.2010 11:22 (Smooth Operator).
16 godina
Smooth Operator kaže...

Ne, ti meni opet nisi jasan. Kažeš da ne bi ustao za nekih 10,000kn iz kreveta, točnije ni bi išao na posao za te pare. I SSD ti je kao nešto dobro što kupio u zadnje vrijeme? Ti očito živiš na grbači svojih staraca, jer vjerojatno nisi u životu platio struje, Interneta, niti si kupio kilogram teletine za ručak.

Sad mi još reci gdje sam ja napisao da ne bih usato za nekih 10 000 i ako treba šaljem pismenu ispriku. Čitaj kako sam napisao, a ne kako ti se svidi. (ja sam time referirao na ono što je ovjde prikazano kao sasvim normalnim da jedan HC programer ima plaću od 3500 - 4000 kn)

Na ovo ostalo samo ću se slatko nasmijati.

A ako ćemo igrati na kartu suosjećanja, mogu ja izvući svoj liječnički karton, za koji ne znaš jer pripada meni ili stovru dr. Frankensteina...

I za boga miloga, ne izokreći moje riječi kako ti se svidi. Jedno je osigurati životnu egzistenciju, drugo je promatrati sve kroz prizmu novaca. Probaj nešto napraviti radi zadovoljstva i jer to voliš, a ne zato jer na kraju svega stoji vreća sa zlatom, već gledaj na to kao na bonus. Život će biti ljepši...

Jedina razlika između mene i vas može biti to što sam ja neoženjen i nemam djecu, tako da, nakon što sve platim što trebam, previše ne opterećujem koliko imam na računu i mogu bez pol problema raditi kojekakve egzibicije (ko ovaj SSD). Ako sam tolko glup da ću ubiti, ne znam, 2000 na izlazak, a onda ne imati za jesti slijedeća tri dana. A moja glupost... Netko sa obitelji, to tako ne može. To shvaćam i to je recimo jedino gdje sam ja u prednosti nad vama kada razgovaramo o financijama. No tu su blagodati mladosti, a kako će to izgledati za 5 - 10 -15 godina, vidjeti ćemo...

P.S. Mislim da sam naglasio da ja to promatram iz PoVa programera... 

Every hole is a goal!
16 godina
neaktivan
Plaće

Previše filozofiranja. Prvo i glavno u maslowljevoj hijerarhiji životnih je osigurati egzistenciju. To ostalo je samo naklapanje nekoga tko nije niti ovo prvo okusio.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Maslowljeva_teorija_hijerarhija_potreba

Tko to radi samo što voli raditi (koji to Hrvat voli raditi,osim tebe?), nego što sam morao preživjeti.

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.7.2010 11:43 (Smooth Operator).

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Bukva kaže...

I za boga miloga, ne izokreći moje riječi kako ti se svidi. Jedno je osigurati životnu egzistenciju, drugo je promatrati sve kroz prizmu novaca. Probaj nešto napraviti radi zadovoljstva i jer to voliš, a ne zato jer na kraju svega stoji vreća sa zlatom, već gledaj na to kao na bonus. Život će biti ljepši...

Jedina razlika između mene i vas može biti to što sam ja neoženjen i nemam djecu, tako da, nakon što sve platim što trebam, previše ne opterećujem koliko imam na računu i mogu bez pol problema raditi kojekakve egzibicije (ko ovaj SSD). Ako sam tolko glup da ću ubiti, ne znam, 2000 na izlazak, a onda ne imati za jesti slijedeća tri dana.

Ma naravno, s 20 g. imaš 2000 kn u džepu i misliš da je svijet tvoj.. Kao i s 7 g. i 100 kn poklona ispod bora.. Samo, što kad si glup i potrošiš novce, a onda djeca nemaju za jesti slijedeća tri dana?

A što ako je novac zadovoljstvo?

Smooth Operator kaže...

Previše filozofiranja. Prvo i glavno u maslowljevoj hijerarhiji životnih je osigurati egzistenciju. To ostalo je samo naklapanje nekoga tko nije niti ovo prvo okusio.

Pun pogodak.

Dakle prva je fiziološka potreba organizma, a druga je potreba za sigurnošću. Kad su zadovoljene te dvije potrebe, mogu se zadovoljiti i ostale potrebe. Pitanje je sad; koliko ljudi se danas u HR osjeća sigurno u ekomonskom smislu? Može se predvidjeti događaje u bližoj i daljnjoj budućnosti?

M_dipl. kaže...

Opet izvlačiš van konteksta. Ja nisam zadovoljan minimumom, ja se njime zadovoljavam radeći istovremeno na poboljšanju. To je velika razlika. Zdravstvene usluge su zaseban problem, one bi trebale biti besplatne u potpunosti (isto kao i obrazovanje), jer pripadaju onome čime se svi političari busaju u prsa a o čemu istovremeno ne znaju mnogo - temeljnim ljudskim pravima!

Ne izvlačim ništa iz konteksta; ti si rekao da se treba naviknuti na situaciju takva kakva je. Dakle zadovoljan si stanjem. I magarac se na batine navike, doduše nevoljko, ali rezultat je isti..

A zdravstvene usluge nisi spomenuo u kontekstu minimuma, a takvih tema ima još X.

Btw, kad smo kod temeljnih prava, kaže naš ustav;

Članak 54.
Svatko ima pravo na rad i slobodu rada.
Svatko slobodno bira poziv i zaposlenje i svakomu je pod jednakim uvjetima dostupno svako radno mjesto i dužnost.

Članak 55.
Svaki zaposleni ima pravo na zaradu kojom može osigurati sebi i obitelji slobodan i dostojan život.

Pa sad pokušaj objasniti 300.000 ljudi na zavodu da je u stvari dobro i da se treba zadovoljiti situacijom. I bogtepitaj kojoj brojci ljudi koji rade, a ne mogu svojom zaradom osigurati sebi i obitelji dostojan život.

I jedno retoričko pitanje; kako to da se taj dio ustava nije zakonskim i podzakonskim aktima uredio na način kao što je to uređeno npr. kada se ne plaća porez?

M_dipl. kaže...

Sad, ovo zaista ne razumijem. Odakle ti izvlačiš ovo sa artikuliranjem želja, bilo mojih bilo nečijih drugih!? Društvo treba napredovati, neki taj napredak promatraju ekonomski, neki politički, ja ga promatram moralno. Po mom sudu, moralni je napredak osnova za svaki drugi napredak ako želimo da društvo kao cjelina zaista napreduje, a ne samo jedna "klasa" tog društva. Osobno sam spreman, u mjeri u kojoj mogu, učinit sve da se društveno stanje poboljša. Što ti hoćeš od mene?

Od tebe osobno ne želim ništa. Međutim da društvo napreduje u bilo kojem smislu, potrebno je društvo mjenjati. Za te promjene mora postojati kritična masa, kao i netko tko će artikulirati želje te mase. I tko bi trebao biti nosioc tih promjena? Radnici Salonita? Seljaci s traktorima? Ili filozofi, političari? U tom smislu imaš obavezu djelovati, kao što liječnik ima obavezu pomoći i izvan radnog vremena. Inače si fulao zanimanje..

M_dipl. kaže...

Uletio si u raspravu ad hoc ne razumijevajući kontekst i napadajući me na račun stvari koje ja nisam ni pomislio, a kamoli napisao. Smiri se malo i pročitaj svoje i moje postove ponovno! Napadaš me kao da ja sad zagovaram onu politiku mrkve i batine, odnosno, šuti i radi, jer ako progovoriš dobit ćeš po nosu, a takva pozicija ne može biti dalje od mene nego što jest.

Ma, 'ladan sam k'o špricer' i potpuno smiren. I napisao si upravo to, a što si mislio, tko će znati. Dakle biti rezigniran ne znaći nevoljko i ne-entuzijastično prihvaćanje, već upravo skrušeno mirenje s sudbinom. A takvi ne mjenjaju ništa, pomirili su se s činjeničnim stanjem, kao i ti. Lažeš sam sebe..

17 godina
neaktivan
Smooth Operator kaže...

Tko to radi samo što voli raditi (koji to Hrvat voli raditi,osim tebe?), nego što sam morao preživjeti.

Ja radim što volim i guštam u tome. :-)

P.S. SSD od 2000kn je govno.

17 godina
naxeem kaže...
Smooth Operator kaže...

Ja radim što volim i guštam u tome. :-)

P.S. SSD od 2000kn je govno.

Ja imam INTEL X25M-G2 koji dodje puno manje od toga i on je govno?

I'm going woo woo
17 godina
neaktivan
80GB je mrvicu sitno, ali nije u tome bio štos:)
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice