Plaće u ICT tvrtkama izdvojena tema

poruka: 756
|
čitano: 626.256
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Plaće

Nije to samo problem Hrvatske, nego je čitav zapad takav. Imam rođake u Kanadi, kod njih je sve na mortgage (morgać), i auto i kuća, sve je u banci.

Cijeli sistem je tako zamišljen, pogledajte dokumentarac zeitgeistt.

Ja osobno niti sam kad imao, i izbjegavam kredite...

Bustin at people who said my name in vain, I got no time for them tricks, I'm heavy in the game!!! I wanna be a baller, please, But the bitches and the liquor keep on callin me...
Poruka je uređivana zadnji put pet 9.7.2010 10:54 (Smooth Operator).

2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RE: Plaće
Smooth Operator kaže...

Nije to samo problem Hrvatske, nego je čitav zapad takav. Imam rođake u Kanadi, kod njih je sve na mortgage (morgać), i auto i kuća, sve je u banci.

Cijeli sistem je tako zamišljen, pogledajte dokumentarac poltergeist.

Ja osobno niti sam kad imao, i izbjegavam kredite...

Sve što ću reći je:

. Skinite si ga odnekud ako vam se ne da gledati na Youtube-u.

Retry. Reboot. Reinstall. Reformat.
Poruka je uređivana zadnji put pet 9.7.2010 11:00 (vlad0).
16 godina
neaktivan

Sve što ću reći je:

Zeitgeist serijal je obični populistički dokumentarac. Te "nevjerojatne i šokantne" činjenice se uče na prvoj godini ekonomskog fakulteta, i to iz predmeta "Monetarno-kreditna politika", te se ne može položiti kolokviji a komoli ispit da se ne zna način rada centralne banke i kreditne ekspanzije kao takva.

Dokumentarac je napravljen za gledatelje bez ekonomskih znanja, spojen sa orkestralno-mračnom glazbom i prodan ciljanoj publici. Kada malo razmisliš, najveći civilizacijski doseg je postignut u Skandinaviji i zemljama Beneluxa koje se vode upravo tim principima već cijelo stoljeće, što znači da nije sistem pogrešan već je greška u ljudima koji zloupotrebljavaju sistem jer nisu svijesni koliko su beznačajne materijalne vrijednosti kojima se klanjaju.

Isti dokumentarac se može napraviti na bilo koju temu, tipa "zavjera informatičke industrije-novi socket za svaki procesor", staviš mračnu pozadinu i Carminu Buranu da svira i eto ti novog Michael Moore dokumentarca!

17 godina
the economist kaže...

Sve što ću reći je:

Zeitgeist serijal je obični populistički dokumentarac. Te "nevjerojatne i šokantne" činjenice se uče na prvoj godini ekonomskog fakulteta, i to iz predmeta "Monetarno-kreditna politika", te se ne može položiti kolokviji a komoli ispit da se ne zna način rada centralne banke i kreditne ekspanzije kao takva.

Dokumentarac je napravljen za gledatelje bez ekonomskih znanja, spojen sa orkestralno-mračnom glazbom i prodan ciljanoj publici. Kada malo razmisliš, najveći civilizacijski doseg je postignut u Skandinaviji i zemljama Beneluxa koje se vode upravo tim principima već cijelo stoljeće, što znači da nije sistem pogrešan već je greška u ljudima koji zloupotrebljavaju sistem jer nisu svijesni koliko su beznačajne materijalne vrijednosti kojima se klanjaju.

Isti dokumentarac se može napraviti na bilo koju temu, tipa "zavjera informatičke industrije-novi socket za svaki procesor", staviš mračnu pozadinu i Carminu Buranu da svira i eto ti novog Michael Moore dokumentarca!

Mislim da si ipak malo promašio poantu, ili nisi pažljivo pogledao film...pogledaj samo dio gdje John Perkins objašnjava kako USA preko međunarodnih monetarnih institucija porobljava slabe zemlje, a zatim pogledaj situaciju u Hrvatskoj...točno je sve po špranci odrađeno, pa ako se to uči na ekonomiji, očito NIJEDAN hr ekonomist od utjecaja zadnjih 20 godina nije zaslužio prolaznu ocjenu

Poruka je uređivana zadnji put pet 9.7.2010 13:13 (segregator).
16 godina
neaktivan

Mislim da si ipak malo promašio poantu, ili nisi pažljivo pogledao film...pogledaj samo dio gdje John Perkins objašnjava kako USA preko međunarodnih monetarnih institucija porobljava slabe zemlje, a zatim pogledaj situaciju u Hrvatskoj...točno je sve po špranci odrađeno, pa ako se to uči na ekonomiji, očito NIJEDAN hr ekonomist od utjecaja zadnjih 20 godina nije zaslužio prolaznu ocjenu

To je istina, nisam ni rekao da SAD sustavno ne porobljavaju zemlje posuđujući im novac. No poanta je da nikoga ne sile sa pištoljem da uzme kredit od 10 milijardi dolara, već potkupljuju vodeće političare tih zemalja da uzmu taj kredit. Kada bi ti političari taj novac odbili ili barem uložili u projekte koji će vratiti novac ne bi bilo problema.

Nebrojeno puta je Ljubo Jurčić, bez sumnje vodeći ekonomist u ovom dijelu Europe, i na predavanjima i na TV-u govorio da se novac posudi ali samo ako će stvoriti dodatnu vrijednost, odnosno sam sebe vratiti, a ne posuditi da se kupi socijalni mir putem "povlaštenih mirovina" i sl., što je u nas praksa od osamostaljenja države.

Evo jedan primjer "pametnog" kreditiranja: u RH mladi ljudi se zaposle i uzmu kredit za auto, i to brzi i lijepi (skupi). U Europi mladi ljudi se zaposle i uzmu kredit uz kamate recimo 6% i onda lijepo taj novac ulože u investicijski fond koji im garantira kamate od 10%. Nakon 10 godina podignu novac i kupe auto za koji praktički nisu radili, ili su radili za 20% toga auta. I što po toj logici fali posuđenom kapitalu. Po mojem gledištu osobna odgovornost je prvo i zadnje po čemu se treba voditi u "ekonomskoj zbilji".

15 godina
Plaće

plaće su u dalmaciji jadne ali nas zato spase slovenci,njemci  i ostali,dalmatinci bi odavno krepali od glade kad bi živili samo od plaće do plaće

dovoljan mi je jedan uređaj sa os u sebi
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
blackalbum kaže...

plaće su u dalmaciji jadne ali nas zato spase slovenci,njemci  i ostali,dalmatinci bi odavno krepali od glade kad bi živili samo od plaće do plaće

Slabo je to sve, sustav se gradi tako da nas se iseli odavde...za 30-40 godina većina će nas živiti u Lici i Zagori, a na posao ćemo dolazit

na djedovinu konobariti, biti sobarice i eskort dame...nešto kao što je slučaj sa mexikancima u Kaliforniji, zbog cijena ne mogu živit na licu

mjesta pa putuju po 300+ kilometara iz Novog Meksika i odakle već

Jednostavno će postati preskupo ovdje živit pa ćemo samo "zaključiti" da nam je malo dalje od obale bolje i jeftinije Cool

To je istina, nisam ni rekao da SAD sustavno ne porobljavaju zemlje posuđujući im novac. No poanta je da nikoga ne sile sa pištoljem da uzme kredit od 10 milijardi dolara, već potkupljuju vodeće političare tih zemalja da uzmu taj kredit. Kada bi ti političari taj novac odbili ili barem uložili u projekte koji će vratiti novac ne bi bilo problema.

Poant baš i JEST da ako nećeš milom, onda dođu sa pištoljem...ima hrpa primjera gdje su se predsjednici pojedinih država pokušali oduprijeti, i što se desilo?

Allende u Čileu - ubijen

Mogadesh u Iranu - ubijen

Omar Torrijos u Panami - srušio mu se avion

Jaime Boldos u Ekvadoru - srušio mu se avion

itd

Poruka je uređivana zadnji put pet 9.7.2010 14:13 (segregator).
15 godina

dobro je meni na obali ne radim ali bar mogu na strancima zarađivati,ja ovaj kraj gdje sam rođen ne bih mijenjao za 50 zagreba i njihov standard

dovoljan mi je jedan uređaj sa os u sebi
16 godina
neaktivan
vlad0 kaže...

Sve što ću reći je:

Radije pogledaj Capitalism..

M_dipl. kaže...

Nemam pojma, vi možda pod obavezne i za-život-nužne stvari ubrajate nešto što ja ne, ali moje je mišljenje da u "osnovne životne potrebe" upadaju krov nad glavom, vozilo (samo ako je nužno za posao), mjesečna prehrana i pokrivanje režija. Sve preko toga je, nažalost, luksuz, i to treba prihvatiti.

Možda je i hrana i voda luksuz? Ne bi se čudio da i do toga dođe..

Vjerojatno je u srednjem vijeku i hrana bila luksuz, ali danas bi stvari trebale biti drugačije. Stvarno napredujemo, krupnim koracima.. Vidiš, sjećam se vremena kad je bilo potpuno normalno otići jednom tjedno s obitelji na ručak, kazalište, kino. Kupovati odjeću i školske potrepštine, plaćati ratu za auto, ljetovati jednom godišnje. Pa čak je i nešto para ostalo sa strane. Ali danas sve manje ljudi može živjeti na način generacije-dvije prije i ono što je najgore prodaje im se spika da je to luksuz.. Imaš jesti i piti i budi sretan da si živ, sve ostalo je luksuz. Meni se prije čini kao nesposobnost i lopovluk vladajućih, pa smo eto završili u govnima do grla. I naravno da je u toj situaciji sve osim egzistencijalnog minimuma luksuz. Ono što je katastrofalno je način na koji to ljudi rezignirano prihvaćaju, pa čak i druge uvjeravaju u ispravnost takvog mišljenja.. Ljudi tvojeg profila bi trebali s barakada vikati no pasaran..

15 godina
neaktivan
the economist kaže...

Sve što ću reći je:

Promaknula ti je cijela poanta... Naglasak nije na tome "kako cijeli sustav funkcionira" već na tome "zbog čega je loše da sustav tako funkcionira". U sam monetarni sustav su ugrađeni mehanizmi koji neminovno dovode do urušavanja cijelog sustava na rubnim dijelovima (najosjetljiviji dijelovi društva) i to u pravilnim vremenskim razmacima, dok centri kontrole globalne monetarne politike istovremeno još više napuhuju svoje balone od sapunice. Isti uzorci se počinju primjećivati i u Hrvatskoj - pogledaj što se događa sa zdravstvom, školstvom, prirodnim bogatstvima i energentima u Hrvatskoj. Istovremeno, vladajući nas polako (ali sigurno) sve zajedno guraju prema rubu, a poslušne ovce ih naivno slijede vjerujući bezrazložno u pusta obećanja "u bolje sutra" i pobožno spuštaju glavu spremajući se primiti svoju dnevnu dozu gu**nja.

I molim te, nemoj me vrijeđati insinuirajući kako svoja opažanja društva i pripadajućih elementarnih pokretačkih faktora tog istog društva (u ovom slučaju novac) temeljim na jednom jedinom dokumentarcu (kojeg sam spomenuo jer znam da ovaj forum posjećuju i mlađi inteligentni ljudi koji ne kuže još nikakve osnove i kojima TREBAJU dokumentarci ovog tipa). Ali kad si već morao spomenuti fakultativi nivo cijele priče (valjda u želji da iskažeš vlastitu stručnost u ovoj temi naspram drugih), mogu slobodno reći kako nemam ništa protiv - možemo malo i o tome.  Te vaše ekonomske predmete sam položio s 5 na temelju listanja vaših knjiga 20 min prije ispita na kavi. Kažem "vaše" jer su ekonomski predmeti na mojem faksu za nas bili svrstani u grupu društvenih predmeta. I ta "teška" matematika iznesena u tim knjigama (koje i vi sami koristite za spremanje vaših ispita) je nešto presmiješno za nekoga tko je krv pišao na npr. MA1 + MA2 + MA3 (<- klasični primjeri)... 

Nemoj molim te da krenemo pričati o matematičkim modelima širenja epidemija, a spominjem to zato moderna monetarna politika promatrana kao 3D prostorni model ponude-potražnje/duga/interesa neodoljivo podsjeća na neke od elementarnih pandemijskih modela. Što ona u svojoj biti zapravo i jest: širi se eksponencijalno, iškorištava resurse koji joj se nađu na putu do maksimuma te ih nakon nemogućnosti daljnjeg izrabljivanja vrlo brzo i djelotovno uništava te kreće u potragu za novim resursima. Pritom ne napada direktno, nego se infitrira u zaražene jedinke izjedajući ih iznutra taman toliko da prežive onliko koliko je potrebno za kreiranje dovoljne količine novih kopija originalnog virusa i zarazu novih jedinki. Naravno, u ovom slučaju jedinke su države/regije/gradovi/pojedinci/odaberi_što_god_hoćeš... I ako ne vidiš paralelu, j'b'g'ga - potrudi se jače.

Kao sredstvo kontrole u sadašnjem svijetu ne postoji jače oružje, nema gore mrke-batine od monetarne politike. A stvar je otišla toliko daleko da se ljudi muče, gladuju i ubijaju radi nečega što niti ima ikakvu vrijednost niti postoji u fizičkom svijetu (već samo u glavama ljudi). Svjestan da kao pojedinac ne mogu baš ništa protiv toga svega jedino što mogu po tom pitanju napraviti je barem pokušati ljudima ukazati smjer u kojem bi trebali početi gledati. Svi se boje promjena i drže se grčevito za jedini sustav kojeg poznaju u nadi da će baš njih sustav odabrati kao "pobjednike" ili barem da ih neće odabrati kao "gubitnike". Reci mi, ti doista vidiš smisao u tome svemu? I spreman si argumentirano na forumu ići protiv bilo čega što pokušava (barem malo) uzdrmati temelje tog sustava? Ili je stvar jednostavno u tome da možda imaš neki bolji dokumentarac koji bi preporučio širem krugu ljudi? Dovoljno interesantan, a opet dovoljno poučan da naivne ovce navede da se barem malo zapitaju?

EDIT:

TD-ovi, here I come! :]

Poruka je uređivana zadnji put pet 9.7.2010 14:20 (vlad0).
16 godina
neaktivan
vlad0 kaže...

Nemoj molim te da krenemo pričati o matematičkim modelima širenja epidemija, a spominjem to zato moderna monetarna politika promatrana kao 3D prostorni model ponude-potražnje/duga/interesa neodoljivo podsjeća na neke od elementarnih pandemijskih modela. Što ona u svojoj biti zapravo i jest: širi se eksponencijalno, iškorištava resurse koji joj se nađu na putu do maksimuma te ih nakon nemogućnosti daljnjeg izrabljivanja vrlo brzo i djelotovno uništava te kreće u potragu za novim resursima.

Nema potrebe za time..

Mandelbrot je razradio matematički model, a do istog je došao na temelju opažanje fluktacije cijene pamuka na tržištu. Monetarna matematika.. :o)

17 godina
neaktivan

vlad0, sve je to istina, ali realno, ti dokumentarci (1 i 2) su čista sranja - manipuliranje strahom, panikom i neznanjem ubacujući tek onoliko činjenica koje su potrebne da se na njima sagradi vlastita priča.

Velike tajne organizacije, Masona, nema. To čak i Thompson počinje shvaćati.

Pravi znak inteligencije nije znanje, već mašta - Albert Einstein
16 godina
neaktivan
Plaće

Uf te teške teme i zavjerama i monetarnoj politici...

...gutaj sve što ti se servira, kako je lepo biti glup...

Bustin at people who said my name in vain, I got no time for them tricks, I'm heavy in the game!!! I wanna be a baller, please, But the bitches and the liquor keep on callin me...

3 0 hvala 1
17 godina
naxeem kaže...

vlad0, sve je to istina, ali realno, ti dokumentarci (1 i 2) su čista sranja - manipuliranje strahom, panikom i neznanjem ubacujući tek onoliko činjenica koje su potrebne da se na njima sagradi vlastita priča.

Ko stoji iza svega je diskutabilno, ali metode nisu

15 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Kvaliteta samih dokumentaraca je posve nevažna. Pa čak i točnost pojedinih implikacija koje se nameću same po sebi (ili ih barem pokušavaju "isfurati" u dokumentarcu) je posve nebitna. Ali stvar je u tome da, ako oguliš celofan i podijeliš težinu prezentiranih informacija s npr. 10, čak i ono što ostane je i dalje praktički nevjerojatno. I svodi se na jednostavnu formulaciju koja glasi "regulacija toka novca = ultimativna moć". I to je činjenica koju nitko ne može osporiti. Kakve države, granice, vojska, tvrtke, demokracija, i u krajnjoj liniji: plaće? To su sve kikirikigrickalice za budale. Da, imam odličnu plaću... I? Šta s tim?

// Ali odlazimo gadno u offtopic, pa ću radije stati... Šutim

16 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Aha, svi poslovi u državi se dobijaju javnim najtečajem, tajkuni su pošteno zaradili svoje novce, a u TV-u žive mali ljudi.. Samo ti sanjaj.

A to je samo u hr, gdje je svijet..

17 godina
neaktivan
bed kaže...
naxeem kaže...

Aha, svi poslovi u državi se dobijaju javnim najtečajem, tajkuni su pošteno zaradili svoje novce, a u TV-u žive mali ljudi.. Samo ti sanjaj.

A to je samo u hr, gdje je svijet..

Ne znam, jel' to do tvoje sposobnosti da pročitaš moj komentar, ili do tvoje sposobnosti da fino razlučuješ stvari, pa si tako... jednostavan. Naime, to što si nabrojio, ogromne su teme i stvari koje nemaju direktne veze jedna s drugom, iako donekle imaju s ovom temom. Svaki od tih elemenata utječe na plaće, na ekonomiju.

Ne, svijetom ne upravlja vijeće templara u pariškom podrumu. Gledaš previše filmova.

Pravi znak inteligencije nije znanje, već mašta - Albert Einstein
Poruka je uređivana zadnji put pet 9.7.2010 18:02 (naxeem).
16 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Ne znam, jel' to do tvoje sposobnosti da pročitaš moj komentar, ili do tvoje sposobnosti da fino razlučuješ stvari, pa si tako... jednostavan. Naime, to što si nabrojio, ogromne su teme i stvari koje nemaju direktne veze jedna s drugom, iako donekle imaju s ovom temom. Svaki od tih elemenata utječe na plaće, na ekonomiju.

Ne, svijetom ne upravlja vijeće templara u pariškom podrumu. Gledaš previše filmova.

Nisam niti rekao da svijetom upravlja kostimirana šačica ljudi, s debelim lancem na prsima, ispred šahovskog polja..

Samo sam ti na lokalnom primjeru pokazao kako to funkcionira, u našoj mlađahnoj demokraciji. A sad to prenesi na svjetske razmjere, na države koje su bogatile na račun kolonija stoljećima, na one koji misle da imaju dužnost održavati 'slobodu' u svijetu, pretendente u naoružavanju. Sve je jasno i transparentno.. Mo'š mislit'.

Radi se o tisućama kojekakvih nakupina interesnih zajednica, a posljedice njihovih aktivnosti osjećamo ti i ja.. Eh sad, da li među njima ima i kakva 'velika' čij je utjecaj globalan, vjerojatno ima. A jesu li kostimirani i u podrumima, sumnjam, prije su u hotelu s 5 zvjezdica uz lagani aperitiv..

17 godina
Batista kaže...

Vidim da vas puno spominje kredite za aute... Meni jednostavno ne ide u glavu kako netko ide podic kredit za novi auto... (ne govorim o nikome od vas) Vecina Hrvata je na neku foru naucena vise trosit nego zavrijedit... Mozda je to stvar mog odgoja, ali kod mene se nikad nije digao kredit za bilo kaj (hvala Bogu), a ne da bi digao kredit za novi auto... Pa radje cu uzet neki rabljeni auto koji mogu platit samo da se "kotura"...

Eh jbg kad je nekima ispod casti vozit rabljeni auto koji nije izglancan...

Dizanje kredita danas je ko da si stavis uze oko vrata... Pogotovo za nas koji imamo primanja cca 5000 kn... A di je jos k tome obitelj, necu niti mislit...

S ovim ću s djelomično složiti. Naime, imam samo jedan kredit - stambeni. Druge stvari kupujem na rate samo ako:

a) nema gotovinskog popusta i

b) nema kamata.

(A i kad kupim na rate, imam novca da kupim i za keš, ali neću da dam nekome keš, ako mi ne spusti cijenu. Štoviše, jednom su mi nudili popust ako beskamatno uzmem robu na rate, a za gotovinu mi nisu nudili popust.)

Što se tiče automobila, kupio sam (za keš) polovni automobil star 3 godine. Radije bih kupio novi, ali, nakon što sam dva puta kupio starije polovne automobile, nikad više ne bih kupio polovni automobil stariji od 3 godine. Nikad. Takav automobil je rupa bez dna i popravci i održavanje takvih vozila košta više nego kredit za novi automobil. To, dakako, ne vrijedi, ako ga je bivši vlasnik mazio i pazio. Ali kako to znati?

Da rezimiramo, ako nemate novca za automobil star do najviše 3-4 godine, radije se vozite gradskim prijevozom. To je kudikamo isplativije. Ili, alternativno, dignite kredit za automobil (ako baš morate, a to je bolje od nekog polovnog smeća). Ni u kom slučaju na kredit ne kupujte automobil skuplji od 80000 kn. Skuplji auto kupite ako i samo ako imate gotovinu.

No ovo izlazi iz teme, koja je plaća.

Poruka je uređivana zadnji put pet 9.7.2010 19:49 (BMT).
17 godina
the economist kaže...

... U Europi mladi ljudi se zaposle i uzmu kredit uz kamate recimo 6% i onda lijepo taj novac ulože u investicijski fond koji im garantira kamate od 10%. Nakon 10 godina podignu novac i kupe auto za koji praktički nisu radili, ili su radili za 20% toga auta. ...

Ti si stvarno ekonomist ili ti je Random name generator nekom čudnovatom igrom sudbine to uspio izbaciti pri registraciji na BOL forum?

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put pet 9.7.2010 20:05 (Veliki Brat).
16 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...
the economist kaže...

... U Europi mladi ljudi se zaposle i uzmu kredit uz kamate recimo 6% i onda lijepo taj novac ulože u investicijski fond koji im garantira kamate od 10%. Nakon 10 godina podignu novac i kupe auto za koji praktički nisu radili, ili su radili za 20% toga auta. ...

Ti si stvarno ekonomist ili ti je Random name generator nekom čudnovatom igrom sudbine to uspio izbaciti pri registraciji na BOL forum?

diplomirani economist, nisam znao za ovaj program, fora je

17 godina
the economist kaže...

Nebrojeno puta je Ljubo Jurčić, bez sumnje vodeći ekonomist u ovom dijelu Europe, i na predavanjima i na TV-u govorio da se novac posudi ali samo ako će stvoriti dodatnu vrijednost, odnosno sam sebe vratiti, a ne posuditi da se kupi socijalni mir putem "povlaštenih mirovina" i sl., što je u nas praksa od osamostaljenja države.

Evo jedan primjer "pametnog" kreditiranja: u RH mladi ljudi se zaposle i uzmu kredit za auto, i to brzi i lijepi (skupi). U Europi mladi ljudi se zaposle i uzmu kredit uz kamate recimo 6% i onda lijepo taj novac ulože u investicijski fond koji im garantira kamate od 10%. Nakon 10 godina podignu novac i kupe auto za koji praktički nisu radili, ili su radili za 20% toga auta. I što po toj logici fali posuđenom kapitalu. Po mojem gledištu osobna odgovornost je prvo i zadnje po čemu se treba voditi u "ekonomskoj zbilji".

Ma otkad to banke daju te takozvane pametne kredite , ne postoji banka na svijetu koja će ti dat kredit a da ti s njim možeš zaradit na taj način.

Zašto nisi naveo koji su rizici tih investicijskih fondova s prinosom 10%.

Da stvari tako funkcioniraju ja bih odma sutra uložio minimalno 200.000 kn, za godinu dana 20,000 kn gratis ,eh bila bi to dobra lova.

Još kad bih našao kredit s kamatom od 6% mom veselju nikad kraja.

16 godina
neaktivan

nemoj me vrijeđati insinuirajući kako svoja opažanja društva i pripadajućih elementarnih pokretačkih faktora tog istog društva (u ovom slučaju novac) temeljim na jednom jedinom dokumentarcu

Ne vrijeđem niti sam išta insinuirao.

spremanje vaših ispita je nešto presmiješno

Ovdje ti vrijeđaš , podcjenjuješ i omalovažavaš.

Nemoj molim te da krenemo pričati o matematičkim modelima širenja epidemija

Nemoj molim te, mrzim matematiku.

neki bolji dokumentarac koji bi preporučio širem krugu ljudi? Dovoljno interesantan, a opet dovoljno poučan da naivne ovce navede da se barem malo zapitaju?

Imam, Marijuana Horticulture: The Indoor/Outdoor Medical Grower’s Bible, Jorge cervantes' ultimate grow complete box set

Želio sam napomenuti da su Zeitgeist precjenjeni dokumentarci, a reagirao sam komentarom poslije tvojeg posta "Sve što ću reći je:

., što je zvučalo kao da je spomenut sveti gral ekononije.

16 godina
neaktivan

Ma otkad to banke daju te takozvane pametne kredite , ne postoji banka na svijetu koja će ti dat kredit a da ti s njim možeš zaradit na taj način.

Da stvari tako funkcioniraju ja bih odma sutra uložio minimalno 200.000 kn, za godinu dana 20,000 kn gratis ,eh bila bi to dobra lova.

Čak i kod nas prije nekoliko godina prinos u investicijskim fondovima je bio garantiran, što se tiče rizika tu je škakljivo, prvi investicijski fond na svijetu koji je propao je bio Lehmans Brothers, poslije toga je krenula "recesija". Kamate su bile kao primjer da se može zaraditi na razlici aktivne i pasivne kamate, a sa nenamjenskim kreditom se može raditi što se hoće.

15 godina
neaktivan
the economist kaže...

nemoj me vrijeđati insinuirajući kako svoja opažanja društva i pripadajućih elementarnih pokretačkih faktora tog istog društva (u ovom slučaju novac) temeljim na jednom jedinom dokumentarcu

Ne vrijeđem niti sam išta insinuirao.

spremanje vaših ispita je nešto presmiješno

Ovdje ti vrijeđaš , podcjenjuješ i omalovažavaš.

Nemoj molim te da krenemo pričati o matematičkim modelima širenja epidemija

Nemoj molim te, mrzim matematiku.

neki bolji dokumentarac koji bi preporučio širem krugu ljudi? Dovoljno interesantan, a opet dovoljno poučan da naivne ovce navede da se barem malo zapitaju?

Imam, Marijuana Horticulture: The Indoor/Outdoor Medical Grower’s Bible, Jorge cervantes' ultimate grow complete box set

Želio sam napomenuti da su Zeitgeist precjenjeni dokumentarci, a reagirao sam komentarom poslije tvojeg posta "Sve što ću reći je:

., što je zvučalo kao da je spomenut sveti gral ekononije.

Odgovor na zadnju rečenicu: LOL, ne - nije mi se dalo pisati detalje nego sam samo dao prijedlog ekipi da pogleda ako već nije, ali na kraju si me ipak natjerao da pišem paragrafe i paragrafe. Smijeh

Što se tiče dokumentaraca koje si naveo - meeeh... Puno bolji su mi noname underground howto. Namigiva

A to što ne voliš matematiku... To si samo ti ili je tako i kod drugih ekonomista? Pitam jer bi to moglo objasniti zašto se u onoj Ekonomiji na cca 50-ak stranica objašnjava što je to graf i što to znači kad graf raste i pada na nekom nebuloznom primjeru prelaženja mosta na rijeci? Nekome tko je položio 7 hardcore matematičkih predmeta na FER-u (po starom programu) je to [i oprosti ako te ovo omalovažava] jednostavno smiješno. I zato mi je kompletno spremanje ispita s vašeg faksa bilo generalno smiješno i obavljao sam to na kavi prije ispita kako već rekoh (uostalom, kao i 90% mojih kolega - da ne bi ispalo da sam jedini Belji se). To nema nikakve veze s tobom, ali eto - ako si se našao uvrijeđen - vjeruj da mi to nije bila namjera. No imam jedno drugo pitanje onda: kako možeš stajati iza svojih riječi ako nisi na ti s tom tzv. matematikom? Ili smatraš da je ekonomija zapravo svojevrsna životna filozofija, pa ti matematika u biti i ne treba? Ne vrijeđam, samo sam znatiželjan?

Poruka je uređivana zadnji put pet 9.7.2010 20:44 (vlad0).
17 godina
the economist kaže...

Čak i kod nas prije nekoliko godina prinos u investicijskim fondovima je bio garantiran, što se tiče rizika tu je škakljivo, prvi investicijski fond na svijetu koji je propao je bio Lehmans Brothers, poslije toga je krenula "recesija". Kamate su bile kao primjer da se može zaraditi na razlici aktivne i pasivne kamate, a sa nenamjenskim kreditom se može raditi što se hoće.

Možda, ali nenamjenski kredit nema 6% kamatu (pogotovo ne kod nas), a prinos inv. fonda, kao što si i sam napisao, već dugo nije uopće u plusu, a kamoli da je iznad troškova otplate kredita. Pri čemu ne računaš niti naknade za raznorazna sklapanja ugovora, činjenicu da si tokom deset godina i dalje moraš nekako organizirato prijevoz (jer i dalje nemaš auto), a kamoli da to uopće nisu efektivne kamate!

Uostalom, mogao si reći da treba dići nenamjenski kredit, godinu dana trgovati dionicama i imati deset puta više nakon toga. Je, to je super, ali je rizik ogroman i realno nitko to ne može izvesti. A da je to i izvedivo na način na koji si napisao, banke nikada ne bi ulazile u rizik davanja kredita, nego bi novac upucale ravno u investicijski fond i obrlatile 10% umjesto 6%. Kako god da okreneš, to što si napisao je neralno i nemoguće.

Svejedno, dizanje kredita je super stvar ak omožeš okrenuti tu lovu. Problem je samo što su banke u stranom vlasništvu, pa kada privatnik i dođe tražiti kredit (namjenski, za nabavu npr. strojeva za obavljanje nekog posla), lupe mu takve kamate da mu prvo pozli, a onda cijeli život samo financira banku. I kakav ima izbor, kada mora od nečega živjeti i prehranjivati djecu. A gdje su tu još plaće, jao...

Gledam te!
16 godina
neaktivan

Odgovor na zadnju rečenicu: LOL, ne - nije mi se dalo pisati detalje nego sam samo dao prijedlog ekipi da pogleda ako već nije, ali na kraju si me ipak natjerao da pišem paragrafe i paragrafe. Smijeh

Što se tiče dokumentaraca koje si naveo - meeeh... Puno bolji su mi noname underground howto. Namigiva

A to što ne voliš matematiku... To si samo ti ili je tako i kod drugih ekonomista? Pitam jer bi to moglo objasniti zašto se u onoj Ekonomiji na cca 50-ak stranica objašnjava što je to graf i što to znači kad graf raste i pada na nekom nebuloznom primjeru prelaženja mosta na rijeci? Nekome tko je položio 7 hardcore matematičkih predmeta na FER-u (po starom programu) je to [i oprosti ako te ovo omalovažava] jednostavno smiješno. I zato mi je kompletno spremanje ispita s vašeg faksa bilo generalno smiješno i obavljao sam to na kavi prije ispita kako već rekoh (uostalom, kao i 90% mojih kolega - da ne bi ispalo da sam jedini Belji se). To nema nikakve veze s tobom, ali eto - ako si se našao uvrijeđen - vjeruj da mi to nije bila namjera. No imam jedno drugo pitanje onda: kako možeš stajati iza svojih riječi ako nisi na ti s tom tzv. matematikom? Ili smatraš da je ekonomija zapravo svojevrsna životna filozofija, pa ti matematika u biti i ne treba? Ne vrijeđam, samo sam znatiželjan?

Imam dosta prijatelja FER-ovaca i identično se argumentiraju u raspravama kao i ti: vrlo ste bahati i generalno smatrate da niti jedan fax osim FER-a ne vrijedi niti pišljiva boba. Prema vama ostale fakultete upisuju mediokriteti i nedovoljno talentirani ljudi. Dalje, razlika između društvenih i prirodnih znanosti je upravo u pristupu problemu. Taj graf se ne objašnjava na "50 stranica" jer ekonomiju studiraju debili nego je bitnije shvatiti međuovisnosti od samo formule izračuna pod kojim kutem pada ta krivulja.

Zbog toga što si ti FER-ovac položio predmete sa ekonomije (sve ili pola?) učeći 15 minuta u menzi da li smatraš da si stručniji u ekonomiji od ekonomista koji su odslušali 4 godine i položili sve ispite? Ja mislim da nisi.

Nije matematika sveti gral bilo koje znanosti, što gospoda iz prirodnih znanosti misle, već sredstvo za dokazivanje modela, a neki modeli su potvrđeni. Valjda...

I ne mogu se uvrijediti, ja sam na ZEN razini svijesti.

Poruka je uređivana zadnji put pet 9.7.2010 21:07 (the economist).
17 godina
the economist kaže...

Nije matematika sveti gral bilo koje znanosti,što gospoda iz prirodnih znanosti misle, već sredstvo za dokazivanje modela, a neki modeli su potvrđeni. Valjda...

U stvari je Cool

15 godina
neaktivan
the economist kaže...

Nije matematika sveti gral bilo koje znanosti, što gospoda iz prirodnih znanosti misle, već sredstvo za dokazivanje modela, a neki modeli su potvrđeni. Valjda...

I ne mogu se uvrijediti, ja sam na ZEN razini svijesti.

Dakle, kao što je kolega iznad mene rekao - zapravo je. Smijeh EDIT: Matematika je jednoznačan i precizan alat te se kao takav nalazi u korijenu svake znanosti (od dešifriranja hijeroglifa, preko stvaranja modela sociološkog ponašanja ciljanje skupine, do impelentacije algoritama koji će u budućnosti simulirati ljudski mozak - obaberi BILO ŠTO iz BILO KOJE znanosti i siguran sam da će se u tome naći jako puno matematike, i to komplicirane matematike). Žao mi je što ti nije draga jer gledanje na stvari iz matematičke perspektive pomaže eliminirati sve greške uzrokovane ljudskim faktorom.

P.S.

A zbog ove druge rečenice sam ti dao TU jer su mi u principu dragi ZEN-ljudi, tu smo si negdje... Belji se

EDIT:

I nije istina da nismo cijenili ekipu s drugih fakseva - evo npr. PMF-ovci su nam bili jako dragi...! Namigiva Joj, joj... Daj nemoj biti iskompleksiran - to što si ekonomist ne znači da moraš izgubiti smisao za humor, ne? Smijeh

Poruka je uređivana zadnji put pet 9.7.2010 21:51 (vlad0).
16 godina
the economist kaže...

Zapravo jest sv. gral - svega.

To što ti ne podnosiš matematiku, a ekonomist si samo po sebi govori puno o tvom fakultetu...

Inače, ova tema mi je fascinantna.

Svi se žalite kako je sve u banani, a sami se stavljate u bananu.

Smooth Operator priča kako je napravio za 700 kn nešto što je netko drugi htio za 6000. Pa lupio bih svoju cifru od 10 000, našli bi se na 7000 i još bi mislio frajer da je dobro prošao. Ako netko treba da mu netko napiše u .txtu "Danas je lijep dan!" i spreman je to platiti 100 000 kn, onda ga brate oderi za tolko. Nije bitno koliko nešto po tebi vrijedi, već koliko je klijent to spreman platiti. Po meni komad metala kojeg rulja naziva zlato ne vrijedi više od onoga u željezari, al su spremni platiti veliku cifru za njega i nitko ne preispituje njegovu cijenu. RTV pretplara je bolesno preskupa, ali ovi mogu izmusti tolko para od nas i nitko se ne buni. Mape za MW2 su kriminalno preskupe... Apple proizvodi... And so on... 

I onda se nema love. Pa fala bogu, kad i onu koja vam se servira na pladnju, odbijate ju.

Onda bi radili za 0 kn kao - real life edukacija. E, ja to zovem prostituiranje znanja. Ok, ovo govorim iz perspektive programera.... Imate mali milijon načina kako steči reference i još pritom zaraditi. Programiranje za mobilne platforme (btw, koliko se od vas koji ne možete naći posao prihvatilo ovog Android i VIP izazova?), Intel traži (ili je tražio, nisam siguran) developere za Atom, nV za CUDA, freelancanje...

I onda se nalazimo u malo boljoj poziciji kad u CVu imamo ovih 4 aplikacije za Android, ove 2 za Maemo, ova napisana za netbooke i ova 5 projekta napravljeni preko http://www.freelancer.com/ (gdje, btw, možete tražiti ekipu da vam napišu "feedback" i to isto iskoristiti kao referencu).

Mislim, na faksu ne raditi ništa, očekivati da će vam posao pasti s neba, onda skužiti da to tako nejde, pa raditi za 0 kn, pa onda bi odjednom u managere... E, to tako nejde... Prostitutku ne vodiš na bal, nit ju s majkom upoznaješ.

Informatika je cijeloživotno učenje. Pričati kako ćete završiti VŠS/VSS, položit tečaj-dva i onda raditi za neke masne pare. A ha, oke... Javite kojoj budali ste to uspijeli prodati da i mi ostali pošaljemo svoje CVe.

Ako ti završiš faks, a nemaš bar 2 godine nekakvoga iskustva - piš' kući propalo.

A na one cifre na koje ciljate... Yeah, right... Sorry, ali za tako nešto meni ne pada na pamet dići se iz kreveta, a kamoli rintati 40 sati tjedno, 4 i po tjedna mjesečno...

Ne znam kakvo je sada stanje, ali prije godinu- dvije Polar je tražio freelancere i imali su filozofiju lizard tail. Fino radiš u real worldu, nabijaš iskustvo, krećeš se u tim krugovima i tako... 

Mislim, budimo realni, programiranje je posao iz snova jer možeš doslovno raditi od kuće kad i koliko želiš (well, relatinvno govoreći zbog rokova). Trgnite se za boga miloga ima posla preko glave, a ne da ga nema...

Every hole is a goal!
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice