Vizualni programski jezik za db program, preporuka

poruka: 14
|
čitano: 4.083
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Dragi svi,

trazim neku preporuku za neki vizualni (graficki) programski jezik za programiranje

neke aplikacije koja za pohranu koristi bazu (ORACLE, MySQL, Access, ... u biti nije vazno koja baza jer bi konekcija isla kroz ODBC)

Zanima me znaci da programski jezik ima i graficko sucelje, a da se lako moze dodavati

vlastiti kôd, da se lako kreira konekcija prema bazi, ...

Molim nemojte samo napisati VisualBasic ili sl. nego i dajte onda dodajte neki link na tutorial ili sl. za izradu program sa db

ili bar primjerima otvaranje konekcije i sl.

znam da gornji opis nije bas pretjerano odredjen, ali u ovom trenu trazim smjernice za pocetak rada.

ps

molim da odgovorite samo ukoliko imate neki gotov program iza sebe ili bar ikakvog iskustva sa navedenim programom,

a ne cuo sam od frenda i sl.

Fala unaprijed

lp

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Vizualni programski jezik za db program, prepo

C#!

Rad sa bazom podataka iz navedenog ne može biti lakši. Imaš dosta načina pristupa.

Imaš ADO.NET, dakle pišeš kôd za konekciju sa bazom, readere, data adaptere itd...

Recimo,

using System;
using System.Data;
using System.Data.SqlClient;

namespace WindowsFormsApplication1
{
    public partial class Form1 : Form
    {
        public Form1()
        {
            InitializeComponent();
            SqlConnection con = new SqlConnection();
            con.ConnectionString=@"Data Source=server;Initial Catalog=baza;Integrated Security=True";
            try
            {
                con.Open();
            }
            catch (Exception ex)
            {
                MessageBox.Show(ex.ToString());
            }
            finally
            {
                MessageBox.Show(con.State.ToString());
            }
        }
    }
}

To sam pisao već negdje. Za ove namespace se ne sekiraj, to je nešto što VS sam generiše po potrebi, koja je vrsta aplikacije npr. ako je MVC aplikacija dobit ćeš System.Web.Mvc itd... Ovdje sam izbrisao svašta, pa tako neko od iskusnih će primjetiti da je ovo Win Forms aplikacija a nema osnovnih namespacea za Win Forms. Izbrisao sam ih da ti se ne čini strašno.

Ugl. ovdje kreiraš objekat SqlConnection tipa, daš mu konekcioni string i kroz try...catch...finally blok probaš se konektovati na bazu.

Dalje, ADO.NET Entity Framework, to je raj za programera, pogotovo Code First. Objasnit ću ti schema first i code first.

Schema first

Dakle imaš bazu podataka, sa tabelama, storanim procedurama... Želiš da povežeš svoju Windows Forms, WPF, ASP.NET Web Forms, ASP.NET MVC... aplikaciju sa bazom podataka. Sve što trebaš je napraviti model te baze, odnosno podesiti što i kako, a EF će sam za tebe sve izgenerisati. Na kraju, imaš klase odnosno entitete, koje koristiš kao tabele iz baze, dakle ne brineš se što je ta klasa, nego kreiraš tip te klase i on se ponaša kao zapis u toj tabeli u bazi podataka.

Code First

Kreiraš klase, sa atributima, koje će u bazi predstavljati tabele. Kreiraš klasu koja nasljeđuje DbContext klasu, i kreiraš tabele tako što ih smjestiš u DbSet<ime klase/tabele> property.

Bazu sam kreira, a tu su i DB migracije, koje ti omogućuju da radiš nešto na tim klasama, izmjene i slično, i samo otipkaš update-database i to je to. Ne moraš ići u Management studio.

Ima još Data Set, LINQ2SQL... Ali mi se neda. :P

E da, vrjedan spomena je NHibernate, portali su ga sa Jave na .NET, nisam se igrao sa njim, ali budem u skorije vrijeme.

Za nešto najpovršnije gledaj po Youtubeu, a onda na MSDN i čitaj, možeš i knjigu uzeti, to bi bilo najbolje.

15 godina
odjavljen
jura131 kaže...

Ako je naglasak na database driven aplikaciji, i trebaš izrazito brz(čitaj munjevit) razvoj, onda definitivno Clarion i recimo Sybase.

13 godina
neaktivan
alankish kaže...
jura131 kaže...

Ako je naglasak na database driven aplikaciji, i trebaš izrazito brz(čitaj munjevit) razvoj, onda definitivno Clarion i recimo Sybase.

Bržeg načina za dolazak do aplikacije koja radi sa bazom, nema do ASP.NET Dynamic Data, potrebno znanje = 0. Samo što će aplikacija biti web. {#}

15 godina
odjavljen
royalhero kaže...
alankish kaže...
jura131 kaže...

Bržeg načina za dolazak do aplikacije koja radi sa bazom, nema do ASP.NET Dynamic Data, potrebno znanje = 0. Samo što će aplikacija biti web. {#}

Autor teme je naglasio "vizualni programski jezik", i DB program, prvo što mi pada na pamet je Clarion, da se naći dosta korporativnih/komercijalnih/client-server aplikacija "pisanih" upravo u Clarionu. Clarion iskreno malo kaska za konkurencijom, ali vrijedi mu dati šansu, sad sam bacio oko vidim da je krenulo veselje sa fiskalizacijom {#}

Samo pazi da "skineš" zadnju verziju C7, C8 koja uredno radi i na 64bitnim sistemima, ukoliko imaš dobro projektiranu aplikaciju, vjerujem da definitivno možeš najbrže riješiti svoj problem, ako si doma sa .NET-om, onda naravno prijedlog kolege gore.

17 godina
neaktivan

fala vam svima na savjetima.

gore sam zaboravio reci da bih zelio izvjeci 

razno razne frameworke, kako bi aplikacija bila 

što manje "zahtjevna" kod instalacije na novi sustav, 

a i nemam bas previse (citaj nikakvog) iskustava sa .NET-om.

probati cu danas sa Clarionom,

@alankish

da li imas neki link za skinuti full instalaciju 

i da li imas mozda link ili pdf neke knjige za clarion

jos jednom fala obojci (royalhero, alankish) .

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

U C++ Builderu nije potrebna niti jedna linija coda da se aplikacija spoji na bazu podataka ADO komponentama i da se na formu postavi grid popunjen live podacima, kao niti ostale DB komponente koje sadrže live podatke.

Kada lajavci laju onda završe ovako: http://i471.photobucket.com/albums/rr77/toropreto/2012-07-0813_30_07.gif
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
jura131 kaže...

jos jednom fala obojci (royalhero, alankish) .

np {#}

Samo se nemoj uplašiti Clariona, znam da su maltretirali studoše s njim. Detalji u PM.

17 godina
neaktivan

@alankish

Odlicno fala (fala i za pm).

SQL radim profesionalno tako da to nije problem,

nego znaci u njemu se mogu poslagati forme, gumbi, opcenito objekti

i samo (na neki laki nacin) dodati SQL / PL koje će on odraditi?

Why make something easy way, when there is hard way
15 godina
odjavljen
jura131 kaže...

@alankish

Odlicno fala (fala i za pm).

SQL radim profesionalno tako da to nije problem,

nego znaci u njemu se mogu poslagati forme, gumbi, opcenito objekti

i samo (na neki laki nacin) dodati SQL / PL koje će on odraditi?

Upravo tako, Clarion ti i praktički prema datasetovima izgenerira cijelu aplikaciju, i kao takav je idealan za database driven aplikacije, a to je upravo ono što ti tražiš. Kod mene se skoro u svim dučanima, robnom poslovanju itd. aplikacije vrte na Clarionu.

17 godina
neaktivan

evo,

nabavio clarion,

cini mi se dovoljno jednostavan (bar za sad)

samo bi te molio za malo pomoci,

sto trebam napraviti da u clarionu imam neke "ljepse" gumbe, odnosno

da se objekti   pokazuju u nekom ljepsem sjaju?

kad stisnem gore window preview, pokaze mi prozor sa windows 7 oblikom gumba (i ostalih objekata),

a kad generira i pokrene aplikaciju prikazuje (izgledom) "stare" gumbe

(primjer dolje na slici)

PREVIEW_RUN PREVIEW_RUN
15 godina
odjavljen
jura131 kaže...

Bug forum nešto šteka, sad vidim da mi jučerašnju poruku uopće nije postao. Uglavnom, koju verziju koristiš? Koliko sam uspio baciti oko i pogledati okolo, starije verzije imaju(6) problema s prikazom buttona u Win7 okruženju, budem ti pronašao link, za nešto detaljnije bi morao pronaći instalaciju i instalirati Clarion.

17 godina
neaktivan

Nasao sam verziju 8

sad sam u medjuvremenu nasao ova 2 linka sa nekakvim stylovima

http://www.clariontemplates.com/FinalStep/HTML/index.html?forcegraphicsonbuttonswith.htm 

http://www.capesoft.com/docs/Gallery/gallery.htm 

kad dodjem doma cu isprobat i javit jel to radi.
ak nesto nadjes na netu vezano za to javi,
ak ne nema problema. 

15 godina
odjavljen
jura131 kaže...

Nasao sam verziju 8

sad sam u medjuvremenu nasao ova 2 linka sa nekakvim stylovima

http://www.clariontemplates.com/FinalStep/HTML/index.html?forcegraphicsonbuttonswith.htm 

http://www.capesoft.com/docs/Gallery/gallery.htm 

kad dodjem doma cu isprobat i javit jel to radi.
ak nesto nadjes na netu vezano za to javi,
ak ne nema problema. 

Link, ali sad vidim da je vezano za prikaz buttona u samom IDE-u.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice