Troskovi izrade softwarea

poruka: 11
|
čitano: 8.479
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Mozete li mi vi iskusniji programeri navesti koji su uobicajeni troskovi izrade softwarea?

Imam par ideja, al da se ne sramotim, molio bih odgovor. Ili makar dobre linkove. Thanks :D

Rjesava jednostavne probleme u podforumu Programiranje od 2008. xD

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
RE: Troskovi izrade softwarea
RaLe kaže...

Mozete li mi vi iskusniji programeri navesti koji su uobicajeni troskovi izrade softwarea?

Imam par ideja, al da se ne sramotim, molio bih odgovor. Ili makar dobre linkove. Thanks :D

Troškovi ovise o mnogo toga. Obično moje prvo pitanje bude da li je aplikacija više-klijentska ili ne. Jer, ako jest onda je to svakako puno skuplje pošto treba rješavati probleme konkurentnog programiranja. Onda su u pitanju tehnologije koje se koriste tj. unutrašnje i vanjske. Npr. ako aplikacija koristi baze podataka onda o kojoj je bazi riječ i na koji način aplikacija treba s njom komunicirati (programski definirano, stored procedure i sl..). Onda unutrašnje tehnologije.. najviše ovise o samim specifikacijama software-a tj. koje on mogućnosti treba imati. Primjerice, korisnik (kupac) želi da mu forma za "ulaz" ima neke specijalne mogućnosti koje mu olakšavaju posao, ili gridove s mogućnostima grupiranja, sortiranja i sl., s ciljem lakše manipulacije podacima, pa imaš trošak da nabaviš/napraviš takve komponente (npr. DevExpress ili TMS). Jasno, tu je i cijena samog fizičkog rada tj. vremena koje je potrebno da bez obzira na sve navedeno napraviš aplikaciju. Također, uzmi u obzir i vrijeme testiranja, cijenu eventualnog održavanja tj. tehničke podrške, a i dokumentacije koju bi svaki software trebao imati.

17 godina
neaktivan

Hvala ti na detaljnom odgovoru...

Iz kojeg/kojiih izvora spoznajes te stvari? Knjige? Internet? Ukoliko se radi o knjigama, jel postoji neka literatura da ju preporucis vezano bas za razvoj softwarea, faze i slicno?

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
RaLe kaže...

Hvala ti na detaljnom odgovoru...

Iz kojeg/kojiih izvora spoznajes te stvari? Knjige? Internet? Ukoliko se radi o knjigama, jel postoji neka literatura da ju preporucis vezano bas za razvoj softwarea, faze i slicno?

Uff.. iskreno ne znam nikakvu literaturu za to. Prvo sam stvari učio iz prakse, ali sam na faksu najviše načuo o tome. A pošto me programiranje zanima dosta sam i zapamtio :)

U pravilu, sve je jednostavno ukoliko od klijenta dobiješ preciznu specifikaciju zahtjeva. Tada ti zapravo znaš što on hoće i prema tome lako procjeniš svoje troškove + dodaš svoju zaradu = ono što on treba platiti. Specifikacija zahtjeva uostalom će spriječiti konstantnu zvonjavu telefona u kojoj ga svako malo pitaš za neku sitnicu tj. što je on mislio/želio, i spriječiti će ga da se svako malo premišlja. Jer, vrlo često oni usred posla ti znaju reći da ipak ne žele u aplikaciji jednu stvar, već drugu, da to radi ovako ili onako a to je tebi samo dodatni trošak i vrijeme, već mu za svako premišljanje fino naplatiš (jer to nije onako kako je prvobitno rekao u specifikaciji zahtjeva) i onda ćeš biti na miru. I ti i on.

A izrada software-a je tek filozofija za sebe. Mogao bi pisati satima koliko toga svega ima.

17 godina
neaktivan

Odlicno, razumijem :)

Smijem pitati o kojem se faksu radi, tj. kolegiju? Da okvirno znam...

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

Na TVZ-u. Ima u nekoliko kolegija ali najdetaljnije je mislim na TVZ-Specijalističkom studiju informatike u kolegiju "Projektiranje informacijskih sustava". Vjerovatno ćeš prema tome moći naći nekakvu literaturu na netu.

Poruka je uređivana zadnji put sub 29.5.2010 20:01 (Tracer).
Moj PC  
0 0 hvala 2
17 godina
odjavljen

Kod nas je politika otprilike ovakva...

Imamo već sve komponente koje nam trebaju pa to ne uzimamo u računicu. Posao pogodimo koliko traje vremenski, a cijena je cca 500 kn programer/sat. Ako se radi o vremenski dužim projektima onda ta cijena bude nešto manja.

Freak Show Inc.

2 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

Ovih 500 se onda rasporeduje na druge troskove, ili direkt programeru ide? Iznenađen

17 godina
odjavljen
RaLe kaže...

Ovih 500 se onda rasporeduje na druge troskove, ili direkt programeru ide? Iznenađen

To firma naplaćuje, programer ima svoju plaću i nema se šta petljati u naplatu. Ako bih ja osobno nešto radio (u "fušu") vjerojatno bih se, barem okvirno, držao toga...

Freak Show Inc.
17 godina
neaktivan
  • alati za razvoj
  • komponente (eventualno)
  • vremensko trajanje razvoja
  • administrativni i ostali troškovi

Cijena zna biti od 200 - 1000 kn/sat, ovisno o firmi, tipu projekta i sl.

Pravi znak inteligencije nije znanje, već mašta - Albert Einstein
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina

-cijena je relativan pojam. Može bit 0 ili bilo koja druga cifra. Svaki 'trgovac' mora svoj proizvod što skuplje prodati (i naplatiti). Jedina velika (neusporediva) razlika između softwarea i ostalih roba je to što nema realne cijene, jer ovisi o veličini firme (programera) što je direktan trošak, ovisi o tipu programa koji se radi -direktno vezano za klijenta. Upravo zato masovni software kao igre ili OS može biti jeftin po komadu.

Za primjer program za kasu-kafića, je par tisuća kn, ali programer (možda samo jedna osoba ili manja ekipa) može prodati više komada, uobičajeno je i održavanje. ... u nekim slučajevima je to glavni izvor zarade. Nasuprot tome su velike firme-naručitelji, koji plaćaju sav ceh, kao državne institucije, banke, aerodromi, brodske luke, zdravstvo... taj tip softwarea nemožeš prodati još nekome, radi se isključivo za određenu stranku i najvažnije je održavanje, kompatibilnost, razni ISO standardi itd... -to su milujunski troškovi, prema tome i cijena.

Pa opet, neka igra za 300-500kn, možda zaradi više... -količina.

Naravno, od sve te zarade, država uzme porez, veliki timovi imaju velike troškove, a direktori još veće jahte... -programer dobije plaću, manju-veću.. junior-senior... i 'the-specijalac' koji uz plaću diobije i palaćinke i brusnicu ako želi.. (samo da bude dobre volje).

Vjerojatno razmišljaš kao moguće zanimanje (professija), prvo moraš biti profesionalan.. ako si dobar (jako dobar) posla ima, sam posao te pronađe. Potrebno je desetak godina (u svakom poslu je tako, npr nogometaš)... moraš ući u onaj 1% unutar svojeg razfreda-faxa.. koji će se time baviti, ostalih 99% je za druge poslove.

.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice