Trebam rješenja za zadatke iz Pascala

poruka: 18
|
čitano: 8.172
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Pomoć-pascal

evo ako bi mi netko mogao riješiti par zadataka iz informatike bit ću mu zahvalan!!!!

a) Program ispisuje slučajne brojeve u intervalu od 0 do 20 na slučajnim mjestima na ekranu. Boja pozadine i boja znakova zadana je slučajno.

b) Program ispisuje slučajne brojeve u intervalu od 0 do 50 na slučajnim mjestima na ekranu. Boja pozadine je bijela, a boja znakova zadana je slučajno.

a) Program ispisuje u svakom redu ekrana broj reda.

b) Program ispisuje brojeve reda na desnom rubu ekrana

a) Program zadaje 2 slučajna broja iz intervala 10 do 20 i ispisuje njih i njihov zbroj. Nacrtaj dijagram toka u bilježnicu.

b) Program zadaje 2 slučajna broja iz intervala 20 do 40 i ispisuje njih i njihov zbroj. Nacrtaj dijagram toka u bilježnicu.

a) Zadane su katete pravokutnog trokuta a=30, b=40. Program izračunava duljinu hipotenuze i površinu trokuta.

b) Zadana je kateta pravokutnog trokuta a=30 i hipotenuza c=50. Program izračunava duljinu druge katete i površinu trokuta.

Zadano je početno vrijeme u sekundama (1234). Program izračunava koliko je to sati, minuta, sekunda. Nacrtati dijagram toka.

Zadan je početni iznos od 275 kn. Bankomat izdaje novčanice od 100, 50, 10 i 5 kn. Program izračunava koliko će novčanica od svake vrste bankomat isplatiti ako isplaćuje po načelu najmanje isplaćenih novčanica. Nacrtati dijagram toka.

*Program zadaje 2 slučajna broja. Prvi je iz intervala 10 do 20, a drugi iz intervala 0 do 10. Program ispisuje brojeve i njihovu razliku. Nacrtaj dijagram toka u bilježnicu.

Tražim pozivnicu za yuwabits.net pa ko hoće poslati neka mi pošaljepm

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Pomoć-pascal

nitko nezna

niti jedan

0 0 hvala 0
17 godina
RE: Pomoć-pascal
acmilan0083 kaže...

nitko nezna

niti jedan

Nije istina, znam ti ja večinu toga riješiti. Samo što forumi ne služe da ti netko rješava zadaću ili zadatke s testa, ispita itd...

Dakle da si fino napisao programe i pitao što ne valja ili za pomoć oko realizacije nekog dijela programa netko bi ti i pomogao.

No da ti netko rješava tak zadatke za bezveze bez da mu platiš mislim da ti to nitko neće.

Ako sam ikako pomogao, nešto pojasnio il se barem trudio - kliknite na HVALA; kao znak zahvalnosti. Hvala.
15 godina
neaktivan
191x7 kaže...
acmilan0083 kaže...

nitko nezna

niti jedan

Nije istina, znam ti ja večinu toga riješiti. Samo što forumi ne služe da ti netko rješava zadaću ili zadatke s testa, ispita itd...

Dakle da si fino napisao programe i pitao što ne valja ili za pomoć oko realizacije nekog dijela programa netko bi ti i pomogao.

No da ti netko rješava tak zadatke za bezveze bez da mu platiš mislim da ti to nitko neće.

a kolko sam ja puta drugima pomogao pa nisam ništa tažio.to samo govori kakva si osoba.pa cemu služi forum nego da pomazemo jedni drugima.

17 godina
Pomoć-pascal

Nisam rekao da ti neću pomoć. Fino ti radi te zadatke i kad zapneš javi se s konkretnim problemom.

Stavi ovdje kod što si napravio i popravit ćemo.

A to da ti rješavam (ili bilo tko drugi) bez da se ti išta potrudiš, takav nisam. Kako ćeš naučiti ako ti netko drugi riješit? Nećeš to znati ni objasniti.

Ako sam ikako pomogao, nešto pojasnio il se barem trudio - kliknite na HVALA; kao znak zahvalnosti. Hvala.
Moj PC  
5 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Pomoć-pascal

Program zadaje dva slučajna broja u intervalu od 30 do 40. Ispisuje zadane brojeve i njihove kubove.

evo pokušao sam riješiti ali nije tocno.Je ni mi netko mogao ispraviti greške.

program zadatak3;
uses crt;
var x:integer;
var y:integer;
begin
clrscr;
randomize;
x:=30+random(10);
y:=30+random(10);
write(sqr(x));
write(sqr(y));
readln;
end.

0 0 hvala 0
17 godina
Pomoć-pascal

Evo ovaj kod za Dev-Pascal bi trebao raditi:

program zadatak3;
uses crt;
var x,y:integer;
begin
     clrscr;
     x:=0;
     y:=0;
     randomize;
     writeln('Kvadrat od X je',sqr(x));
     writeln('Kvadrat od y je',sqr(y));
readkey;
end.

Moj PC  
1 0 hvala 1
17 godina
moderator
acmilan0083 kaže...

Program zadaje dva slučajna broja u intervalu od 30 do 40. Ispisuje zadane brojeve i njihove kubove.

evo pokušao sam riješiti ali nije tocno.Je ni mi netko mogao ispraviti greške.

U osnovi bi ti program trebao biti dobar (ako ignoriramo da se trazi kub, a ne kvadrat) - koliko vidim, pogrijesio si samo kod ispisa, jer nisi ispisao sto ces ispisati, nego si ispisao samo dva broja jedan za drugim. Nisam probao kompajlirati kod - pretpostavljam da kad bi x bio 30, a y 32, da bi ti se ispisao "broj" 9001024. Nauci se uvijek napisati sto ispisujes (ovako kao sto je 191x7 napravio) i nauci razliku izmedju funkcija Write i WriteLn. Imaj na umu i to da umjesto funkcije Sqr(x), kvadrat lako mozes dobiti i mnozenjem varijable same sa sobom - dakle x*x ili y*y.

I konacno imaj na umu da je kub = x3 iliti x*x*x, a ne x2 iliti sqr(x). Pa nije ni cudno da ne radi kako treba.

Usput receno, nakon sto das kod, trebao bi i obrazloziti zasto tvoje rjesenje nije tocno, odnosno sto ti se ispise (a sto si ti ocekivao da ti se ispise), javlja li ti kakvu gresku (koju gresku) itd.

191x7 kaže...

Evo ovaj kod za Dev-Pascal bi trebao raditi:

program zadatak3;
uses crt;
var x,y:integer;
begin
        clrscr;
        x:=0;
        y:=0;
        randomize;
        writeln('Kvadrat od X je',sqr(x));
        writeln('Kvadrat od y je',sqr(y));
readkey;
end.

Ovo je skoro pa jednako gornjem, ali nema tu gresku da su brojevi nalijepljeni jedan na drugog - dakle, rijesena je ta greska. Medjutim, ti si i dalje racunao kvadrat, a ne kub.   Takodjer, inicijalizacija varijabli u ovom slucaju je suvisna, a kod ispisa je broj nalijepljen na rijec je (dakle, iza te rijeci treba ici razmak), a i ne znamo od kojih brojeva su ispisani kvadrati/kubovi (to se takodjer trazi u zadatku).

Postavlja se pitanje moraju li se tu koristiti dvije lokalne varijable - x i y? Ili deset lokalnih varijabli ako bi se trazilo deset brojeva? Ne moraju - ne trebaju se cuvati vrijednosti svakog pojedinog random broja. Stoga bi idealno rjesenje bilo ovo:

program zadatak3;uses crt;var  i, x: Integer;begin  ClrScr;  Randomize;

for i := 0 to 1 do  begin      x := 30 + Random(10);      WriteLn('Kub broja ', x, ' je ', x*x*x, '.');  end;

ReadKey;end.

Poruka je uređivana zadnji put uto 9.11.2010 7:17 (mbaksa).
15 godina
neaktivan

Ja ti mogu riješiti sve zadatke u par sati ako mi platiš... U svijetu u kojem živimo ništa nije besplatno, pogotovo vrijeme...

0 1 hvala 0
15 godina
neaktivan

Program unosi broj i ispisuje je li broj paran ili neparan. Ispisuje prikladnu poruku.

nekužim zašto ovo nije točno

Program domacazadaca;

Uses   crt;

var a, b:integer;

Begin

clrscr;

write('upisi broj: ');

readln(a,b);

if a mod 2=0 then write('broj je paran')

else write('broj je neparan');

READLN;

End.

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
RE: Trebam rješenja za zadatke iz Pascala
acmilan0083 kaže...

Program unosi broj i ispisuje je li broj paran ili neparan. Ispisuje prikladnu poruku.

nekužim zašto ovo nije točno

Program domacazadaca;

Uses crt;

var a, b:integer;

Begin

clrscr;

readln(a,b);

if a mod 2=0 then write('broj je paran')

else write('broj je neparan');

READLN;

End.

Cemu ti sluzi varijabla b? Zasto unosis dvije vrijednosti (a i b), ako od korisnika trazis za upise samo jednu ('upisi broj: '), i ako u programu koristis samo jednu (a)? Zasto ti se varijabla zove a? Zasto se ne zove recimo broj?

15 godina
neaktivan

evo uspio sam sada radi kako treba ali ako možeš pogledati jeli je dobro

Program dz5;

Uses   crt;

var a:integer;

Begin

clrscr;

readln(a);

if a mod 2=0 then write('br. je paran')

else write('br. je neparan');

READLN;

End.

0 0 hvala 0
17 godina

Sad koliko vidim valja. :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
RE: Trebam rješenja za zadatke iz Pascala
acmilan0083 kaže...

evo uspio sam sada radi kako treba ali ako možeš pogledati jeli je dobro

Sad radi, ali bih ti preporucio da kod drugacije oblikujes. Kljucne rijeci u Pascalu s NIKAD ne pisu velikim pocetnim slovom (ako kljucnim rijecima ne smatramo osnovne tipove, poput Integer, String... - tipovi se obicno pisu velikim pocetnim slovom). S druge strane, nazive funkcija uputno je pisati tako da svaku rijec u nazivu zapocnes velikim pocetnim slovom (a nikako sve velikim slovima, kao sto si napisao READLN). Imas i neke suvisne razmake (izmedju Uses i crt - takodjer, iako su i tabovi OK, tendencija je u Pascalu uvlaciti hijerarhijski nize retke za dva razmaka). Nemoj se plasiti ni vertikalnih razmaka kako bi odijelio dijelove koda. Urednost ce ti se kasnije isplatiti. Znaci, tvoj program bi trebao biti oblikovan nekako ovako:

acmilan0083 kaže...

program dz5;

uses crt;

var

a: Integer;

begin

ClrScr;

Write('upisi broj: ');

ReadLn(a);

if a mod 2 = 0 then Write('br. je paran')

else Write('br. je neparan');

ReadLn;

end.

Poruka je uređivana zadnji put uto 7.12.2010 1:17 (mbaksa).
14 godina
neaktivan
Napraviti dijagram toka, programirati ga u Pascalu

Ako itko zna napraviti dijagram toka sa nekom dobrom temom i to jos isprogramirati u pascalu..NEK SE JAVI!

bilo kakva pomoc je dobro dosla

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Napraviti dijagram toka, programirati ga u Pas

Zna li itko?

15 godina

LOL, i još da ti se dijagrame toka nacrta... a da se malo oznojiš i nešto naučiš?

0 0 hvala 0
7 godina
neaktivan
Re: Trebam rješenja za zadatke iz Pascala
Pozdrav. Imao sam zadatak da napisem program u pythonu koji uspisuje da li je godina prestupna i ja sam ovako napisao:
n=int(input('Unesi godinu'))
if n%100==0:
print('Godina nije prestupna')
elif n%400==0:
print('Godina je prestupna')
elif n%4==0:
print('Godina je prestupna')
else:
print('Godina nije prestupna')

ali prof mi kaze da netreba tako no ovaj program radi.
Ako bi mi netko mogao mozda pokazat kako to resiti na neki drugi nacin?

1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice