Razvoj računovodstvenog softwarea

poruka: 17
|
čitano: 2.553
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
neaktivan

Pozdrav svima. Imam jedno pitanje. Želio bih razviti svoj računovodstveni software. Radim već 5-6 godina kao računovođa i imam dosta ideja za takav software. Problem je što ne znam programirati :), ali sam voljan naučiti. Pitanje glasi: Koji programski jezik je najbolje naučiti za programiranje navedenog softwarea, tj koji je jezik najbolji za to?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Razvoj računovodstvenog softwarea
steelcityboy kaže...

Pozdrav svima. Imam jedno pitanje. Želio bih razviti svoj računovodstveni software. Radim već 5-6 godina kao računovođa i imam dosta ideja za takav software. Problem je što ne znam programirati :), ali sam voljan naučiti. Pitanje glasi: Koji programski jezik je najbolje naučiti za programiranje navedenog softwarea, tj koji je jezik najbolji za to?

Ak misliš aplikaciju imati na webu onda php (+ HTML,CSS, možda i JavaScript). Ak želiš desktop aplikaciju onda je c# windows forms vjerojatno najbolje rješenje (zbog lake izrade i upavljanja sa  korisničkim sučeljom). Ne znam koliko kompleksnu aplikaciju planiraš napraviti ali ak si potpuni početnik i aplikacija nije neka manja jednostavna trebat će ti jako dosta vremena da stekneš dovoljno znanja za tak nešto napraviti.

lol [eu]east: z0mbie
Poruka je uređivana zadnji put pon 22.2.2016 20:19 (death_zombi).
11 godina
neaktivan

Nema nekog najboljeg jezika, onaj koji ti najbolje znas taj je za tebe najbolji. U tvome slucaju posto ne znas niti jedan bolje plati nekom programeru ili studentu nego da krenes uciti jer neces nauciti dovoljno da napravis svoj program. Postoji razlog zasto se informatika studira, a ne ide na tecaj od 3 tjedna.

Moj PC  
2 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
death_zombi kaže...
steelcityboy kaže...

Ak misliš aplikaciju imati na webu onda php (+ HTML,CSS, možda i JavaScript). Ak želiš desktop aplikaciju onda je c# windows forms vjerojatno najbolje rješenje (zbog lake izrade i upavljanja sa  korisničkim sučeljom). Ne znam koliko kompleksnu aplikaciju planiraš napraviti ali ak si potpuni početnik i aplikacija nije neka manja jednostavna trebat će ti jako dosta vremena da stekneš dovoljno znanja za tak nešto napraviti.

Ciljam na desktop aplikaciju, i to poprilično kompleksnu. Znam da je puno posla i da treba vremena. Ja sam se zagrijao za c++. Da li sa njim mogu kreirati jedan takav program?

17 godina
neaktivan
steelcityboy kaže...

Ciljam na desktop aplikaciju, i to poprilično kompleksnu. Znam da je puno posla i da treba vremena. Ja sam se zagrijao za c++. Da li sa njim mogu kreirati jedan takav program?

Da, naravno da mozes. Jel igras? Pa vidis kakva se samo cuda od igara rade u C++-u.

Qt framework ti je za C++ idealna stvar (jos je i viseplatformski pa mozes aplikaciju razviti i za Linux i OS X s prakticki istim kodom). Iako bih za rapidan razvoj ja isao na Python + PyQt, a kasnije polagano prebacivao u C++. No, slazem se s kolegom iznad:

tLeon kaže...

Nema nekog najboljeg jezika, onaj koji ti najbolje znas taj je za tebe najbolji. U tvome slucaju posto ne znas niti jedan bolje plati nekom programeru ili studentu nego da krenes uciti jer neces nauciti dovoljno da napravis svoj program. Postoji razlog zasto se informatika studira, a ne ide na tecaj od 3 tjedna.

Mislim da ti je to najbolje i najbrze rjesenje. Jednostavno plati nekom programeru ili studentu i gotovo. Osim ako ti je zelja usput nauciti i programirati. U tom slucaju samo naprijed (osobna preporuka vec navedeni Python), no puno ce vremena proci prije negoli ces moci nesto konkretno pokazati.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
Poruka je uređivana zadnji put pon 22.2.2016 21:28 (1domagoj1).
9 godina
neaktivan
tLeon kaže...

Ne shvatam programiranje kao neku vještinu koja je jednostavna za savladati. Itekako sam svjestan da za to treba vremena i vremena (čak i godine). Unajmljivanje nekoga da obavi taj posao nije opcija iz više razloga koje ne mogu sada ovdje obrazlagati. U svakom slučaju hvala na odgovoru.

14 godina
neaktivan
steelcityboy kaže...

Ako ciljaš na C++ ja bih preporučio C++ Builder jer je to RAD (Rapid Application Development) alat u kojemu se za većinu stvari piše minimalno koda pošto postoje na stotine već ugrađenih komponenti za razno-razne namjene. Možeš posjetiti moj youtube kanal s cca 40ak videa kako se u njemu radi. Teme nisu baš za totalne početnike no dati će ti dobar uvid kako to sve tamo funkcionira. Mana C++ Buildera je što nije besplatan (kao npr. Qt) pa ako ti je to problem i ne želiš koristiti ilegalne verzije ili sl. onda ćeš morati razmatrati i druge stvari.

I prije nego što se ovo pretvori u još jednu od tema gdje svatko hvali svog konja slažem se s prethodnim postovima u kojima je jasno rečeno da programiranje nije nešto što se nauči na nekom tečaju u roku mjesec-dva dana. Lijepo je što imaš ideju što bi htio raditi no programiranje je jako kompleksan proces koji zahtjeva da programer poznaje gomile tehnologija, programskih tehnika, algoritama itd. Ukoliko bi htio naučiti programirati samo zbog te jedne aplikacije koju bi napravio razmotri samo koliko vremena (vrijeme = novac) trebaš uložiti da bi naučio sve što je potrebno da bi napravio takvu aplikaciju te da li ti je onda jeftinije i jednostavnije nekoga platiti da to napravi umjesto tebe.

steelcityboy kaže...

Ne shvatam programiranje kao neku vještinu koja je jednostavna za savladati. Itekako sam svjestan da za to treba vremena i vremena (čak i godine). Unajmljivanje nekoga da obavi taj posao nije opcija iz više razloga koje ne mogu sada ovdje obrazlagati. U svakom slučaju hvala na odgovoru.

Da pogodim, bojiš se da će ti netko ukrasti ideju? Ajd barem je pohvalno da pokušavaš nešto sam napraviti jer ono najčešće što ja čujem od ljudi je kako oni imaju ideju za "nove windowse" a ja bih to trebao napraviti i onda dijelimo lovu pola-pola

Poruka je uređivana zadnji put pon 22.2.2016 21:48 (TracerCPP).
9 godina
neaktivan

:D Ne bojim se da će neko ukrasti ideju. Nije to nikakav "groundbreaking" program. Stvar je u tome što ja stvarno želim da naučim, oduvijek me to privlačilo, a vidim i neku priliku za zaradu, osnivanje vlastite tvrtke itd. Imam neki dugoročni plan. Samo treba početi. Malo ću još istražiti opcije koje mi se nude (vođen vašim savjetima). A i forum je jako zanimljiv, ima dosta korisnih savjeta, linkova za literaturu i tutoriale. Mislim da ću tu biti često. U svakom slučaju hvala vam svima na odgovorima i pomoći.

17 godina
steelcityboy kaže...

:D Ne bojim se da će neko ukrasti ideju. Nije to nikakav "groundbreaking" program. Stvar je u tome što ja stvarno želim da naučim, oduvijek me to privlačilo, a vidim i neku priliku za zaradu, osnivanje vlastite tvrtke itd. Imam neki dugoročni plan. Samo treba početi. Malo ću još istražiti opcije koje mi se nude (vođen vašim savjetima). A i forum je jako zanimljiv, ima dosta korisnih savjeta, linkova za literaturu i tutoriale. Mislim da ću tu biti često. U svakom slučaju hvala vam svima na odgovorima i pomoći.

Kao IT-jevac (i to formalno po struci programer) i suvlasnik poduzeća za računovodstvo i knjigovodstvo mogu ti govoriti iz prve ruke.

Nije problem u programiranju, problem je veći u održavanju. programerski dio priče je toliki (posebno za jednu osobu) da samo promjene zakona, pravilnika, obrazaca, izvještaja i slično traže praktički puno radno vrijeme.

Sad sam procijeni koliko i kako vremena imaš i koja ti je ciljana klijentela, koliko veliki korisnici, način rada itd.

17 godina
neaktivan

Računovodstvenih softwarea fala bogu ne fali. Svaka šuša ima svoj, Problem je u održavanju. To što ćeš ti napraviti kroz godinu dana, će biti funkcionalno za tvoje potrebe, ali na razini programa kakvi su bili prije 15 godina. Konkurencija već ima riješene mnoge stvari kojih ti još nisi ni svjestan da ti trebaju (Drag'n'drop, enkripcija podataka, update preko interneta, zaštita od kopiranja, mobilne aplikacije, slaganje i printanje reporta, grafovi...)

Dok sve to pohvataš proći će te volja. Ako želiš voditi svoju firmu kupi licencu neki postojeći software, prilagodi ga i održavaj.

Qt je super, ali svakako preskoči python, idi odmah na c++/Qt

Python nije neka sreća za izradu programa koje će netko drugi koristiti. Više je nešto kao matlab. kad si čuo da je netko radio komercijalni program u matlabu?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Glamdring kaže...
...

Qt je super, ali svakako preskoči python, idi odmah na c++/Qt

Python nije neka sreća za izradu programa koje će netko drugi koristiti. Više je nešto kao matlab. kad si čuo da je netko radio komercijalni program u matlabu?

"Iako bih za rapidan razvoj ja isao na Python + PyQt, a kasnije polagano prebacivao u C++." - sto nije jasno? XD

+ covjek je pocetnik, a to je definitivno najbolji jezik za poceti.

Nadalje, valja razlikovati komercijalno i vlasnicko (proprietary). Vjerojatno si mislio na potonje. Nije stvar u tome da li je kod dostupan ili ne, vec u licenci koju koristis. Imas programa koji su komercijalni, a kod im je dostupan, a isto tako imas programa koji su vlasnicki i njihov kod nije dostupan, a nisu komercijalni (besplatni su - freeware).

Vjerovao ili ne, ima dosta komercijalnih (i vlasnickih) programa koji koriste Python za obavljanje raznih zadataka: Civilization IV, Battlefield 2, Eve Online, World of Tanks, reddit je pocetno napisan u Lispu, prebacen u Python, Youtube ga koristi, Yahoo! Groups takoder, ono, ima puno primjena.

No, da se ogradim, to je moj stav. OP je rekao da zeli (izmedu ostalog) nauciti programirati, a osobno smatram da je jezik kao sto je Python idealan za nauciti programiranje (a u toj tvrdnji me sve vise podrzava i velik dio stranih sveucilista). Najbolje i najbrze mi je uvijek bilo, nakodirati prototip u Pythonu, a onda prebaciti u zeljeni jezik. Opet ponavljam, moje misljenje (koje je kao i su*ak, svatko ga ima).

@steelcityboy

Mislim da sad imas dobar pogled na cjelokupnu sliku. Spomenut ti je C++ Builder koji je odlican alat, ali mana mu je sto ima samo komercijalnu licencu koju moras platiti. Sa zadnjim verzijama mozes raditi aplikacije za Win, OS X, Android i iOS iako ne znam da li sve to dobijes u paketu ili moras posebno kupovati za svaku platformu. S druge strane imas Qt koji nudi i komercijalnu verziju (koja je takoder skupa kao i kod C++ Buildera), ali nudi i LGPL verziju koja te kao krajnjeg korisnika ne kosta nista i takoder je viseplatformski (sluzbena podrska za 11 platformi cini mi se i jos par nesluzbenih). Spomenut ti je takoder Python kao odlican jezik za krenuti u programerske vode. Na tebi je naravno, da se odlucis kako ces.

Takoder, imas i savjet iz prve ruke nekoga tko se time vec bavi.

Konacno, tu je i savjet nekoga tko takoder zna o tome, pa su ti spomenute i razne znacajke programa za koje vjerojatno jos nisi niti svjestan da ti trebaju.

Cisto reda radi, mogu ti spomenuti jos i Javu, posto je dosta softvera (pogotovo poslovnog) napisano u Javi. Jedan mocan jezik, takoder viseplatformski.

Mislim da je vise-manje sve skupa zaokruzeno i dalje je jednostavno na tebi da malo istrazis stvari oko svega navedenog, odlucis se kako i sto, pa prionuti poslu. Sretno.

17 godina

Ma o tom je suvišno i govoriti, koliko njemu uopće treba vremena da sam napravi tržišno vrijednu knjigovodstvenu aplilkaciju a da krene od "Hello world" konzolne aplikacije.

Svako poduzeće koje radi taj knjigovodstveni software ima knjigovođe kao konzultante, od kud bi ja znao kako oni što knjiže, a i konzultacije sa korisnicima su stalne, on vjerojatno ima dobrih ideja kao korisnik, napraviti to je druga priča.

On ide logikom zašto bi programerima dao te ideje kad ga konzultiraju o aplikaciji, kad bi mogao napraviti sam takvu aplikaciju, a ne kuži da ga oni pitaju za mišljenje kao korisnika. Ajde, da se nađe jedan sa korisničke strane sa idejama, obično jedan od deset nešto korisno zapazi. Pa neka pokuša kad već hoće.

@Domagoj u čemu je to Python bolji za naučiti programiranje od drugih jezika, nisam nikad radio u Pythonu pa me zaintrigirala tvrdnja. Ne radimo li ionako sve preko pseudocoda i UML pa mu dođe na isto u kojem jeziku kucamo kod ovih OOP jezika, mogućnosti su skoro iste.

Poruka je uređivana zadnji put uto 23.2.2016 15:48 (Floki).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Python je interpretirani jezik visoke razine. Maksimalno olakšava rad, sam se brine o hrpi stvari o kojim u drugim jezicima treba voditi računa, ali baš to je problem, jer te stvari ostanu nenaučene. (slično kao  arduino-mikrokontroler vulgaris u C-u)

Tako da je bolje učiti drugdje pa evolvirati na python.

Ima maksimalno jednostavnu sintaksu i ima hrpu dostupnih libraryja koji su razlog njegove popularnosti na fakultetima. (SciPy, NumPy koji emuliraju matlab džaba.).

Pošto je jezik interpretiran ne dobije se .exe file, nego je potrebno imati instaliran python, i sve libraryije koristene u programu, što je naravno problem ako želiš nekome dati kod na korištenje.
Postoji teoretska mogućnost izrade exe fajla, ali u praksi uvijek bude problema sa librarijima, a i ako se riješe stvar radi dosta sporo.

Qt je još nadogradnja na razinu više, i on ima vlastitu sintaksu, tako da ne ovisi previše o tome jeli riječ o pythonu ili c++.

Osobno sam išao pyqt putem i poslije sam to uvidio kao grešku u koracima.

Ako se ipak odlučiš na pyqt, meni je puno pomogla e-knjiga sa ove stranice advancedpyqt

Poruka je uređivana zadnji put uto 23.2.2016 17:28 (Glamdring).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Glamdring kaže...

Python je interpretirani jezik visoke razine. Maksimalno olakšava rad, sam se brine o hrpi stvari o kojim u drugim jezicima treba voditi računa, ali baš to je problem, jer te stvari ostanu nenaučene. (slično kao  arduino-mikrokontroler vulgaris u C-u)

...

Upravo obrnuto, ali dobro, ne idem dalje spamati temu. :)

17 godina
neaktivan

Još jedan prijedlog:

Računovodstvena aplikacija se u principu sastoji od baze i nekih formi. 95% programerskog posla je već riješeno u MS Accessu, i možeš se koncentrirati na implementaciju svojih ideja.

Stvar bi se mogla i prodavati jer firme više manje imaju kupljen office sa accessom, tako da im to nebi predstavljalo dodatan trošak. Uz excel i word, reporting neće biti nikakav problem.

I dalje ti ostaje gušt programiranja stvari, samo u visual basicu; u količini koju sam odabereš.

0 0 hvala 0
17 godina
Glamdring kaže...

Još jedan prijedlog:

Računovodstvena aplikacija se u principu sastoji od baze i nekih formi. 95% programerskog posla je već riješeno u MS Accessu, i možeš se koncentrirati na implementaciju svojih ideja.

Stvar bi se mogla i prodavati jer firme više manje imaju kupljen office sa accessom, tako da im to nebi predstavljalo dodatan trošak. Uz excel i word, reporting neće biti nikakav problem.

I dalje ti ostaje gušt programiranja stvari, samo u visual basicu; u količini koju sam odabereš.

MS Access? Podcjenjuješ.

16 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
Glamdring kaže...

...

Upravo obrnuto, ali dobro, ne idem dalje spamati temu. :)

Assembler prvo da ne ostanu osnove nenaučene a onda pomalo na ovu egzotiku koja ima više operacija po liniji koda :P

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice