Rangoju je očito imalo smisla kad je to naveo u svom postu. Želio sam ilustrirati kako nije uvijek lako definirati hijerarhiju klasa, kao npr. u circle-ellipse problemu. Čini se logično klasu Krug izvesti iz klase Elipsa (ili npr. Kvadrat iz Pravokutnika), ali u nekim slučajevima to nije dobro rješenje.
Rangoj je naveo primjer iz glave, cisto dva povezana pojma, rangoj nije naveo primjer stvarnih klasa :) -> isto naravno vazi i za keramicke posude - podrazumjeva se :)
Cale: zasto mi se cini da si poceo sa nekom knjigom koja klase obradjuje na neobican nacin?! :)
Video primjeri koji na jednostavan nacin obradjuju klase: (vjerujem da postoje i bolji primjeri, ja sam pronasao ove).
Meni se klase cine nepotrebne u 99% malih skripti i mislim da je tesko traziti razlog za njihovo postojanje u skripti koja cita npr. cita xml neke banke i nudi opecije konverzije valuta i ima 40 linija koda ili slicno.
Negdje na netu sam procitao da ti upotreba klasa postane prirodna kada ti zatreba organizacija koda jer si presao nekoliko stotina linija i sve izgleda u haosu, pa klase dodju odlicne kao sredstvo za organizaciju...
P.S. Cak i google definija rijeci class mnogo govori:
"a set or category of things having some property or attribute in common and differentiated from others by kind, type, or quality"