Ovako. Htio bi programirati[Ili eo, da mi vi isprogamirate, ali to u krajnjem skučaju, ja bi htio naučiti] LPT port, il'ti Parelelni port. našao sam ovo: http://www.aaroncake.net/electronics/qblpt.htm. Ali... Ja NEMAM pojma qbasic, nit išta, tako da mi treba nekakva pomoć. Hvala :)
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ovako. Htio bi programirati[Ili eo, da mi vi isprogamirate, ali to u krajnjem skučaju, ja bi htio naučiti] LPT port, il'ti Parelelni port. našao sam ovo: http://www.aaroncake.net/electronics/qblpt.htm. Ali... Ja NEMAM pojma qbasic, nit išta, tako da mi treba nekakva pomoć. Hvala :)
Pa ono, pokrenes qbasic i napises:
OUT 888, 1
i onda stisnes F5 ili RUN, ili sto vec qbasic ima...
Pa ono, pokrenes qbasic i napises:
OUT 888, 1
i onda stisnes F5 ili RUN, ili sto vec qbasic ima...
Nop, vjerovatno je zato što nemam .dll file za kontroliranje portova(nit user port), jer ne postoji za sedmicu
OSNOVNO
Paralelni port ima 8 IO (ulaz-izlaz) portova i pet ulaz only
8 ulaz izlaz portova se najviše koristi za izlaze.
Znači...
nekoliko osnovnih naredbi
OUT broj porta, podatak
x=INP (broj porta(
znači da x će poprimiti vrijednost tog podatka s tog porta
A što spajaš na taj port?
Ono sučelje paralelno za robota od fichera?
primjer.1
888 je za izlaze, 889 za ulaze
Ako na paralelni port spojimo 8 žaruljica na svaki izlaz
onda bi ti to izgledalo nekako ovako
broj izlaza 0 1 2 3 4 5 6 7 8
podatak 0 1 2 4 8 16 32 64 128
0=gasi sve
cls
for a=0 to 128
out 888,a
sleep 1
out 888,0
a=a*2
if a=256 then a=128
next a
end
znači pali svaku zaruljicu poredu i kad dođe do 256 stavi ga na 128 i završi program
Ovo je samo početak ako hočeš još javi se na pM, imam puno materijala u vezi toga.
..
0=gasi sve
cls
..
- zgodan primjer zbog lightshow efekta, ali bilo bi razumljivije koristiti binarni izraz, naravno, basic radi s decimalnim pa je potrebno pretvaranje ali..
brojevi kao 4= ''0-0-0-0-0-0-1-0-0''
brojevi kao 128= ''1-0-0-0-0-0-0-0-0''
4+128=132= ''1-0-0-0-0-1-0-0''
upravo takvim primjerom binarni brojevi prestanu biti bauk, postanu razumljivi, čak i više od decimalnog jer 132 nikome neznači ništa... tek kao binarni postaje 'prekidač' za lampice.
-još samo da se negdje nabavi odgovarajući priključak s diodama. (ili lemilica u ruke)
evo pogledaj
OSNOVNO
Paralelni port ima 8 IO (ulaz-izlaz) portova i pet ulaz only
8 ulaz izlaz portova se najviše koristi za izlaze.
Znači...
nekoliko osnovnih naredbi
OUT broj porta, podatak
x=INP (broj porta(
znači da x će poprimiti vrijednost tog podatka s tog porta
A što spajaš na taj port?
Ono sučelje paralelno za robota od fichera?
primjer.1
888 je za izlaze, 889 za ulaze
0=gasi sve
cls
for a=0 to 128
out 888,a
sleep 1
out 888,0
a=a*2
if a=256 then a=128
next a
end
znači pali svaku zaruljicu poredu i kad dođe do 256 stavi ga na 128 i završi program
Ovo je samo početak ako hočeš još javi se na pM, imam puno materijala u vezi toga.
E ovo, hvala lega, isprobat ću kad stavim virtualni XP, neda mi se ni trudit na sedmici. Pa ti se javim :)
na xp moraš instalirat User port i nutra napisati adressu paralelnog porta da ti ga odključa
Jer NT jezgra blokra direktno upralvljanje s portovima.
Jel mi mozete reci kako mogu napraviti program u qbasic koji trazi da upisemo koliko sati dnevno spavamo i koliko imamo godina i iz toga izracunati koliko smo do sada spavali i koliko je to dana,a koliko godina?
Jel mi mozete reci kako mogu napraviti program u qbasic koji trazi da upisemo koliko sati dnevno spavamo i koliko imamo godina i iz toga izracunati koliko smo do sada spavali i koliko je to dana,a koliko godina?
KRIVO SAM NAPRAVIO PROGRAM - IZBRISANO.
0 dana, vjerojatno ti je prvi post... ali da, moguće je ali mi se ne da razmišljati, uglavnom, to je moguće napraviti i sa kalkulatorom (digitronom) vulgaris - malo preračunavanja, i evo ti broja!
Ajde da probam (algoritam):
upišeš kolko spavaš, necimo 8h
upišeš godine, npr 10g
sad 24h minus sati kolko spavaš (ovdje 8h)
taj broj (16h) puta 365, taj broj puta broj godina (10 u ovom slučaju) i dobiš broj sati (58400). onda sate pretvoriš u dane: broj sati podjeljeno sa 24 (2433). onda taj broj sa 365 dijeliš i imaš broj godina (ovdje 6)!
(nadam se da je ovo točno, edit: točno je)
update:
program:
CLS
INPUT "Koliko sati spavate? ", sati
INPUT "Koliko imate godina? ", godine
satidnevno = 24 - sati
PRINT "Dnevno spavate"; satidnevno; "sati."
satiukupno = satidnevno * 365 * godine
ukupnodana = satiukupno / 24
ukupnogodina = ukupnodana / 365
PRINT "Ukupno ste odspavali"; satiukupno; "sati,"; ukupnodana; "dana i"; ukupnogodina; "godina."
INPUT "Pritisnite bilo koju tipku za izlaz.", exit1
INPUT "Made by blagus", credits
END
E evo ti i link:
Krivo je.. pa ne spavaš (24-sati) (toliko si budan) ti si napravio input koliko spavaš i onda izračunao koliko si budan
.. znači ovako nekako
CLS
INPUT "Koliko sati spavate? ", sati
INPUT "Koliko imate godina? ", godine
PRINT "Dnevno spavate"; sati; "sati."
satiukupno = sati * 365 * godine
ukupnodana = satiukupno / 24
ukupnogodina = ukupnodana / 365
PRINT "Ukupno ste odspavali"; satiukupno; "sati,"; ukupnodana; "dana i"; ukupnogodina; "godina."
INPUT "Pritisnite bilo koju tipku za izlaz.", exit1
INPUT "Made by blagus", credits
END
Al nisam siguran bas, spava mi se xDD aj laku noć :P
Znam da sam napravio glupost... nemam pojma što mi je bilo... facepalm.
Ako se ne varam zar to nebi moglo ovako:
open "LPT1:" for output as #1
print #1,a
close #1