Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 7.285
|
čitano: 1.709.620
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Re: Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori
rustweaver kaže...
TracerCPP kaže...

Nisam konkretno govorio za bool već za vrijednost "true".

Pa onda si me krivo razumio, ja jesam rekao da je "true" sve što je različito od nule...

Može biti. Sorry ako je tako.

I da se nadovežem na Flokija, jedan od najvećih problema C++a je upravo to što je mnoštvo stvari dopušteno (poput gornjeg primjera pridruživanja, višestrukog nasljeđivanja klasa itd. itd.), i onda to ljudi koriste "zdravo-za-gotovo" bez da su dovoljno upućeni u pozadinu priče i kakve su moguće implikacije. Primjerice, imam neke (malo naprednije) studente koji me pokušavaju impresionirati kada koriste polimorfizam. Pointer bazne klase postavi kao argument funkcije, a u samoj funkciji pretvorbu objekta na više vrši pomoću reinterpret_cast, a meni se samo digne kosa na glavi.

Veće restrikcije bi svakako bilo poželjno uvesti, ili bar uključiti "treat warnings as errors" u postavkama compilera.

Kada lajavci laju onda završe ovako: http://i471.photobucket.com/albums/rr77/toropreto/2012-07-0813_30_07.gif
17 godina
neznam123456 kaže...

Hvala puno. Čak se može i ovako zapisati pomoću alternativne oznake:   x = (not y)   ali ružno izgleda (barem meni)

Nisi od jučer tu, napisati post radi hvale je suvišna stvar.

Poruka je uređivana zadnji put pet 1.3.2013 19:17 (Floki).
14 godina
neaktivan
Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori

Pozdrav svima

Moze li mi neko pomoci oko ovog zadatka?

Uraditi 3 primjera izvlacenja odredjenih karaktera iz niza karaktera koji moze sadrzavati kontrolne znakove (CR=0x0D ; LF=0x0A),prazna mjesta(0x20) ,brojeve i slova predstavljene ASCII karakterima. Niz je potrebno inicijalizirati i odredjene karaktere izvuci iz njega i staviti u novi niz i isipisati ga na konzolu.

Kao neki primjer dobio sam jedan string niz  " niz1={0x0D, 0x0A , W , = , + , 1 , 2, 5 , . , 3 , k , g , 0x00} "

Na toj konzoli ce vec pisati ovo " W= +......kg " ali ja u zadatku moram izvuci ove brojeve od "+" do "k" ali ne smijem izvlaciti broj po broj vec sve odjednom da se izvuce u neki novi niz (npr. niz2).Ako mi mozete uraditi ovaj primjer pa cu ja onda skontati jos 2 primjera ili ako mi mozete dati neki link gdje ima objasnjeno kako se ovo radi , jer ja ne mogu nigdje naci.

Unaprijed se zahvaljujem svima

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Trebam pomoć oko CodeBlocksa, naime na AltGr+B mi automatski ubaciva :

/** \brief
     *
     *
     */   

koliko vidim to je neki key prečac, ali ne znam kako da ga maknem, tj. prečešljao sam keyboard shortcuts ali ništa nigdje nisam naišao na kombinaciju AltGr+B (gledao sam i pod goto functions i sve okolo na okolo i nula bodova).

Please help.

http://www.norgems.com

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
woodgamesfx kaže...

Trebam pomoć oko CodeBlocksa, naime na AltGr+B mi automatski ubaciva :

/** \brief
     *
     *
     */   

koliko vidim to je neki key prečac, ali ne znam kako da ga maknem, tj. prečešljao sam keyboard shortcuts ali ništa nigdje nisam naišao na kombinaciju AltGr+B (gledao sam i pod goto functions i sve okolo na okolo i nula bodova).

Please help.

ideš na settings -> editor -> skrolaj lijevu stranu prozora do keybord shortcuts -> otvori zatim na desno DoxyBlocks -> uncheck(remove) ili block comment ili load template -> gameOver

ne znam koji je točno jer ja disejblam sve shorcutove koji mi smetaju na početku tako da zaboravio koji točno.

ma to je klasika s tim prečacima, na QtCreatoru ista priča { je uvijek kombinacija za build (valjda defult za en-usa postavke)

uglavnom učini ovako.

Poruka je uređivana zadnji put pet 1.3.2013 22:31 (nik_02).
15 godina
neaktivan
woodgamesfx kaže...

Please help.

Hint: ALT GR je isto što i CTRL + ALT

Ali nik_02 ti je već dao kompletno objašnjenje...

0xBADC0DE
Poruka je uređivana zadnji put sub 2.3.2013 1:17 (rustweaver).
14 godina
neaktivan
eagle05 kaže...

Pozdrav svima

Uraditi 3 primjera izvlacenja odredjenih karaktera iz niza karaktera koji moze sadrzavati kontrolne znakove (CR=0x0D ; LF=0x0A),prazna mjesta(0x20) ,brojeve i slova predstavljene ASCII karakterima. Niz je potrebno inicijalizirati i odredjene karaktere izvuci iz njega i staviti u novi niz i isipisati ga na konzolu.

Kao neki primjer dobio sam jedan string niz  " niz1={0x0D, 0x0A , W , = , + , 1 , 2, 5 , . , 3 , k , g , 0x00} "

Na toj konzoli ce vec pisati ovo " W= +......kg " ali ja u zadatku moram izvuci ove brojeve od "+" do "k" ali ne smijem izvlaciti broj po broj vec sve odjednom da se izvuce u neki novi niz (npr. niz2).Ako mi mozete uraditi ovaj primjer pa cu ja onda skontati jos 2 primjera ili ako mi mozete dati neki link gdje ima objasnjeno kako se ovo radi , jer ja ne mogu nigdje naci.

Unaprijed se zahvaljujem svima

Itko?

15 godina
neaktivan
eagle05 kaže...

Pozdrav svima

Drugim riječima: nisi ni probao samostalno.

eagle05 kaže...

Suvišni znakovi (linefeed, carriage-return, razmak...), se mogu nalaziti i usred podstringa koji izvlačiš?

#include <stdio.h>
#include <string.h>

int main()
{
    char niz1[]={0x0D, 0x0A, 'W', '=', '+', '1', '2', '5', '.', '3', 'k', 'g', 0x00};
    char *niz_start, niz2[32]={0};

//neka oba brojaca budu inicijalizirana na defaultne vrijednosti
    int n=0, i=0;

//trazimo znak '+' u prvom nizu
    niz_start=strchr(niz1, '+');

//vrijednost brojaca 'n' postavljamo na poziciju
    //prvog znaka nakon znaka '+'
    if (niz_start)
        n=niz_start-niz1+1;

//petlju ponavljamo dok ne naidemo na slovo 'k' ili kraj stringa
    for ( ; tolower(niz1[n])!='k' && niz1[n]!=0; n++)
    {
        //ako je trenutni znak u prvom_nizu broj ili tocka, upisemo
        //ga u novi niz i uvecamo brojac 'i' za jedan.
        if (isdigit(niz1[n]) || niz1[n]=='.')
        {
           niz2[i++]=niz1[n];
        }
    }

printf("%s\n", niz2);

return 0;
}

Nešto ovakvo?

0xBADC0DE
14 godina
neaktivan
rustweaver kaže...
eagle05 kaže...

Pozdrav svima

eagle05 kaže...

Suvišni znakovi (linefeed, carriage-return, razmak...), se mogu nalaziti i usred podstringa koji izvlačiš?

#include <stdio.h>
#include <string.h>

int main()
{
    char niz1[]={0x0D, 0x0A, 'W', '=', '+', '1', '2', '5', '.', '3', 'k', 'g', 0x00};
    char *niz_start, niz2[32]={0};

//neka oba brojaca budu inicijalizirana na defaultne vrijednosti
    int n=0, i=0;

//vrijednost brojaca 'n' postavljamo na poziciju
    //prvog znaka nakon znaka '+'
    if (niz_start)
        n=niz_start-niz1+1;

//petlju ponavljamo dok ne naidemo na slovo 'k' ili kraj stringa
    for ( ; tolower(niz1[n])!='k' && niz1[n]!=0; n++)
    {
        //ako je trenutni znak u prvom_nizu broj ili tocka, upisemo
        //ga u novi niz i uvecamo brojac 'i' za jedan.
        if (isdigit(niz1[n]) || niz1[n]=='.')
        {
           niz2[i++]=niz1[n];
        }
    }

printf("%s\n", niz2);

return 0;
}

Nešto ovakvo?

Kako ukucas ovo?(podebljano)

http://www.bug.hr/forum/topic/softver-literatura-usluge/prodaja-knjige-hardware/103166.aspx
14 godina
neaktivan
rustweaver kaže...
eagle05 kaže...

Pozdrav svima

Pokusao sam u skoli kad smo bili i nikako nisam uspio uraditi ,a trazio sam i po internetu negdje i nisam mogao naci. U ispisu na konzoli stalno stoji W= i onda se na to dodaju karakteri koji se izvuku iz stringa (npr. W= 125,4) nije ovo lose i hvala ti ,ali mene zanima da li ima neki jednostavniji ili neki drugi nacin da se ovo uradi. Da li mi moze neko dati link sa nekim primjerima i objasnjenjem kako se ovo radi da malo izvjezbam.

15 godina
neaktivan
Intelovac123 kaže...
rustweaver kaže...

Tipkovnicom? :D

Sorry, ne razumijem pitanje, objasni.

eagle05 kaže...

U ispisu na konzoli stalno stoji W= i onda se na to dodaju karakteri koji se izvuku iz stringa (npr. W= 125,4)

Nisi li napisao da poslije znaka '=' dolazi '+'? To je bitno, jer mijenja stvari...

eagle05 kaže...

nije ovo lose i hvala ti ,ali mene zanima da li ima neki jednostavniji ili neki drugi nacin da se ovo uradi. Da li mi moze neko dati link sa nekim primjerima i objasnjenjem kako se ovo radi da malo izvjezbam.

Koliko bi jednostavnije od toga? Zar nisam stavio komentare? Svaki korak ti je objašnjen. Evo imaš za zadatak pojednostavniti moje rješenje.

0xBADC0DE
14 godina
neaktivan
rustweaver kaže...

eagle05 kaže...

U ispisu na konzoli stalno stoji W= i onda se na to dodaju karakteri koji se izvuku iz stringa (npr. W= 125,4)

Nisi li napisao da poslije znaka '=' dolazi '+'? To je bitno, jer mijenja stvari...

eagle05 kaže...

nije ovo lose i hvala ti ,ali mene zanima da li ima neki jednostavniji ili neki drugi nacin da se ovo uradi. Da li mi moze neko dati link sa nekim primjerima i objasnjenjem kako se ovo radi da malo izvjezbam.

Koliko bi jednostavnije od toga? Zar nisam stavio komentare? Svaki korak ti je objašnjen. Evo imaš za zadatak pojednostavniti moje rješenje.

da dolazi i '+' zaboravio sam napisati. ok ako ne moze jednostavnije imas li neki link sa primjerima da malo provjezbam 

15 godina
neaktivan
eagle05 kaže...

imas li neki link sa primjerima da malo provjezbam 

jok...

0xBADC0DE
14 godina
neaktivan
rustweaver kaže...
Intelovac123 kaže...
rustweaver kaže...

To ispred i za "+" samo po jedna crtica :)

http://www.bug.hr/forum/topic/softver-literatura-usluge/prodaja-knjige-hardware/103166.aspx
15 godina
Intelovac123 kaže...
rustweaver kaže...
Intelovac123 kaže...
rustweaver kaže...

niz1 je vec inicijalizirao na pocetku, tako da ga nije potrebno kasnije unositi. Za 'x' koristi jednostruke navodnike zato sto on treba biti tipa char. U C/C++ jednostruki navodnici koriste za tip  char,  tj. kada mislis na jedan specifican znak, a kada koristis znakovni niz(vise znakova) tj. polje tipa char onda koristis dvostruke navodnike. Kad znakovni niz inicijaliziras pomocu dvostrukih navodnika, onda se na kraj toga niza dodaje 0 znak koji oznacava kraj niza. Tako ako stavis "x" to je ustvari polje od dva znaka {'x', 0}.

Poruka je uređivana zadnji put ned 3.3.2013 8:10 (captain_soap_McTawish).
14 godina
neaktivan
captain_soap_McTawish kaže...
Intelovac123 kaže...
rustweaver kaže...
Intelovac123 kaže...
rustweaver kaže...

niz1 je vec inicijalizirao na pocetku, tako da ga nije potrebno kasnije unositi. Za 'x' koristi jednostruke navodnike zato sto on treba biti tipa char. U C/C++ jednostruki navodnici koriste za tip char, tj. kada mislis na jedan specifican znak, a kada koristis znakovni niz(vise znakova) tj. polje tipa char onda koristis dvostruke navodnike. Kad znakovni niz inicijaliziras pomocu dvostrukih navodnika, onda se na kraj toga niza dodaje 0 znak koji oznacava kraj niza. Tako ako stavis "x" to je ustvari polje od dva znaka {'x', 0}.

Znam ja to ali kako da to unesem sa tastature :)

13 godina
neaktivan

LOL!

Na mojoj tipkovnici je poslije nule, tipka sa upitnikom i jednostrukim navodnikom. 

17 godina

Možeš sa string nizom to napraviti, dovoljan je metod substring() string klase.

Pogledaj ovdje kako se radi sa string nizovima http://www.cplusplus.com/reference/string/string/ .

Kad pogledaš te školske primjere, dovoljno je da to napraviš.

#include <iostream>
#include<string>
using namespace std;

int main()

{
    char buffer[] = {0X0D, 0x0A, 'W', '=', '+', '1', '2', '5', '.', '3', 'k', 'g', 0x00};
    string niz (buffer);
    string niz1 = niz.substr(niz.find("+")+1, niz.find("k")-niz.find("+")-1);
    cout<< niz1 << endl;
    return 0;
}

17 godina

Što se tiče char niza, možemo ovako sa aritmetikom pokazivača:

#include<stdio.h>
#include<string.h>
using namespace std;

int main()

{
    char buffer[] = {0X0D, 0x0A, 'W', '=', '+', '1', '2', '5', '.', '3', 'k', 'g', 0x00};
    char* niz = strchr(buffer, '+')+1;
    int n = strchr(buffer, 'k') - strchr(buffer, '+')-1;
    niz[n] = '\0';
    printf("%s", niz);
    return 0;
}

Od pozicije prvog broja aritmetikom pokazivača izračunamo broj mjesta koje zauzimaju brojevi, a onda mjesto iza lupimo znak za prekid niza.

Time je ispunjen temeljni zahtjev zadatka da nema petlji, odnosno pojedinačnog izvlačenja brojeva.

Poruka je uređivana zadnji put ned 3.3.2013 16:08 (Floki).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Floki kaže...
Time je ispunjen temeljni zahtjev zadatka da nema petlji, odnosno pojedinačnog izvlačenja brojeva.

Da, ali ne filtriraš znakove.

Što ako dobiješ kao input:

{0X0D, 0x0A, 'W', '=', '+', '0x20, '1', '2', '5', '.', '3', 0x20, 'k', 'g', 0x00};

Pa veselo ugrabiš i suvišne razmake. Cijela poanta onog mog rješenja je pobrinuti se da ništa neželjeno ne upadne u rezultat. Mislim, koji bi smisao u zadatku bio posebno navoditi da ulazni niz može sadržavati i kontrolne znakove? Ne bi li onda bilo jednostavnije napisati: iz niza "bla bla bla" izvući sve znakove od x do y? Kratko i jasno.

Ne znam, možda sam ja krivo shvatio zadatak i ovo pojedino izvlačenje se doista odnosi na zabranu korištenja petlji... ja sam to shvatio tako da ne smije odmah ispisivati znak po znak u konzolu, nego ih sve treba prvo skupiti u neko polje.

0xBADC0DE
17 godina

Naravno da znakove ne može filtrirati ako nije taj dio niza prošao kroz petlju, ili bar ja ne znam za takav metod, međutim on je napisao da ne smije izvlačiti broj po broj, pa slijedom toga predpostavljam da je broj u komadu, pa sam išao tražiti indekse aritmetikom pokazivača.

A ako izvlačiš sve znakove od x do y - to je ponovno izvlačenje broj po broj.

Ovo je u stvari traženje substringa u određenom intervalu. Svejedno, ta petlja se kao dodatni korak može staviti i filtrirati interval od + do k, ali ja je nisam namjerno stavio, mislim da nije naglasak na tome, pa sam to preko indeksa išao.

Poruka je uređivana zadnji put ned 3.3.2013 16:45 (Floki).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Floki kaže...

Ne nužno, možeš koristiti memcpy i strncpy...

(osim ako ne računaš i ono da i memcpy i strncpy izvlače bajt po bajt) :D

0xBADC0DE
Poruka je uređivana zadnji put ned 3.3.2013 16:46 (rustweaver).
17 godina
rustweaver kaže...
Floki kaže...

Ne nužno, možeš koristiti memcpy i strncpy...

(osim ako ne računaš i ono da i memcpy i strncpy izvlače bajt po bajt) :D

memcpy bi radio kao i moj primjer, preko računanja pozicije indeksa, od pozicije prvog broja broj mjesta brojeva source niza, a broj mjesta brojeva dobiješ artitmetikom pokazivača, a ne prolaskom kroz petlju.

Poruka je uređivana zadnji put ned 3.3.2013 17:20 (Floki).
15 godina
neaktivan
Floki kaže...

memcpy bi radio kao i moj primjer, preko računanja pozicije indeksa, od pozicije prvog broja broj mjesta brojeva source niza, a broj mjesta brojeva dobiješ artitmetikom pokazivača, a ne prolaskom kroz petlju.

Pa naravno, ne bi valjda s njime kopirao svaki znak posebno.

0xBADC0DE
17 godina
rustweaver kaže...
Floki kaže...

Pa naravno, ne bi valjda s njime kopirao svaki znak posebno.

Poanta je u tom da se broj mjesta brojeva potreban za izračun veličine novog niza ne dobije prolaskom kroz petlju, ili nadodavanjem brojeva u petlji direktno u novi niz iz source niza, nego aritmetikom pokazivača. Tako se iz source niza ne izvlači broj po broj, nego cijeli blok brojeva odjednom, a to je napisao u zadatku, ako mi se dobro čini, ili ako sam ja to dobro shvatio, svejedno. 

Inače kod zadataka ovog tipa se daje po tri input - outputa, pa stvari izgledaju jasnije.

Poruka je uređivana zadnji put ned 3.3.2013 18:14 (Floki).
13 godina

ma oba su rjesenja tocna, samo je drugi malo napredniji, ako je jos u skoli, zadatak se moze rijesiti na jos barem 5 "pocetnickih" nacina, napisao je da mu treba za skolu tako da...

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
trebam napisati program u c++ koji bi omogucio unos broja i na to ispisao njegovih prvih 10 umnožaka. treba glavni program i dvije funkcije int unos broja ; void izpis umnožaka (int osnova),,,,,,,,,,,,,,,,i jos jedan program koji bi pridobio od studenta ime prezime i br. stud. iskaznice u obliku:

oblik:
STUDENTSKA IZKAZNICA
IME: IVO IVEC
PREZIME: Ivic
BROJ: T34578999
Studentski BROJ može sadržavati slova , treba tretirati kao string. Tu je dopušteno da imaju dva studentske imena ili dva prezimena odvojena razmakom. ostali posebni znakovi nisu dopušteni.Program bi trebao prikazati ime i prezime, tako da (bez obzira na ulazak) sva slova u imenu su velika i prezime i prvo slovo veliko, a svi ostali slova su mala. Sva slova u broju studenata (uključujući i one koji nisu na početku) trebalo bi se pri izpisu pretvoriti u velika slova.

0 1 hvala 0
15 godina
neaktivan
fanatikos kaže...
trebam napisati program u c++ koji bi omogucio unos broja i na to ispisao njegovih prvih 10 umnožaka. treba glavni program i dvije funkcije int unos broja ; void izpis umnožaka (int osnova),,,,,,,,,,,,,,,,i jos jedan program koji bi pridobio od studenta ime prezime i br. stud. iskaznice u obliku:

oblik:
STUDENTSKA IZKAZNICA
IME: IVO IVEC
PREZIME: Ivic
BROJ: T34578999
Studentski BROJ može sadržavati slova , treba tretirati kao string. Tu je dopušteno da imaju dva studentske imena ili dva prezimena odvojena razmakom. ostali posebni znakovi nisu dopušteni.Program bi trebao prikazati ime i prezime, tako da (bez obzira na ulazak) sva slova u imenu su velika i prezime i prvo slovo veliko, a svi ostali slova su mala. Sva slova u broju studenata (uključujući i one koji nisu na početku) trebalo bi se pri izpisu pretvoriti u velika slova.

jesi li se to došao hvaliti sa onime što trebaš napraviti ili što?

jesi li probao bar nešto sam - u 1. zadatku trebaš napraviti jednu for petljicu i dvije male metodice - ta cijeli zadataka se riješi u 7 linija koda

a drugi je rad sa stringovima - isto peace of cake, guglaj tipa kako da pretvoriš string u caps lock, first letter big itd

~22 god, ETFOS, Slavonac, linux and open source fan, net addict, želim znati više, interesi: web dev, svemir, glazba...
15 godina
neaktivan
fanatikos kaže...
trebam napisati program

I ja mislim.

No, što je tu teško? Dva veoma lagana primjera koja su već u ovoj temi rješavana do besvijesti. Trebaš pomoć? Može, pokaži kod koji si do sada napravio i reci što ne znaš dalje...

0xBADC0DE
14 godina
neaktivan

Kako da nadjem koliko se puta ponavlja zadani string1 u zadanom stringu2??

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice