Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 7.285
|
čitano: 1.712.060
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori

gdje trebam postavit textualnu datoteku kako bi je visual studio 2010 mogao naci

ukljucio sam fstream i napisao:

ifstream UTTP(" staroimenik.dat " );

ali visual studio ne moze naci datoteku te mi izbacuje sljedecu poruku:

fala.exe': Loaded 'C:\Windows\SysWOW64\ntdll.dll', Cannot find or open the PDB file

'fala.exe': Loaded 'C:\Windows\SysWOW64\kernel32.dll', Cannot find or open the PDB file

'fala.exe': Loaded 'C:\Windows\SysWOW64\KernelBase.dll', Cannot find or open the PDB file

'fala.exe': Loaded 'C:\Windows\SysWOW64\msvcp100d.dll', Symbols loaded.

'fala.exe': Loaded 'C:\Windows\SysWOW64\msvcr100d.dll', Symbols loaded.

molim pomoc hvala

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori
cumezz1999 kaže...

gdje trebam postavit textualnu datoteku kako bi je visual studio 2010 mogao naci

ukljucio sam fstream i napisao:

ifstream UTTP(" staroimenik.dat " );

ali visual studio ne moze naci datoteku

Trebaš ih držati u root folderu projekta. Visual Studio AFAIK stavlja izvršnu datoteku u "\bin" podfolder, ali ju pokreće sa izmijenjenim radnim folderom, tako da se ona ponaša kao da se ne nalazi u "\bin" podfolderu nego u rootu projekta.

Znači, ako recimo imaš "c:\projekt\bin\test.exe datoteku", ti ostale datoteke trebaš stavljati u "c:\projekt\" folder.

Ako ne pokrećeš datoteku iz Visual studia, onda ona nema izmijenjen radni folder, te ju trebaš prebaciti iz "\bin" podfoldera u root.

cumezz1999 kaže...
te mi izbacuje sljedecu poruku:

fala.exe': Loaded 'C:\Windows\SysWOW64\ntdll.dll', Cannot find or open the PDB file

'fala.exe': Loaded 'C:\Windows\SysWOW64\kernel32.dll', Cannot find or open the PDB file

'fala.exe': Loaded 'C:\Windows\SysWOW64\KernelBase.dll', Cannot find or open the PDB file

'fala.exe': Loaded 'C:\Windows\SysWOW64\msvcp100d.dll', Symbols loaded.

'fala.exe': Loaded 'C:\Windows\SysWOW64\msvcr100d.dll', Symbols loaded.

Ovo ignoriraj jer se tiče debuggerskih simbola za određene sistemske biblioteke. To nema nikakav utjecaj na izvođenje tvog programa.

0xBADC0DE
15 godina
neaktivan
rustweaver kaže...
NiGHT_RiDER92 kaže...

Trebam pomoc, programiram u VS2012 (C++) + SFML (pokusavam napraviti neku jednostavnu 2D igru) i problem je u tome da ne mogu ucitati sprite (ne baca error, program se normalno pokrene bez ikakve greške ali spritea nema nigdje), ne znam što radim krivo ili je to mozda zato jer je pola 6 ujutro :D, pa ako netko ima volje i znanja da pomogne:

void game::displaySprite (std::string fileName) //ovdje je negdje problem
{
sf::Texture _texture;
sf::Sprite _sprite(_texture);
_texture.loadFromFile(fileName);
_window.draw(_sprite);
_window.display();
}

Tu je problem. Prvo spriteu dodjeliš teksturu (nevažeću, jer u tom trenutku nemaš učitanu teksturu), pa tek onda ideš učitavati teksturu. Obrni proces, teksturu učitaj prije nego ju dodijeliš spriteu.

Btw. nije ti baš neka genijalna ideja pri svakom iscrtavanju spritea učitavati ponovno teksturu s diska.

Na ove tri stranice se ovdje bavilo SFML-om, pa pogledaj malo:

1 2 3

Puno hvala, uopce mi nije palo na pamet da je to, ali buduci da je bilo pola 6 ujutro nije ni cudo da nisam vise ni znao sta pisem i radim :D

12 godina
neaktivan

evo znaci radim u microsof visual c++ 2010 expres i odabrao sam new project windows application i sve.....no sada kada dodam svoju tipku npr: Klikni ovdje i zelim napravit sta ako kliknem na tu tipku da izbaci... kako to napraviti?

znaci da imam tipku Klikni ovdje i kada kliknem na nju da mi izbaci Ja sam c++ programer

Gaming 4ever.
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Dovuci button na formu i dvoklikni na nju da generišeš Click event. Jer Windows Forms je zasnovan na tzv. event driven programiranju.

U code behind-u te forme će se generirati event handler za taj event i u njega upiši:
MessageBox::Show("Ja sam Cpp programer");

Odakle učiš Windows Forms programiranje?

12 godina
neaktivan

ja sam tek poceo programirati windows aplikacije pa dal mi mozes dat neke tutoriale ili pdf gdje da ucim?

Gaming 4ever.
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Ako ćeš raditi .NET Forms, C++/CLI i nije najpametnije rješenje, na brzini nećeš dobiti jer je to opet .NET, a C# je pogodniji.

Nema veze, ako si krenuo sa C++-om, nećeš puno pogrješiti, ionako nećeš ostati samo na njemu, ako misliš na .NET-u biti C# ti je must know.

Za .NET Forms u C++ nisam našao neke adekvatne lekcije, knjige ali daleko od toga da nema:
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/e6w9eycd%28v=vs.80%29.aspx

Googlaj, mogu ti staviti linkove, ali to isto možeš i sam pronaći.

Nego, da li razvijaš logiku programiranja, radiš li zadatke? Mislim da bi se trebao više tome posvetiti nego .NET Formsima.

12 godina
neaktivan

ma gle mogu se ja prebaciti na c# dok nije "kasno" ..... npr ja bih za pocetak htio napraviti neki kalkulaotr mislim da je to najjednostavnije.

Gaming 4ever.
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Nije u tome stvar, ne može biti kasno, nema za što biti kasno.

Uhvati se C++a, ali radi zadatke tipa onih sa natjecanja. Jer napraviti ćeš neku Windows aplikaicju, a sutra te pitaju da napraviš program koji poredi dva cjelobrojna polja, ti ih blijedo pogledaš...

Uči poredu, bit će vremena za Windows aplikcije i C#, ako želiš možeš paralelno raditi i Windows Forme u C++ i vježbati zadatke, to je još bolje.

12 godina
neaktivan

E pa gle ja sam mislio napravit kalkulator...tako radim i neku aplikaciju i c++...samo neznam gdje moram stavljat proces izracunavanja

Gaming 4ever.
Poruka je uređivana zadnji put pon 31.12.2012 16:09 (99Mile99).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Znaš li napisati funkcije koje će vršiti izračun?

Za početak stavi dva text boxa, jednu dropdown listu te jedan button.

U prvi textbox unosiš prvi broj, u drugi textbox drugi broj, u dropdownu biraš operaciju, a buttonom računaš.

Napiši metode koje će vršiti određene operacije, a ovisno od vrjednosti odabrane u dropdownu pozivaš određenu, u button eventu, naravno.

12 godina
neaktivan

e hvala ti dao si mi motivaciju ... :D

Gaming 4ever.
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

kako napravit funkciju s varijabilnim brojem parametara?

recimo kao printf

printf("%d text %d",a,b);

prvi parametar je string, a druga dva su varijable a i b. svi znamo da broj varijabli može varirati, no kako sad napisat takvu funkciju?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
919191 kaže...

kako napravit funkciju s varijabilnim brojem parametara?

recimo kao printf

printf("%d text %d",a,b);

prvi parametar je string, a druga dva su varijable a i b. svi znamo da broj varijabli može varirati, no kako sad napisat takvu funkciju?

Pomocu elipsa (varargs). Izbjegavaj.

The programmer is fighting against the two most destructive forces in the universe: entropy and human stupidity. --Damian Conway
Poruka je uređivana zadnji put uto 1.1.2013 19:27 (1domagoj1).
14 godina
neaktivan

Može pomoć?. U zadatku imam

If (uvjet)

naredbe;

else continue

naredbe;

i nije mi jasno kaj radi naredba continue, pa ako neko može ukratko objasniti ....

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.1.2013 11:07 (etnes).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
etnes kaže...

If (uvjet)

naredbe;

else continue

naredbe;

i nije mi jasno kaj radi naredba continue, pa ako neko može ukratko objasniti ....

Ta naredba   continue se odnosi da petlju u kojoj se taj  if-else blok nalazi. To znači da se ne tom mjestu završi trenutna iteracija petlje, i krene na sljedeću(ako je moguće).

Primjer:
for(int i = 0; i < 10; i++){
    if( i < 6)
        continue;
    cout << i << endl;
}
Ako je  i manje od 6, izvršit će se naredba  continue, što znači da će se ta iteracija prekinuti na mjestu tj. ne će se izvršiti naredba za ispis, već se odmah preći na sljedeću iteraciju

Naredba  continue ne se ne koristi samo u  for petlji, već i u drugim petljama(while, do-while). Uz naredbu  continue koristi se još naredba  break, a ona automatski zastavlja iteriranje petlje, i prelazi se na naredbe nakon for bloka.

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.1.2013 11:24 (captain_soap_McTawish).
17 godina
neaktivan
etnes kaže...

If (uvjet)

naredbe;

else continue

naredbe;

Hm, jel imas ti mozda neku literaturu po kojoj ucis, jer ovo je objasnjeno u svakoj?

Ovdje ne radi nista posebno, fali ti petlja. Continue se, kao i break koristi samo unutar petlje (do, for, while). Ono sto radi je, kad dode do continue naredbe, program se nastavlja izvrsavati od pocetka petlje, bez obzira da li je stigao do kraja petlje ili ne.

The programmer is fighting against the two most destructive forces in the universe: entropy and human stupidity. --Damian Conway
14 godina
neaktivan

jao .. zaboravio sam da imam vanjsku while petlju xD

Sad mi je jasno. tnx na brzom odgovoru :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Može li mi netko objasniti zašto ovdje trebam koristit (i<=n) umjesto (i<n). Program inače unesene nizove ispisuje obrnutim redoslijedom znakova.

int main()

{

int i, j, n;

char niz[MAX_NIZ][MAX_ZNAK];

cout<<"Unesi N(broj nizova): ";      cin>>n;

cout<<"Unesi nizove:"<<endl;

for(i=0;i<=n;i++)       gets(niz[i]);

for(i=0;i<=n;i++)

{

for(j=strlen(niz[i])-1;j>=0;j--)      cout<<niz[i][j];

cout<<endl;

}

cout<<endl<<endl;

system("PAUSE");

return 0;

}

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.1.2013 13:35 (SteveX).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Niti ne bi trebalo biti i<=n već i<n pošto i počinje od 0.

Kada lajavci laju onda završe ovako: http://i471.photobucket.com/albums/rr77/toropreto/2012-07-0813_30_07.gif
Moj PC  
4 0 hvala 1
17 godina

n = 5,

for(int i=0; i<=5; i++) gets(niz[i]);

Ovako nisi unio 5 nizova koliko se htio, nego 6. Drugim riječima, izlaziš iz ranga indeksa nekog polja.

int niz[5];

for(int i=0; i<=5; i++) cin>> niz[i]; - ovo polje nema index 5, i na ovaj način dolazi do greške, upisa vrijednosti na nepostojeću lokaciju polja - IndexOutOfRange.

U polje koje ima 5 mjesta se za upis elemenata  ne koristi petlja koja ima 6 iteracija, dakle, jednostavno rečeno za iteraciju petlje kroz polje koristi se petlja kako je @Tracer rekao.

btw. Sve najbolje u Novoj godini narode!{#}

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.1.2013 14:16 (Floki).

4 0 hvala 2
12 godina
neaktivan
TracerCPP kaže...

Pa kad stavim i<n što mi se cinilo logicno, dev c++ mi se ponasa kao da sam stavio i<n-1. sve to mi nije imalo smisla, pa sam postao ovdje. Cak sam isprobao u code::blocks i rezultat mi je isti. {#}

17 godina
SteveX kaže...
TracerCPP kaže...

Pa kad stavim i<n što mi se cinilo logicno, dev c++ mi se ponasa kao da sam stavio i<n-1. sve to mi nije imalo smisla, pa sam postao ovdje. Cak sam isprobao u code::blocks i rezultat mi je isti. {#}

Pa isprobaj ga:

int n = 5;

for(int i=0; i<n; i++) cout<< i << endl;

Dakle, ova petlja će ispisati:

0

1

2

3

4

A onda, kad vidiš da ti je to OK, a sigurno jest, počmi tražiti grešku negdje drugo, jer tu sigurno nije.

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.1.2013 18:24 (Floki).
17 godina
neaktivan

Ne znam kako nitko nije primjetio, ali SteveX u početku deklarira dvodimenzionalno polje, a kasnije ga tretira malo kao jednodimenzionalno, malo kao dvodimenzionalno. U gets funkciji šalje vrijednost polja umjesto adrese.

Umjesto gets(niz[i]); napisati:

int pomak = 0;

...

gets(niz+pomak);

pomak += strlen(niz);

Dalje bi ja riješio tako da druga for petlja bude zadužena za ispisivanje pojedinog niza. Unutar te petlje da je for petlja u kojoj brojač broji koliko ima znakova do kraja stringa, a nakon nje for petlja koja ispisuje te znakove.

Get pissed and slapped my bitch right in her dirty pudding.
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina

Ma u njegovom kodu je samo jedan jedini problem, za koji nije kriv , nego je kriva funkcija gets koja se poslije naredbe cin zna nepredviđeno ponašati, pa u ovom slučaju preskače niz[0], to se riješi da se poslije cin stavi jedan cin.get() i sve radi.

#include <iostream>
#define MAX_NIZ 10
#define MAX_ZNAK 100
using namespace std;

int main()
{

int n;
     char niz[MAX_NIZ][MAX_ZNAK];

cout<<"Unesi broj nizova: "; cin>> n;
   cin.get();
   for(int i=0;i<n;i++)
   {
      cout<< "Unesi " << i+1 << " niz: " ;
      gets(niz[i]);
   }

for(int i=0;i<n;i++)
   {
           for(int j=strlen(niz[i])-1;j>=0;j--) cout<< niz[i][j];
           cout<< endl;
   }
    return 0;

}

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.1.2013 21:07 (Floki).

1 0 hvala 2
14 godina
neaktivan

Ako imam set<pair<int,int> > dal su mi elementi poredani po prvom elementu u paru? 

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
etnes kaže...

Ako imam set<pair<int,int> > dal su mi elementi poredani po prvom elementu u paru? 

http://www.cplusplus.com/reference/set/set/

Za takva pitanja, uvijek pogledaj u referencu.

14 godina
neaktivan

Imam pitanje, tice se SFML-a, uglavnom zanima me recimo sad posto sam pocetnik u programiranju sam u gameLoop funkciju ubacio collision sa rubovima programa, znaci da ne ide sprite iza ruba programa po x i y osi, ali mene sad zanima, recimo da ja imam sad vise spriteova kako bi onda to trebao uraditi? nije valjda da za svaki sprite posebno se pise collision? Ako je netko voljan rastumačiti mi... tnx :)

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

treba mi pomoc oko jednog zadatka :::

ovako, treba napisati program u jeziku "C" koji bi provjerio stanje najmanje opterecenoga bita u varijebli X. kada je bit postavljen, postavi drugi najmanje opterecen bit u varijabli Y na 1, inace je 0. promjenjenu varijablu Y zapisi u heksadecimalnom(šestnajstnickom) obliku . X i Y su tipa unsigned int, a Y je na pocetku 0.

pomoc ako moze ................

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
fanatikos kaže...

treba mi pomoc oko jednog zadatka :::

ovako, treba napisati program u jeziku "C" koji bi provjerio stanje najmanje opterecenoga bita u varijebli X. kada je bit postavljen, postavi drugi najmanje opterecen bit u varijabli Y na 1, inace je 0. promjenjenu varijablu Y zapisi u heksadecimalnom(šestnajstnickom) obliku . X i Y su tipa unsigned int, a Y je na pocetku 0.

pomoc ako moze ................

Koji ti je vrag "najmanje opterećeni" bit? Misliš na najmanje bitan bit (least significant bit)?

ako da onda evo:

#include <stdio.h>

void print_binary(int number)
{
     unsigned int n, mask=0x80000000;

for (n=0; n<32; n++)
     {
        if (number&mask)
           printf("1");
        else
           printf("0");

mask>>=1;
     }
}

int main()
{
    unsigned int x=1, y=0, n;

printf("X=%d ", x);
    print_binary(x);
    printf("\n");

if (x&0x00000001u)
       y|=0x00000002u;

printf("Y=%d ", y);
    print_binary(y);
    printf("\n");

getchar();
    return 0;
}

To je u biti samo kompliciran način za napraviti slijedeće:

if (x==1)
{
   y=2;
}

0xBADC0DE
Poruka je uređivana zadnji put sub 5.1.2013 17:29 (rustweaver).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice