Istestirao sam ovo gore što sam napisao (u kod stilu) i funkcionira :D
Tako da, hval svima na pomoći, bili ste ljubazni :)
Ono što si napisao ti ne valja, while petlja se treba vrtiti kad upis nije dobar, a ne kad je dobar
while((x<=y) && (x>=10) && (x<=99) && (y>=10) && (y<=99))
{
if(x%10==0)cout<<0<<x/10<<" ";
else cout<<x%10<<x/10<<" ";
x++;
}
Ovo ti je potpuno pogrešan pristup tipa ako upis nije dobar - završava program. Za ovo će te vratiti ponovno, da ne govorim o pogrešno strukturiranom kodu.
Od ovog izraza ako je x%10 = 0 ispiši 0 čovjeku se diže kosa na glavi, ne nosi to pred profesora, bolje ti je, ako je x%10 = 0 dovoljno je ispisati izraz kao i svaki drugi.
pitanje: postoji li naredba koja bi jednostavo ispisala sve clanove jednog vektora bez potrebe for petlje, dakle, da indeks ne ovisi o varijabli u petlji.
kako pozvati funkciju ako funkcija returna vektor, tj. kako zatraziti da se svaki član vektora ispisuje?
EDIT: jos nesto, kako da resetiram vektor na 0, tj. da svi indeksi imaju vrijednost 0 (vektor je tipa int)
ja se maltretiram sa jednim zadatkom već dva dana - http://codepaste.net/3krpo5 - u biti. ideja je da se napravi jedna vršna, jedna nasljedna klasa, neki exception, par objekata, i da unutar ove jedne nasljeđene klase imaju dvije metode, i ako jedna ne uspije da se izbaci exception. Stvar je da sam ja dotjerao zadatak do kraja (recimo) međutim 0 bodova za rad. Izbacivalo mi se zilijun errora kod kompajliranja i sada kada sam uspio smanjiti na minumum, ne razumijem baš zašto mi ne radi (pogotovo mi nije jasno gdje sam pogriješio u nasjljeđivanju, jer ispada kao da nisam deklarirao varijable :S ). Osim toga, jesaam li možda trebao koristii prijateljske funkcije? Pa ako netko slučajno ima vremena da pogleda. Dovojlno sam komentirao kod, i ima u opisu zadatak
unosi se neki cjeli broj n, potrebno je ispisati sve kombinacije zbrajanja brojeva 1,2,5 za dobivanje n (ne moraju bit sva 3 broja u pojedinoj kombinacij)
po mogucnosti da mi nedate gotovo rjesenje nego me navedete malo na njega
Neznam da li ti je jos potrebno, ali ja sam napravio svoju verziju, iskljucivo vjezbe radi:
#include <iostream>
#include <vector>
#include <iomanip>
//iomanip je potreban za setw naredbu koja se koristi pri ispisu
using namespace std;
int main()
{
int n;
vector<vector<int> >niz;
vector<int>mali;
//definirani vektori i varijable
cin>>n;
for (int jedan=0;jedan<n;jedan++)
for (int dva=0;dva<n;dva++)
for (int pet=0;pet<n;pet++)
//trostruka for petlja: jedna za svaki broj (1,2,5)
if (jedan+dva*2+pet*5==n)
//provjera uvjeta
{
mali.push_back(jedan);
mali.push_back(dva);
mali.push_back(pet);
niz.push_back(mali);
//podniz sa unesenim podatcima se ubacuje u niz
for (int i=0;i<3;i++)
mali.pop_back();
//podniz se čisti i petlja ide na početak
}
int ukupno=int(niz.size());
for (int i=0;i<ukupno;i++)
{
for (int j=0;j<3;j++)
cout<<setw(3)<<niz[i][j]<<" ";
//dvostruka petlja: jedna za niz, druga za podniz, tj. za članove istih
cout<<endl;
}
return 0;
}
ispricavam se zbog neurednog koda, ali nemogu editirati u bugovom editoru: ne prihvaca mi tabiranje (koristim operu)
pozz svima
zna neko neki c program koji radi na win 7 64-bit
ako zna moze link hvala unaprijed :)
Pa zar ih ne radi većina? Code::Blocks recimo.
pozz svima
zna neko neki c program koji radi na win 7 64-bit
ako zna moze link hvala unaprijed :)
Misliš na IDE, pa dosta ih radi otvorio sam temu za IDE-ove, http://www.bug.hr/forum/topic/programiranje/tutorialide-pocetnika-podesavanje/125989.aspx, pitaj tamo, a i imaš linkove za download njih nekoliko, tamo potraži x64 i to je to.
Hobiti puno pažnje poklanjaju uređenju svojih domova koje prave ispod zemlje. Svakih par godina Žitko Cveklić menja pločice u svojoj kuhinji. Njegova kuhinja je pravougaonog oblika, a pločice koje je kupio su kvadratne. Međutim, vrlo lako može da se desi da određen broj pločica Žitko mora da preseče da bi pokrio ceo pod. On to veoma pažljivo radi. Na svakoj pločici koji seče obeleži deo koji mu treba, preseče pločicu, a ostatak baci. Napisati program koji će da pomogne Žitku da izračuna koliko pločica on mora da iseče za svoju kuhinju, ako se u programu unose dimenzije kuhinje D i S i dimenzija pločice P, sve u centimetrima.
Primer: Ulaz: D = 310 S = 270 P = 20 Izlaz:29
Moze li mi neko reci kako da mi program ispise koliko plocica treba rezati??
Ne treba mi kod samo objasnjenje :D
Izvini nisam shvatio o čemu se radi?, kakav Žitko, kakve pločice.
Izvini nisam shvatio o čemu se radi?, kakav Žitko, kakve pločice.
Procitaj zadatak...
Probaj sebe zamisliti da stavljaš pločice, Kada ćeš rezati pločice? Rezat ćeš ih onda kada dođeš do kraja pravokutnika. Dakle ti samo moraš izračunati koliko ti pločica punih stane po vertikali i koliko punih po horinzotali. I onda ti ostaje još jedna u kutu. Pa je:
310 div 20 + 270 div 20 +1= 15 + 13 +1=29. (div je cjelobrojno dijlenje).
Probaj sebe zamisliti da stavljaš pločice, Kada ćeš rezati pločice? Rezat ćeš ih onda kada dođeš do kraja pravokutnika. Dakle ti samo moraš izračunati koliko ti pločica punih stane po vertikali i koliko punih po horinzotali. I onda ti ostaje još jedna u kutu. Pa je:
Morao sam zbog takmicenja da predjem sa c++ na qbasic pa se ne mogu snaci..
Da li znas sta je cjelobrojno dijelenje u qbasicu?
Pravo dijeljenje /
Cijelobrojno dijeljenje \
Pa isto kao i u svakom jeziku.
Znaš li šta je Modulo operator?
Slično je i u Qbasicu, koliko znam operator je \.
Evo u C++ u:
int a, b;
cin>>a>>b;
if(a%b==0)
{
cout<<a<<" i "<<b<<" su djeljivi bez ostatka"<<endl;
}
Pa isto kao i u svakom jeziku.
Znaš li šta je Modulo operator?
Slično je i u Qbasicu, koliko znam operator je \.
Evo u C++ u:
int a, b;
cin>>a>>b;
if(a%b==0)
{
cout<<a<<" i "<<b<<" su djeljivi bez ostatka"<<endl;
}
Znam ja u C++ - u,kazem nisam se navikao na qbasic...
Pa to je bar lako, imaš, odličan, Help, iz kojeg su mnogi krenuli programirati.
Morao sam zbog takmicenja da predjem sa c++ na qbasic pa se ne mogu snaci..
Na kojem se natjecanju natječeš? Koliko znam na infokupu možeš izabrati programski jezik u kojem ćeš se natjecati.
Ko bi prelazio za C++ -a na QBasic?, i kakvo je to takmičenje gdje je toliko bitan jezik, zar tamo nije najbitniji algoritam i logika?
Ma to kod nas u Bosni nista....
Moze samo qBasic i Pascal,a tek na republickom MORA C++..
OVO SAD JE OPSTINSKO NA KOJE TREBAM ICI..
Bilo bi ti puno bolje da si uzeo pascal. Bilo bi ti puno lakše prijeći budući da već poznaješ c++.
I ja sam u Bosni, odnosno u Hercegovini.
Razumijem kako ti je, ni oni što su kopirali zadatke, da kopirali ne napisali, vidiš po ekavici, ne znaju ih riješiti, ustrvari bitno je shvaiti logiku tog zadatka, a ne baviti se previše jezicima.
Bilo bi ti puno bolje da si uzeo pascal. Bilo bi ti puno lakše prijeći budući da već poznaješ c++.
Nastavnica odlucila ..
C++ nije laksi ali mi je lakse za snaci se naviko sam vec par mjeseci :)
U jednoj gajbi se nalazi m kg jabuka i n kg krušaka.(m i n su prirodni brojevi)
Napiši program koji za date vrijednosti m i n ispisuje najmanji mogući broj potrebnih gajbi u koje možemo prepakovati jabuke i kruške tako da u svakoj gajbi budu iste mase ,a da jabuke i kruške budu spakovane odvojeno.
ULAZ:16,12 IZLAZ:7
U ovom zadatku me zbunjuje "tako da u svakoj gajbi budu iste mase" ...
U gajbu moze da stane i 2 kg,ili 4kg itd...
U ovom zadatku me zbunjuje "tako da u svakoj gajbi budu iste mase" ...
To znači da u svakoj gajbi mora biti ista masa bilo jabuka, bilo krušaka. Npr. imaš u jednoj gajbi 3 kg jabuka i 6 kg krušaka. To ćeš raspodijeliti na 3 gajbe. U prvoj će biti 3kg jabuka, u drugoj 3 kg krušaka i u trećoj 3 kg krušaka.
Kada su jednog oca pitali koliko godina mu imaju djeca odgovorio je.Imam dvoje djece ,ako se proizvodu brojeva koji predstavlja godine djece doda zbir njihovih godina dobije se broj A.Napisati program kojim se za dato a određuje broj godina djece,naći sva rješemja.
Primjer.
Ulaz.A=17 izlaz. 1 8
2 5
Kako da izracunam??
vector<int> vecInt;
for (vector<int>::iterator itr = vecInt.begin(); itr != vecInt.end(); ++itr)
{
if (...)
{
vecInt.erase(itr);
break;
}
}
A ako uzmeš ulaz 310 270 30 - tvoj output bi bio 20, a trebao bi biti 9
Treba obratiti pažnju i na slučajeve gdje ne treba lomiti pločice, bilo po hrizontali ili vertikali.
Čini mi se i da su dali ovakav input u testnom primjeru da zamaskiraju stvari.