Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 7.285
|
čitano: 1.728.165
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Re: Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori
captain_soap_McTawish kaže...

Možeš li samo uploadati sliku na neki servis(www.slikice.info, imageshack.us) i kopirati kod točno onakav kakav ga prevodiš ovdje:http://pastebin.com/

uploadanje na te servise uzima masu vremena i radije cu croppat sliku ovde, ali opet to nije rješenje,  a evo u pastebinu:   http://pastebin.com/3c8jk7Vb

Nikad te necemo zaboraviti. RIP EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
Poruka je uređivana zadnji put pon 26.12.2011 18:30 (athlon64).
13 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
programabilan kaže...

Bolje ne, gledao sam predavanje o tome na Mobility dayu i apsolutno je noćna mora. Nemaš vizualni GUI editor, deployment spor, emulator spor, sve u svemu bah.

Pretpostavljam da se tvoj komentar odnosi na poruku:

Floki kaže...

Kakav je Mono za android, jel tko radio u njemu, koliko sam vidio, nije baš jeftin (399$ najjeftiniji)

Kad odgovaraš na nečiju poruku uputno je citirati dio poruke na koji odgovaraš, pogotovo ako je poruka starija. Naime, nemaju svi složen hijerarhijski pogled na poruke (dakle, imaju uključen ravni prikaz) pa se onda ne zna o čemu govoriš.

Ma htio sam kliknuti "citiraj", skužaj :)

15 godina
athlon64 kaže...

uploadanje na te servise uzima masu vremena i radije cu croppat sliku ovde, ali opet to nije rješenje,  a evo u pastebinu:   http://pastebin.com/3c8jk7Vb

Napravili smo jos jednu gresku. Tamo u onoj for petlji gdje kopiramo članove trebamo staviti i<10 umjesto i <9. I mislim da bi sad sve trebalo konačno raditi.

Twitter- @capttawish Linux/GNU live forever.
15 godina
captain_soap_McTawish kaže...
athlon64 kaže...

Napravili smo jos jednu gresku. Tamo u onoj for petlji gdje kopiramo članove trebamo staviti i<10 umjesto i <9. I mislim da bi sad sve trebalo konačno raditi.

radi ko beba :D, pa da, u njoj je 10 članova, znači mora se ponavljat od 0 do 9 :D, eto super, idem sad dalje s ovom čosičevom i marendičevom naučite programirati knjigom.

13 godina
neaktivan
Programiranje u C++-u - pitanja i odgovori

Koja je razlika izemdu console app i  win32 app ? Da li je nacin pisanja koda drugaciji ili ? Moze objasnjenje ?

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Fuhrer kaže...

Koja je razlika izemdu console app i  win32 app ? Da li je nacin pisanja koda drugaciji ili ? Moze objasnjenje ?

Koji IDE koristiš? Jesi kreirati prvo jednu pa onda drugu vrstu projekta?

13 godina
neaktivan

Code blocks , jesam ali nekuzim :S

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Fuhrer kaže...

Fuhrer kaže...

Code blocks , jesam ali nekuzim :S

Ja u Code Blocksu nemam "win32 app" - imam samo "Win32 GUI project". Znaš što znači GUI? Graphical User Interface. Što se događa kad odabereš Win32 GUI projekt? Dobiš jedan GUI prozor/dijalog. I konzolu u pozadini - vjerojatno se i ona može normalno koristiti, ali mislim da je tu primarno za kontrolu, recimo da vidiš povratnu vrijednost programa ili eventualne greške. Dakle, GUI projekt ćeš odabrati ako hoćeš raditi Win32 API GUI aplikacije.

BTW Console App je također Win32 aplikacija. {#} Dakle, iako program izgleda kao DOS program, iako radiš u tekstualnom sučelju, to je 32-bitni Windows program.

13 godina
neaktivan

Aha sad mi je jasnije . Jos jedno pitanje sto se tice GUI-a , kako se radi oni buttoni tipa cancel i to ? Ucim po knjizi Demistificirani C++ , nisam jos dosao do toga nego me cisto zanima .

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Mene zanima ima li zazlika u kodu kad se pise program u consoli ili win aplikaciji?

http://www.bug.hr/forum/topic/softver-literatura-usluge/prodaja-knjige-hardware/103166.aspx

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Fuhrer kaže...

Aha sad mi je jasnije . Jos jedno pitanje sto se tice GUI-a , kako se radi oni buttoni tipa cancel i to ?

Uzmeš C++Builder ili C#.

Fuhrer kaže...

Ucim po knjizi Demistificirani C++ , nisam jos dosao do toga nego me cisto zanima .

Prolistaj knjigu.

Intelovac123 kaže...

Mene zanima ima li zazlika u kodu kad se pise program u consoli ili win aplikaciji?

U kom smislu razlika? U jednom slučaju koristiš konzolu, u drugom ne.

15 godina
neaktivan

Pitam da li je kod isti kao u konzoli??

da li se isto pise kod?

http://www.bug.hr/forum/topic/softver-literatura-usluge/prodaja-knjige-hardware/103166.aspx

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Intelovac123 kaže...

da li se isto pise kod?

Kreiraj novi Win32 GUI projekt, pogledaj kod, pa onda dalje postavljaj pitanja.

13 godina
neaktivan
Intelovac123 kaže...

da li se isto pise kod?

Naravno da ne, moraš koristiti neki od API-a, pogledaj malo po temi o API-ima. Ne možeš svako malo nešto pilati po forumu, malo Googlaj.

Programming is understanding. – Kristen Nygaard
15 godina

ovde trebam samo napisat program sa funkcijom koja dobiva 3 broja koji predstavljaju znamenke a vratit jedan broj koji je složen od tih znamenki, znaci u program ulazi 1 , 2 , 3 , on poziva funkciju, funkcija vraca 123 i to ispisuje program, vrlo jednostavno a opet mi je javlja bug "stack around variable brojzaispis is beeing corrupted"

#include<iostream>

#include<string>

#include<vector>

using namespace std;

int racunanjebroja(int a, int b, int c)

{

int brojzaispis[2];

brojzaispis[0] = a ;

brojzaispis[1] = a ;

brojzaispis[2] = a ;

return brojzaispis[0,1,2];

}

int main()

{

int brojuprogramu;

int prvi,drugi,treci;

cout << " upisite 3 broja" << endl;

cin >> prvi >> drugi >> treci;

brojuprogramu = racunanjebroja(prvi,drugi,treci);

cout << brojuprogramu << endl;

}

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
athlon64 kaže...

ovde trebam samo napisat program sa funkcijom koja dobiva 3 broja koji predstavljaju znamenke a vratit jedan broj koji je složen od tih znamenki, znaci u program ulazi 1 , 2 , 3 , on poziva funkciju, funkcija vraca 123 i to ispisuje program, vrlo jednostavno a opet mi je javlja bug "stack around variable brojzaispis is beeing corrupted"

#include<iostream>

#include<string>

#include<vector>

using namespace std;

{

int brojzaispis[2];

brojzaispis[0] = a ;

brojzaispis[1] = a ;

brojzaispis[2] = a ;

}

int main()

{

int brojuprogramu;

int prvi,drugi,treci;

}

ufff, ovo ti nikako nevalja, to nemozes uopste u c-u da uradis, u zagradu ti ide index broja kojem zelis da pristupis, a ovo tu sto si ti napravio je kao da zelis da pristupis nekom broju u trodimenzionalnoj matrici i to jos u c#.
Inace zadatak ti je jako jednostavan i ide:
int brojzaispis = a*100 + b*10 + c;
return brojzaispis;
i sada ako posaljes a da je 1, b da je 2 i c da je 3 on ce ti vratiti 123. 

15 godina
slobo14 kaže...
athlon64 kaže...

#include<iostream>

#include<string>

#include<vector>

using namespace std;

{

int brojzaispis[2];

brojzaispis[0] = a ;

brojzaispis[1] = a ;

brojzaispis[2] = a ;

}

int main()

{

int brojuprogramu;

int prvi,drugi,treci;

}

ufff, ovo ti nikako nevalja, to nemozes uopste u c-u da uradis, u zagradu ti ide index broja kojem zelis da pristupis, a ovo tu sto si ti napravio je kao da zelis da pristupis nekom broju u trodimenzionalnoj matrici i to jos u c#.
Inace zadatak ti je jako jednostavan i ide:
int brojzaispis = a*100 + b*10 + c;
return brojzaispis;
i sada ako posaljes a da je 1, b da je 2 i c da je 3 on ce ti vratiti 123. 

ajme pa da, tako jednostavno a ja moram komplicirat -.-, a sta se tice bug-a prijatelj mi je objasnia da kad deklariram velicinu polja napisem u zagrade broj koji kaze koliko znamenki ide u polje, odnosno bez obzira sta indexi krecu od 0 ja u kockaste zagrade moram napisat 3 

14 godina
neaktivan

Pokušavao sam riješiti zadatak iz školskog natjecanja kategorija algoritmi od prošle godine. Uspio sam ali sam trebao koristiti 9 if-ova i kod je loš. Pokušao sam na sljedeći način:

#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
int crveno,zeleno,plavo;
int najveci,najmanji,rjesenje;
cin>>crveno>>zeleno>>plavo;
najmanji=crveno;
if (zeleno<najmanji)
zeleno=najmanji;
if (plavo<najmanji)
plavo=najmanji;
najveci=crveno;
if (zeleno>najveci)
zeleno=najveci;
if (plavo>najveci)
plavo=najveci;
rjesenje=najveci-najmanji;
cout<<rjesenje<<endl;

return 0;
}

ali izbacuje mi uvijek 0. Greški nema pa je negdje logička greška. Pokušavao sam manualno rješiti zadatak, išao sam red po red i promjene ispisivao na papir i čini mi se dobro. Gdje sam pogrješio?

Zadatak je u privitku.

Zadatak:RGB Zadatak:RGB
Igor
Poruka je uređivana zadnji put čet 29.12.2011 17:02 (CRT).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Pogresno pridruzujes u if bloku. Npr. ti pises
plavo=najmanji umjesto:
najmanji=plavo.
Twitter- @capttawish Linux/GNU live forever.
14 godina
neaktivan

zahvaljujem, evo sad su rješenja točna.....

Igor
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

fina tema :) 

Evo jedno pitanje u vezi korisnicko definisanih operatora (npr +.-,+=, [], ()). 

Gdje mogu naci fine sintakse i objasnjenja?

Npr: 

imeKlase &operator=(const imeKlaes &p);

gdje bi trebalo biti objasnjenje "koristimo adresu prije operatora, i takodjer prima samo jedan parametar ili eventualno dva ako se ne nalazi u klasi. Operator (jel mora ili ne mora) vracati imeKlase... I na kraju jos dodamo da operator= vraca "*this" i sta se desi kada se vrati *this. Problem je jos sto ti ne mozes ovo provjeriti kad kompajliras, jer neke stvari mozes staviti i drugacije i opet ce sve fino raditi (recimo da operator= ne vraca imeKlase, nego da je void)

Svaki operator ima nesto drugacije, tako da bi pomoglo ako bi mi mogao neko objasniti detaljno svaki operator ili ako ima neki dobar tutorial.

hvala

Poruka je uređivana zadnji put pet 30.12.2011 9:50 (cristaln).
14 godina
neaktivan

Preopterećenje operatora je čista logika, i ako ju skužiš sam ćeš shvatiti kako izgleda prototip svakog operatora. Neki su specifični (poput postfiks i prefiks) ali u pravilu nije problem niti za njih.

Imaš članske operatore;

- Imaju samo jedan parametar (lijevi je podrazumijevani - klasa u kojoj se nalazi) a desni se predaje kao parametar.

- Koriste se kod operacija gdje su oba tipa (i prije i poslije operatora) jednaka (tipa klase u kojoj se operator nalazi).

- Sukladno prethodnom, zbog redosljeda operacija nije ih dobro koristiti ako su tipovi različiti.

- Obično vrijednost vraćaju pomoću privremenih objekata (najjednostavnije), no moguće je i pomoću *this.

Npr;

// prefiks operator ++
Kompleksni& Kompleksni::operator ++(){
    ++this->re;
    ++this->im;
    return *this;
}

Ne-članski operatori;

- Nisu članovi klase pa imaju dva parametra (i lijevi i desni tip se posebno specifira).

- Koriste se kod operacija s različitim tipovima i različitim redosljedom operacija.

- Zbog pristupa podacima najčešće ih se u klasama definira kao tipa friend

- Vraća se vrijednost isključivo privremenim objektima

Npr;

// operator za ulazni tok >>
istream& operator >>(istream& ulaz, Kompleksni& Z){
    ulaz >> Z.re >> Z.im;
    return ulaz;
}

Također napomenuti treba da se ne mogu svi operatori preopteretiti jer su jednoznačni (kao npr ., ::, ? itd).

http://www.chess.com/livechess/profile/Tracer1808
Poruka je uređivana zadnji put pet 30.12.2011 12:14 (TracerCPP).
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Hvala na objasnjenju, koliko vidim za vecinu operatora ide samo jedan (dva) ulazna parametra i obicno je istog tipa.

Ali ima i specificnih operatora koji rade na drugi nacin, recimo "operator()" koji koliko vidim moze da primi bezbroj parametara i mogu biti raznih tipova (da prima int, float, imeKlase).. Da li za njeg vazi isto, da ce biti povratna vrijednost "varijabla tipKlase u kojoj se nalazi" ili ne mora vracati tip klase u kojoj se nalazi?

Takodjer "operator[]", za njeg izgleda moze biti bilo koja povratna vrijednost (ne mora biti tipa Klase) i prima samo jedan argument u zagradi a vraca varijablu recimo iz nekog niza.

Poruka je uređivana zadnji put pet 30.12.2011 13:35 (cristaln).
14 godina
neaktivan

Povratnu vrijednost za te operatore ti možeš definirati jer su oni višeznačni tj. mogu varirati od situacije do situacije (ovisno o parametrima i redosljedu operacija).

http://www.chess.com/livechess/profile/Tracer1808
15 godina

jel mi moze netko preporucit dobar online C++ MFC tutorial da naucim radit gui, konacno :D

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
athlon64 kaže...

jel mi moze netko preporucit dobar online C++ MFC tutorial da naucim radit gui, konacno :D

proviri ovdje:

http://www.functionx.com/visualc/

My computer once beat me at chess, but we got even after a round of boxing.
17 godina
moderator
athlon64 kaže...

MFC je mrtav. Zašto bi gubio vrijeme na to?

13 godina
neaktivan
athlon64 kaže...

Mani se ćorava posla!, ako ćeš raditi GUI bježi od C++ a, uzmi C#, prelazak bezbolan, neznam kakva je situacija sa VLC kontrolama za C++, to ćeti bolje objasniti Tracer.

Programming is understanding. – Kristen Nygaard
16 godina
neaktivan
royalhero kaže...
athlon64 kaže...

Mani se ćorava posla!, ako ćeš raditi GUI bježi od C++ a, uzmi C#, prelazak bezbolan, neznam kakva je situacija sa VLC kontrolama za C++, to ćeti bolje objasniti Tracer.

Pazi ovo... napiši aplikaciju u kojem god programskog jezika želiš, u ovom slučaju C++, kao aplikaciju koja prima naredbe iz komandnog retka ({#}), te napravi

front-end u čemu god ti srce poželi: MFC, VCL, Qt, GTK+, HTML+JS, Flex, Swing, SWT, AWT, curses, wxWidgets,... ({#})

Što dobijes je aplikacija koja je (vjerovatno) cross-platform te u kojoj programska logika nije izravno vezana za prezentaciju, bolje ne može. 

All religions are the same: religion is basically guilt, with different holidays.
Poruka je uređivana zadnji put pet 6.1.2012 18:37 (drnde).
17 godina

A što sad zbunjuješ čovjeka, jel mu @mbaksa lijepo kazao da ne gubi vrijeme na MFC, end of story, tomu se nema što dodati ni oduzeti.

Ajde pogledaj malo topic Vaši programerski radovi, samo ima VCL, ostalo što si nabrojao zero.

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.1.2012 18:26 (Floki).

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice