Pomoć oko DOS-a (.bat)

poruka: 33
|
čitano: 12.374
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
Pomoć oko DOS-a (.bat)

Napravi batch datoteku koja ce s bilo koje lokacije na disku napraviti sljedece :

1. novi direktorij C:\Temp\user

2.kopirat sve s ekstenzijom log iz C:\Windows u direktorij C:\Temp\user

3.promjenit svim datotekama iz direktorija C:\Temp\user tip iz log u novi gif

4.stvoriti datoteku user.txt u direktoriju c:Temp koja ce sadržavati sortirani sadržaj datoteke setupact.gif

rjesen samo 1. brojni pokusaji ali nikako

ako moze ko pomoći bio bih zahvalan.

0 0 hvala 0
17 godina
Pomoć oko DOS-a (.bat)

Znači, mkdir si savladao, a kaj si još pokušavao?

No trees were killed in the creation of this post. However, a large number of electrons were seriously inconvenienced.
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Re: Pomoć oko DOS-a (.bat)

copy ,xcopy ali neznam zasto neće nikako uspit

copy *.log C:\windows C:\Temp\user

ren *.log  *.gif C:\Temp\user

a ovaj 4 neznam opce kako pocet

12 godina
protjeran
Pomoć oko DOS-a (.bat)

Ehhhh..pionirsko doba{#}

Dakle,prvo naučiti SVE ms-dos komande,potom pisanje bač odnosno samoizvršavajućih datoteka..

e to su bila vremena{#}

http://www.computerhope.com/msdos.htm#02

http://www.computerhope.com/batch.htm

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Pomoć oko DOS-a (.bat)

A da probaš sa naredbom DIR...

npr.

DIR c:\windows\tmp > c:\lista\lista.txt

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Pomoć oko DOS-a (.bat)

nece nist .

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Pomoć oko DOS-a (.bat)

moze mi to neko napisat da usporedim sta failam

vec 4h pokusavam

0 0 hvala 0
16 godina
UnLucky201 kaže...

copy ,xcopy ali neznam zasto neće nikako uspit

copy *.log C:\windows C:\Temp\user

ren *.log  *.gif C:\Temp\user

a ovaj 4 neznam opce kako pocet

-jel' ti bar jasno što pokušavaš? npr .log renejmati u .gif?

-pa onda sintaxa.. (ubibiže) ... copy c:\windows\*.log c:\temp\user

-još gore je smisao (jer ovo je besmisleno). Dali su to školski zadatci, dali je to nešto ... što želiš?

Sve batchevske naredbe možeš testirati u CMDu, naredbe i sintaxa ti je dostupna u quickhelpu (switch /? ili -help) kao i primjer. To je dovoljno za početak, kasnije tek radi batove.

... ili razmisli i ne radi probleme, jer mo ovo tako izgleda.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
12 godina
neaktivan

ma to mi je bilo na ispitu na faxu kao eliminacijski dio niko nije zna to rjesit

16 godina
UnLucky201 kaže...

ma to mi je bilo na ispitu na faxu kao eliminacijski dio niko nije zna to rjesit

-da, tako i izgleda, kao tipičan školski (promašen) zadatak.

.. viši ovčarski smjer? jer pitanja su u rangu takve struke čak besmislena ako je stvarno potrebno ikakvo znanje, dok za ostale (što bi ISK reko ekonomiste) je pitanje nepotrebno, open-save u wordu i copy je dovoljno za prolaznu ocjenu, printanje je za 4, dok graf u excelu donosi odličnu ocjenu i 10 zelenih bodova za iduće kolo kvalifikacija pa čak i stipendiju kad se ima love (sad je kriza).

Izgleda da se netko smuca od Carneta do HŽa pa uvaljeuje pitnaja na katedri koja nemaju doticaja sa stvarnošću, dobro da nije bušena kartica u pitanjima, to su valjda ostavili za smjer-GURU/Hacker.

Hoću reči (samo kkompliciranjije) copy u CMDu samo otkriva da osoba to zna, tj 90% da je klasičan programer i sl. ostalima je to već pomalo egzotika. Hacker koji mi točno natipka LFN Path 'Program Files' u DOS-8.3 formatu se kvalificira automatski za MCSA, onaj koji zna da postoji UNC može i na linux.

-važnije za tebe i one koji čitaju u potrazi za nekim hintovima-pomoći kod ovakvih pitanja... e pa, to je lako, ne morate ništa pamtiti ili zapisivati, samo sjednete za CMD, utipkate naredbu i helpate si sami.. preduvijet je elementarno znanje engledkog (nešto kao Antičevička .. ''end vi vr'' .. ''vi a-vrr''...). Tko ne zna iz tog helpa dalje nije za CMD (programera), ali mu se otvaraju vrata Bruxselluxa.

17 godina
ihush kaže...
Hoću reči (samo kkompliciranjije) copy u CMDu samo otkriva da osoba to zna, tj 90% da je klasičan programer i sl. ostalima je to već pomalo egzotika. Hacker koji mi točno natipka LFN Path 'Program Files' u DOS-8.3 formatu se kvalificira automatski za MCSA, onaj koji zna da postoji UNC može i na linux.

Kaj, "PROGRA~1"? :)

Inače, ovo mi se čini kao zadatak za prvi srednje, provjera znanja komandne linije. Sumnjam da bi ovakve baljezgarije tražili na faksu. 

No trees were killed in the creation of this post. However, a large number of electrons were seriously inconvenienced.
16 godina
Father_Dougal kaže...
..

Kaj, "PROGRA~1"? :)

Inače, ovo mi se čini kao zadatak za prvi srednje, provjera znanja komandne linije. Sumnjam da bi ovakve baljezgarije tražili na faksu. 

-predškolska :)) ali me ne čudi kakav nam je trenutno akademski kadar, ''zeleno kaderaši'' rekao bi.. ''vi a-ar ver,.. vi a-vrr...''.

-btw, postoji šansa cca 7% da si promašio... ponekad je PROGRA~2 ili neki naredni broj, hint 32-64 OS, drugi jezici itd.. što se lako sazna dir /x dok u kontekstu teme dir /? i sve odgovori su tu.

12 godina
neaktivan
Pomoć oko DOS-a (.bat)

Vidim ja da tu niko nezna to rjesit pa se zaobilaze teme . Ako vas zanima evo vam rjesenje .

MD C:\TEMP\prezime
COPY C:\WINDOWS\*.log C:\TEMP\prezime
RENAME C:\TEMP\prezime\*.log *.gif
DIR C:\TEMP\prezime\setupac.gif > C:\TEMP\prezime.txt

0 0 hvala 0
17 godina
UnLucky201 kaže...

Vidim ja da tu niko nezna to rjesit pa se zaobilaze teme . Ako vas zanima evo vam rjesenje .

4.stvoriti datoteku user.txt u direktoriju c:Temp koja ce sadržavati sortirani sadržaj datoteke setupact.gif

I kak si ti to postigao?

Volume in drive D is TOPOL-D

Volume Serial Number is BE68-1730

Directory of d:\Temp_2

21.02.2013.  12:07        2.137 sort.txt

1 File(s)      2.137 bytes

0 Dir(s)  278.482.329.600 bytes free

Ti si sa zadnjom komandom pokazao sadržaj direktorija, s time da si izolirao samo jednu datoteku u cijelom direktoriju za prikaz.
Nisi sortirao sadržaj datoteke. Ili si krivo napisao zadatak, ili nisi došao do rješenja.

A reci, razumiješ li uopće komande u svom rješenju? :) 

17 godina

Nije sa zadnjom komandom pokazao sadrzaj direktorija, nego je preusmjerio rezultat komande DIR u datoteku prezime.txt. 

Ovo sa promjenom nastavaka i sortiranjem gif datoteke je bas biser....

***** Maxxy *****
Poruka je uređivana zadnji put čet 21.2.2013 12:30 (Maxxy).
16 godina
UnLucky201 kaže...

-nikad od tebe CMDovac. Stvar je da trebaš razumjeti napisano. Pomaganje na ovakvom forumu nije copy-paste rješenja, nego pitaš, objasniti se, naučiš i tad znaš .. i prođeš ispit.

16 godina
neaktivan
Maxxy kaže...

Samo da napomenem da ne sortira gif datoteku, nego log datoteku kojoj je u trećem koraku promijenio ekstenziju u gif. Sam sadržaj datoteke nije promijenjen - i dalje se radi o tekstualnoj datoteci.

Slažem se da zadatak nema previše smisla (a i korištenje Windows direktorija u svrhu podučavanja bi svakako trebalo izbjegavati), ali služi za ilustraciju što se može postići skriptiranjem / batch programiranjem. U ovom slučaju želi se jednom naredbom obaviti četiri radnje - stvaranje privremenog direktorija (md ili mkdir), kopiranje log datoteka iz direktorija Windows u novostvoreni privremeni (copy), preimenovanje log datoteka u gif (zašto gif, može odgovoriti samo sastavljač zadatka - logično bi bilo txt; ren ili rename) i na kraju sortiranje sadržaja jedne od kopiranih log datoteka (sada s gif ekstenzijom) i zapisivanje izlaza u novu datoteku (možete li pogoditi koja naredba sortira sadržaj datoteke? - odgovor je očit). Koliko je dobro to profesor objasnio učenicima je druga stvar.

UnLucky201, jedna od najkorisnijih naredbi je help - iskoristi ju. Dovoljno je upisati help u naredbeni redak i dobit ćeš popis svih naredbi ugrađenih u interpreter (command.com za DOS, odnosno cmd.exe za NT bazirane Windowse). Korištenjem help <ime naredbe> ili <ime naredbe> /? dobit ćeš upute kako koristiti navedenu naredbu.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
15 godina
neaktivan
UnLucky201 kaže...

Momak, dobar dio nas ovdje je odrastao u komandnoj liniji, uključujući i mene, a ja sam među mlađima, što misliš kako je tek sa starijima?

Ihush ti je praktički riješio cijelu stvar, da si pažljivije pročitao njegove postove.

Samo da si help ukucao u cmd, i već bi sve dobio...

0xBADC0DE
17 godina
hrx kaže...
Maxxy kaže...

Samo da napomenem da ne sortira gif datoteku, nego log datoteku kojoj je u trećem koraku promijenio ekstenziju u gif. Sam sadržaj datoteke nije promijenjen - i dalje se radi o tekstualnoj datoteci.

Slažem se da zadatak nema previše smisla (a i korištenje Windows direktorija u svrhu podučavanja bi svakako trebalo izbjegavati), ali služi za ilustraciju što se može postići skriptiranjem / batch programiranjem. U ovom slučaju želi se jednom naredbom obaviti četiri radnje - stvaranje privremenog direktorija (md ili mkdir), kopiranje log datoteka iz direktorija Windows u novostvoreni privremeni (copy), preimenovanje log datoteka u gif (zašto gif, može odgovoriti samo sastavljač zadatka - logično bi bilo txt; ren ili rename) i na kraju sortiranje sadržaja jedne od kopiranih log datoteka (sada s gif ekstenzijom) i zapisivanje izlaza u novu datoteku (možete li pogoditi koja naredba sortira sadržaj datoteke? - odgovor je očit). Koliko je dobro to profesor objasnio učenicima je druga stvar.

UnLucky201, jedna od najkorisnijih naredbi je help - iskoristi ju. Dovoljno je upisati help u naredbeni redak i dobit ćeš popis svih naredbi ugrađenih u interpreter (command.com za DOS, odnosno cmd.exe za NT bazirane Windowse). Korištenjem help <ime naredbe> ili <ime naredbe> /? dobit ćeš upute kako koristiti navedenu naredbu.

Preimenovati *.txt u *.gif je glupost malo veca, a pogotovo u obrazovne svrhe. Danas-sutra ce netko to napraviti za ozbiljno pa ce se cuditi kako mu text editor ne otvara datoteke.

Gdje ti vidis log datoteku u trecem koraku? Koliko sam ja shvatio u trecem koraku se sve kopirane log datoteke preimenuju u gif. Ne nastaje nikakva log datoteka. 

U 4. koraku se spomijnje neka "setupact.gif" datoteka koja prije toga nije spomenuta... Dakle, zbrka!

***** Maxxy *****
16 godina
neaktivan

Dvoklik na .gif datoteku neće pokrenuti tekst editor, nego preglednik slika. Preglednik će javiti grešku budući da ne radi o slikovnoj datoteci. Usput, dobar tekst editor može otvoriti gif datoteku bez problema.

Oko log datoteke - pročitaj zadatak, u kojem piše:

Nisam napisao da nastaje bilo kakva log datoteka (jesi li pročitao post?), nego se koriste postojeće log datoteke, kopirane iz Windows direktorija u privremeni direktorij u drugom koraku.

Setupact.log, kojoj je u trećem koraku ekstenzija promijenjena u .gif, je action log datoteka u koju instalacijski program Windowsa kronološki zapisuje sve poduzete akcije (kopiranja datoteka, promjene u registryju) i kod Windowsa XP nalazi se u C:\Windows direktoriju. Ova je datoteka prisutna nakon instalacije Windowsa sve dok ju korisnik ne obriše, bilo ručno ili korištenjem nekog od alata za čišćenje sustava (CCleaner, s Windowsima isporučeni Disk Cleanup ili neki drugi alat).

Dakle, prva tri koraka raditi će bez problema, dok bi s četvrtim moglo biti problema ako setupact.log u Windows direktoriju nije prisutna.

GIF datoteka otvorena u SciTE tekst editoru GIF datoteka otvorena u SciTE tekst editoru
The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.2.2013 10:13 (hrx).
17 godina

Ok, ovo za setupact nisam znao, my bad. {#}

Ipak, slazemo se da je zesca glupost preimenvati txt u gif, zapravo reci sistemu da je tekst datoteka zapravo slika? Cak i ako je u obrazovne svrhe! 

***** Maxxy *****
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.2.2013 10:49 (Maxxy).
17 godina
Maxxy kaže...

Ipak, slazemo se da je zesca glupost preimenvati txt u gif, zapravo reci sistemu da je tekst datoteka zapravo slika? Cak i ako je u obrazovne svrhe! 

Kakve veze ima u što si preimenovao ekstenziju? Može biti *.dbl ili bilo što drugo.
Logovi su obične tekstualne datoteke, da ih i preimenuješ u bat ili exe neće nanijeti nikakvu štetu sustavu. 

16 godina
Pomoć oko DOS-a (.bat)

-što se mene tiče, prvi post je sve što je potrebno (sintaxa copy) za razumijevanje ostalo je više naš interni razgovor (trolanje?). Ali, ja 4. ne kontam?.. sortiranje?

1 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Pomoć oko DOS-a (.bat)

Lijepo ti momak naruči neku od "starijih" knjiga Pc priručnik win 95/98. Tamo imaš poglavlje 12 "Moć DOS-A2 i za tjedan dana postaneš info guru za DOS s 14 osnovnih komandi i još 46 dodatnih i još27 specijaliziranih komandi. 

Sretno s učenjem.{#}

Volim sve moderatorice i administratorice !

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
ihush kaže...

Ali, ja 4. ne kontam?.. sortiranje?

Ma komanda "sort", nikada ju u praksi nisam koristio ali znam da postoji :P

sort inputfile /o outputfile

ili

sort inputfile > outputfile

stoga je i riješenje ovog nevjerojatno kompliciranog zadatka:

md c:\temp
md c:\temp\user
copy c:\windows\*.log c:\temp\user
ren c:\temp\user\*.log *.gif
sort c:\temp\user\setupact.gif > c:\temp\user.txt

2x mkdir zato što DOS u originalu ne dopušta kreiranje kompletne putanje, pa eto da budemo kompatibilniji. Isto kao i redirekcija u sort komandi umjesto /o switcha...

0xBADC0DE
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.2.2013 17:09 (rustweaver).
13 godina
protjeran
Pomoć oko DOS-a (.bat)

14 osnovnih komandi DOS-a

CD-EDIT-MEM-MSCDEX

DOSKEY-MD-UNDELETE-XCOPY

FORMAT-TYPE-DIR

COPY-EXIT-FDISK

druge komande DOS-a

APPEND-CLS-DISKCOPY-FILES-GRAPHICS-LASTDRIV-PRINT-REM-SET-TIME-VOL

BUFFERS-COMP-EXPAND-FIND-IF-MODE-PROMPT-REN-SETVER-TREE

CALL-DATE-DOSSHELL-FASTOPEN-FOR-INSTALL-MORE-REPLACE-SORT-VER-CHKDSK-DISKCOMP

ECHO-FC-GOTO-LABEL-PAUSE-REBUILD-RESTORE-SYS-VERIFY-RECOVER

specijalizirane komande-

ASSIGN-COUNTRY-DOS-FCBS-KEYB-QBASIC-STACKS-BREAK-CTTY-DRIVPARM-LOADHIGH-SHARE-SUBST-CHCP-DEBUG-EDLIN-GRAFTABL-MSHERC-SHELL-TRUENAME-COMMAND-DEVICEHIGH-EXE2BIN-JOIN-NLSFUNC-SHIFT

pojedine komande imaju svoje ekvivalente još od Win 95/98 a pogotovo u novijim verzijama Windowsa.

Volim sve moderatorice i administratorice !

0 0 hvala 0
16 godina
UnLucky201 kaže...

Napravi batch datoteku koja ce s bilo koje lokacije na disku napraviti sljedece :

1. novi direktorij C:\Temp\user

rjesen samo 1. brojni pokusaji ali nikako

ako moze ko pomoći bio bih zahvalan.

1-2-3.,  - u kreiranom direktoriju se sad nalaze datoteke s nastavkom-gif. (nijedna, jedna ili više ovisi koliko ih je bilo s extenzijom log)

- normalno, tamo se nalazila 'setupact.log', nova 'setupact.gif', predpostavka barem 20tak ili par stotina .log-ova i predpostavka da je syspath C:\Windows (previše predpostavki ali OK za školarce).

UnLucky201 kaže...

-njegovo rješenje.

hrx kaže...
.

..

-nejasno..

ugl, DIR izlistava sadržaj direktorija, ako se upotrijebi switch može sortirati.. ali nije sortirao sadržaj foldera, nego je (pogrešno?) konkretan file.. Što s tim? Dali je zadatak sortirati sadržaj filea ili direktrorija?

DIR /o (ili /on/os.. ili switch - minus..) Dir /o C:\TEMP\prezime > C:\TEMP\prezime.txt bi kreiralo datoteku naziva prezime.txt sa sortiranim sadržajem logfileova ... ali rješenje uključuje konkretan file, ne može biti točno. Tj tad je to filter koji uključuje samo jedan file. U kreiranom fielu prezime, može biti smo jedan log file.. ili ni jedan ako nije postojao prije kopiranja.

Predpostavka da je cilj dobiti više sortiranih abecedom.. dakle, ne kao u 'rješenju' DIR C:\TEMP\prezime\setupac.gif > C:\TEMP\prezime.txt

16 godina
neaktivan

Mislim da sam prilično jasan - u trećem koraku sadržaj datoteke nije promijenjen, nego samo njena ekstenzija (tj. dio imena datoteke). Ukoliko otvoriš setupact.log nakon drugog koraka kakvim tekst editorom i pogledaš sadržaj, te zatim preimenuješ datoteku (3. korak) u setupact.gif i otvoriš nju tekstualnim editorom, lako je primijetiti da je sadržaj identičan.

Zadatak jasno kaže, u četvrtom koraku, da datoteka user.txt mora sadržavati sortirani sadržaj datoteke setupact.gif. Pogledaj rustweaverov post u kojem je točno rješenje; vjerujem da je daljnja rasprava suvišna.

Poruka je uređivana zadnji put sub 23.2.2013 0:17 (hrx).
17 godina
Father_Dougal kaže...
Maxxy kaže...

Kakve veze ima u što si preimenovao ekstenziju? Može biti *.dbl ili bilo što drugo.
Logovi su obične tekstualne datoteke, da ih i preimenuješ u bat ili exe neće nanijeti nikakvu štetu sustavu. 

Pa ima veze recimo sto ce ti Win pokazati tekstualnu datoteku s ikonom slike, i kad kliknes na nju pokusat ce je otvoriti preglednikom slika, sto nece ici! Belji se S druge strane, tekst editori ti najcesce nece ni pokazati datoteku s nastavkom *.gif, osim ako to eksplicitno ne zatrazis.

To nece nanijeti nikakvu stetu sustavu, ali je jednostavno glupo! Uz *.txt ili *.doc preimenovati *.log u *.gif je neni nejasno. Ali to sam samo ja...

***** Maxxy *****
16 godina
hrx kaže...

..

Zadatak jasno kaže, u četvrtom koraku, da datoteka user.txt mora sadržavati sortirani sadržaj datoteke setupact.gif. Pogledaj rustweaverov post u kojem je točno rješenje; vjerujem da je daljnja rasprava suvišna.

-da, rust je sao točan odgovor iz zadatka, međutim pod 'rješenjem' je naredba dir. Dir može sortirati sardžaj direktorija, ne filea. Uz početničke naredbe md, copy.. ne vjerujem da je sort bio planirano rješenje, daleko veće šanse ima DIR...Pa ili je početni zadatak malo iskrivljen ili rješenje koje je autor dao nije DIR, tj DIRom je dobio sadržaj direktorija (nesortiran jer nije naveo switch). Dir s nazivom filea može dati smao jedan output, tj taj konkretni file ako postoji.

Rasprava? Ok.. nije od životne važnosti, ali kao da si to uzeo osobno kao kritiku.. piše nejasno, piše što mi nije jasno. Ne da si ti ili rusty pogriješili, naprotiv da je zadatak pogrešno napisan ili rješenje koje je naveo autor.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice