Najbolje za početi

poruka: 21
|
čitano: 5.040
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Najbolje za početi

ako postoji ovakva tema nek se s njoj radi što se oće.

dakle tražim neki programski jezik s kojim bi se mogle radit dobre aplikacije ali da nije pretežak.

imam knjigu c++ za 21 dan,ali ne mogu u njoj nijedan primjer kompajlati.

svaki put neki error.

jeli bolje uzeti neki drugi jezik ili da skužim ovaj problem i krenem dalje sa c++ ?

ako može i jedan kod za neki maleni program da vidim kak to radi.

i da ne pišem drugi post:

imam dev c++. jel ima nešto bolje.

hvala.

xp pro sp3
Poruka je uređivana zadnji put sub 8.11.2008 19:25 (djdomi).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Najbolje za početi

Kupi jednu od ovih knjiga (ili još bolje, obje Osmijeh ):

Željko Kovačević - C++ Analiza i Primjena

Julian Šribar, Boris Motik - Demistificirani C++

Čak i ako kasnije nećeš programirati u C++u, razumijevanje C++a će ti puno pomoći u drugim jezicima.

Nema ti smisla sad gledati u kod nekog programa jer ga nećeš razumijeti... al evo jedan hello world u C++u:

#include <iostream>

int main()

{

std::cout << "Poz svijete!";

std::cin.get();

return 0;

}

Dev-C++ je IDE (razvojno okruženje), a ne jezik. Tebi je (kao početniku koji ne zahtijeva neke napredne mogućnosti) sasvim dovoljan.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Najbolje za početi

dobro nastavit ću s c++.

ova knjiga koju imam trenutno daje ovakav primjer koji ne radi:

#include <iostream.h>

int main();

{

cout << "Zdravo svijete!\n";

return 0;

}

xp pro sp3
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
RE: Najbolje za početi

e imam pitanje u vezi ovog koda. Pošto sam i ja početnik u c++-u, pitanje= zašto pišeš prije početka retka std? to je zato što gore na početku nije napisao # include <cstdlib> ili ima neku drugu svrhu?

zanima me, jer, ipak, učim se, pa da vidim sve opcije

Bok
17 godina
Najbolje za početi

nema ";" (točka-zarez) poslije int main()

osim toga, dodaj i "cin.get();" prije "return 0;", jer će se prozor zatvoriti prije nego što vidiš što je napravio

edit:

@denix -pišem zato što se cout i cin nalaze u imeniku "std"; možeš izbjeći pisanje "std::" tako da dodaš liniju "using namespace std;" poslije linija sa includeovima

cstdlib uopće nema veze s ovim

Poruka je uređivana zadnji put sub 8.11.2008 19:54 (itf4n).

0 0 hvala 0
17 godina
itf4n kaže...

nema ";" (točka-zarez) poslije int main()

osim toga, dodaj i "cin.get();" prije "return 0;", jer će se prozor zatvoriti prije nego što vidiš što je napravio

edit:

@denix -pišem zato što se cout i cin nalaze u imeniku "std"; možeš izbjeći pisanje "std::" tako da dodaš liniju "using namespace std;" poslije linija sa includeovima

cstdlib uopće nema veze s ovim

ma mislio sam da ima veze pošto ima std u imenu-lol
aha, hvala na informaciji
inače pišem using namespace std;, tak da nisam znao za ovu varijantu
Bok
Poruka je uređivana zadnji put sub 8.11.2008 19:57 (denix).
17 godina
neaktivan
Najbolje za početi

e hvala ti!sada radi.

ne znam zašto je u knjizi krivo.

xp pro sp3
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Najbolje za početi

vidio sam na jednoj temi da se može napraviti web browser.(sam ne znam na kojoj.)

ak bi mogli pojasnit kak bi se to moglo napraviti.(ak je moguće jednostavno.)

i skinuo sam visual studio 2008 s torrenta da vidim kakav je,ali imam problema s instalacijom.

xp pro sp3
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Najbolje za početi

Možeš u Turbo C++u 2006 Explorer. Imaš gotove Explorer komponente koje samo dodaš u svoj program, jedno Edit polje preko kojeg pišeš URL i to je to. Aplikacija surfa web-om :) Zapravo, prije mjesec dana sam interno za jednu tvrtku trebao integrirati kompletan Firefox u aplikaciju, tako da je i to moguće.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Najbolje za početi

probat ću.ak uspije hvala ti.

xp pro sp3
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Najbolje za početi

skinuo sam turbo c++ explorer i traži me .net framework sdk 1.1,skinuo sam taj sdk i ima neki problem s instalacijom.

izgleda ništa od browsera. :(

xp pro sp3
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Najbolje za početi

Zanimljiv pristup. Nisi ni naučio hodati, a već želiš trčati maraton.

Daj se ti prvo baci na učenje samog jezika i razumjevanja istog, a ne odmah programirati browser. Kod programiranja jednostavno nema brzanja. Sve treba ići svojim tokom jer ćeš tek tako naučiti ono što želiš.

There's too many self-Indulgent wieners in this city with too much bloody money!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Najbolje za početi

Počeo programirati i već bi browser radio... :D

Mali info da spriječite smjeh ostalih forumaša pri daljnjim pitanjima oko istog...

Izrada browsera spada pod kategoriju "teško i skoro nemoguće". Možemo krenuti i od logičnih stvari... Da je napraviti browser lagan posao mislite li da bi ih ovako malo bilo na tržištu? Čak mi je teško i opisati sam proces izrade takvog jednog kompleksnog projekta jezikom koji bi u ovom stadiju (ako ga možemo nazvati stadijem) vašeg znanja o programiranju mogli razumijeti, a kamoli to znanje praktično primjeniti u skorijoj budućnosti.

Za sada vam je doboljno da se zamarate osnovama - petljama, poljima, pokazivačima itd. 

Ugodno programiranje želim! ;)

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Najbolje za početi

C++ ne spada u kategoriju laganih programskih jezika.

Što konkretno hočeš napraviti, kakvu aplikaciju ? svaki programski jezik ima svoju primjenu.I ako več hočeš programirati u C onda uzmi C# jer je moderniji i bolji od C++, nemoj ići unatrag, C# ima hrpu stvari rješenu jednostavnije i kvalitetnije od C++, vijet ćeš kad budeš imao sranja sa memory leakovima, pa vračanjem memorije itd.

Ako hočeš jednostavnost uzmi Visual Basic, ili Delphi, aplikacije se sporije izvršavaju ali je daleko lakše programirati u navedenim jezicima.

I di si kreno od programiranja browsera, ček malo, još neznaš ni puzati a ti bi več trčao maraton, polako, za osnove u C++ treba ti oko šest mjeseci, toliko ti treba vremena da naučiš nešto konkretno napraviti bez tuđe pomoći, da imaš osnove u malom prstu i slično, zaboravi na one learn c++ in 21 days ili hours šeme, jer su to gluposti, nije programiranje učenje povijesti, stvar je u primjeni a ne u biflanju, učiš kroz iskustvo, greške, ispravljanje tuđih grešaka itd.Uostalom vidjet ćeš.

Baotica Baot
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Najbolje za početi

Što konkretno hočeš napraviti, kakvu aplikaciju ? svaki programski jezik ima svoju primjenu.I ako več hočeš programirati u C onda uzmi C# jer je moderniji i bolji od C++, nemoj ići unatrag, C# ima hrpu stvari rješenu jednostavnije i kvalitetnije od C++, vijet ćeš kad budeš imao sranja sa memory leakovima, pa vračanjem memorije itd.

C++ je kombinacija high i low level programiranja, a ne "zastarjeli" jezik. Istina je da je lakše programirati u C#, ali kad naučiš C++ naučit ćeš i neke detalje oko toga kako sve to radi iznutra. Npr., ja sam tek nakon učenja C++a shvatio reference u C#u.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Najbolje za početi

Pa nisam rekao da je C++ zastario ali C# je naslijednik.

Po toj logici, čemu učiti C++, možeš početi sa C.

Baotica Baot
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Najbolje za početi

Ne, C# nije nasljednik. C++ se i dalje razvija (a uskoro dolazi i velika promjena u standardu, C++0x).

Nema smisla ići na C jer je C zastario i nema niti jednu funkciju/ koju C++ nema. C# je nešto potpuno drugačije.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Najbolje za početi

Ma nemoj, C# je nova i poboljšana verzija C++.Kaj misliš da su se developeri malo zafrkavali, imali viška vremena pa napravili C#, a poslije će se vračat na C++.Ma nema povratka sa C# na C++, jedino zbog čega bi trebalo naučiti razlike je činjeca da ima hrpetina softwarea u C++, pa danas sutra ćeš možda morati prilagođavati kakvu aplikaciju novim zahtjevima, ili krpati kakve greške.Drugog razloga za korak unatrag nema.A ekipa koja zna C++ može prijeći na C# sa malo vremena i nešto truda, treba biti u trendu.Ako ne ideš napred sa novim tehnologijama, vrijeme te pregazi samo tako, pogotovo u IT svijetu.

Nitko ne voli promjene, ali šta ćeš, vrijeme ne staje za nikoga, a ovo ostajanje na C++ umjesto migracije na C# mi zvuči isto ko i cviljenje ekipe koja ne želi prijeći na Vistu, već je njima Xp i više nego dovoljan, bolji čak, ma nije, Vista kakva god je, ona je ipak evolucijski korak unaprijed, tako isto i C#, prirodan evolucijski korak unaprijed.A ove tvrdnje da će unaprijediti C++, su istinite, unaprijedili su ga u C# :)

A ovo sa C++0x je šatro novi standard za ekipu koja ignorira C#, e onda kad se ekipa prebaci na taj C++0x, onda će developerska ekipa objavit da su se zafrknuli kad su na knjizi napisali Learn C++0x, te je trebalo biti Learn C# v1.1 :)

Baotica Baot
Poruka je uređivana zadnji put pon 10.11.2008 8:09 (Baotica).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Najbolje za početi

Kada je C i C++ toliko zastario, očekujem od M$-a novi OS napravljen na C#, Windows#8. Linux kernel i GTK+ toolkit (GNOME) je pisan u C-u...

Developers,developers,developers...coming and coming and coming... Dao bi sto Amerika, Sve na svijetu ja bi dao Tek da sjednem na verandu Pa uz karte i bevandu brojim valove.
Poruka je uređivana zadnji put pon 10.11.2008 9:42 (the_tux).

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Baotica kaže...

C++ ne spada u kategoriju laganih programskih jezika.

Ako hočeš jednostavnost uzmi Visual Basic, ili Delphi, aplikacije se sporije izvršavaju ali je daleko lakše programirati u navedenim jezicima.

I di si kreno od programiranja browsera, ček malo, još neznaš ni puzati a ti bi več trčao maraton, polako, za osnove u C++ treba ti oko šest mjeseci, toliko ti treba vremena da naučiš nešto konkretno napraviti bez tuđe pomoći, da imaš osnove u malom prstu i slično, zaboravi na one learn c++ in 21 days ili hours šeme, jer su to gluposti, nije programiranje učenje povijesti, stvar je u primjeni a ne u biflanju, učiš kroz iskustvo, greške, ispravljanje tuđih grešaka itd.Uostalom vidjet ćeš.

Pa ajmo ispočetka. Što to za tebe znači da je C# moderniji? Bolji? Po čemu? Naprotiv, C++ je bolji, a ja to mogu i dokazati. A baš me zanima kako je to C# bolji od C++a. Čekam da se izjasniš...

Baotica kaže...

Ma nemoj, C# je nova i poboljšana verzija C++.Kaj misliš da su se developeri malo zafrkavali, imali viška vremena pa napravili C#, a poslije će se vračat na C++.Ma nema povratka sa C# na C++, jedino zbog čega bi trebalo naučiti razlike je činjeca da ima hrpetina softwarea u C++, pa danas sutra ćeš možda morati prilagođavati kakvu aplikaciju novim zahtjevima, ili krpati kakve greške.Drugog razloga za korak unatrag nema.A ekipa koja zna C++ može prijeći na C# sa malo vremena i nešto truda, treba biti u trendu.Ako ne ideš napred sa novim tehnologijama, vrijeme te pregazi samo tako, pogotovo u IT svijetu.

Nitko ne voli promjene, ali šta ćeš, vrijeme ne staje za nikoga, a ovo ostajanje na C++ umjesto migracije na C# mi zvuči isto ko i cviljenje ekipe koja ne želi prijeći na Vistu, već je njima Xp i više nego dovoljan, bolji čak, ma nije, Vista kakva god je, ona je ipak evolucijski korak unaprijed, tako isto i C#, prirodan evolucijski korak unaprijed.A ove tvrdnje da će unaprijediti C++, su istinite, unaprijedili su ga u C# :)

A ovo sa C++0x je šatro novi standard za ekipu koja ignorira C#, e onda kad se ekipa prebaci na taj C++0x, onda će developerska ekipa objavit da su se zafrknuli kad su na knjizi napisali Learn C++0x, te je trebalo biti Learn C# v1.1 :)

Microsoft kaže sljedeće:

"C# is a simple, modern, object oriented, and type-safe programming language derived from C and C++. C# (pronounced 'C sharp') is firmly planted in the C and C++ family tree of languages, and will immediately be familiar to C and C++ programmers. C# aims to combine the high productivity of Visual Basic and the raw power of C++."

Znači, C# je nastao od C-a i C++a, uzimajući njihova svojstva, što je napravila i Java. Pa onda, je li i Java bolja od C++a? Malo sutra... S tim jezicima je lakše programirati ODREĐENE SEGMENTE I TIPOVE APLIKACIJA, no zbog te jednostavnosti gubi se uvid i pristup detaljima, pa tako ni Java ni C# ne podržavaju kompletnu C++ objektnu paradigmu. Obični C je majka svim programskim jezicima, a Linux i Windowsi su najveći dokaz. Kad u C#-u takvo što bude moguće napraviti onda ćemo razgovarati ;)

I za tvoju informaciju, nema razloga da se ide dalje od C++. Svi tehnički fakulteti pod obavezno imaju učenje u C-u, što na osnovnoj razini, što u programiranju dijelova Linux OS-a. Uz to C++ je obavezan kao dio objektnog programiranja, a ne C#. Pitam se zašto je to tako kad je C star gotovo 40 godina, a uz to tu je i tvoj svemogući C#?? Pa kako su oni na FERu i ostalim faksovima tako glupi pa da bar krenu sa C++om, a ne s C-om, kad već neće s C#?

C# je uz Javu samo još jedan u nizu jezika nastao od C++a. Napravljeni su iz razloga da pojednostave programiranje, što su velikim dijelom i uspjeli, no daleko su od toga da mogu u pogledu objektnog programiranja napraviti ono što i C++ Namigiva. NET Framework me nimalo ne fascinira, kao ni C#, i kada se konkretno pokaže neko poboljšanje u odnosu na C++ onda ga budem razmotrio. A ako je riječ samo o garbage collectoru, to mi i nije Bog zna neki razlog za C# hvalospjeve ;)

Ionako će nadolazeći C++0X proširiti standardnu biblioteku, pa možda i dodati garbage collector i tko zna što sve još ne. Sam C je daleko od izumiranja, a pogotovo C++.
Poruka je uređivana zadnji put pon 10.11.2008 14:58 (Tracer).
17 godina
neaktivan
Najbolje za početi

Jao, ne da mi se više respravljati, a vaditi argumente zašto na našim fakultetima ne rade sa najnovijim tehnologijama je uzaludno, šta ja znam, mora da je to zbog profesora old timera kojima se ne da stalno učiti nove stvari.Nije nikakva tajna da su određena znanja koja se stiču  na našim informatičkim fakultetima zastarjela, pa stoga čemu inzistirati na takvim referencama.

Db :) je jednostavno poboljšani C++, ma koliko se to nekome ne svidjelo.I nemoj spominjati  tu Javu u istoj rečenici sa  C++.To je paralela magarac naspram konja.C++ rula, a jedino u čemu se java može rulati je, prašina u kojoj je C++ ostavlja.Ne kažem da je Java loš jezik kao takav, ali C++ je jednostavno kvalitetnije riješenje.

Baotica Baot
Poruka je uređivana zadnji put pet 14.11.2008 2:55 (Baotica).
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice