Kako se programira u Hrvatskoj?

poruka: 232
|
čitano: 84.726
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
odjavljen
RE: Kako se programira u Hrvatskoj?
Programko kaže...
Friday kaže...
naxeem kaže...

Kojeg vražjeg frameworka? :(

CSLA :)

Ma dalo bi se i to prilagoditi ali bismo morali mijenjati štošta toga i dodatno zakomplicirati kod kojeg i sada ima po mojoj slobodnoj procjeni oko milijun linija. Gubimo mogućnost SQL kompresije na page-u zbog ogromnih tablica (300-400 kolona) ali dokle god sve radi zadovoljavajućom brzinom nemamo namjeru ništa mjenjati.
 I kada kada aplikacija bude gotova, prođe nekoliko mjeseci i treba nešto promjeniti, nastat će pakao. Jer CSLA forsira korištenje previše linija koda i previše layera. Bolje koristiti samo ObjectDataSource bez CSLA.

Prošli tjedan sam 3-4 puta napravi drastične promjene na jednom ogromnom objektu (spomenut u mojim postovima prije). Dobro pogođen codesmith template čuda čini. 2 mjeseca nam je trebalo da uštimamo template za generiranje par osnovnih vrsta klasa ali sada se sve svodi na par minnuta posla za generiranje. Iznenadio bi se kako brzo ide. I CSLA služi upravo tome - brzom i laganom razvoju aplikacija! Volio bih da ti smijem pokazati, ali jbg...

Freak Show Inc.
17 godina
odjavljen
Tracer kaže...

.. napisao sam podulji post ali ustvari neda mi se gubiti vrijeme na raspravu s tobom. Eto, ti si najpametniji i sve najbolje znaš, a vidio si jednu dbgrid komponentu Smijeh. a ja ću si uzeti ovu "ružnu" i ostaviti si još 1825$ u džepu Namigiva.

Pa čovječe nisam ih ja kupio. Meni sve moje ostaje u džepu (osim rate za stambeni kredit :D).
Dobro, malo sam prenaglio ali koristio sam prije stvarno sve i svašta i do sada mi je DX "THE KONTROLA" i ne mislim ju mjenjati.
Freak Show Inc.
17 godina
protjeran
Friday kaže...
Tracer kaže...

.. napisao sam podulji post ali ustvari neda mi se gubiti vrijeme na raspravu s tobom. Eto, ti si najpametniji i sve najbolje znaš, a vidio si jednu dbgrid komponentu Smijeh. a ja ću si uzeti ovu "ružnu" i ostaviti si još 1825$ u džepu Namigiva.

Pa čovječe nisam ih ja kupio. Meni sve moje ostaje u džepu (osim rate za stambeni kredit :D).
Dobro, malo sam prenaglio ali koristio sam prije stvarno sve i svašta i do sada mi je DX "THE KONTROLA" i ne mislim ju mjenjati.

Sve 5. Svatko ima svoj (prvi) izbor.

17 godina
neaktivan

CSLA je, kako vidim, free i open source? Btw, CodeSmith je nužan za njega ako ne želiš hrpu grunt koda tipkati? - Btw Friday, o kojoj se firmi radi? Mislim da sam te primijetio na WinDaysima. Sudeći po veličini projekta... Perpetuum, IN2...?

Poruka je uređivana zadnji put sub 16.5.2009 20:39 (naxeem).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
naxeem kaže...

CSLA je, kako vidim, free i open source? Btw, CodeSmith je nužan za njega ako ne želiš hrpu grunt koda tipkati? - Btw Friday, o kojoj se firmi radi? Mislim da sam te primijetio na WinDaysima. Sudeći po veličini projekta... Perpetuum, IN2...?

Da, upravo tako - CSLA je free i open source. Codesmith je apsolutno neophodan za rad sa CSLA objektima jer stvarno ima dosta toga za tipkati. Npr, root klasa onog objekta koji sam prije spomenuo ima cca 2800 linija koda. Linije su uglavnom tolike da mi ne stanu na 22 inčni ekran nego moram još za jednu dužinu odskrolati u desno. Sad si ti misli koliko bi dugo trajalo kucanje jedne klase. A da je samo jedna... stotine su ih!
Da, bio sam na windaysima - osvojio ulaznicu za U2 :D!!!
Nego, čisto sumnjam da si me primjetio. Mala firma smo - bilo nas je tek dvojica. A projekt je velik, stvarno velik. I nas par smo ga skoro pa riješili u 6-7 mjeseci. U detalj smo standardizirali kako se sto radi, primjenili par interfejsa u kojima je tocno razjašnjeno što sve objekt mora imati i sve radi kao podmazano. Doduše, malo je teže imati cijelu sliku u glavi ali guramo nekako. Samo user kontrola imamo preko 400. Meljem sad već... Ali tražio si :)
Freak Show Inc.
17 godina
neaktivan

Vidio sam ti avatar i tamo. :) Na to sam mislio.

Zanimljivo da ste kao mala firma dobili projekt te veličine. :) Veze odlične valjda ili dobra sreća.

17 godina
odjavljen
naxeem kaže...

Vidio sam ti avatar i tamo. :) Na to sam mislio.

Zanimljivo da ste kao mala firma dobili projekt te veličine. :) Veze odlične valjda ili dobra sreća.

Da, jako zanimljivo. Veza nije nikako a sreće je bilo malo. Naime, direktorica mi je prof.dr.sc i vrlo vjerojatno vodeći stručnjak u Hrvatskoj po pitanju kreiranja nekakvih modela koji njima trebaju. To je srž aplikacije, a ovo ostalo je manje-više ambalaža. Vrlo napredna BI analiza, kojekakve regresijske metode i šta ja znam. Upravo angažiramo neke matematičare da odrade taj "pametni" dio. Mi šljakeri samo kucamo kod Osmijeh
Freak Show Inc.
17 godina

A mogli smo se svi naci na windaysima na kavi, da se i upoznamo, kada smo svi tamo bili:) sljedece godine...

Svojedobno sam bio poceo citati Expert c# Bussines Objects, autora csle, i svidio mi se koncept iako sam ja kasnije presao vise na koristenje POCO i "persistance ignorance" fora.

Dali mozes malo opisati kako se radi s CSLAom, sto ste vi s njime rijesili (undo, perzistencija, ...), koliko treba vremena za nauciti raditi s time, mozda i neke usporedbe sa drugim pristupom (ddd/tdd mozda?) i slicno. Hvala!

stop(); // hammertime! | http://twitter.com/hhrvoje
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ja radim po scramu i projekti su uvijek izrazito vremenski limitirani pa rijetko imam vremena adaptirati se na nešto tako glomazno kao što je takav framework. Bilo bi super naći vremena, ali ga je malo i za tekuću edukaciju s obzirom da spavam 3-4 sata dnevno... :(

CodeSmith je odličan, ali dok ga podesiš trajeee.. (iskustvo s NHibernatea).

Poruka je uređivana zadnji put ned 17.5.2009 1:13 (naxeem).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen

@hudo

Da, bilo bi dobro da se nađemo. Pa makar se i napili :)

Št ose tiče CSLA knjige malo je preduboka u nekim segmentima. Čovjeku su za početak potrebne samo osnovne vrste objekata i razumjevanje parent-child relacije.

Kako se radi sa CSLA-om... Pa jednostavno :). Mi koristimo linq i zapravo je stvar jako jednostavna, osim što ima brdo koda kojeg ipak ne moramo kucati nego nam Codesmith riješi taj dio.

Recimo , što sve treba za jedan property u root klasi:

private static PropertyInfo<string> NazivProperty = RegisterProperty<string>(typeof(cArtikli), new PropertyInfo<string>("Naziv"));

....

public string Naziv
        {
            get { return GetProperty<string>(NazivProperty); }
            set { SetProperty<string>(NazivProperty, value); }
        }

...

ValidationRules.AddRule(CommonRules.StringMaxLength, new CommonRules.MaxLengthRuleArgs(NazivProperty, 50));

...Load klase

var data = mgr.DataContext.Artiklis
.Single(r => r.Id == criteria.Value);

LoadProperty<string>(NazivProperty, data.Naziv);

...Insert

var data = new DalLinq.Artikli();

data.Naziv = ReadProperty<string>(NazivProperty);

...Update

var data = new DalLinq.Artikli()

data.Naziv = ReadProperty<string>(NazivProperty);

...

Mislim, ovo je vrlo pojednostavljeno, tek sam iščupao retke koji se odnose na jedan property. Ali već na prvi pogled se vidi da je jako jednostavan koncept.

Perzistenciju kao takvu ne koristimo (ili ne znam točno na što misliš). Koristimo ju isključivo u Workflow-u (WF).

Undo - e tu je bilo problema. Lhotka (kreator CSLA) je to poprilično zakomplicirao pa sam ju ja riješio na razini user kontrole. Kod je vrlo generički i isti je za sve user kontrole a koncept je slijedeći:

Imamo objek koji ima 2 propertyja- PropertyNaziv i Vrijednost. U svakoj user kontroli napravimo array ovakvog objekta i u njega trpamo sve promjene koje se dešavaju na CSLA objektu. U slučaju da čovjek želi napraviti undo samo uzmemo predzadnji item iz kolekcije i preko refleksije promjenimo property konkretnog naziva na vrijednost koja se nalazi u tom itemu. Linija koda je ovakva:

_cslaClass.GetType().GetProperty(_prop.Naziv).SetValue(_cslaClass, _prop.Vrijednost, null);

_prop je item iz array liste onog objekta.

Redo radi na isti način. Kod koji sve to hendla se svodi možda na 50-ak linija i dvije-tri metode. Ali kažem, isti je za sve user kontrole pa ga je vrlo jednostavno za implementirati. Mozgao sam par dana prije nego sam to uspio napraviti ali sada radi perfektno, ima neograničen broj undo/redo "levela" a pottrošnja memorije je par K za stvarno ogromne količine "levela"

Za rad sa CSLA objektima ti treba samo dobar template za codesmith i onda to može raditi čovjek koji nije nikada radio sa CSLA.

Nisam kompetentan da ti dam usporedbe sa drugim pristupima jer gotovo od samih svojih početaka rada u .NET-u koristim CSLA.

Inače, kroz CSLA se može vrlo dobro riješiti i security ali je još kompliciranije od undo/redo pa sam i to riješio na razini user kontrole (zapravo, na razini host forme). Tako da sada mogu točno odrediti koja skupina korisnika može što napraviti iz CRUD "asortimana", a sve konfigurabilno kroz jednu vrlo jednostavnu "konzolu"

@naxeem

Vjeruj mi, adaptacija na CSLA bi ti trajala možda tjedan dana. Prilagodba templatea je druga priča, ali sam CSLA je jako jednostavan

Freak Show Inc.
Poruka je uređivana zadnji put ned 17.5.2009 10:16 (Friday).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Interesantno. Eh... a u čemu prednost CSLA ima u odnosu na recimo EF? EF je, osim ORM-a i model i pruža konstrukciju za entitete. Nad njim možeš izvršavati LINQ i specifikacija je solidno riješena. Što CSLA daje novoga u tome svemu osim što, kako si se požalio, forsira neke negativne prakse (što je netko i uočio već).

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
naxeem kaže...

Interesantno. Eh... a u čemu prednost CSLA ima u odnosu na recimo EF? EF je, osim ORM-a i model i pruža konstrukciju za entitete. Nad njim možeš izvršavati LINQ i specifikacija je solidno riješena. Što CSLA daje novoga u tome svemu osim što, kako si se požalio, forsira neke negativne prakse (što je netko i uočio već).

EF je samo DBlayer, CSLA je više BuissinsLayer
Programko http://programko.bloger.hr
17 godina
odjavljen
naxeem kaže...

EF smo počeli lagano proučavati i ne znam za neke detalje. CSLA nam sada omogućava sve što nam treba i teško da ćemo dići ruke od mukotrpno dotjeranih template-a. CSLA relativno redovito biva osvježen. Podržava uglavnom sve što nekome može zatrebati (u zadnje 2-3 verzije i podršku za WF) a postoji i poseban CSLA LIGHT koji je prilagođen Silverlightu. CSLA forum je fantastičan, a kreator redovito analizira wish liste te dodaje nove zanimljive mogućnosti. Naravno, što god ti treba možeš i sam dodati budući da je source javno dosutpan. Mi smo napravili svojevrsnu integraciju CSLA i devexpress kontrola kako bismo spojili CSLA validaciju podataka i DX error providere.
Freak Show Inc.
17 godina
neaktivan
Programko kaže...
Zapravo nije, to je uglavnom pogrešna percepcija. EF nije samo DB sloj tj. samo ORM, već je praktički model za entitetnu strukturu na kojoj možeš graditi cijeli poslovni model.
Što CSLA koristi kao ORM i kakva je integracija?
17 godina
protjeran
naxeem kaže...
Programko kaže...
Zapravo nije, to je uglavnom pogrešna percepcija. EF nije samo DB sloj tj. samo ORM, već je praktički model za entitetnu strukturu na kojoj možeš graditi cijeli poslovni model.
Što CSLA koristi kao ORM i kakva je integracija?
 Može se koristiti bilo što za pristup bazi. CSLA aplikacije koje sam ja vidio koriste klasični ADO.NET. Al se može koristiti bilo što, jer se napravi nova klasa koja nasljeđuje jednu CSLA klasu, i u novoj se overrajdaju neke funkcije. U tim funkcijama se upiše kod za pristup bazi. Tako da je u biti nebitno što se koristiti.
Programko http://programko.bloger.hr
17 godina

Nacin rada CSLA gdje se puno logike enkapsulira u sam entitet odnosno objekt, poput validacija, perzistenije i slicno je dosta razlicit, pa rekao bi i suprotan od NHibernate pristupa. EF je tu malo blizi CSLAi, iako zeli biti kao NH, ali ima dosta infrastrukturnog koda u sebi, nad kojim je nemoguce raditi unit testing. Neznam kako je to izvedeno u CSLA. Ali IMHO, sto se tice EFa. treba pricekati ver 2., ovo sada je jako lose.

Stvar je filozofije, afiniteta i znanja developera, ali sve su to kvalitetni frameworci koji u rukama dobrog programera mogu donesti puno benefita produktivnosti i kvaliteti.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Nije baš jako loše, ali je nepotpuno ako mislimo na neke mogućnosti koje bih ja osobno volio vidjeti. Što se tiče "infrastrukturnog koda", možeš li malo elaborirati tu primjedbu jer nisam baš skužio na što misliš?

17 godina
naxeem kaže...

Nije baš jako loše, ali je nepotpuno ako mislimo na neke mogućnosti koje bih ja osobno volio vidjeti. Što se tiče "infrastrukturnog koda", možeš li malo elaborirati tu primjedbu jer nisam baš skužio na što misliš?

Kao i u Linq2Sql, u EF tvoj etitet naslijedžuje cijeli niz objekata, a i njegova interna implementacija (get i set od propertya) je diretkno povezana sa EF/L2S frameworkom. NH radi na principu POCO objekata, a to su najavili i za sljedecu verziju EF-a, posto se veliki broj ljudi zalio (poznato otvoreno pismo MSu zvog nepostivanja dobre prakse i patterna). Uz to, mene uzasno zivcira EF dizajner: srusi se svako toliko, a kada mu dovucem bazu od cca 50-100 tablica rad u njemu bude jednostavno nemoguc. Treca stvar je nepostojanje lazy load-a. 
Dali se na CSLA moze zakaciti neki drugi ORM?

I da ispravim, ne kazem da je EF los, samo meni osobno ne pase u trenutno verziji, i mislim da ima puno boljih alata na trzisu. Trenutno ;)
Poruka je uređivana zadnji put ned 17.5.2009 16:09 (hudo).
17 godina
neaktivan

Svakako da je V1 po mogućnostima upitno kompletan, ali u scenarijima gdje prihvatiš EF kao bazu za poslovni model, POCO ti nije nužan.

EF dizajner ne koristim, nego imam generatore koji izvode istu stvar od modela koje sam složim, iako se meni nije rušio.

Lazy load? Ehh, da, to je jedna od boljki, ali možeš to gledati i s pozitivne strane u svjetlu sigurnosti da znašt što ORM radi u svakom trenutku.

V2 je uostalom uskoro vani (beta 1 VS2010 za koji dan). :)

16 godina
neaktivan

Čitam vaše postove, i pitam se: da li sam ja onda loš programer?

Radim u Delphi-u, koristim gotove kontrole, dataset-ove, dbgrid-ove, SQL znam dosta dobro... Radim database r/w desktop aplikacije. Nikada nisam sam napravio komponentu, eventualno sam radio izmjene na postojećima. Moje aplikacije koristi 40-ak klijenata, imaju sitnih bugova koje brzo rješavam. Da li sam ja sa takvim načinom programiranja loš programer?

F

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ne.

Hrvatska je oligarhijska partitokracija s primjesama patokracije.
16 godina
neaktivan

:-) hvala, sada si mi uljepšao dan :-P

F
16 godina
neaktivan

Moram napisati komentar na diskusiju DevExpress vs TMS. Mislim da niti jedan niste u pravu, jer su i jedne i druge komponente kvalitetne. Sa DV nisam toliko radio, sa TMS malo više, i istina je da TMS ima toliko opcija da se teško snalaziš u početku, a i kasnije sa njima. Da bih skužio kako radi DBPlanner za ono šta mi treba sam bez pretjerivanja potrošio cca 10 sati.

Ali da jedne ili druge ne valjaju, nebi se složio. I jedne i druge rade dobar posao. To oko dizajna i skinova je stvar ukusa, i ne vidim neke ogromne (čitaj: nepremostive) razlike među njima. (Jedino šta mi se u TMS kontrolama ne sviđa je način popunjavanja TADVDBEdit kontrole sa lookup/popup :-) )

F

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

jbt... ako ste svi takvi programeri kako se čini... ili samo nabrajate sve programe jezike za koje ste čuli... zašto onda ne napravite neki bolji programski jezik... pa se nečete svađati dal je bolji VB,C#,C++,Java ili nešto slično.... Ja imam 14 god... ali sam od 9 god počeo programirati (QBasic,Logo)... sada radim u Delphiju, c++, c i VB.

Bogd@n

0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
Bogdanus kaže...

zašto onda ne napravite neki bolji programski jezik...

One does not simply walk into Mordor...

Freak Show Inc.
17 godina
Bogdanus kaže...

jbt... ako ste svi takvi programeri kako se čini... ili samo nabrajate sve programe jezike za koje ste čuli... zašto onda ne napravite neki bolji programski jezik... pa se nečete svađati dal je bolji VB,C#,C++,Java ili nešto slično.... Ja imam 14 god... ali sam od 9 god počeo programirati (QBasic,Logo)... sada radim u Delphiju, c++, c i VB.

Napredno dijete... naprednije od nas svih... Uh ja sam se sa 9 igrao na spekule i na indijance i to...

Btw... pregazilo te vrijeme (iako si mlad)... Delphi je postao Kylix, VB je mrtav, a c koriste rijetki... Hm...

Gadan ti je to posao, taman nesto naucis, a ono moras ucit nesto novo jer ovo sto si naucio vise nitko ne koristi :)

I'm going woo woo
Poruka je uređivana zadnji put čet 17.12.2009 8:53 (tnakir).
17 godina
protjeran
tnakir kaže...
Bogdanus kaže...

Napredno dijete... naprednije od nas svih... Uh ja sam se sa 9 igrao na spekule i na indijance i to...

Btw... pregazilo te vrijeme (iako si mlad)... Delphi je postao Kylix, VB je mrtav, a c koriste rijetki... Hm...

Gadan ti je to posao, taman nesto naucis, a ono moras ucit nesto novo jer ovo sto si naucio vise nitko ne koristi :)

Što se tiče VB-a tu se donekle mogu složiti, no za Delphi si fulao skroz jer je to jedno od najpopularnijih IDE-a uopće. Ne znam da se ikoji alat po brzini i mogućnostima može mjeriti s njim. Još samo kada se pogleda verzija 2010 i sve njene mogućnosti nema niti teoretske šanse da će ovaj alat ubrzo "umrijeti". A i osobno sam kupio C++ Builder 2010 koji koristi Delphi VCL komponente i platio oko 900E + PDV, a imao sam na raspolaganju BESPLATNO Visual Studio preko MSDNAA. Da je Visual Studio barem približno što i ovi alati sigurno ne bi trošio tolike novce. Tako da.. konstatacije su ti u najmanju ruku debelo netočne :)

EDIT:

I također, daleko od toga da se ne uči. Većina fakulteta poput FER-a, FOI-a, Filozofski (informatika) i ostalih po državi imaju kupljene Delphi i/li C++ Builder IDE okruženja.

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.12.2009 9:19 (Tracer).
17 godina

Delphi kao Delphi vise ne postoji, vec postoji Kylix koliko se ja sjecam. Sto se tice samog Delphija, upoznat sam i sa njim i sa Borlandovim C++ om (radio sam jos u verziji 4.0,a u Delphiju sam radio maturalni) te znam da se dosta komercijalnih aplikacija pisalo u Delphiju (PowerArchiver, pa onda npr jedan od onih prvih trojanskih... Netxxx kao BackOrifice).

Sto se tice Kylixa nisam upoznat sa njim. Mislim da nije toliko popularan vise, da ga je ipak pregazio .Net framework... Takodjer mislim da se u VS moze jednako brzo pisati kao i u Delphiju. Takodjer znam da je za Delphi bila hrpa besplatnih a dobrih kontrola koje su se mogle skinuti sa neta, a veliki dio njih se mogao portati u Buildera (sa nekima sam imao problema). Ali i dalje tvrdim da je Delphi pregazen, te da je njegovo vrijeme proslo... :)

Dosta toga se radilo i u Clipperu, neki se jos kunu u njega, ali Clipper je ipak mrtav, ili nije?

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
tnakir kaže...

Delphi kao Delphi vise ne postoji, vec postoji Kylix koliko se ja sjecam. Sto se tice samog Delphija, upoznat sam i sa njim i sa Borlandovim C++ om (radio sam jos u verziji 4.0,a u Delphiju sam radio maturalni) te znam da se dosta komercijalnih aplikacija pisalo u Delphiju (PowerArchiver, pa onda npr jedan od onih prvih trojanskih... Netxxx kao BackOrifice).

Sto se tice Kylixa nisam upoznat sa njim. Mislim da nije toliko popularan vise, da ga je ipak pregazio .Net framework... Takodjer mislim da se u VS moze jednako brzo pisati kao i u Delphiju. Takodjer znam da je za Delphi bila hrpa besplatnih a dobrih kontrola koje su se mogle skinuti sa neta, a veliki dio njih se mogao portati u Buildera (sa nekima sam imao problema). Ali i dalje tvrdim da je Delphi pregazen, te da je njegovo vrijeme proslo... :)

Dosta toga se radilo i u Clipperu, neki se jos kunu u njega, ali Clipper je ipak mrtav, ili nije?

Ne. Već baš obratno. Kylix je IDE za linux koji je koristio CLX biblioteku kako bi mogao portati windows VCL aplikacije pod linuxom. Kylix je daaavno došao do verzije 3.0 i od tada se nije razvijao i može se reći da je napušten. Dok, Delphi je sasvim deseta stvar i daleko od toga da je mrtav.

http://www.embarcadero.com/products/delphi

I s obzirom na broj komponenti VS nije ni približno tako user friendly niti brz kao npr. Delphi. Jedino zbog čega se VS uopće vrijedi spominjati je .NET, dok opet je Delphi jednostavniji čak i od njega. Naprotiv, ne moraš mi vjerovati. Slobodno probaj pa usporedi. Druga je stvar ako se tebi više sviđa dinamički alocirati objekte umjesto samo staviti ih na formu :)

I opet, ne želim tu počinjati nikakav flame što je nekome bolje ili nije, no nemoj nešto direktno omalovažavati ako zaista to ne poznaješ. A ja radim i na jednom i na drugome. Na VS-u radimo na faksu, a kada treba napraviti posao onda C++ Builder.

17 godina

Sto se tice IDEa, moje iskustvo je da VS ima vjerojatno najbolji code editor (u suradnji sa resharperom naravno:), ali ostatak price, poput UML i class designera, ipak je kod drugih dosta bolje rijeseno. VS2010 tek sada donosi neki UML editor, iako u beta2 je jos nefunkcionalan. Cini mi se da sam kod Rational Rosea vidio da mu mozes dati entitete, odabrati design pattern, i ovaj ti ih poslozi i povete prema odabranome patternu. VS ce to imati u verziji 2019 valjda. Osim naravno sansa za 3th pary pluginove, jer se sada konacno mogu malo lakse raditi addonovi za VS.

Smith and Wesson - the original point and click interface | http://twitter.com/hhrvoje, http://www.hudosvibe.net
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice