C++ - brza pitanja iz objektno orij. programiranja zaključana tema

poruka: 175
|
čitano: 45.070
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
RE: C++ - brza pitanja iz objektno orij. programir
alankish kaže...

@Tnakir;S time da mogu C# koristiti neovisno o .NET frameworku?

Ne... mislim da... :) Sa Monom (ekvivalent .Net frameworka za Linux). 90 i nesto posto kompatibilan sa origigi .Net FW... Blize 100% nego 90%.

Dakle za izvrsavanje istog ti treba bit instaliran .Net framework... Pokrio si windowse i linux koji ima instaliran mono framework...

Isto tako mozes programirat u Javi gdje si neovisan o platformi, ali je development kompleksniji i traje duze.

I'm going woo woo
Poruka je uređivana zadnji put pon 27.9.2010 23:24 (tnakir).
17 godina
moderator
Deus ex machina kaže...
mbaksa kaže...

Napisao sam to u ovoj poruci. Preporucam ti da zapravo da sam probas - dovoljno je da jednom pokrenes C++Builder, malo preletis po komponentama, svojstvima i eventima, probas napisati koji event handler - i trebalo bi ti sve biti jasno. Uglavnom, C++Builder/VCL nude jednostavnost Visual Basica u izradi aplikacija i njihovog grafickog sucelja, a snagu C++-a i OOP-a, posto VCL iskoristava brojne principe OOP-a, ukljucujuci i one nove, poput svojstava (MFC nema svojstva - osim u editoru dijaloga - nego gettere i settere).

Znas koliko je jednostavno napraviti svoju komponentu? Naslijedis neku slicnu, dodas par svojstava, overrideas Paint metodu, eventualno metode za mis i tipkovnicu i - to je to. Za sve ostalo se pobrine VCL framework. Mozes zaboraviti da uopce radis pod Windowsima - samo u iznimnim slucajevima moras loviti poruke od Windowsa (ako nema vec pripremljena metoda za to - a za vecinu stvari ima).

Sad, cisto tako da dodam malo ulja na vatru: sto nedostaje GTK+u (plus Glade) i/ili wxWidgetsima? Pored svih prednosti sto sam nabrzinu pohvatao o VCL-u, crossplatform su i opensource. ~10 linija cistog koda i imas hello world window.

wxWidgetsi su slozeniji od VCL-a, a istovremeno imaju manje svojstava na raspolaganju, upravo su jadni sto se tice raspolozivih evenata. Znaci, utrosit ces puno vise vremena na razvoj sucelja, nego da si to isao raditi u VCL-u i jos mozda na kraju ni neces uspjeti napraviti tako dobro sucelje. wxWindows takodjer nema svojstva kod pisanja koda - samo kod dizajniranja sucelja.

Takodjer, ne znam kakva je situacija s editorom/dizajnerom za wxWindows - pokusavam sad malo prckati po wxDev-C++ i isfrustriran sam sto na jednostavan nacin ne mogu napraviti ono sto zelim napraviti. Recimo, zelim na klik misem pomaknuti jednu kontrolu. U dizajneru imas svojstvo Left - znaci, promijenis svojstvo Left i tako pomaknes kontrolu horizontalno na mjesto koje hoces. Medjutim, kako wxWindows ne podrzava svojstva, znaci da pomocu koda moras na drugaciji nacin pomaknuti kontrolu. Pokusavam sa SetLeft - nista. Pokusam i s Left =, iako nisam vjerovao da bi dopustili direktni pristup tom clanu - i nisam se prevario. Gluposense iz wxDev-C++-a mi ne prikazuje nista pametno, cime bih kontrolu mogao pomaknuti na odredjeno mjesto. I onda idem trazit online (dokumentacije ima na vise mjesta, u razlicitim oblicima, ali koju god da pogledam, jadna je prema Borlandovom helpu i skoro granici s neupotrebljivosti). I nadjem funkciju Move, koja bi mogla napraviti ono sto meni treba. I uzima dva parametra - X  i Y. I pazi sad ako hoces pomaknuti kontrolu lijevo na recimo iza 12. piksela - imas naredbu:

gumb->Move(12, gumb->GetPosition().y);

A VCL?

gumb->Left = 12;

Reci cu samo ono - onaj tko nije radio u VCL-u, taj ne zna koliko je VCL dobar i jednostavan (i koliko znaci dobar help) i koliko rad s drugim frameworkovima moze biti frustrirajuci. Naravno, onome tko radi samo u MFC-u ili onome tko radi s wxWindowsima, a da uopce nisu ni primirisali VCL-u, njima su njihovi frameworkovi dobri, jer nista drugo nisu probali!

Kad malo bolje razmislis, radi se zapravo o apsurdnoj situaciji. Obicno je ono sto je jednostavnije manje mocno, a ono slozenije je mocnije. No kad usporedis VCL s drugim frameworkovima, ispada suprotno! I mocniji je i jednostavniji.

GTK+ mi je potpuno nepoznat. Koje su njegove karakteristike?

PS ovo o opensourceu i crossplatformu (uglavnom) stoji. No, pitanje je koliko ti to znaci. Vecini ljudi vjerojatno ne znaci mnogo. Onima koji rade s Linuxom vjerojatno znaci puno. I onima koji razvijaju opensource projekte.

Usput, VCL ima svoju opensource crossplatform verziju - u obliku Lazarusa, kompajlera koji imitira Delphi. Stvar mi se inace svidja, ali nakon sto sam okusao Javu, JavaScript i PHP, nekako mi se vise uopce ne da nista raditi u Pascalu/Delphiju - vise mi se ne svidja sintaksa. Eh, kad bi bar napravili C++Lazarus... To bi bio zakon - crossplatform opensource C++ RAD s VCL-om. Ali mislim da do toga nece doci.

17 godina
neaktivan
C++ - brza pitanja iz objektno orij. programiranja

Zašto se nitko ne sjeti odličnog QT frameworka?

Pravi znak inteligencije nije znanje, već mašta - Albert Einstein
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
protjeran
mbaksa kaže...

GTK+ mi je potpuno nepoznat. Koje su njegove karakteristike?

PS ovo o opensourceu i crossplatformu (uglavnom) stoji. No, pitanje je koliko ti to znaci. Vecini ljudi vjerojatno ne znaci mnogo. Onima koji rade s Linuxom vjerojatno znaci puno. I onima koji razvijaju opensource projekte.

Usput, VCL ima svoju opensource crossplatform verziju - u obliku Lazarusa, kompajlera koji imitira Delphi. Stvar mi se inace svidja, ali nakon sto sam okusao Javu, JavaScript i PHP, nekako mi se vise uopce ne da nista raditi u Pascalu/Delphiju - vise mi se ne svidja sintaksa. Eh, kad bi bar napravili C++Lazarus... To bi bio zakon - crossplatform opensource C++ RAD s VCL-om. Ali mislim da do toga nece doci.

GTK+ je moćan. Jedan odličan library.

http://www.gtk.org/

http://www.gtk.org/documentation.html

Nije da je ograničeno na linux i da ljudima na linuxu to puno znači. Štoviše to što je open source skoro pa da ništa i ne znači. Bitno je da je library odličan. Velik broj win aplikacija je napravljeno upravno on top of the gtk+.

Recimo spomenut je Glade Interface designer. S njim lijepo napraviš interface koji ti dođe u obliku xml file (.ui) i ti sam odabireš jezik u kojem ćeš dalje raditi interface, odnosno u kojem ćeš poragramirati aplikaciju koristeći gtk+ lib. Podržava gotovo sve programske jezike, od C-a, pythona, ruby-a, C++, C#, Java, itd itd.

Vjerojatno ljudi nisu dovoljno upoznati sa tim odličnim library-om. Svakako treba pogledati jer nudi vrhunske mogućnosti.

Sir Crapsalot.
17 godina
naxeem kaže...

Naletio sam na taj QT, uglavnom prema svemu sudeći sa VCL-om se ne može ništa mjeriti, ali naravno, tu su i drugi faktori u igri, C++ Builder je skupa stvarčica a QT i wxWidgets free

Doduše Tracer je izjavio da je C++ Builder 2010 vrijedan svake lipe koju je platio za njega.

Uvijek ima neki "ali" u pričiNamigiva 

17 godina
moderator

OK, a koje su karakteristike Qt i GTK+ frameworkova? Po cemu su dobri (po cemu losi)? Jeste radili u njima? Dajte malo vise informacija. Kakvi su za programera? Kakva su svojstva kontrola, koliko su prilagodljive, kako se implementiraju event handleri, koje evente podrzavaju koje kontrole (recimo strasno je vidjeti da wxStaticText ne podrzava ni jedan jedini event, da je wxPanelu jedini event OnUpdateUI!).

Floki kaže...
naxeem kaže...

Naletio sam na taj QT, uglavnom prema svemu sudeći sa VCL-om se ne može ništa mjeriti, ali naravno, tu su i drugi faktori u igri, C++ Builder je skupa stvarčica a QT i wxWidgets free

Doduše Tracer je izjavio da je C++ Builder 2010 vrijedan svake lipe koju je platio za njega.

Uvijek ima neki "ali" u pričiNamigiva 

Ako ces zaradjivati na svojim programima, onda ti cijena C++Buildera nije trosak nego ulaganje - vrijeme koje bi potrosio na razvoj sucelja i programiranje u nekom drugom frameworku, kasnije ti se vraca u tome da ces programe dulje izradjivati i napraviti manji broj (moguce i manje dobrih) programa. Dakle, C++Builder ce sam sebe isplatiti.

Ako ces kuckati programe za svoj gust i mozda ih cak postiti kao open source, mozda nekakav shareware na kojem ni ne mislis zaraditi ozbiljni novac, onda je normalno da ces gledati opensource framework, da ni ti ni eventualno drugi programeri nemate troskove radi razvoja programa (osim svog vremena, naravno) i da se osigurate da ce se ti programi razvijati i dalje. Ili jednostavno koristis C# i .NET - nekako si mislim da je to buducnost - C++ je za danasnje pojmove zastario jezik, Java je malo zeznuta, tako da mi se C# cini idealnim jezikom.

Ako ne zelis ulagati novac, a svejedno imati mocan i jednostavan framework, onda imas Lazarus. Ali rekoh - rijec je o Pascalu pa tko voli nek izvoli.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
tnakir kaže...
alankish kaže...

Nadam se da pitanje nije glupo,a ide u sljedećem stilu;na koji se od nazovimo to tako, "C" jezika fokusirati,ili to ovisi o potrebama?Raditi i učiti C++,i ići na crossplatform riješenja,ili se orijentirati na tehnologije iz Redmonda,iskorištavajući sve blagodati .NET platforme?Pričamo o nekavim "superpočetnicima"Cool,to su ovakvi kao ja,otprilike su poznati sa fundamentima OOP programiranja,namirisali su VB.NET,sviđaju im se metode i klase...a i radili bi nekakav GUI.Kakva je statistika glede zastupljenosti programskih jezika u desktop vodama,da li veća popularnost znaći i bolju "platformu",za one koji su upoznali c++ u srednjoj školi,nastaviti C++ pa se prebaciti na C#?Ili krenuti obrnutim redosljedom?

I da ne zaboravim naslućuju sintaksu,i iz iste tijek programa,ne uvijekSramim se

Ako si ga tek namirisao, zaboravi taj smrad Šutim i nabrzinu namirisi C#... Sta se tice platformi za desktop... Mislim da su Java i C# daleko iznad drugih. Koji je omjer njih dvojice... neznam. 

Na ovoj stranici možeš vidjet koji je jezik najpopularniji i kakvi su trendovi

http://www.tiobe.com/index.php/content/paperinfo/tpci/index.html

15 godina
protjeran
mbaksa kaže...

OK, a koje su karakteristike Qt i GTK+ frameworkova? Po cemu su dobri (po cemu losi)? Jeste radili u njima? Dajte malo vise informacija. Kakvi su za programera? Kakva su svojstva kontrola, koliko su prilagodljive, kako se implementiraju event handleri, koje evente podrzavaju koje kontrole (recimo strasno je vidjeti da wxStaticText ne podrzava ni jedan jedini event, da je wxPanelu jedini event OnUpdateUI!).

Ponavljam:

http://qt.nokia.com/products/

http://glade.gnome.org/

itd

Čitaj malo Belji se

Sir Crapsalot.
17 godina
moderator
Buffer Overflow kaže...
mbaksa kaže...

Ponavljam:

http://qt.nokia.com/products/

http://glade.gnome.org/

itd

Čitaj malo Belji se

Drugim rijecima, nemas pojma o njima pa samo (ponovno) saljes na njihove homepageove. Belji se Ja sam isto tako mogao reci: C++Builder i VCL su super - citaj malo!: http://www.embarcadero.com/products/cbuilder

15 godina
neaktivan
Buffer, potpuni X.
Mbaksa, zasto blatis glade, qtk..? Mislis da si najbolji programer na svijetu?
Nista nije sveto sve je bruto i neto, sve je zabava!
Moj PC  
0 1 hvala 0
17 godina
moderator
Shody_1994 kaže...
Buffer, potpuni X.
Mbaksa, zasto blatis glade, qtk..? Mislis da si najbolji programer na svijetu?

Shody, zasto pricas gluposti? Jesi li ti pismen? Gdje sam to ja blatio glade, gtk? Citate molim.

14 godina
neaktivan

Sad i mene zanima..kakav je taj Qt?Pusti link Namigiva

optimizam je nedostatak informacija
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
mbaksa kaže...

Drugim rijecima, nemas pojma o njima pa samo (ponovno) saljes na njihove homepageove. Belji se Ja sam isto tako mogao reci: C++Builder i VCL su super - citaj malo!: http://www.embarcadero.com/products/cbuilder

Malo bahato rečeno, ali dobro, oprošteno ti je. Ne da nemam pojma nego mi se ne da objašnjavati, zato linkovi. Nije li najbolje kad sam pročitaš, a ne da ti netko drugi priča priče?

Sir Crapsalot.
17 godina
neaktivan

Uvijek je bolje dati linkove. Ne postoji bolje objašnjenje od samostalne spoznaje! Cool

17 godina
moderator
Buffer Overflow kaže...
mbaksa kaže...

Malo bahato rečeno, ali dobro, oprošteno ti je. Ne da nemam pojma nego mi se ne da objašnjavati, zato linkovi. Nije li najbolje kad sam pročitaš, a ne da ti netko drugi priča priče?

Nije nimalo bahato - to je normalna reakcija na tvoje poruke. Pitao sam pitanja na koje ne mogu dobiti odgovor na homepageovima, pitao sam jer me zanimaju i osobna iskustva. Linkove za doticne frameworkove covjek lako i sam nadje. Stvar je samo u tome sto se nalazi iza tih linkova. Namigiva Konkretno, kao odgovori na pitanja koja sam postavio su beskorisni.

Ovo je forum, zar ne? Sluzi raspravi, razmjeni misljenja, zar ne? Ako ti se nije dalo objasnjavati, onda si tako mogao odmah i reci. A ne da me saljes na linkove koji ne odgovaraju na moja pitanja i koje si vec jednom dao.

naxeem kaže...

Uvijek je bolje dati linkove. Ne postoji bolje objašnjenje od samostalne spoznaje! Cool

Za samostalnu spoznaju treba ti puno vise od linkova. Trebas poskidati biblioteke, pribaviti dokumentaciju i poceti uciti programirati s njima. I onda nakon nekog vremena programiranja dodjes do samostalne spoznaje. I mozda spoznas da si bezveze potrosio svo to vrijeme i da ti je netko mogao u par recenica objasniti kakve su te biblioteke i postediti te da moras to samostalno spoznavati. Namigiva

17 godina

Ma tu su pravila igre jasno postavljena kao i u ostalom dijelu informatičkog svijeta:

- Ako radiš profesionalno i stalo ti je da posao obaviš brzo, kvalitetno i u rokovima onda ti treba najbolji proizvod sa najviše mogućnosti (u ovom slučaju VCL), dakle moraš imati C++ Builder

- Ako radiš iz zabave ili se učiš onda ti je dovoljan free Framework (u ovom slučaju QT, wxWidgets ili GTK+)

Stvarno nema smisla kupovati C++ Builder 2010 ako se ovim poslom baviš iz zabave ili amaterski, dovoljan je neki od ovih free Framework-ova međutim ako si faca koja može isplatiti svoj kupljeni

C++ Builder 2010 prodajom programa koje si napravio s njim, kapa dolje.

Naravno, postoji i ona druga, siva zona, ali bar bi mi trebali poštovati tuđi informatički rad, zar ne? 

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Kakve veze ima zadnjih 20 postova sa brzim pitanjima iz objektno orijentiranog programiranja.

Izbrišite sve postove i zaboravimo sve i mirna Bosna.

Amen.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Shody_1994 kaže...

Kakve veze ima zadnjih 20 postova sa brzim pitanjima iz objektno orijentiranog programiranja.

Izbrišite sve postove i zaboravimo sve i mirna Bosna.

Amen.

Zašto brisati, ovdje ima dobrih informacija o Frameworkovima za c++

a tema se ionako rasplinula jer je preširoka

17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
naxeem kaže...

Za samostalnu spoznaju treba ti puno vise od linkova. Trebas poskidati biblioteke, pribaviti dokumentaciju i poceti uciti programirati s njima. I onda nakon nekog vremena programiranja dodjes do samostalne spoznaje. I mozda spoznas da si bezveze potrosio svo to vrijeme i da ti je netko mogao u par recenica objasniti kakve su te biblioteke i postediti te da moras to samostalno spoznavati. Namigiva

Djelomično točno, ali postoji stavka iskustva. Više će znati osoba koja je framework probala, nego osoba koja je o njemu slušala.

Isto kao i kod učenja programiranja. Ako netko uči programirati nekim frameworkom, jezikom i sl. naći će se u hrpi iskustveno bogatih situacija, koje će činiti razliku kasnije kada se stvari promijene u odnosu na trenutno istaknuto.

Primjerice, ako ideš učiti .NET  rad s njime, milijun stvari ćeš naučiti koje će ti trebati kasnije, dok će osoba koja to završi na kraćoj edukaciji, znati samo pokazano. Nova verzija frameworka, bug ili problem potonjima će predstavljati zid, dok je velika vjerojatnost da osoba koja je detaljno naučila i iskusila framework znati uzročno-posljedičnu situaciju i naći zaobilazno rješenje. Ja sam u posljednjih par godina imao nekoliko bitnih situacija u kojima se pokazalo da mi je znanje internog rada CLR-a i .NET-a bilo neophodno za snalaženje, a te stvari nikada ne učiš u standardnom procesu.

17 godina
moderator
naxeem kaže...
mbaksa kaže...
naxeem kaže...

Djelomično točno, ali postoji stavka iskustva. Više će znati osoba koja je framework probala, nego osoba koja je o njemu slušala.

Ne mozemo svi sve probati. Zato pitamo. I slusamo. Namigiva Ako ti imas vremena za "probavanje" i spoznavanje, onda te molim da probas GTK+ pa da mi odgovoris na pitanja.

Poruka je uređivana zadnji put sri 29.9.2010 17:42 (mbaksa).
17 godina
neaktivan

Ako budem htio razvijati Cppom, hoću, ali ne čini mi se izglednim u ovom trenutku.

When C++ is your hammer, everything starts to look like your thumb.

Poruka je uređivana zadnji put čet 30.9.2010 23:43 (naxeem).
15 godina
protjeran

mbaksa nam voli pametovati. Nažalost tako nećeš dobiti odgovor.

Da, radio sam mnogo puta sa gtk+, da znam kako je dobar. Koliko dobar, e pa saznaj sam.

Sir Crapsalot.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Buffer Overflow kaže...

Da, radio sam mnogo puta sa gtk+, da znam kako je dobar. Koliko dobar, e pa saznaj sam.

Nisam ja taj koji ovdje pametuje. Od tebe ocito nitko, ni na koji nacin, nece dobiti konkretan odgovor.

15 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Buffer Overflow kaže...

Nisam ja taj koji ovdje pametuje. Od tebe ocito nitko, ni na koji nacin, nece dobiti konkretan odgovor.

Ooooo da... i što je bilo kad si se probudio?

Pogledaj malo u 'Linux' forum pa onda kaži da nitko od njega neće dobit odgovor.

17 godina
moderator

Doslo vrijeme za zakljucati temu. Dosta je bilo offtopicarenja, dosta je bilo nekonstruktivnih prepucavanja. Tema je ionako inicijalno bila presiroka.

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice