Aplikacija u DOS-u, prikaz HR znakova

poruka: 8
|
čitano: 8.779
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina

Imam aplikaciju za knjigovodstvo napravljenu u DOS-u.

Sad sam instalirao nove windowse na računalo (Windows 8.1 x86) i posložio sam da aplikacija normalno radi, čak i ispis na printer radi normalo i ispisuje HR znakove i sve u redu, no problem je što se na Win 8 ne može CMD pokrenuti na full screen, nego samo kao prozor.

To mi je u redu, ali je problem što u tome prozoru se ne prikazuju HR znakovi u meniju, već ~[{ i sl. znakovi.

Probao sam mjenjati font u CMD, codepage je 437, probao sam 850, 851, ali ista stvar. Kad ispišem račun, sve čžš se normalno vidi. Postoji li mogućnost da mi i u menijima prikazuje HR znakove?

Može li se kako tablica kodova u fontu nekako promijeniti da umjesto ~ prikazuje č ili nego drugo rješenje?

Molim pomoć.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: Aplikacija u DOS-u, prikaz HR znakova
Probaj promjeniti font u properties cmd prozora (desni klik na vrh prozora) pa da nije vise rasterski font, trebala bi bit lucida ponudena bar.
ili probaj utipkati chcp 6501 prije pokretanja programa.
A uvijek mozes instalirati neki emulator dosa, kao sto je dosbox ^^
13 godina
neaktivan

Hmm, čudno, ja sam takav problem imao na Win 7, dok na Win 8 / 8.1 radi super.

Nisam siguran na kojem principu radi program, no jesi li mozda promijenio vrijednosti unutar config.nt i autoexec.nt datoteke, odnosno dodao HR codepage, možda ti to riješi problem?

Evo kako to izgleda kod mene:

config.nt:

dos=high, umb

device=%SystemRoot%\system32\himem.sys

COUNTRY=381,852 %SystemRoot%\system32\KEYBOARD.SIS

files=99

autoexec.nt:

%SystemRoot%\system32\KB16 YU,852, %SystemRoot%\system32\KEYBOARD.SYS

naravno, ostale upise pod REM ostaviš kakvi jesu.

Datoteke se nalaze unutar C:\Windows\System32, ali će ti ih search pronaći bez problema...

Poruka je uređivana zadnji put sub 25.10.2014 8:42 (skoosha).
14 godina

Hvala vam za odgovor, no i dalje ne pomaže. Probao sam promijeniti codepage na 6501, ali i i dalje isto. Font sam probao i dodati Courier New ali nema HR znakona niti s njim, tako da sam ostavio na Consolas.

Probao sam i dodati te linije u config.nt i autoexec.nt, no nema promijene. Program ima još neku mapu HR, mislim da tu postoji neki .exe ili .bat koji doda HR znakove. Probao sam pokrenuti i te fajlove, al ništa. Na XPu to radi dok se prokrene program u full screen modu, ali dok se smanji na Window isto nema HR znakova. A na win 8 nemam mogućnost probati u full screen modu.

Evo i screenshoot kako to izgleda:

http://i813.photobucket.com/albums/zz51/eblagus/Gluposti/cmd_nn.jpg

Poruka je uređivana zadnji put sub 25.10.2014 11:59 (eblagus).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
eblagus kaže...

Hvala vam za odgovor, no i dalje ne pomaže. Probao sam promijeniti codepage na 6501, ali i i dalje isto. Font sam probao i dodati Courier New ali nema HR znakona niti s njim, tako da sam ostavio na Consolas.

Probao sam i dodati te linije u config.nt i autoexec.nt, no nema promijene. Program ima još neku mapu HR, mislim da tu postoji neki .exe ili .bat koji doda HR znakove. Probao sam pokrenuti i te fajlove, al ništa. Na XPu to radi dok se prokrene program u full screen modu, ali dok se smanji na Window isto nema HR znakova. A na win 8 nemam mogućnost probati u full screen modu.

Evo i screenshoot kako to izgleda:

http://i813.photobucket.com/albums/zz51/eblagus/Gluposti/cmd_nn.jpg

Imali smo nešto slično u firmi, pokušaj sa F12. Ne znam zašto  F12 ali je šljakalo.

nunaVk
16 godina
nunaVk kaže...
...

Imali smo nešto slično u firmi, pokušaj sa F12. Ne znam zašto  F12 ali je šljakalo.

{#} .. nije daleko od odgovora..

tj, treba instalirati DOSovski utils (TSR/.com, nazovimo to key-driver, jednako za sve ostalo, npr mouse, doskey itd..) za naša slova, npr 'tipka', 'croscii' i sl naziv. Tad (ne po duhu svetom) F-tipke npr F12 ili F1-2... dobiju tu funkciju, switchanja characterseta DOS/US/YU/Croscii/852.. itd. Jer se ekranski (ili bilo koji) character set može prikazivati samo jedan u jednom trenutku (dok je na printeru OK, jer je tako zadano).

-može netko iz 'stare škole' s floppyja, ili iskopirati sa starog PCja gdje se to vrtilo..

-ne dirati windowsove autoexece.. shortcut/batch same aplikacije o treba obaviti.

-ali.. to nije 'najbolje' rješenje. DOS6.22-win98-xp-7-8 ... svaki put se nešto promijeni (npr sad nema fullscr) i CMD se mijenja, CMD nije jednak DOSu i MS konstantno droppa dio funkionalnosti. To treba riješiti virtualizacijom i tad je soft beskonačno upotrebljiv.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 26.10.2014 1:25 (ihush).
17 godina
neaktivan

Imao sam problema svojevremeno s programom u FoxPro-u probaj ovdje pronaći nešto http://www.blagi.net/hrslova/hrslovpl.html

0 0 hvala 0
14 godina

Ma već sam skoro sve isprobao i nikako, pa eto, smislio jedan način kako to riješit i funkcionira. Malo sam se namučio, al valjda bude nešto :D

Naime koristim font consolas u cmd, pa sam uspio nači font editor i promijenit u windows fontu da umjesto '[' prikazuje 'Š' i radi. Sad bih tako trebao za sve te znakove to izmjenit i po meni bi trebalo dobro biti. Sutra nastavak...

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice