Zamrzavanje na screenu od matične pri bootanju

poruka: 4
|
čitano: 565
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
neaktivan

Pozdrav, 

Konfiguracija:

CPU : intel core due 2.33 ghz E6550

GPU: msi nvidia gts 250 1 gb ddr3 twin frozr

MBO: P965 NEO-F V2

RAM: 4 gb ddr2 800mhz

PSU: neko random od 530W.

Što se dogodilo?

Danas sam promijenio procesor. Umjesto intel core due E6550 2.33ghz, stavio sam intel core due e8400 3.0 ghz. Sve je prošlo odlično, skinio sam stari procesor i stavio novi. Naravno stavljeni sam procesor premazao pastom i vratio soket bez ikakvih problema.

Međutim, nisam ni slutio da će to biti tek početak mojih frustracija.

Prilikom paljenja računala, računalo se par puta upali, pa se ugasi, a zatim kad se uspije bootat zapne na boot slici od matične (press any key to enter setup, naravno sve je zamrznuto na moje inpute).

Valja napomenuti da mi se i sa starim procesorom događalo da se računalo ne uspije bootati iz prve. Odnosno da se pokreće nekoliko puta dok se ne uspije bootati (ovo je posebno bilo izraženo dok je na računalu bio instaliran Linux, dok se sa Windowsom to skoro nikako ne događa).

Na internetu sam pročitao dosta tema na ovu problematiku i dosta sam toga probao (vađenje računalnih komponenti, usb-a, promijena CMOS baterije...) .

Sad mi na pamet pada da je ovo možda problem napajanja, ali ono je promijenjeno prije cca 1.5 godinu , a i novi procesor po specifikacijama na Intelovim stranicama radi u rasponima manje voltaže?  

Al eto , mogao bih reda radi odnijeti napajanje u neki servis da vide je li ispravno.

Nakon 20-30 pokušaja startanja, umjesto običnog boot screena, pojavio se ekran sa MSI logom na kojem je ispisano : Intel core due e8400 3.0 ghz - configuration failed ( ili tako nešto) i press any key to enter setup (naravno opet je sve zamrzunto na moje inpute) .

Također prilikom paljenja odnosno pojave boot screena, računalo učini 2 beepa. Ako me sjećanje dobro služi, čini mi se da je moje računalo u zdravom stanju sa starim procesorom proizvodilo 3 beepa prije uspješnog bootanja. Na oficijalnim stranicama MSI-a  2 beepa se karakterizira kao parity memory error, što je u mom slučaju apsurdno jer je sve prije stabilno radilo?? I 3 beepa se karakterizira kao error, ali meni je sve uredno radilo?

Unaprijed zahvaljujem na vašem vremenu,savjetima i eventualnoj pomoći.

0 0 hvala 0
11 godina

E6550 je Conroe sa 65nm procesom, dok je E8400 Wolfdale sa 45nm procesom.

Jedino što trebaš uraditi je update biosa na matičnoj ploči i to bi trebalo da bude to.

Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Podržavam prethodni post ali kod upgrade-a BIOS-a trebaš izabrati BIOS za točno tvoju matičnu i točno tu reviziju (koliko ja znam), jer i najmanja brojka može prouzročiti velike probleme. Može dovesti do toga da je računalo potpuno neupotrebljivo, te da trebaš kupiti novu matičnu ili dati "reprogramirati" BIOS čip. Ispuši komp od prašine, dobro bi mu došlo. Također očisti malo RAM memoriju i vrati ju u slot (ili slotove). Nemoj misliti da te smatram noob-om, jer ti to nisi pošto se dosta kužiš u te stvari, no možda ima i drugih forumaša kojima treba takva ili slična pomoć.

Windows 8 + DVDROM
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan

Čini mi se da je ipak procesor. Danas sam detaljnim pregledom uvidjeo recku od cca 3 mm na procesoru.

MBO je bila updejtana na 3.8 verziju koja je po oficijalnim stranicama MSI-a najnovija, to je urađeno ima 5 godina jer je najnoviji 3.8 update iz 2007 (sljedio sam pravilan postupak flasha i updejta).

Evo slika od oštećenja na procesoru:

Poruka je uređivana zadnji put sub 6.8.2016 14:33 (stosicovjek).

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice