Termalne paste - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 1.420
|
čitano: 481.385
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
protjeran
Re: Termalne paste - pitanja i odgovori
nixass kaže...
Stjepanj kaže...

Zrno rize i ostale sheme su za curice, mazanje paste je za prave muskarcelp

nadam se da se zajebavas :D to mozda uce u gradjevinskoj skoli na satu informatike :P

nema zajebancije, pastu iskljucivo mazem prek cijelog ihs-a jer pobogu cijeli se grije pa prema(tocnije veci dio u sredini na intelu) tome logicki dodes do zakljucka sta je najbolje, na kraju predem sva cetri ruba stapicem za uho cca 2-3mm tako kad baza sjedne pasta taman dode do ruba...onda ide klokanje...lp

Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
12 godina
Stjepanj kaže...
nixass kaže...
Stjepanj kaže...

nadam se da se zajebavas :D to mozda uce u gradjevinskoj skoli na satu informatike :P

nema zajebancije, pastu iskljucivo mazem prek cijelog ihs-a jer pobogu cijeli se grije pa prema(tocnije veci dio u sredini na intelu) tome logicki dodes do zakljucka sta je najbolje, na kraju predem sva cetri ruba stapicem za uho cca 2-3mm tako kad baza sjedne pasta taman dode do ruba...onda ide klokanje...lp

I ja razmažem preko cijelog CPU-a jer to mi se pokazalo najbolje kad sam prije godinu dvi testira termalne paste.

Sami sebi smo najveci neprijatelji
17 godina
Stjepanj kaže...
nixass kaže...
Stjepanj kaže...

meni nema logike mazat pastu :D a i razlog je gore u videu.

pasta se tak i tak rasiri po cijelom ihs-u pod pritiskom coolera

a i priroda posla mi je takva di dosta mijenjam serverske ploce/procesora, niko ziv ne maze pastu po procu, a i naputak je da se to ne radi.. just sayin' :D

valjda hw engineering odjel zna kaj prica :D

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
13 godina
protjeran
Termalne paste - pitanja i odgovori

Na koju foru bi se pasta trebala rasiriti u kvadrat? Ja bi ti sad dao jedinicu i poslao na popravni da sam ti profesor! koji kreten tako maze pastu s rukavicama? Dobro da nije uzeo cetku za hrdu pa njom isao demonstrirati "mazanje paste" na ihs zato i tako neradis jer ti je jednostavnije' kao i vecini, ja ne spadam u tu skupinu! mozda je vise i psihicke prirode

Poruka je uređivana zadnji put pon 24.8.2015 21:52 (Stjepanj).
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
Stjepanj kaže...

Na koju foru bi se pasta trebala rasiriti u kvadrat? Ja bi ti sad dao jedinicu i poslao na popravni da sam ti profesor!

pa aj malo razmisli, i pogledaj primjere po netu :D

a i probaj sam ak ne vjerujes.

pasta se UVIJEK rasiri po cijelom procesoru, stavio pastu kao tocku, X ili liniju.

ovo s rukavicama je uzas, kao i mazanje karticom (ili necim drugim). ;)

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
12 godina
nixass kaže...
Stjepanj kaže...

Na koju foru bi se pasta trebala rasiriti u kvadrat? Ja bi ti sad dao jedinicu i poslao na popravni da sam ti profesor!

pasta se UVIJEK rasiri po cijelom procesoru, stavio pastu kao tocku, X ili liniju.

Jes ti to ikad probava ?

13 godina
protjeran

Neznam drug, ja kad namazem pastu sljedeci put kad ocu skinut cooler treba mi pajser! Toliko dobro drzi da cpu i cooler postanu jedno!majke mi!

Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
nicky.sl kaže...
nixass kaže...
Stjepanj kaže...

Jes ti to ikad probava ?

rukavice? ne.

tocku? da, uvijek tako radim

17 godina
Stjepanj kaže...

Neznam drug, ja kad namazem pastu sljedeci put kad ocu skinut cooler treba mi pajser! Toliko dobro drzi da cpu i cooler postanu jedno!majke mi!

ni previse paste nije dobro ;)

12 godina
nixass kaže...
nicky.sl kaže...
nixass kaže...
Stjepanj kaže...

Jes ti to ikad probava ?

rukavice? ne.

Ma koje rukavice to je čista debilana ja govorim o razmazivanju recimo karticom jer to mi se pokazalo kao najbolji sistem.

I pusti onog sa staklom nije to baš neki pokazatelj.

Na ovaj sistem razmazivanja se ne stavlja previše paste nego praktički najmanje (više je bacim na kartici)

Poruka je uređivana zadnji put pon 24.8.2015 22:05 (nicky.sl).
17 godina
nicky.sl kaže...
nixass kaže...
nicky.sl kaže...
nixass kaže...
Stjepanj kaže...

Jes ti to ikad probava ?

rukavice? ne.

Ma koje rukavice to je čista debilana ja govorim o razmazivanju recimo karticom jer to mi se pokazalo kao najbolji sistem.

I pusti onog sa staklom nije to baš neki pokazatelj.

Na ovaj sistem razmazivanja se ne stavlja previše paste nego praktički najmanje (više je bacim na kartici)

kak staklo nije pokazatelj? ravna povrsina ko i baza coolera, samo kaj ovdje lijepo vidis kaj se ispod dogadja, jasnije ne moze biti.

stavi tocku na sredinu procesora, zategni cooler, zagrij proc na par minuta i onda makni cooler da vidis kak je lijepo razmazano.

uostalom i jezgra procesora je ispod same sredine IHS-a, pasta na rubovima ima manje smisla nego po centru.

niti kaj curi sa strane niti ima premalo.

sa karticom stvarno riskiras zarobljene mjehurice zraka izmedju proca i coolera, nemas ih s cime istisnuti van i taj prostor sa zrakom je beskoristan, plus kolko god pazio nema sanse da je razmazes ravnomjerno i sumnjam da se popune sve pore na procu/cooleru.

Poruka je uređivana zadnji put pon 24.8.2015 22:19 (nixass).
10 godina

hmm, neznam da li proc ima pore ili je grbav, što sumnjam ali i ja kad stavljam pastu, stavim ju na cijeli cpu, nikad nisam imao problema sa temperaturama, a pastu mjenjam kad mjenjam proc, znaci 5 godina nisam pipnuo proc ni pastu i nikad problema s temp ...

mislim da je bitno da paste ima na cpu ne previše a ne niti premalo i sve bude ok, osim tog mislim da je prošlo doba kad bi ti recimo amd .....

lp

Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina

Pusti teorije probaj testiraj pa tad govori.

Ja na rubove proca zalipim izolir traku (negdi milimetar zahvatim) i stavim paste dosta više nego triba i razmažem karticom, to ti nakraju bude jako tanak sloj paste po gotovo cijelom procu a pošto mi je ispoliran i IHS i baza hladnjaka to savršeno nasjedne.

Svi drugi sistemi mi nisu dobri evo zašto:

- Zrno riže na sredini ne pokrije cili IHS kod intela da ne govorim o dosta većim AMD-ovim procevima a ako stavim puno previše toga iscuri sastrane a to ne podnosim.

- Ravna crta također iscijedi previše paste sastrane kao i x sistem

- Ono s prstom neću niti komentirat jer to je teška debilana

Tako meni na kraju moj sistem najbolje rezultate daje i najmane paste iscuri sastrane (gotovo ništa) a zračnih mjehurića se neboj ako ravnomjerno zatežeš vijke.

Moj PC  
1 0 hvala 1
13 godina
protjeran

@nixass: Pretjerujes s nekakvim porama i tonama zraka na skoro pa poliranoj povrsini ihsa i baze hladnjaka, svaka kvalitetnija pasta na sobnoj temp je dovoljne viskoznosti da se to ne dogada, dakle pastu razmazes u VISE POTEZA u tome je cijela nauka..lp

Poruka je uređivana zadnji put pon 24.8.2015 23:03 (Stjepanj).
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
nicky.sl kaže...

Ja na rubove proca zalipim izolir traku (negdi milimetar zahvatim) i stavim paste dosta više nego triba i razmažem karticom, to ti nakraju bude jako tanak sloj paste po gotovo cijelom procu a pošto mi je ispoliran i IHS i baza hladnjaka to savršeno nasjedne.

- Zrno riže na sredini ne pokrije cili IHS kod intela da ne govorim o dosta većim AMD-ovim procevima a ako stavim puno previše toga iscuri sastrane a to ne podnosim.

Tako meni na kraju moj sistem najbolje rezultate daje i najmane paste iscuri sastrane (gotovo ništa) a zračnih mjehurića se neboj ako ravnomjerno zatežeš vijke.

zrno rize je figurativno, nece te ubit ak stavis velicinu DVA zrna rize.

ako i koja kap ode na bocnu stranu IHS-a, procesor nece krepat. bitno da ne ukakas socket/pinove jer to ni bog nije ocistio.

btw, isprobavam svaki dan, hrpa serverskih procesora i maticnih mi prodje kroz ruke i to ne bas jeftini..

uglavnom, necu pokusat nikoga u nista uvjeravat, samo znam da je mazanje i u teoriji lose a kamoli u praksi, a i vise riskiras da ukakas sve okolo.

ako se netko pokusa vaditi na argument da i iz "tvornice" dobijes apliciranu pastu na neke coolere, isto tako iz te tvornice ne dobijes ravni IHS niti ravnu bazu procesora..

ultimativno rjesenje je lapping, ima videa gdje ljudi ni pastu ne koriste kolko im se povrsine cpu-a i coolera zrcale, pasta bi tu mogla biti i kontra efekt no to su vec ekstremi.

opet kazem, nije ni toliko strasno ako ti pasta nije savrseno do ruba, procesor se dobro hladi.

Poruka je uređivana zadnji put pon 24.8.2015 23:08 (nixass).
17 godina
Stjepanj kaže...

@nixass: Pretjerujes s nekakvim porama i tonama zraka na skoro pa poliranoj povrsini ihsa i baze hladnjaka, svaka kvalitetnija pasta na sobnoj temp je dovoljne viskoznosti da se to ne dogada, dakle pastu razmazes u VISE POTEZA u tome je cijela nauka..lp

da si stroj pore ne mozes izbjec, viskoznost nista ne znaci kad vec imas mjehur. s cime ces ga istiskat, karticom? lol

ali..  svakom njegovo, lp

Poruka je uređivana zadnji put pon 24.8.2015 23:09 (nixass).
12 godina
nixass kaže...
nicky.sl kaže...

zrno rize je figurativno, nece te ubit ak stavis velicinu DVA zrna rize.

ako i koja kap ode na bocnu stranu IHS-a, procesor nece krepat. bitno da ne ukakas socket/pinove jer to ni bog nije ocistio.

btw, isprobavam svaki dan, hrpa procesora i maticnih mi prodje kroz ruke i to ne bas jeftini, preko 1500e svaki..

uglavnom, necu pokusat nikoga u nista uvjeravat, samo znam da je mazanje i u teoriji lose a kamoli u praksi, a i vise riskiras da ukakas sve okolo.

ako se netko pokusa vaditi na argument da i iz "tvornice" dobijes apliciranu pastu na neke coolere, isto tako iz te tvornice ne dobijes ravni IHS niti ravnu bazu procesora..

ultimativno rjesenje je lapping, ima videa gdje ljudi ni pastu ne koriste kolko im se povrsine cpu-a i coolera zrcale, pasta bi tu mogla biti i kontra efekt no to su vec ekstremi.

opet kazem, nije ni toliko strasno ako ti pasta nije savrseno do ruba, procesor se dobro hladi.

Aj dobro kad ti tako kažeš onda je valjda tako.  

Poruka je uređivana zadnji put uto 25.8.2015 0:32 (nicky.sl).
10 godina
neaktivan

Tokom igranja igrice fps mi je stalno opadao,pa sam na nagovor druga otisao kupio termalnu pastu i pokusao sam da je zamenim. Umesto da skinem staru patu i na to mesto stavim novu ja sam pastu stavio izmedju maticne ploce i procesora... Pa me niterresuje kako da znam da li sam spalio samo proceso ili sam pokvario i maticnu.Kada sam pokusao da ocistim pastu sa maticne polomio sam onu plastiku na koju se stavlja procesor. Kada startujem pc krene da se pali i nakon 2 sekunde cvrc, imam novi  procesor ali ne znam kako da ocistim pastu sa maticne, bojim se da ne spalim i druci procesor. Kako da znam sta je pokvareno i sta je najpametnije da uradim. 

majstorkvarisa

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
majstorkvarisa kaže...

Tokom igranja igrice fps mi je stalno opadao,pa sam na nagovor druga otisao kupio termalnu pastu i pokusao sam da je zamenim. Umesto da skinem staru patu i na to mesto stavim novu ja sam pastu stavio izmedju maticne ploce i procesora... Pa me niterresuje kako da znam da li sam spalio samo proceso ili sam pokvario i maticnu.Kada sam pokusao da ocistim pastu sa maticne polomio sam onu plastiku na koju se stavlja procesor. Kada startujem pc krene da se pali i nakon 2 sekunde cvrc, imam novi  procesor ali ne znam kako da ocistim pastu sa maticne, bojim se da ne spalim i druci procesor. Kako da znam sta je pokvareno i sta je najpametnije da uradim. 

Zašto pobogu rastavljaš PC ako nemaš blage veze što radiš, a k tome ni ne pogledaš upute na netu kako se to radi. Nikakva plastika se ne stavlja na procesor, samo hladnjak. Lijepo kreni čistit s vatom i alkoholom (ne pivom nego čistim alkoholom) i nadaj se najboljem. Teško da će ti proraditi ali nikad neznaš. U svakom slučaju nemoj više spajati ni paliti dok sve ne dovedeš u prvobitno stanje. Rekao bi ti da ne trollaš, ali bilo je već ovakvih slučajeva.

Poruka je uređivana zadnji put sub 5.9.2015 10:26 (axos).
15 godina
neaktivan

Mora li se čistit baš sa 93% ili veće postotnim alkoholom ili može i 70% koji ja imam. Mislin znan da može jer tako i koristim, ali pretpostavljam da se 93% preporučuje valjda jer je sigurnije. Možda bi se desilo nešto loše ako bi onaj od 70% iskapa po matičnoj?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
dr. zlo kaže...

Mora li se čistit baš sa 93% ili veće postotnim alkoholom ili može i 70% koji ja imam. Mislin znan da može jer tako i koristim, ali pretpostavljam da se 93% preporučuje valjda jer je sigurnije. Možda bi se desilo nešto loše ako bi onaj od 70% iskapa po matičnoj?

Zato jer veći postotak alkohola znači i lakše skidanje paste. Osim toga znači i brže isparavanje, odnosno manju šansu za kratkim spojem. Možeš procesor/hladnjak oprati i s vodom. Ali iz razloga lakšeg uklanjanja stare paste i rizika da ta voda negdje kapne i kasnije kad upališ pc izazove kratki spoj to uglavnom ne radimo. 

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.9.2015 19:40 (axos).
15 godina
neaktivan
axos kaže...
dr. zlo kaže...

Zato jer veći postotak alkohola znači i lakše skidanje paste. Osim toga znači i brže isparavanje, odnosno manju šansu za kratkim spojem. Možeš procesor/hladnjak oprati i s vodom. Ali iz razloga lakšeg uklanjanja stare paste i rizika da ta voda negdje kapne i kasnije kad upališ pc izazove kratki spoj to uglavnom ne radimo. 

A bil se desilo išta loše da mi ovaj 70% alkohol kapne na matičnu?

12 godina

Pošto čistiš proc najvjerojatnije ti komp nije uključen stoga se neće ništa desit ako kapne na ploču (barem dok ga ne uključiš)

14 godina
neaktivan
dr. zlo kaže...
axos kaže...
dr. zlo kaže...

A bil se desilo išta loše da mi ovaj 70% alkohol kapne na matičnu?

Dok radi lako moguće da nešto kratko spoji. Kad ispari, ne.

14 godina
odjavljen

http://www.links.hr/?naziv=termalna-pasta-coolermaster-htk-002-high-performance&option=artikl&id_artikl=050.912.114

valja li ova pasta?

nisam zadovoljan s temperaturama LC CC 95 pod prime 95, pa ju možda kupim.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
osvit kaže...

http://www.links.hr/?naziv=termalna-pasta-coolermaster-htk-002-high-performance&option=artikl&id_artikl=050.912.114

valja li ova pasta?

nisam zadovoljan s temperaturama LC CC 95 pod prime 95, pa ju možda kupim.

Nije kriminalno loša, ali nije ni dobra. Koliko para toliko i muzike.

13 godina

ništa bolje od orginal lcove :)

Kvalitetna, dobra trgovina je
Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina

čemu šparanje na pasti, kupiš provjereno dobru mx-2/4 i imaš za nekoliko godina mjenjanja....

Moj PC  
3 0 hvala 1
14 godina
odjavljen

Već mi je krivo što sam dao 100 kuna za LC CC 95, koji mi ništa nije spustio temperaturu, još da na pastu trošim...

Uzeo sam danas ovu jeftinu Coolermaster, temperature pod Prime 95 su pale sa 63-64C jučer, na 58-59C danas s ovom novom pastom.

Sve u svemu loše, jedino što se buke tiče ok.

Poruka je uređivana zadnji put sri 30.9.2015 19:55 (osvit).

0 0 hvala 0
14 godina
osvit kaže...

Već mi je krivo što sam dao 100 kuna za LC CC 95

Koje kućište imaš? Navedi točan model, a možeš staviti i sliku računala iznutra, da vidim kako to izgleda kod tebe.

http://www.bug.hr/forum/board/opcenito-o-ict-biznisu/17.aspx?sort=act
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice