Doslovno je ogromna količina gamera na AMD-u stotine milijuna prodanih PS4, PS5 i XBOX konzola koje drže više od 30% ukupne gaming indistrije.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Osim u gamingu
niti jedan profesionalni e-sport team, ne koristi AMD procesore niti graficke, niti jedna liga, svjetski kup ili svjetsko prvenstvno ne koristi AMD procesore niti graficke
ako ljudi koji zive od igranja na racunalu, gdje im je bitan svaki fps, svaki 1% fpsa, svaki 0,1% fpsa, sto nize latencije, sto nizi input lag, sto bolja stabilnost cijelog sistema, izbjegavaju AMD u sirokom luku, samo neinformirani krajnji korisnik moze kupiti AMD proizvod, za igranje
ne trebas linkati nikakve grafove, pogotov ne jubito kanala koji nemaju pojma o testiranju proizvoda
toliko o gamingu
Šta je ovo isati?! Ono, kontaš da tip koji je 10 godina na forumu ima dovoljno razboritosti ne vezati se ko tunto za neki brend... naletiš na ovako nešto.
"samo neinformirani krajnji korisnik moze kupiti AMD proizvod, za igranje" - pa nakon ovakve izjave, sve mi je jasno. Ti si nova mjerna jedinica za fanboyizam, emocionalno i pupčanom vrpcom vezan za brend... i treba takve pod**vat kad god možeš. Ovo mi ide u potpis. Obavezno!
Zamisli koristit argument da svi profići koriste Intel, pa je zato Intel jedini izbor za gejmanje, a ako koristiš AMD si neinformirani krajnji korisnik? Ono, ko moj mali, kad kaže da Messi nosi Adidaske pa onda mora da su bolje od Najkica?! Jel ovo vrtić?
Da si imalo informiran oko toga što kako i zašto, skontao bi u sekundi da je JEDINI razlog zbog kojeg je Intel dominirao u esport arenama - high fps/refresh rate. Razlog zbog kojeg sam i sam prešao na intel je bio upravo taj. Svi smo znali da je Intel tu imao nadmoć... zbog arhitekture, IPCa i sirove frekvencije. AMD je doslovno "jučer", tek sa am5 i Zen4 probio 5ghz out of the box! No eto, umjesto sirove frekvencije (koju ima na non 3d vcache zen4 procovima), otkrio je 3d cache s kojom je pomeo u gamingu. I tu mu, normalni čovik, treba skinit kapu i reć "brao!". Ali ne!!!
Slika intelašovog fanboya kad mu pokažeš brojke:
Amd pomeo Intela u gamingu? đizs i onda vele da sam ja fanboy
Ajmo se vratit na temu a to je intel..
Za amd postoji tema..
Nego, dal 13600k vrijedi 60tak € više spram 13500 a tolko je i jeftiniji od 13600k?
Uzimam u obzir da se 13600k jače grije i više troši, e sad, nije baš tolko da mogu odmah 13500 otpisat u startu pošto i potonji ima nešto za pokazat.
Za amd postoji tema..
Nego, dal 13600k vrijedi 60tak € više spram 13500 a tolko je i jeftiniji od 13600k?
Uzimam u obzir da se 13600k jače grije i više troši, e sad, nije baš tolko da mogu odmah 13500 otpisat u startu pošto i potonji ima nešto za pokazat.
Osobno sam htio uzeti 13500 umjesto 13600k, nije neka razlika a opet nije ni neka razlika u cijeni(ako te ne zanima oc i zelis tisi i hladniji PC def onda 13500) svakako odlican cpu koji ce te sluziti godinama!
Kod Intela je oduvijek koliko para toliko fps-a
Za amd postoji tema..
i5 13500 nije otključan - dakle nema klokanja i imanji manji cache, i sitno manju frekvenciju. Broj jezgri je isti pa ne mislim da bi osjetio bogzna koliku razliku u audio produkciji. Iako, velim ti da pogledaš pa i baciš upit na reddit na podforum programa kojeg koristiš. Baš sam poslao frendu koji se time bavi za mišljenje. Moje amatersko bavljenje audio produkcijom naučilo me da više jezgri znači da bolje klizi i više plugina nabacaš bez trzanja.
Boris grozni pa da. Ima osjetno bolji dizajn čipa za gejming; manja potrošnja, manja frekvencija, manje se grije a brži je. Ne mora bit 30% razlike. 5% je dosta da možeš reći da imaš najbrži proizvod za dani use case scenarij. I Intel je meo pod sa amd-om u gejmingu na račun 10ak % razlike u performansama. I prvi bih bio koji će "pljuvat" po amd-u jer im proizvod nije mogao stić Intelove pulene. To se promijenilo. I bravo... za nas, kupce, obične neprofesionalne ne-e-sports gejmere.
To sto 13500 nije otkljucan, ne znaci da ga se ne moze clockat...
Non K procesori imaju zaključan VCCSA napon, pa je teško gurati neki bolji ram na njima. 3600 cl16 je nemoguć za uhvatit sa zaključanih 0.9v i dosta ovisi o IMCu na procesoru. Ako ćeš na ddr5 ovo nije toliko bitno.
Doslovno je ogromna količina gamera na AMD-u stotine milijuna prodanih PS4, PS5 i XBOX konzola koje drže više od 30% ukupne gaming indistrije.
posto nema PS ili XBOX sa intel ili nvidija opcijom, jadni konzolasi su prisiljeni koristiti AMD
valjda je to jedini nacin kako prodati AMD
Za amd postoji tema..
i5 13500 nije otključan - dakle nema klokanja i imanji manji cache, i sitno manju frekvenciju. Broj jezgri je isti pa ne mislim da bi osjetio bogzna koliku razliku u audio produkciji. Iako, velim ti da pogledaš pa i baciš upit na reddit na podforum programa kojeg koristiš. Baš sam poslao frendu koji se time bavi za mišljenje. Moje amatersko bavljenje audio produkcijom naučilo me da više jezgri znači da bolje klizi i više plugina nabacaš bez trzanja.
Boris grozni pa da. Ima osjetno bolji dizajn čipa za gejming; manja potrošnja, manja frekvencija, manje se grije a brži je. Ne mora bit 30% razlike. 5% je dosta da možeš reći da imaš najbrži proizvod za dani use case scenarij. I Intel je meo pod sa amd-om u gejmingu na račun 10ak % razlike u performansama. I prvi bih bio koji će "pljuvat" po amd-u jer im proizvod nije mogao stić Intelove pulene. To se promijenilo. I bravo... za nas, kupce, obične neprofesionalne ne-e-sports gejmere.
Jel možeš ovo pojasnit bolje? Iz kojeg razloga je bolji dizajn za gaming?
"Manje se grije a brži je"? Provjeri base power i base frequency.
13500 je alder lake arhitektura....
posto nema PS ili XBOX sa intel ili nvidija opcijom, jadni konzolasi su prisiljeni koristiti AMD
Prisiljeni su kupovati u milijunskom broju po 500 eura koliko danas košta low end grafička a di je još intel cpu😂
Znači. Koliko znam, intel je ubio bclk OC sa 13om generacijom.
Prisiljeni su kupovati u milijunskom broju po 500 eura koliko danas košta low end grafička a di je još intel cpu😂
U pravu si, Sony i Microsoft znaju da nitko ne bi kupio AMD konzolu po punoj cijeni, zato je i prodaju duplo ispod nabavne cijene hardvera, i svjesno gube lovu na istoj, ali zato to visestruko nadoknaduju na softveru
Htio si? Uzeo si ipak 13600k ili?
OC mi je nebitan a OC je i uzaludan na tom potrošaču, on se i ovak grije, tu bi dobro došlo možda neki custom loop a za koje pak treba dat dost love..
Ne vidim više svrhe OC kod intela, zato kaj i ovak daju već u startu visoke performanse, eventualno ak je za ubijanje vremena (benchanje), sintetiku i te gluposti.
Govorim za 13600k
A opet, i da se razmišlja o OCu, onda bolje uzet još jači proc, a to je i7 13700, o kojem sam isto razmišljao, e to je već pomak, ak stavimo cijenu sa strane, s potonjim je čovjek miran neko duže vrijeme; ne velim da je 13600k loš, al ak se traži još nekaj bolje, onda i za to intel ima rješenje
Non K procesori imaju zaključan VCCSA napon, pa je teško gurati neki bolji ram na njima. 3600 cl16 je nemoguć za uhvatit sa zaključanih 0.9v i dosta ovisi o IMCu na procesoru. Ako ćeš na ddr5 ovo nije toliko bitno.
Pa ak se ne varam i 13500 se može undervoltat..
Proc ide na B660 ploču, tak da ne razmišljam o ddr5 i OCu.
Ovaj gore yt, 13600k je brži u FHD rezi, mislim da je na 2k razlika manja a na 4k još manja, a onda sve ovisi o gpu kolko je jak a proc pada u drugi plan..
Većina usporednih testova kod procesora a tiče se gejminga se vrti u FHD, pošto gejmam u 2k rezi, opet mislim da su tu razlike manje, postoje, al su manje, a opet dolazi u pitanje potrošnja i zagrijavanje, možda da je 13600k brži od 13500 u 2k rezi kojih 25-30% onda bih čak i razmislio, al ovak..
Sve visi u zraku pa još važem koji proc upiknut..
A opet, 13600k zahtjeva odlično hlađenje, po zimi bi još kolko (s nekim običnim hladnjakom) tolko išlo, a dok dođe ljeto, onda je priča još gora.
Mislim da nije intel ubio vec proizvodac maticne ploce sa novjim verzijom biosa ali nisam siguran.
Da koliko vidim po stranim forumima 13gen se ne moze bclk klokat.
edit: kako kolega iznad mene kaze 13600k nemas potrebe klokat posto i sam tvornicki ide na 5.0ghz
Pa ak se ne varam i 13500 se može undervoltat..
Proc ide na B660 ploču, tak da ne razmišljam o ddr5 i OCu.
Ovaj gore yt, 13600k je brži u FHD rezi, mislim da je na 2k razlika manja a na 4k još manja, a onda sve ovisi o gpu kolko je jak a proc pada u drugi plan..
Većina usporednih testova kod procesora a tiče se gejminga se vrti u FHD, pošto gejmam u 2k rezi, opet mislim da su tu razlike manje, postoje, al su manje, a opet dolazi u pitanje potrošnja i zagrijavanje, možda da je 13600k brži od 13500 u 2k rezi kojih 25-30% onda bih čak i razmislio, al ovak..
Sve visi u zraku pa još važem koji proc upiknut..
A opet, 13600k zahtjeva odlično hlađenje, po zimi bi još kolko (s nekim običnim hladnjakom) tolko išlo, a dok dođe ljeto, onda je priča još gora.
13500 se ne može udervoltat.
13600k se uredno hladi s boljim zračnim hladnjakom.
Oba procesora se mogu power limitat u biosu, tako da potrošnju možeš tweakat ovisno o vremenskom dobu. Sumnjam da 13600k vuče 181w u 2k gamingu.
Uostalom, 13600k je pravi raptor lake i sigurno bolji bin dok je 13500 baziran na starijoj arhitekturi - alder lake.
30% veće perf za 60eur dobit nećeš. Ako si imao slična očekivanja, kupi 13500 i završi s ovom pričom.
- dupla poruka
Kolko vidim u uefiu, imam podršku za regulaciju napona, auto/offset/manual..
A ima i onaj tweak paradise, nisam dost tog proučio što sve ova ploča nudi.Dok je bio stavljen 12400, bilo je samo, pali i vozi bez diranja po uefiu, rekli bi susjedi, prosto ko pasulj
Ne nužno.. Pa ne gura svatko benchmark 24/7.
12 i 13 gen su jako efikasni za web browsing i slično, puno efikasniji od AMDa.
Kad ih se upregne na max u benchmarku, sa otključanim power limitima - to je druga stvar.
U pravu si, Sony i Microsoft znaju da nitko ne bi kupio AMD konzolu po punoj cijeni, zato je i prodaju duplo ispod nabavne cijene hardvera, i svjesno gube lovu na istoj, ali zato to visestruko nadoknaduju na softveru
Pa i ne baš
https://www.theverge.com/2021/8/4/22609150/sony-playstation-5-ps5-loss-profit
PS5 za 500$ ne generira nikakv gubitak od 2021. kaj se tiče cijene hardvera. To je relana cijena, za razliku od viskoih marži PC tržišta hardvera gdje nas deru ko beba zvečku samo kaj ljudi nisu toga svejesni.
Kaj se tiče Sonya i deranju na softver, aposlutno. To je pohlepna korporacija kao i AMD, Intel, Nvidija itd.
Svjedno ljudi vide računicu sa 500$ za konzolu ili 1000$ za dvije konzole ili cjenu PC gaming hardvera koji je postao skuplji od zlata. Intel i Nvidija se ne moraju ni truditi, interent je pu besplatne reklame vojske pobornika koji će svaku mogućnost konkurencije sasječi u korjenu i platiti koliko ovi traže, bez obzira kaj izbacili.
Za amd postoji tema..
Jel možeš ovo pojasnit bolje? Iz kojeg razloga je bolji dizajn za gaming?
"Manje se grije a brži je"? Provjeri base power i base frequency.
13500 je alder lake arhitektura....
Gore čovik traži dobar CPU za audio editing. Ne treba mu k serija procesora. 13500 neće bit gotovo ništa sporiji od 13600k. Dolje odgovor kolegi fanboyu je bio o manje rastrošnom procesoru u gamingu, koji radi na nižim temperaturama i frekvenciji... a ima bolje gaming performanse. Naravno to nije Intel već ryzem sa 3d keš memom.

Znači. Koliko znam, intel je ubio bclk OC sa 13om generacijom.
Koliko ja znam Asus strix b660f gaming i b660g su jedine ploče na kojima se moze odraditi oc.
kako misliš da je nemoguće?
non k procesori nisu podržavali bolji ram do 10xxx serije i uglavnom su radili na 2666mhz, od 11xxx je to otključano i podržavaju koliko matična podržava
kod mene 11400 uredno tjera kingston renegade 3600 cl16 po defoltu s uključenim xmp, a ploča podržava i dosta brže rame do 5000mhz
kako misliš da je nemoguće?
non k procesori nisu podržavali bolji ram do 10xxx serije i uglavnom su radili na 2666mhz, od 11xxx je to otključano i podržavaju koliko matična podržava
kod mene 11400 uredno tjera kingston renegade 3600 cl16 po defoltu s uključenim xmp, a ploča podržava i dosta brže rame do 5000mhz
Nemoguće je na 12 gen non k procesorima, pa nadalje. XMP se može učitati, ali nitko (pa ni intel), ne garantira stabilnost. Službena spec je 3200mhz.
Stabilnost se svodi na kvalitetu IMCa i na ništa više.
Možeš ddr napon dizat u nebesa, ali system agent voltage je zaključan bez obzira što ga XMP pokušava podesit.
svejedno ti je taj vruči i skupi Intel jako brzo postao BN za grafičku iz srednje klase. I sad se moš slikati sa Z370 i IPC nadogradnjom. Pravac njuškalo zajedno sa Golf 2 kupcima 😂
svejedno ti je taj vruči i skupi Intel jako brzo postao BN za grafičku iz srednje klase.
o čemu ti drobiš? pokušavam razumjeti tvoje postove ali nevidim riječ smisla u njima...razmisli još jednom što je bottleneck pa piši ispočetka
svejedno ti je taj vruči i skupi Intel jako brzo postao BN za grafičku iz srednje klase.
o čemu ti drobiš? pokušavam razumjeti tvoje postove ali nevidim riječ smisla u njima...
Kaj bi ti ja, tvoj problem
o čemu ti drobiš? pokušavam razumjeti tvoje postove ali nevidim riječ smisla u njima...
Kaj bi ti ja, tvoj problem
Nauči šta je bottleneck, pa onda postaj, ovako spamaš temu sa stvarima koje su nerelevantne.