Intel Club (opća tema o procesorima) izdvojena tema

poruka: 15.068
|
čitano: 2.752.097
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Intel i5 Club
4 godine
Re: Intel Club (opća tema o procesorima)
zvonac kaže...
mislioc kaže...

Pa onda ti je bolji deal i5 12600k nego 13500 ako je gaming u pitanju jer ti te dodatne jezgre ne donose ništa. Vezano za 12400f i 4070 na toj rezi bottleneck  je toliko mali da je zanemarivo.

Ma ovaj 12400 troši ko upaljač, a pretpostavljam da ovaj 12600k em se grije dosta spram 12400  i troši. Kolko sam čitao, 13500 je kao pun pogodak proc, optimalan.

Realno bi mozda i trebao recimo ja imam stariji i7 i bome i na 4k u nekim naslovima ako smanjim detalje javlja se BN, na 1440p da ne spominjem, ubi boze 4070ti ga oce udaviti!!

Poruka je uređivana zadnji put sri 12.7.2023 21:50 (Boris grozni).
7 godina
Intel Club (opća tema o procesorima)

Neznam dali uopće gledat ovu 14 generaciju pošto sam trenutno na 12700k iako pretpostavljam da će ostat na istom podnožju 1700 tako da su apdejtom BIOS-a bi ga moja Z-690 ploča mogla gurat. Ali isto tako iskreno neznam dali bi imao ikakve koristi od toga osim kratkotrajnog zadovoljstva. Možda za 3-4 godine skoćim na 14900 iako imam osječaj da će me tada više zanimat 16 ili koja već genracija bude tada zanimljiva 

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Ma ako ne koristis pc za posao nema smisla mjenjat taj i7 uzmes za 5 godina sve novo i dobro.

7 godina
neaktivan
Boris grozni kaže...

Realno bi mozda i trebao recimo ja imam stariji i7 i bome i na 4k u nekim naslovima ako smanjim detalje javlja se BN, na 1440p da ne spominjem, ubi boze 4070ti ga oce udaviti!!

bottleneck je uvijek, bilo CPU bilo GPU

12400F je top, imas ga sada na prime days za 140 EUR

17 godina
3dfx kaže...
Boris grozni kaže...

bottleneck je uvijek, bilo CPU bilo GPU

12400F je top, imas ga sada na prime days za 140 EUR

12400f je ipak neki pocetni model. 

Gledal neke usporedne testove 12400f vs 13600k, potonji je jaci ali bome se grije i trosi dost, dok 12400f jedva da trosi 50w u gejmingu. 

7 godina
neaktivan
zvonac kaže...

Gledal neke usporedne testove 12400f vs 13600k, potonji je jaci ali bome se grije i trosi dost, dok 12400f jedva da trosi 50w u gejmingu. 

ne tvrdi nitko da 13600k nije jaci procesor, naravno da je

siguran sam da gledas CPU testove, koji su napravljeni upravo da se testira maksimm CPU-a, tipa 1080p rezolucija na 4090 grafi, da se izbjegne GPU bottleneck

posto kupujes 4070 grafu, i igras na 1440p onda trebas gledati testove 12400f vs 13600k sa 4070 grafom na 1440p rezoluciji, a ne ove genericke koji su napravljeni za CPU testiranja

nadi tocno testove za konfu kakvu ces imat

12400f vs 13600k on RTX 4070 1440p gaming:

Apex 

12400F - 222fps
13600K - 228fps

CS:G0
12400F - 434fps
13600K - 498fps

Forza 5
12400F - 126fps
13600K - 145fps

Cyberpunk
12400F - 102fps
13600K - 105fps

I onda lijepo pogledaj koliko dode 12400f + ploca, pa usporedi sa 13600k + ploca + hladnjak, pa ces vidjet da ti nema smisla dat pare za 13600k, gdje mozda za tu razliku mozes kupit 4070Ti i dobit vise fpsa nega sa procesorom

Poruka je uređivana zadnji put pet 14.7.2023 8:20 (3dfx).
12 godina
zvonac kaže...

nemoj se previše opterećivati, ja furam 3080 12gb na još starijem 11400

stavio sam ga na dobru asus b560 tuf ploču, dosta brzih 3600mhz 32gb rama, skinuo mu power limite i ne zaostaje previše za tada puno skupljim procesorima

naravno da je sad već dosta slabiji od jednog 13600k, ali za moj 144hz 1440p monitor i sp igre koje igram meni je to nebitno, oko 100fps imam skoro uvijek

ove razlike 300 vs 400 fps ionako me ne zanimaju, a hoće li mi igra poput dying light i slične na max postavkama ići na 100 ili 120 fps, tak mi je svejedno

opcije je bila tada skoro duplo skuplji 5600x, a pogledaj dolje slike

jel mi prosječni fps 140 ili 150fps, a minimalni 110 ili 120 tak je svejedno, tolike razlike u lovi sigurno ne vrijedi 

14 godina
neaktivan

Pozdrav ljudi!

Evo ovak.. Jučer sam imao toplinsku situaciju u kompu 😆

Naime, isao sam konacno kupit grafu i isprobat je u kompu (rtx 3080) na battlefieldu 2042 i uglavnom prvi put se crashala igrica samo. Nakon 5 minuta igranja opet, dogodio se artefakt točnije slova na introu partije su se razlijala i bas je licilo na tipicni GPU bug. Ali, isao odma upalit aidu i gpu-z di mi je proc ( i7 12700) bio na 95 stupnjeva!! Grafa je bila na nekih 80 stupnjeva. Zgasio sam igru i cekao da se ohladi malo i procu je pala temp na 77 stupnjeva. Pasta mjenjana prije 2 mjeseca + cooler ispuhan i dobro zasarafljen na socket. Prilozit cu slike ali ne od te max temp nego od 5 minuta poslije.. Jel tko zna kaj bi tu moglo biti? Proc je i7 12700 (non K) . Unaprijed hvala!

zvonimir
    Moj PC  
    0 0 hvala 0
    15 godina

Skini stranicu od kućišta pa probaj onda.

16 godina
    zvonko kaže...

Pozdrav ljudi!

Evo ovak.. Jučer sam imao toplinsku situaciju u kompu 😆

Naime, isao sam konacno kupit grafu i isprobat je u kompu (rtx 3080) na battlefieldu 2042 i uglavnom prvi put se crashala igrica samo. Nakon 5 minuta igranja opet, dogodio se artefakt točnije slova na introu partije su se razlijala i bas je licilo na tipicni GPU bug. Ali, isao odma upalit aidu i gpu-z di mi je proc ( i7 12700) bio na 95 stupnjeva!! Grafa je bila na nekih 80 stupnjeva. Zgasio sam igru i cekao da se ohladi malo i procu je pala temp na 77 stupnjeva. Pasta mjenjana prije 2 mjeseca + cooler ispuhan i dobro zasarafljen na socket. Prilozit cu slike ali ne od te max temp nego od 5 minuta poslije.. Jel tko zna kaj bi tu moglo biti? Proc je i7 12700 (non K) . Unaprijed hvala!

Cpu ti nije problem, na 100C ce sam spustit taktove i temp, to ne dovodi do grafickih artifakta. Gpu ti je problem ukoliko se javljaju artifakti. 80C je normalno za taj gpu, moze biti da ti je neispravna grafa.

Cudno je u tvom gpuz grafu je da ti BF2042 trosi samo oko 1300mb Vrama? i Gpu Clock od samo 1860Mhz.. Koja tocno grafa? Polovna, jel rudarila? :)

Poruka je uređivana zadnji put sub 15.7.2023 17:22 (bik).
    14 godina
    neaktivan

Jesam, pala je temp 3-5 stupnjeva samo.

zvonimir
    14 godina
    neaktivan

Eh, pa i mislio sam.. znam da proc nikad nema veze sa slikom i artefaktima..  grafa je inno chill x4 rtx 3080..  kaze decko koji mi je htio prodat da je bila u uredu i koristili su pc za multimediju i obradu videa. Ima garanciju do 4 mi 2024 a kupljena 2021. Inace ja nikad ne kupujem rabljene djelove za pc ali cjene grafa ne padaju pa reko bum ovo probao..

zvonimir
    14 godina
    zvonko kaže...

Eh, pa i mislio sam.. znam da proc nikad nema veze sa slikom i artefaktima..  grafa je inno chill x4 rtx 3080..  kaze decko koji mi je htio prodat da je bila u uredu i koristili su pc za multimediju i obradu videa. Ima garanciju do 4 mi 2024 a kupljena 2021. Inace ja nikad ne kupujem rabljene djelove za pc ali cjene grafa ne padaju pa reko bum ovo probao..

Vrati tu ako možeš i uzmi Asus TUF 3080 hladna je ko špricer.

14 godina
    neaktivan

A znam, htio sam da bude asus, msi il gigabyte.. na koncu ova inno chill je najjeftinija al nisam je uzeo. Pratit cu jos ako ce doc do pada cjena i onda eventualno uzmem novu zapakiranu rx 7900 xt.

zvonimir
    7 godina
    neaktivan

frende, ti trebas kupit novo kuciste, ovo ti nema nikakav airflow i zato ti temperatura ne pada puno ni kada maknes tu staklenu stranicu, jer zrak ne struji uopce, vec ti se nakuplja unutar kucista i polako cirkulira

ali cak i na to kuciste, nikako ne bi trebao imati temperature na 12700 90C pri gamingu i 61C u idle, i jedna jegra na 81C, bez obzira sto  je vani 40C, jer 80C na RTX 3080 sa tako ocajnim kucistem nije cak uopce lose

artifakti ukazuju da je GPU polumrtva, to je tocno

ako ces vec ici u ducan mjenjati grafu, kupi si i novo kuciste sa boljim airflow, moj savjet

Moj PC  
    1 0 hvala 0
    16 godina

Ne treba novo kuciste nego pošteni cpu cooler a u kuciste dodatna 2 venta gore i za šlag na kraju cpu undervoltat.

Poruka je uređivana zadnji put ned 16.7.2023 10:11 (bik).
    Moj PC  
    0 2 hvala 0
    7 godina
    neaktivan
    bik kaže...

Ne treba novo kuciste nego pošteni cpu cooler a u kuciste dodatna 2 venta gore i za šlag na kraju cpu undervoltat.

ima 12700 CPU koji je 65W, sa Arctic i35 hladnjakom, taj hladnjak hladi bez problema 12700K, a gdje nece obicni, apsoutno mu ne treba bolje hladenje za taj procesor

dodatna 2 venta gore mu nece nista pomoci, kada mu je usis svejezeg zraka ocajan

undervolt svakako napraviti, ali prije rjesiti airflow jer mu se zrak zadrzava u kucsitu, i nista nece pomoci procesoru, jer grafa baca toplinu koja ne ide van, jer nema AIRFLOW

/over and out

15 godina

Taj cpu u turbo boostu ima TDP 180W, sve ovisi o postavkama matične a čist sumnjam da njegaova ogranničava CPU na 65 W.

Moj PC  
    3 0 hvala 0
    14 godina
    neaktivan

Kuciste je zalman z7 neo. Naprijed su 3 venta za usis, iza ima jedan i gore su dva.. iskreno sad ne bi mjenjao kuciste i ponovo sve slagao bas. Jel moguce da je ta ubijena grafa nekako namucila procesor da se on poceo grijat? Grafu nisam uzimao, vratio sam liku tome i sad gledam rtx 4070 ti ili rx 7900 xt. Iskljucivo me zanima novo jer velim nikad nisam kupovao rabljeni komp niti djelove. Amd-ova grafa mi zbog VRAM-a ide vise u prilog al vise trosi i zagrijava se.. a igrat

cu na 2K 165hz monitoru

zvonimir
    Poruka je uređivana zadnji put ned 16.7.2023 11:28 (zvonko).
    13 godina

ja ne razumijem ljude koji daju za komponente 2k eura i onda kupe kuciste od 50 eura u kojem je to sve stisnuto i nema dobar airflow...

7 godina
    neaktivan
    forumaš kaže...

Taj cpu u turbo boostu ima TDP 180W, sve ovisi o postavkama matične a čist sumnjam da njegaova ogranničava CPU na 65 W.

nope, 180W je MAX TURBO POWER, struja, i nema veze sa TURBO BOOST MAX, frekvencija

nikad taj procesor nece povuc 180W, nece niti u Cinebenchu, a pogotovo ne u gamingu, u gamingu nece povuc niti tih 65W na koliko je deklaniran

nebitno, neka covjek radi sto hoce, njego komp, samo sam savjetovao, sto se mene cini kao najveci problem

peace all

8 godina
    neaktivan
    zvonko kaže...

Kuciste je zalman z7 neo. Naprijed su 3 venta za usis, iza ima jedan i gore su dva.. iskreno sad ne bi mjenjao kuciste i ponovo sve slagao bas. Jel moguce da je ta ubijena grafa nekako namucila procesor da se on poceo grijat? Grafu nisam uzimao, vratio sam liku tome i sad gledam rtx 4070 ti ili rx 7900 xt. Iskljucivo me zanima novo jer velim nikad nisam kupovao rabljeni komp niti djelove. Amd-ova grafa mi zbog VRAM-a ide vise u prilog al vise trosi i zagrijava se.. a igrat

cu na 2K 165hz monitoru

Mozda ti pomogne, imam 12700F kojeg hladi NH-L9i cooler, koji je puno slabiji od tog tvoga i35 Arctica, sa 7900XT grafom u ITX kucistu od 11 litara, DAN A4-H2O, i ovo su mi temperature dok igram Diablo 4 na 4k rezoluciji, a u sobi je hladnih 30 stupnjeva :D:

GPU Temp - 71C
    GPU Temp Hot Spot - 82C
    Fan Seed: 31%
    Fan RPM: 1383 RPM
    Board Power Draw: 236W
    CPU Temp: 65C

imas screen  shot u temi Rasprava o grafickim karticama

s time da moje kucite ima samo 2 venta za ispuh i nista vise, pa opet ubija to tvoje ATX sa 6 ventilatora, zato jer ima jeben airflow. Na tvom kuciste tu je problem usis, jer ovo malo usisa sastrane na prednjem panelu, nije dovoljan usis za moderne komponente.

Topli zrak ti se nagomilava u kucistu i svi ti ventovi za ispug nisu dovoljni jer nemas usis koji brzava taj zrak da ga ti ventovi mogu sto brze izbacit van

moja preporuka ti je 4070Ti

preoprucio bih ti 7900XT ako nades po 800 EUR, ali s obzirom na to kucsite, nisam siguran da je to dobra ideja, sve da ju i undervoltas, boji se da ce ti procesor opet se pregrijavat

my 2 cents

15 godina

Zanimljiv problem koji se ne spominje..

Moj PC  
    0 0 hvala 0
    14 godina
    neaktivan
    Hvala na odgovotu!

Koju marku rx 7900 xt imas?
    Dobre su to temperature grafe za igranje na 4k i toj sobnoj temperaturi bome. Ne znam, svi vele da mi kuciste je to banana al iskreno sad ne bi kupuvao kuciste i opet preslagivao sve itd. Mozda da otvorim prednji panel? Cpu mi u idleu ima temp oko 30 stupnjeva. Igrao sam na integriranoj grafi cod 4 i par strategija i fakat se nije temp dizala iznad 45-50 stupnjeva ( proslo ljeto sve uredno radilo i niie se zagrijavalo).
    Gledam vec neko vrijeme review za 4070ti i rx 7900 xt al msm da od nvidije ovo je promasaj. 192 bitna sabirnica + malo VRAM-a se ne cini dugorocnim rjesenjem. Ray tracing i te stvari me ne zanimaju samo da mi nije bucna grafa i da mi vrti na 2k i tom refresh rateu sve na ultri
    zvonimir
    4 godine
    zvonko kaže...
    Hvala na odgovotu!

Koju marku rx 7900 xt imas?
    Dobre su to temperature grafe za igranje na 4k i toj sobnoj temperaturi bome. Ne znam, svi vele da mi kuciste je to banana al iskreno sad ne bi kupuvao kuciste i opet preslagivao sve itd. Mozda da otvorim prednji panel? Cpu mi u idleu ima temp oko 30 stupnjeva. Igrao sam na integriranoj grafi cod 4 i par strategija i fakat se nije temp dizala iznad 45-50 stupnjeva ( proslo ljeto sve uredno radilo i niie se zagrijavalo).
    Gledam vec neko vrijeme review za 4070ti i rx 7900 xt al msm da od nvidije ovo je promasaj. 192 bitna sabirnica + malo VRAM-a se ne cini dugorocnim rjesenjem. Ray tracing i te stvari me ne zanimaju samo da mi nije bucna grafa i da mi vrti na 2k i tom refresh rateu sve na ultri

Iako slicnih perfomansi Nvidija ima puno vise benefita, hladnija tisa i manje rastrosnija kartica, da ne pricam o naknadnoj prodaji nvidije tj draaaasticno manji gubitak vrijednosti! Fanatastican dlss! Driveri i podrsku da ne spominjem.

14 godina
    neaktivan

Koliki je ta 4070ti futureproof proizvod? Igrat cu warzone, battlefield 2042, nesto strategija i singleplayer igri? Nisam pratio vram usage u odredenim igrama i programima

zvonimir
    13 godina

Ne znam jesi gledao RX 6950XT za 700 eura. Čini se kao dosta dobar deal sa 16GB vrama.

0 0 hvala 0
    14 godina
    zvonko kaže...

Koliki je ta 4070ti futureproof proizvod? Igrat cu warzone, battlefield 2042, nesto strategija i singleplayer igri? Nisam pratio vram usage u odredenim igrama i programima

Za 2K rezoluciju i ako ne ideš na max RT je 12GB dovoljno sad, a ubuduće može bit samo gore, nikako bolje. Pa ti kalkuliraj . A za CPU i temperature, ja bi prvo, ako već nisi reinstalirao hladnjak. Jer on ne bi smio nikako pri gamingu dosezati te temeprature koje ti spominješ s takvim hladnjakom. Mada opet, Intel kaže da je to sve cool, kao i AMD i da može radit dan noć na tipa 90C i nikome ništa. Ako je unutar radnog raspona temperatura, onda je to sve "normlano". 

4 godine
    zvonko kaže...

Nvidia je oduvijek i bila iskljucivo futureproof proizvod što ces vidjeti kad je budes prodavao za 3+g
    Inace novi warzone 2.0 je totalno skrsen ja na 4k jedva mogu navuci cca 80fps-a avg sve low doslovno je mp nemoguce igrati!

16 godina
    3dfx kaže...

nope, 180W je MAX TURBO POWER, struja, i nema veze sa TURBO BOOST MAX, frekvencija

nikad taj procesor nece povuc 180W, nece niti u Cinebenchu, a pogotovo ne u gamingu, u gamingu nece povuc niti tih 65W na koliko je deklaniran

nebitno, neka covjek radi sto hoce, njego komp, samo sam savjetovao, sto se mene cini kao najveci problem

peace all

Ne kuzim potrebu izmišljanja gluposti, davanja savijeta jer se tebi tako "čini" ako nesto ne znaš iz prve ruke, znaci; vidio , probao, testirao pa napisao svoja zapažanja, znanje i dao argumente. 

Da pogodim; ne znaš sta je pl1 i pla2 te kako sve funcionira na adler i raptor procesorima i intel Z pločama

Hladnjak od 25 Eur dovoljan za taj cpu gdje jedna noctua d15 ima itekako problema 

To lupetanje podsjeca na ovog Stjepanjinju sto mi daje TD

Poruka je uređivana zadnji put ned 16.7.2023 14:50 (bik).
    Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Intel i5 Club
    E-mail:
    Lozinka:

vrh stranice