mislim bez zamjere frende ali ako su to ok cijene?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
mislim bez zamjere frende ali ako su to ok cijene?
Možda sam trebao nadodati: "za intelove pojmove".
Recimo 3700X je 300€, a konkurencija mu je i7-10700F koji će bit ~334€. 10700F je praktički i9-9900 (samo bez iGPU) koji je do sad bio 460€.
Ryzen 3600 je ~170€, konkurencija mu je i5-10400F koji će biti ~176€. 10400F je praktički i7-8700 (doduše na 4GHz) koji je do sad bio 335€.
A na vrhu imamo 3900X, 450€, konkurencija je i9-10900F koji će bit ~473€. Iako je Intel ovdje kratak za 2 jezgre, odnosno za oko 20% slabiji u multithreadu, u igrama će i dalje biti nešto brži zbog manjih latencija između jezgri i prema RAMu.
Dakle u igrama intel i dalje mrvicu brži, no za upogonit nove i7ice a pogotovo i9ke će trebat pažljivo birat ploču s kvalitetnim VRM-om, izdvojit parsto kn za malo bolji cooler dok kod AMDa 3900X bez problema ide na ploču od 100€ (3700X praktički na bilo koju ploču) bez straha od throttlanja, a uz to su stock cooleri čisto ok.
Samo se vi zajebavajte ali uspjeli su opet dvije generacije istih procesora na jedan soket. Čestitke intel.Korona ih nije omela rade ko crvi u želez.
https://videocardz.com/newz/gigabyte-intel-z490-motherboards-will-support-11th-gen-rocket-lake-s
Izvukli su sve što su mogli iz arhitekture.
5.4 Ghz na 1.35V jako fino zvuči ako će to biti neki prosjek...ako nije neki teški cherrypick u igri. I da za hlađenje nisu koristili neki chiller nego neki zračni tipa lc120
To je vrhunski...Ne vjerujem dok ne vidim više reci na tom taktu.
5.4 Ghz na 1.35V jako fino zvuči ako će to biti neki prosjek...ako nije neki teški cherrypick u igri. I da za hlađenje nisu koristili neki chiller nego neki zračni tipa lc120
To je vrhunski...Ne vjerujem dok ne vidim više reci na tom taktu.
ako to bude tako ja ću se počastiti sa "upgradeom" pod uvjetom da ne treba vodeni blok iz nuklearke
Ja dvoumim b550 i 3600/3700x + nadogradnja na jesen i novi Zen ili 5,4 (???) bajo moj.
Nisu koliko sam ja primijetio, jer neki dan sam vidio neku objavu da je u pripremi 11 generacija i drugi socket ako se nevaram ali bit ce 14+++ 1700.Ova jos nije ni izasla i vec su je poslali u eol.
Nisu koliko sam ja primijetio, jer neki dan sam vidio neku objavu da je u pripremi 11 generacija i drugi socket ako se nevaram ali bit ce 14+++ 1700.Ova jos nije ni izasla i vec su je poslali u eol.
A ja sam negdje procitao da ce 11gen bit 10nm prije cca 2 tjedna, ne znam di tocno...
5.4 GHz sa ovom arhitekturom i proizvodnim procesom je jako blizu granica. To je i dobro, moramo vidjet kakvi će bit Ryzeni 4xxx i eventualno 5xxx u usporedbi sa budućim Intel proizvodima. Idealno bi bilo da budu tu negdje.
Edit: budućim Intel proizvodima, ponavljam budućim.

Za pola god ide 11 gen rocket lake na 1200 soket-uspjeh pa onda možda 10nm alder lake novi soket naravno, 2022god.
dobar dan
ned 18.8.2019 21:33
intel desktop 10nm dolazi u Q1 2020, K serija i5, i7, i9
nova arhitektura, veci IPC, manja potrosnja itd itd
slobodno arhiviraj ovaj post, pa se cujemo u Ozujku
dobar dan
dobar dan
Svaka čast što si se sjetio, ja sam isto arhivirao ali sam zaboravio na to.
Nego, @3dfx , hoćeš se sada posuti pepelom? BTW rekli su da će i sljedeća serija (rocket lake) biti na 14 nm, ali konačno nova arhitektura.
koji fail od procesora

Budemo zaobišli u širokom luku, ali zato je i7 model mljac.
Budemo zaobišli u širokom luku, ali zato je i7 model mljac.
Ma opet ce se naci pacenik i kupit ce ga
Ma opet ce se naci pacenik i kupit ce ga
A bit će i nekom izazov da ga ohladi ako ništa.
https://www.futura-it.hr/z490-aorus-pro-ax/Z490_AORUS_PRO_AX/product/?utm_source=nabava.net&utm_campaign=nabava.net&utm_medium=click
Kaj su napravili sa pločama, 2700 kn za ploču koja košta u Z390 verziji oko 1600 kn.
https://wccftech.com/intel-core-i9-10900k-cpu-flagship-review-leaks-out/?fbclid=IwAR3nqBIf5dL-ZdDGggbBHQnV81A9i4Fkuy595LI1lRsEV2H7U01Ls18xRtw
Ako je ovo istina, ovo je jedan od zesci failova U gamingu je brzi za nekih 4% od 3900X
Pogle samo power consuption, 338w i to valjda bez manualnog klokanja.
Potrošnja me ne čudi, ali tako mala razlika u gamingu mi je čudna, članak nisam čitao jer ne znam kaj čitam, a i radije čekam neki provjereni izvor.
https://wccftech.com/intel-core-i9-10900k-cpu-flagship-review-leaks-out/?fbclid=IwAR3nqBIf5dL-ZdDGggbBHQnV81A9i4Fkuy595LI1lRsEV2H7U01Ls18xRtw
Ako je ovo istina, ovo je jedan od zesci failova U gamingu je brzi za nekih 4% od 3900X
Pogle samo power consuption, 338w i to valjda bez manualnog klokanja.
pozdrav,
prije nego mi pocnete govoriti kako moj CPU nije za gaming, znam.
nisam o tome obracao toliko paznje kada sam ga kupovao, mislio sam posto je i9ka da je za gaming mada se uredno igram na njemu.
zanima me da li mi se isplati prelaziti na novu gen. SkylakeX-a ili da malo clockem ovaj CPU u buducnosti?
za sada se ne mogu zaliti, radi posao, a ako bi htio nesto drugo znam da bi morao kompletno maticnu mjenjati, pa zbog toga me zanima upgrade na novi gen. ili overclock?
za sada mi radi turbo na @4035 ako bi mi overclock dodao koji FPS, bilo bi uredu onda to uraditi, taman da se pripremim za Cyberpunk
hvala,
#nohate zbog CPU-a.
Ne trebas nista nadogradjivat jos dugo vremena, eventualno jacu grafu
mada se uredno igram na njemu.
Ako se uredno igraš, onda nemaš kaj dirati.