Intel Club (opća tema o procesorima) izdvojena tema

poruka: 15.387
|
čitano: 3.146.469
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Intel i5 Club
16 godina
odjavljen
Intel i7/i9 Club

Dečki, malo ste van teme s tim "velikim igračima". Rocco Siffredi je "veliki igrač". A što se drugih gluposti koje su napisane tiče, također se ne tiču teme. 
Molim da se sami usmjerite na vrijeme.

Nope.
Moj PC  
6 0 hvala 0
17 godina
Re: Intel i7/i9 Club
Neda mi se stavljati sta sve imam u potpis jer nebi ni stalo, samomu ssd imam preko 4tb, hdd nekih 50Tb. I ne nemam samo 2 cpu, nego nekih 10trenutno. I sam si se svrstao sa i7 u mainstreamu platformom pa nema potrebe da se uzdizes kao da si bog i batina sami zato sta imas i7 8700k, ima forumasa koji imaju daleko jaci setup i skuplje komponente pa se ne kurc. ovdje po forumu ciji je veci i bolji.
Nego jer ima kakvih novih i7 scorova da se maknemo od offtopica.
Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
9 godina
protjeran
Intel i7/i9 Club

Zaljepio sam skorove od Cinebencha u temu, neznam sta bi jos odvrtio, sve ostalo mi je mlako i nista posebno jer nije ni zahtjevno. Da odvrtim cinebench na 5.3GHz mi fali mrvicak, zablokira na pola, to su one situacije kad te custom loop voda moze pogurat da napravis skor...

Poruka je uređivana zadnji put pet 10.11.2017 16:47 (Lucidius).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Jel se ruši zbog temp ili niskog napona?

9 godina
protjeran
Intel i7/i9 Club

Zbog temperature, napon nije problem.

Taman da je custom loop voda mogao bi odvrtit, ili da uzmem ventove sa 2500RPM

Poruka je uređivana zadnji put sub 11.11.2017 0:47 (Lucidius).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Dolaze niže temp, malo strpljenje, otvoren prozor i odvrtit će.

9 godina
protjeran
Intel i7/i9 Club

Naravno, odvrticemo kroz mjesec dana 

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Lucidius kaže...

Zbog temperature, napon nije problem.

Taman da je custom loop voda mogao bi odvrtit, ili da uzmem ventove sa 2500RPM

Cinebench kratko traje tako da ti je vjerojatno temperatura odma po pocetku testa visoka. Vodi treba neko vrijeme da se ugrije tako da fanovi za potrebe kratko testa nemaju velik utjecaj..

16 godina
odjavljen

Intelov CPU se zbog temperature neće srušiti do 105°C, tako da su male šanse da se zbog toga ruši. U skoro svim slučajevima ruši se zbog manjka napona.

Nope.
9 godina
protjeran
Intel i7/i9 Club

Ne rusi se zbog manjka napona sigurno, a i da napon povecam jos bi vece probleme stvorio oko temperature, tako da je temperatura problem jer se zamrzne komp.

Moj PC  
2 1 hvala 0
12 godina
odjavljen
Intel i7/i9 Club

Tonče, vele da se stabilnost isto smanji pri većim temperaturama. Tako veli onaj švabo bauer.

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Tonči kaže...

Intelov CPU se zbog temperature neće srušiti do 105°C, tako da su male šanse da se zbog toga ruši. U skoro svim slučajevima ruši se zbog manjka napona.

Nestabilniji je pri visim temperaturama, kod gpu-ova je to pogotovo izrazeno...

16 godina
odjavljen

Što ideš više gore, treba ti sve veći napon. Lucidius na kojoj ti se temperaturi sruši? Niti jedan Intel ne bi smio imati problem prije 95°C koliko se sjećam.

Nope.
12 godina
odjavljen
Intel i7/i9 Club

Tonči, pa sad mi zvučiš kao da si zadnji put klokao devesprve... Dobro ti drug veli. Sa grafama je najlakše vidjet da temp utječe na stabilnost. Npr. prolazi test ako je ispod 60 na određenoj frekvi, ako je iznad ruši se. Nije mi se jednom dogodilo.

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
Moj PC  
0 1 hvala 0
16 godina
odjavljen

Uopće ne govorimo o tome niti grafama. Samo da do 90°C pod punim opterećenjem je nešto što bi svaki Intel trebao izdržati za vrijeme testova poput CB.

Nope.
12 godina
odjavljen
Intel i7/i9 Club

Dobro, izravno je manjak napona problem. Ali izravan učinak pumpanja napona je viša temperatura. A viša temperatura smanjuje stabilnost. Tako zamišljam. Tako je i onaj švabo derbauer konstatirao, konkretno za kavu. 

Moj PC  
0 1 hvala 0
16 godina
odjavljen

TL;DR: Ovisi, ali da. To je neupitno. Samo kažem gdje je problem.

Duga verzija:

Takt procesora je vrijeme tranzita tranz. iz Vss u Vcc i detekcije stanja na vratima. Veći takt = manji ciklus, manje vremena za transfer iz stanja koje vidimo kao 0 u stanje koje vidimo kao 1.

Problem kod povećanja takta je što smanjujemo ciklusno vrijeme i približavamo se fizikalno mogućem tranzitnom vremenu.

Ako želimo veći takt procesora, stvaramo situaciju u kojoj je tranzitno vrijeme predugo za ciklus pa ne dosežemo stanje 1 tj. Vcc napon i - stvar se "ruši" jer vrata detektiraju 0, tj. Vss tamo gdje smo već trebali imati Vcc, a to je zato što vrata imaju toleranciju (u prosjeku 5-10%). Ne znam detalje za trenutnu FF tehnologiju, ali u pravilu je tolerancija za Vcc od 1.5V npr. nekih 1.35V-1.5V (recimo). Ako je tranzitno vrijeme prekratko, nećemo doseći 1.35V i detektirat će se 0 = rušenje.

Da bismo riješili problem, podizanjem takta na tako uskim tolerancijama i malim naponima, trebamo veći Vcc target da bismo u kratkom tranzitnom vremenu dobili Vcc koji će zapravo biti uhvaćen (Vcc target nećemo uhvatiti, ali smo prisilili t. da cilja na njega pa zapravo dobijemo Vcc koji želimo i dobijemo detekciju 1).

Međutim, temperatura podiže otpor, što smanjuje sposobnost sustava da ispravno hvata Vcc i detektira 1, što opet uzrokuje rušenje.

Problem s temperaturama je što podižu otpor (elektroni se više sudaraju zbog većih vibracija) i to stvara problem s tranzitnim vremenom. Međutim, postoji fizikalni limit koliko je tranzitno vrijeme za FF tranzistore i time je ograničen i maksimalni takt koji, dok ne nađemo bolje materijale i dizajn, neće ići na više. Veće tolerancije, stabilniji naponi koji stoje iznad Vcc donje tolerancije za Vcc d1... 

Tako da ne - nikad se CPU neće srušiti zbog temperature ako mu je Vcc target dovoljno visok da mu je Vcc kod detekcije nakon tranzita onaj Vcc koji je u toleranciji vrata za ispravnu detekciju. Naravno, to je opasno, jer visoki naponi mogu nanijeti i nanose štetu...

Nope.
17 godina
odjavljen
Intel i7/i9 Club

I zato se djeco, izmedju ostalog, ide na fakultet...

*place u kutu sa srednjom strucnom spremom

Freak Show Inc.
Poruka je uređivana zadnji put sub 11.11.2017 15:28 (Friday).

8 0 hvala 4
17 godina
Friday kaže...

Ne znam u kakvu si ti srednju išao ali ovo se uči na digitalnoj elektronici u 2. srednje (kod Nemeša u Tesli, ako ga netko zna..) 

:D

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
9 godina
protjeran
Tonči kaže...

Što ideš više gore, treba ti sve veći napon. Lucidius na kojoj ti se temperaturi sruši? Niti jedan Intel ne bi smio imati problem prije 95°C koliko se sjećam.

Pa prođe on 95c na 5.3GHz i 1.45v u Cinebenchu

15 godina
protjeran
Tonči kaže...

Lijepo si objasnio kako s temperaturom pada stabilnost, zadnji pasus je nepotreban jer je u nasim scenarijima napon fixan a temperatura raste sta naravno dovodi do nestabilnosti...

15 godina
Lucidius kaže...
Tonči kaže...

Delid

16 godina
odjavljen
nixass kaže...
Friday kaže...

Ne znam u kakvu si ti srednju išao ali ovo se uči na digitalnoj elektronici u 2. srednje (kod Nemeša u Tesli, ako ga netko zna..) 

:D

Ja sam išao u gimnaziju, ali ovo je vrlo pojednostavljeno i to su osnove, da. Fridayeva poruka je dobra i važna.

Te osnove učiš i na fakultetu i dio su jednog od kolegija u tom spektru. Međutim, na fakultetu učiš i dodatno, mnogo više stvari, svu silu toga i one detalje koji su gore ispušteni i nisu nužni za okvirno razumijevanje, a recimo, kritični su za rad u tom segmentu (sudjelovao sam u dizajniranju jednog ASIC-a zahvaljujući tome). Vrlo, vrlo korisno i suprotno onom često uvriježenom mišljenju da je "fakultet za ništa". Nije; treba ljude poticati da ga odabiru.

Lucidius kaže...
Tonči kaže...

Vrlo moguće, da. Onda se svakako nadam da ga ne koristiš na tome. Ja sam svog Haswella-E probudio na 2.1V (Asus je imao bug u prvim biosima za x99) i to mu je bilo zadnje u životu :P 

ansha kaže...
Tonči kaže...

Lijepo si objasnio kako s temperaturom pada stabilnost, zadnji pasus je nepotreban jer je u nasim scenarijima napon fixan a temperatura raste sta naravno dovodi do nestabilnosti...

Kako to misliš fiksan napon? Nema fiksnog napona, takvo što ne postoji. Napon je dinamičan. O kvaliteti napajanja (ploča) ovisi koliko su svi naponi stabilni. I kvaliteti procesora može li ih držati stabilno.

Nope.
9 godina
protjeran
Tonči kaže...

Vrlo moguće, da. Onda se svakako nadam da ga ne koristiš na tome. Ja sam svog Haswella-E probudio na 2.1V (Asus je imao bug u prvim biosima za x99) i to mu je bilo zadnje u životu :P 

Ma sta ti je, drzim ga za 24/7 na 5GHz@1.26v, hladan kao spricer.

16 godina
odjavljen

5GHz na 1.26V i s Swiftech H240x2 280mm? Koji RPM na ventovima? I koji test koja temp? Blender probaj, BMW-CPU.blend.

Nope.
9 godina
protjeran
Tonči kaže...

5GHz na 1.26V i s Swiftech H240x2 280mm? Koji RPM na ventovima? I koji test koja temp? Blender probaj, BMW-CPU.blend.

Da, sa time da na Swiftechu imam 1200RPM ventove bitfenix spectre pro koji su airflow ventovi uz to, strgao sma slucajno ove Helix tj zicu na jednom pa sam oba izvadio i zamjenio sa ovima bitfenix koje sam imao u rezervi u ormaru.

Eto Prime 95 v26.6 da ne gnjavis... 

Poruka je uređivana zadnji put sub 11.11.2017 22:06 (Lucidius).
15 godina
protjeran
Tonči kaže...

Cpu slabo zagrijava sistem (u odnosu na gpu) tako da je 280 masu za samo cpu...

15 godina
protjeran
Tonči kaže...

Kako to misliš fiksan napon? Nema fiksnog napona, takvo što ne postoji. Napon je dinamičan. O kvaliteti napajanja (ploča) ovisi koliko su svi naponi stabilni. I kvaliteti procesora može li ih držati stabilno.

Al se pravis mutav sad, napon pod konstantnim opterecenjem cpu-a mozemo rec da je konstantan za potrebe ove nase rasprave. Naravno da nije konstantan, kao sta niti jedan cpu nikad nije 100% stabilan :-P

12 godina
Intel i7/i9 Club

Pozdrav,

Zanima me koja bi bila max. temperatura na kojoj mogu držati i7 8700k par sati (5-6 sati) a da se ne dogodi neko sra...

0 0 hvala 0
11 godina
@njofra13
100c je max temperatura tog procesora nakon kojeg ce se pc sam od sebe iskljuciti ako procesor dostigne tu temperaturu.
Sad je na tebi da vidis koja ti temperatura nakon eventualnog overclocka odgovara.
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Intel i5 Club
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice