Gigabyte GA-990XA-UD3

poruka: 532
|
čitano: 105.149
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Re: Gigabyte GA-990XA-UD3
Bulldozer kaže...

Joj Kihoty mila majko, sad njemu neradi i da odma sprži ploču, prvo treba testirati sav hardware i tako dalje, kako ostali forumaši se ne bune ? 

bulldozer ti si toliko naporan da me boli glava od tebe.sta moras svakom loncu bit poklopac?ako ti se Kihoty svida onda se dopisuj preko pp-a ili si razmjenite brojeve ili jos najbolje prijavite se na iskricu i chatajte

13 godina
neaktivan

Sve ostalo radi. Mjenjao slotove za rame,stavljao jedan po jedan,drugi hdd stavio,drugo napajanje,i promijenio 3 biosa. Ako imaš istu ploču,de mi reci koji si bios stavio ?

091 518 1424
15 godina
neaktivan
ScarFace007 kaže...

Sve ostalo radi. Mjenjao slotove za rame,stavljao jedan po jedan,drugi hdd stavio,drugo napajanje,i promijenio 3 biosa. Ako imaš istu ploču,de mi reci koji si bios stavio ?

Mislim da sam prvo stavio F4, ali sad mi je na ploči F5, radilo mi normalno sa stock BIOS-om, sa F4, a radi mi i sa F5, ne znam, možda ti je ploča defektna!?

Nije Ivsa, nego bi trebalo biti: Ivša (nisam siguran ko je u ovo slučaju bio glup, JA, pa stavio Ivsa i sad više ne mogu promjenit nadimak, ili BUG jer nije htjeo prihvatit slovo Š)
14 godina
Gigabyte GA-990XA-UD3

Ja isto imam F5 i normalno radi

...I think I've discovered the secret of life - you just hang around until you get used to it...

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Gigabyte GA-990XA-UD3

Ja sam je dobio sa F5. Aj pošalji svoj bios.

091 518 1424
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Gigabyte GA-990XA-UD3

Evo ja ti pošaljem BIOS F5

0 0 hvala 0
13 godina
Evo napokon kupio konfu, 11ooT, 8 Gb RAM, spidpoint f3, gigabyte gtx 460.... sve proradilo od prve i radi normalno, nisam još bios updateo ni OC-ao. Jedino ću si morati kupit još CPU cooler jer ovaj orginal je naravno smeće :D
http://bambytalica.blogspot.com/
13 godina

A šta uopće imaš dirat po BIOS-u ( kao mjastori sa foruma ) ako ti sve radi {#}.

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.11.2011 13:56 (itomic009).
13 godina
neaktivan
Gigabyte GA-990XA-UD3

Ok,nebi ni ja dirao da mi sve šljaka. Diže mi windowse 5 min. 

091 518 1424
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Bok imam ovu maticnu, primjetio sam da ima atx_12v konektor. Za cega on sluzi? Ako je napajanje na plocu spojeno uobicajenim 24 pinskim kabelom, on stoji za nista?

15 godina
odjavljen
Ivan_cno kaže...

Bok imam ovu maticnu, primjetio sam da ima atx_12v konektor. Za cega on sluzi? Ako je napajanje na plocu spojeno uobicajenim 24 pinskim kabelom, on stoji za nista?

AJME, to se mora spojiti, taj konektor postoji još od 1999!!!!

Obavezno spojiti!!!!!

13 godina
Jakovp kaže...
Ivan_cno kaže...

AJME, to se mora spojiti, taj konektor postoji još od 1999!!!!

Obavezno spojiti!!!!!

Ah jbg, nikad nisam maticnu ugradivao ni spajao konektore pa ne znam. Sad sam procitao na brzinu manual u vezi spajanja napajanja i naucio:) 

13 godina
neaktivan
Gigabyte GA-990XA-UD3

Muke po Bulldozer i gigabyte-u. (Da razmjenim iskustva)

U temi "AM3+ je blizu, kao i Bulldozer"
http://www.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/am3-blizu-kao-bulldozer/83515.aspx

sam obrazložio svoj problem nekompatibilnosti matične sa FX6100 procesorom .

Ukratko:
Gigabyte 990XA-UD3 matična ploča datuma 5 mjesec 2011 (kupljena u 10. mjesecu 2011.
godine) ima verziju BIOS-a F3 koja ne podržava Bulldozer procesore. Sklopio računalo i ne
diže se sustav. Da bi provjerio verziju BIOS-a ubodem bratov trojezgreni Athlon 450 i
potvrdim staru verziju biosa na novoj ploči. Digao sam na verziju F8 i Bulldozer FX6100
je fino proradio.

Novi problemi:

Vrlo zadovoljan brzinom same konfiguracije. Radio 5 dana. Uredno je
radio i odlazio u hibernaciju i palio se bez ikakvih problema i onda došla moj žena i
htjela upaliti računalo koje je u Hibernaciji na tipku :-( i tada nastaju problemi.
Dogodila se nekakva greška. Nakon toga opet mrtvo računalo, nema slike na ekranu isti
simptomi kao i prvog dana kada sam ga sklopio. WTF?????? OK! Ubodem opet bratov Athlon uz
bratovo mrmljanje i podje.avanje, ismijavanje Bulldozera i Gigabyte-a i sl. OK! preživim
i to. Upali se računalo i pokaže da je podigao verziju F3 iz backup BIOS-a. WTF???? BIOS
se vratio na verziju F3, podigao je verziju iz Backup bios čipa. BIG ZAŠTO??? KOJI RACQ-
u? OK! Ajmo vratit na F8. Restart. Vrati se na F8. Dobro. Ajmo simulirat. Ubodem
Bulldozera. Pustim ga u hibernaciju. Pokušam upaliti računalo na tipku za paljenje.
paljenje. CRN EKRAN. WTF??? opet ista priča. Ubodem ATHLON i BIOS je opet na ver F3. Mamu
ti f. Deaktivirao sam hibernaciju računala i sada računalo već 4 dana radi uz klasično
paljenje i gašenje. Bojim se da mi se opet ne dogodi neko shranje u BIOS-u i ne vrati
opet na F3.  Danas, navečer ću isprobati pregaziti backup BIOS sa verzijom F4 ili F5.
Ne znam što bih rekao.

BTW: problem 8 pinskog ATX napajanja sam riješio s adapterom 4pin na 8 pin kao na slici

Pozdrav!

Moj PC  
1 0 hvala 1
15 godina
odjavljen
Sulle kaže...

Ukratko:
Gigabyte 990XA-UD3 matična ploča datuma 5 mjesec 2011 (kupljena u 10. mjesecu 2011.
godine) ima verziju BIOS-a F3 koja ne podržava Bulldozer procesore. Sklopio računalo i ne
diže se sustav. Da bi provjerio verziju BIOS-a ubodem bratov trojezgreni Athlon 450 i
potvrdim staru verziju biosa na novoj ploči. Digao sam na verziju F8 i Bulldozer FX6100
je fino proradio.

Novi problemi:

radio i odlazio u hibernaciju i palio se bez ikakvih problema i onda došla moj žena i
htjela upaliti računalo koje je u Hibernaciji na tipku :-( i tada nastaju problemi.
Dogodila se nekakva greška. Nakon toga opet mrtvo računalo, nema slike na ekranu isti
simptomi kao i prvog dana kada sam ga sklopio. WTF?????? OK! Ubodem opet bratov Athlon uz
bratovo mrmljanje i podje.avanje, ismijavanje Bulldozera i Gigabyte-a i sl. OK! preživim
i to. Upali se računalo i pokaže da je podigao verziju F3 iz backup BIOS-a. WTF???? BIOS
se vratio na verziju F3, podigao je verziju iz Backup bios čipa. BIG ZAŠTO??? KOJI RACQ-
u? OK! Ajmo vratit na F8. Restart. Vrati se na F8. Dobro. Ajmo simulirat. Ubodem
Bulldozera. Pustim ga u hibernaciju. Pokušam upaliti računalo na tipku za paljenje.
paljenje. CRN EKRAN. WTF??? opet ista priča. Ubodem ATHLON i BIOS je opet na ver F3. Mamu
ti f. Deaktivirao sam hibernaciju računala i sada računalo već 4 dana radi uz klasično
paljenje i gašenje. Bojim se da mi se opet ne dogodi neko shranje u BIOS-u i ne vrati
opet na F3.  Danas, navečer ću isprobati pregaziti backup BIOS sa verzijom F4 ili F5.
Ne znam što bih rekao.

BTW: problem 8 pinskog ATX napajanja sam riješio s adapterom 4pin na 8 pin kao na slici

Pozdrav!

Pogađam:

crkao je glavni bios čip a sporedni se ne može updejtat?

13 godina
neaktivan
Gigabyte GA-990XA-UD3

Nije crkao niti jedan chip (BIOS)

Evo sada su oba nadograđena na F8 verziju.

Sad ću vidjeti kako se ponaša. Sada mi više ne može vratiti na F3 jer ga nema.

Pozdrav!

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
Sulle kaže...

Nije crkao niti jedan chip (BIOS)

Evo sada su oba nadograđena na F8 verziju.

Sad ću vidjeti kako se ponaša. Sada mi više ne može vratiti na F3 jer ga nema.

Pozdrav!

Kako sad, zašto ti prije nije htjelo onda?

14 godina

A' da li postoji neki razlog zašto ne staviš verziju F9 i vidiš kako radi s njom.

Ovo ti može raditi, a i možeš imati broblema.

Čim ti je on vračao na sekundarni bios znači da sa F8 nije mogao podići sistem.

Neću biti prorok i pogađati što će se desiti ako opet ne uspije dići sistem sa F8 x2.

Očio je da je neki bug u biosu i da se zblesira prilikom pritiska pover tipke u hibernaciji.

13 godina
neaktivan
Sulle kaže...

Ukratko:
je fino proradio.

Novi problemi:

Ne znam što bih rekao.

Pozdrav!

Ti si ubo svih osam ili ? Nisam skužio. Jel moram svih 8 ubost ?Ja sam stavio 4.Radi mi sve. Jel moguće da mene zaje**** što nisam ubo 8 komada ?

Razlog zašto ti je podigao je taj što ploča ima dual bios,i u slušaju malformacije pali se backup bios.

091 518 1424
Poruka je uređivana zadnji put pon 14.11.2011 22:34 (ScarFace007).
13 godina
neaktivan
Gigabyte GA-990XA-UD3

Da pretpostavio sam i ja da postoji neki bug u verziji F8 što se tiče hibernacije i power buttona. Sada sam isključio hibernaciju tako da se ta greška više (pretpostavljam) ne može dogoditi. zašto nisam stavio odmah F9. zato što sam htio podići verziju backup biosa na veću od F3 ali ne i na najzadnju. Računalo za sada dobro radi. slijedeći korak je staviti verziju F9.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Gigabyte GA-990XA-UD3

Koliko struje treba tvoj procesor ?125w?

091 518 1424
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

da sa 4 pinskog 12V ATX razdijeli na 8 pinski 12V ATX. Jest da to nije sretno rješenje ali u većini slučajeva pomaže. Radi se o tome da se u tom paralelnom spoju (razdjel na 8 pina) dijeli struja kruga tako da preko tih 12V dobiva manje snage. Najsretnije rješenje bi bilo zamijeniti napajanje koje ima već predviđen konektor 8 pinski 12V ATX ali i ovo rješenje pomaže. Po nekoj teoriji bi bolje rješenje bilo 2 puta molex 4 pinski na jedan 8 pinski ATX tada se struja "ne bi dijelila" Ali samo po teoriji, jer bi morao ispitati struju izlaza oba molex kabela. Ovaj 8 pinski ti obavezno treba ako imaš grafičke kartice u SLI načinu rada. Ja imam dvije GF9600GT 512Mb u SLI i sustav ne radi stabilno sa ovom konfiguracijom (adapter sa 4pin na 8 pin 12V) Sustav je nestabilan jer nema dovoljno snage na ploči (slaba struja i napon u trenutku igranja u visokoj rezoluciji). moram nabaviti jače napajanje. Trenutno mi je u računalu GF 250GTS 1Gb.  Čekam napajanje od 1000W  (naručeno) pa ću vidjeti. Kod brata mi GF 9600GT u SLI rade super stabilno, ali on ima 750W napajanje koje ima taj 8 pinskli ATX za matičnu ploču i 4x6pinski ATX za napajnje 4 grafičke kartice.  

Na Athlon-u 450, 3,2GHz Tri jezgre i 4Gb rama GF 9600GT SLI je skoro dvostruko brža konfa od konbinacije s GF250GTS kada je solo.

13 godina
neaktivan
ScarFace007 kaže...

Koliko struje treba tvoj procesor ?125w?

U idleu vrlo malo, manje od 100W jer mu je clock varijabilni tako da frekvencija padne i do 1400MHz po jezgri i ne pali ostale 3 jezgre a,

pri igranju siguran sam da povuče i preko 200W i rade full sve jezgre do 3300MHz zavisi. Testirao sam 6Gb zipanje filea i gledao rad  jezgri. 2 jezgre na 50% opterečenja i podignut takt na 3300Mhz a ostale na 12% opterečenja podigne  na 3300MHz.

14 godina
Sulle kaže.... zašto nisam stavio odmah F9. zato što sam htio podići verziju backup biosa na veću od F3 ali ne i na najzadnju. 

13 godina
neaktivan
ScarFace007 kaže...
Sulle kaže...

Ukratko:
je fino proradio.

Novi problemi:

Ne znam što bih rekao.

Pozdrav!

Ti si ubo svih osam ili ? Nisam skužio. Jel moram svih 8 ubost ?Ja sam stavio 4.Radi mi sve. Jel moguće da mene zaje**** što nisam ubo 8 komada ?

Razlog zašto ti je podigao je taj što ploča ima dual bios,i u slušaju malformacije pali se backup bios.

13 godina
neaktivan
aladdin kaže...
Sulle kaže.... zašto nisam stavio odmah F9. zato što sam htio podići verziju backup biosa na veću od F3 ali ne i na najzadnju. 

Što ti nije jasno??

Zašto?  Pa zato što! :-)

Nisam htio podići na F9 jer nisam htio imati zadnju verziju BIOS-a na oba čipa.

Sutra stavljam F9 na glavni BIOS, a F8 ostaje Backup i crta.  :-)

13 godina
neaktivan
Gigabyte GA-990XA-UD3

Šta ako imam 8 pinski na napajanju tvornički,bez brikanja ili bilo čega,jel bi bilo dobro da ga uštekam,iako nemam sli ili crossfire ?

091 518 1424
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
ScarFace007 kaže...

Šta ako imam 8 pinski na napajanju tvornički,bez brikanja ili bilo čega,jel bi bilo dobro da ga uštekam,iako nemam sli ili crossfire ?

Definitivno DA. Ne boj se. Taj dodatak napona i struje hardware-u treba samo u zahtjevnim operacijama.

14 godina

Što ti nije jasno??

Prva stvar to se tako ne radi. Ide se za zadnjim biosom, jer bi on trebo biti naj dorađeniji; osim ako se zna da postoji neki bug u njemu pa se ciljano ide na neku drugu verziju.

Druga stvar je ako tražiš pomoć jer nešto ne znaš ili ti nije jasno ne ponašaš se tako frajerski i bahato jer ti nitko nije dužan odgovoriti.

13 godina
neaktivan
aladdin kaže...

Što ti nije jasno??

Prva stvar to se tako ne radi. Ide se za zadnjim biosom, jer bi on trebo biti naj dorađeniji; osim ako se zna da postoji neki bug u njemu pa se ciljano ide na neku drugu verziju.

Druga stvar je ako tražiš pomoć jer nešto ne znaš ili ti nije jasno ne ponašaš se tako frajerski i bahato jer ti nitko nije dužan odgovoriti.

Po čemu si ti to zaklljučio da se ponašam frajerski i bahato??
Možda zbog ove rečenice "Što ti nije jasno??" Koliko vidim koristio sam smajliće tako da su te rečenice stvorene kroz šalu. BTW
"Nisam htio podići na F9 jer nisam htio imati zadnju verziju BIOS-a na oba čipa.
Sutra stavljam F9 na glavni BIOS, a F8 ostaje Backup i crta.  :-)" To je moje pravo da se tako izrazim jer mi nitko ne može reči "moraš staviti najzadnju verziju" ako ja to ne želim.

I na osnovu čega si ti zaključio da zadnja verzije nema bagova? Zato što je zadnja??? Smješno. Pa, sve verzije prije zadnje verzije su bile zadnje ako ćemo po nekoj logici u svakoj prethodnoj verziji BIOS-a je uoćena neka pogreška jer inače ih ne bi toliko naslagali. Zar nije tako?? Tko ti jamči da neće izači najzadnja verzija koja će nositi oznaku F10 itd. itd... Ovu grešku koju sam ja uočio sam prijavio Gigabyte-ovom supportu tako da ako se nakupi dovoljno ovakvih problema doći će i verzija F10 jer odgovor od supporta nisam dobio da stavim najzadnju verziju nego da stavim verziju koja podržava FX procesore minimalno F4 preporučeno F5. U slučaju uočenih nekih nepravilnosti u radu mole da stavim verziju koja će raditi stabilno ali nisu rekli stavi zadnju sigurno će raditi stabilno. Baš se pitam koliko si ti to BIOS-a nadogradio kada možeš izjaviti ovako nešto:
"Prva stvar to se tako ne radi. Ide se za zadnjim biosom, jer bi on trebo biti naj dorađeniji; osim ako se zna da postoji neki bug u njemu pa se ciljano ide na neku drugu verziju."
sa zadnjim BIOS-om? Ovo još nikada nisam čuo. "Osim ako se zna da postoji neki bug..." WTF O čemu ti pričaš? Zna se da postoji bug. ?Očigledano da nemaš puno iskustva u servisu i konfiguriranju računala.

Ako imaš ona si sigurno pročitao ovo:

Warning:
Because BIOS flashing is potentially risky, if you do not encounter problems using the current version of BIOS, it is recommended that you not flash the BIOS.
To flash the BIOS, do it with caution. Inadequate BIOS flashing may result in system malfunction.

Samo želim da mi pojasniš samo ovu rečenicu u tri riječi - zašto se to ne preporuča?
..it is recommended that you not flash the BIOS.

I ako si čitao moje postove koje sam stavio unazad par tjedana mogao si pročitati da ne tražim pomoć, nego želim podijeliti muke koje su me zadesile u kompatibilnosti hardware-a, te želim podijeliti iskustvo koje sam stekao kupujući par novih komponenti, i upozoriti na nastale probleme, da bi, ako netko kupuje takvu konfu obratio pažnju na navedene propuste samoga proizvođača i na kraju prodavača koji će prešutjeti svašta samo da ti proda i uvali hardware. A naposlijetku se oglušuje na pomoć i želi ti izbiti iz đepa još love.

Zato ti preporučam da prvo pročitaš moje postove pa se onda javi. Lijep pozdrav!

14 godina
Gigabyte GA-990XA-UD3

Dečko ti si zabrijao na neki loši trip.

Svako fleširanje biosa je rizično iz dva razloga. Tijekom postupka uvijek može nešto krenuti naopako (tipa nestanak struje ili neki drugi hardverski ili softverski kvar) ili možeš zabunom flešati ploču sa neodgovarajučim biosom.

Zato proizvođač ne preporučuje flešanje biosa ako nije nužno potrebno.

I da fleša se za zadnjom konačnom verzijom biosa, ne sa betom ako si na to mislio.

A ti si pokazao svoje veliko informatičko znanje kupnjom prilično nove platforme koja još nije preboljela diječije bolesti (tu ne mislim toliko na matičnu koliko njezinu kombinaciju sa novoizašlim procesorom).

Ovo je moj zadnji post na tvoju temu.

live long and prosper

0 1 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice