CPU hladnjaci i ventilatori P&O izdvojena tema

poruka: 4.510
|
čitano: 1.194.470
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Hladnjak za OC i7-ice, Hladnjak za OC i5-ice, Koji CPU cooler kupiti?
15 godina
Re: Položaj hladnjaka na cpu-u - razmišljanje
tajo1960 kaže...
....

da čujem razmišljanja i iskustva. ne vjerujem da će ih biti mnogo, ali tema za razmišljanje jest dobra i za samokritiku još bolja.

Baš sam neki dan objašnjavao kako taj položaj samog hladnjaka ima nekog utjecaja baš zbog toplovodnih cijevi, ali utjecaj je obično mali ili nikakav, i u 98% slučajeva neće biti neka razlike čak ni da se hladnjak okrene naopako, da bude toranj prema dolje. U ona 2% ipak ima neke razlike, i ovisno o opterećenju može doći i do pregrijavanja.

Međutim ponavljam, to je kada je hladnjak okrenut skroz naopako.

Inače 99,9% ljudi neće imati problema sa hladnjakom ugrađenim u tower kućišta iz jednog jednostavnog razloga što su svi oni osmišljeni, napravljeni i testirani baš sa takvim položajem na umu.

Potpuno identičan odgovor ti ide i na onaj dio o opterećenju proca na matičnu. Dakle ako je potrebno imaš backplate i naravno nikakve brige oko matične. Što se tiče samog pritiska na proc...opet jednostavna fizika, hladnjak je dovoljnno jako zašarafljen na matičnu da njegova težina ne utječe na nalijeganje. Moj hladnjak bome ima dobru težinu i kada ga odšarafim i maknem vidim da je pasta lijepo jednolično razmazana po procu. Naravno da je pasta kao voda onda bi uspio vidjeti razliku, međutim nije, pa razlike nema.

Vidim da si napisao post bez da si imalo promislio prije postanja o svemu tome o čemu pišeš.

Iskreno se nadam da ne misliš da se hladnjaci rade po principu odokativne procjene*koliko je taj dan konstruktor puta bio na veceu i / sa brojem obroka koji je imao.

Tako nešto si baš i ne može dopustiti niti jedna firma, zamisli sve silne tužbe kojima bi ih se zatrpalo da se išta fizički dogodi korisnikovu kompu zbog loše konstruiranog hladnjaka. Takva bi firma propala nakon prvih isporuka hladnjaka.

Što se tiče same ideje, potpuno je točno da će komp sa matičnom koja leži vodoravno, sa karticama i hladnjakom postavljenim okomito imati bolju disipaciju topline, ali nisu to velike razlike, čak su i prilično male i puno manje značajne od onoga mjesta koje bi na stolu ili podu zauzeo komp u deskto pformatu, samo naravno prilično viši.

Jer nije to samo okrenut to u desktop položaj, ak oveć radiš zbog toga onda ćeš i ventove postavit da uvlače zrak sa strane ( jer ispod matične ploče ih postavit i nebi baš bila neka ideja) i da izvlače na vrhu (prirodno je da topli zrak ide gore).

Naravno da postoje takva riješenja, ali ona su namijenjena pojedincima, ogromnoj većini onih koja kupuje aftermarket hladnjak je klasično tower riješenje potpuno zadovoljavajuće. Onim pojedincima kojima nije za njih i postoje i takva riješenja o kojima ti govoriš, ili naravno razne verste vodenog hlađenja.

Inače imaš i riješenja između toga, kao napr Silverstone Raven kućišta, koja imaju matičnu zakrenutu za 90 stupnjeva u istoj ravnini, tako da kartice u kućištu ne stoje vodoravno, nego okomito te se na taj način oslobađa zapreka za prirodan protok toplog zraka od dole prema gore. Naravno tada je i stražnji panel od matične okrnut prema gore, što je također prednost u nekim slučajevima, zbog npr dostupnosti stražnjih USB portova, i ostalih naravno, na vrhu kućišta. Još da kablovi malo manje smetaju...

Moj PC  
3 0 hvala 0
17 godina
Re: CPU hladnjaci P&O
Matozan kaže...
Caesar et Brutus kaže...
Matozan kaže...
Znači trebam konačni prijedlog za tihi i dobar cooler, kao i za pastu oko 30-40 kn, dobavljivo u Protisu/Linksu/uvjetno ADM-u i Vemilu.

Moram uzeti Mugen 2, jer Mugen 3 nemaju više na skladištu, ali nije ni bitno.

Kako imam HAF 932 koji ima ventilatore pozadi (rear) i gore (top),

kuda da Mugen puše pozadi ili prema gore

(ako se uopće može tako postaviti na ASUS P8Z68-V PRO - u tom smjeru)?

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
17 godina
CPU hladnjaci P&O

Mislim da bi onda čak bilo bolje da staviš vent od Mugena ispod proca tako da tjera zrak prema gore na vent koji ispuhuje zrak. Mislim da bi tako možda temp bila malo niža pošto bi zrak prirodno išao prema gore.

Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kad ju ponovite.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Pero Dinamit kaže...

Mislim da bi onda čak bilo bolje da staviš vent od Mugena ispod proca tako da tjera zrak prema gore na vent koji ispuhuje zrak. Mislim da bi tako možda temp bila malo niža pošto bi zrak prirodno išao prema gore.

Brine me da li se tako orijentirani hladnjak/ventilator može postaviti na matičnu ploču, da puše od dolje prema gore.

Ili ću ventilator morati staviti sa gornje strane hladnjaka da vuče zrak, jer bi inače grafička smetala/prigušivala usis zraka?

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
17 godina
CPU hladnjaci P&O

Mislim da na Mugenu vent možeš staviti s bilo koje strane.

A sad koliko je to blizu grafe ne bi znao, pa barem je tvoj Haf velik, mislim da bi trebalo biti mjesta.

Probaj ovako, ako je moguće naravno - kad montiraš vent s jedne strane, pokreni neki test da vidiš koliko se zagrijava, i onda vent staviš sa druge strane pa opet isto. I tako ćeš najbolje vidjet u kojem položaju daje najniže temperature.

Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kad ju ponovite.
Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
CPU hladnjaci P&O

Ok ljudi kupija sn sebi novi komp i dobija J***** hladnjak od AMD-a živcira me preeeee glasan je kako smanjit tu buku il triban kupit novi hladnjak 

I.Madukić
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
CPU hladnjaci P&O
najbolje novi hladnjak, al za početak možeš smanjiti brzinu preko biosa
Moj PC  
1 0 hvala 1
17 godina
CPU hladnjaci P&O

Da već su ljudi xputa rekli da nažalost to šro dolazi sa procesorima bolje da ne dolazi.

Procesor bi bio kojih 50-100 kn jeftiniji, a čovjek bi mogao odmah odabrati hladnjak prema

potrebama. AMDovi hladnjaci su bukom, termovodljivošću i hlađenjem zaostali negdje u 2005.

kad su procesori bili jednojezgreni i trošili 50W.

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
overhaul kaže...

Da već su ljudi xputa rekli da nažalost to šro dolazi sa procesorima bolje da ne dolazi.

Procesor bi bio kojih 50-100 kn jeftiniji, a čovjek bi mogao odmah odabrati hladnjak prema

potrebama. AMDovi hladnjaci su bukom, termovodljivošću i hlađenjem zaostali negdje u 2005.

kad su procesori bili jednojezgreni i trošili 50W.

Pentium 4, prescott jezgra, 3.0 GHz - grije se ko fermi. Jedva ga Samurai ZZ hladi (dakle Katana 3, malo drugačijeg oblika) na stock taktovima i naponu.

Kritično razdoblje za intel - loša arhitektura, samo su podizali taktove, a temperature i potrošnja je skakala u nebesa. Tako da si baš kritičnu godinu naveo..:P

www.damagehigh.co.cc // Don't fix what ain't broken!
15 godina
neaktivan
CPU hladnjaci P&O

EE fala (nezz žašto san onako pisa) Fala na onom preko biosa {#} radi, a DamageHigh jesi ti fan AMD-a il :D

I.Madukić
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Ma ne...eto, igrom slučaja imam kombinaciju AMD/ATi u kompu, iako su mi draži Intel/nVidia...

Ali post iznad je činjenica..tad ih je AMD rasturao, a proc se grije da je to strašno..

15 godina
neaktivan
CPU hladnjaci P&O

Ovako, Zalman Performa, Mugen 3, Yasa, Ninja 3 ili Coolermaster 212+?

Necu OC-at samo da je tiho jer me ova turbina oprala vec.

LoL acc THCJoshi
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Mugen 3.

14 godina
neaktivan
CPU hladnjaci P&O
Coolermaster i Mugen nejdu u isti koš, Mugen 3.
http://www.bug.hr/forum/topic/komponente-oprema/prodaja-by-monopol/107035.aspx
Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
CPU hladnjaci P&O

A kakva je yasa i ninja 3?

LoL acc THCJoshi
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Jonja kaže...

A kakva je yasa i ninja 3?

Ninju svi forsiraju ali ju nisam imao, Mugena sam imao i zadovoljan sam bio.

14 godina
neaktivan
CPU hladnjaci P&O

Bas sam bio istestirao Zalman Perform-u protiv Coolermaster Hypera 212+ i mogu reci da je performa osjetno bolji.Polozaj hladnjaka je bio isti

(paralelan s RAM-om) i bili su identicni ventilatori.Na Phenomu x4 B50 na 3.5GHz, 1.375V Performa je bila 47 C,Coolermaster 51 C a na

3.5GHz,1.475V Performa 52C a Coolermaster 59C.Testiranje se vrsilo sa prime95.

Poruka je uređivana zadnji put pon 1.8.2011 14:27 (carmack).
Moj PC  
0 0 hvala 2
15 godina
protjeran
Jonja kaže...

Onda uzmi Zalman CNPS10X quiet tih je i ako promjeniš odluku o overclockanju quiet pruža odlične preformanse kod clockanja.

kalko1212
15 godina
neaktivan
Genije kaže...
Jonja kaže...

Onda uzmi Zalman CNPS10X quiet tih je i ako promjeniš odluku o overclockanju quiet pruža odlične preformanse kod clockanja.

Pruzaju i sva ostala + nemam toliko love.

I plus performa je isplativija od quieta.

LoL acc THCJoshi
14 godina
neaktivan
CPU hladnjaci P&O
Poruka je uređivana zadnji put pet 5.8.2011 23:12 (Monopol).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

€5

Volim jabuke :) | bugcraft.info
14 godina
neaktivan
power_user kaže...

€5

Osim 5 eura i toga kaj se može mjenjati brzina ventilatora?

15 godina
Matozan kaže...

Prijedlog tihog hladnjaka za i5-2500K sa umjerenim OC, oko 300 kn.

Zalman CNPS10X Performa?

Da li trebam dodatno kupiti neku bolju pastu ili je dobra ova koju dobijem uz Zalman?

Da li stock hladnjak od ovog i5 mogu kako staviti na proc C2D E6300 tj. na ploču sa 775 socket-om, da li pašu rupe?

Ne.

Gamers Don't Die, They Respawn.
14 godina
neaktivan
RE: Najbolji CPU hladnjak
Geek kaže...

Gigabyte Gpower pro, hg spot 271kn

hg spot je smece..tam je sve skupo u pm..

14 godina
neaktivan
Monopol kaže...

Ova tema će te zanimati: http://www.overclock.net/water-cooling/1056539-corsair-h80-performance-thread-14.html. Pročitaj peti post, lijepo je objašnjena razlika između H70 te H80.

Nadam se da znaš engleski. {#}

Što se krvlju brani, ne pušta se lako.
15 godina
CPU hladnjaci P&O

evo ti hladnjak,,sa 3 140 mm venta daje bolje performanse nego noctua,,imam ga osobno...samo trebas dodatno kupit ventove sa velikim protokom i imas 3 u 1

http://www.vemil.hr/opis.aspx?prikaziTemplate=0&Sifra=1015364

Poruka je uređivana zadnji put sub 6.8.2011 13:07 (zagy15061984).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
zagy15061984 kaže...

evo ti hladnjak,,sa 3 140 mm venta daje bolje performanse nego noctua,,imam ga osobno...samo trebas dodatno kupit ventove sa velikim protokom i imas 3 u 1

http://www.vemil.hr/opis.aspx?prikaziTemplate=0&Sifra=1015364

Ovisno o brzinama vrtnje i testovima koje gledaš, negdje je Noctua neprimjetno bolja, negdje je Genesis nešto bolji, ali s obzirom na cijenu Genesisa sa dobrim ventovima očekivao sam ipuno bolje rezultate. S obzirom da Noctua sa njena 2 venta košta koliko i Genesis bez ijednog venta.

17 godina
protjeran
CPU hladnjaci P&O

Noctua D14 FTW {#}

Sorry na spamu {#}

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
CPU hladnjaci P&O

Sutra mi stize novi kuler za moj AMD Athlon 64 x2 4400+ pa da vas pitam jel ima tko iskustva sa Cooler Master Hyper 101 ?

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
CPU hladnjaci P&O

molio bih preporuku za cooler do 100-150 kuna, a da ne moram mijenjat napajanje. konfiguracija je sljedeća: napajanje je msi 400W, MATIČNA M2N VM-DVI, amd athlon 64 x2 dual core 5000+, 2.6 ghz, clockan na 3.0 ghz, grafička je nvidia gf8800gt, 512mb ddr3. sad su mi temp oko 60, a na opterećenju su 70 stupnjeva.  HVALA

0 0 hvala 0
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Hladnjak za OC i7-ice, Hladnjak za OC i5-ice, Koji CPU cooler kupiti?
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice