AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 32.051
|
čitano: 7.650.557
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)
Wiz3m4n kaže...

BTW slagao sam masu toga no na kućištima i u silent profilima bilo u aftermarket programima ili u biosu od mbo nikada mi se ventovi nisu skroz zaustavljali....barem NE na automatici.

da, čak i ovaj asusov fan xpert to ne gasi na automatici po defoltu

moraš se malo zajebavat u programu da to omogućiš, s tim da pin za cpu vent i nema mogućnost potpunog zaustavljanja, vjerojatno radi sigurnosti

praktično mi se gase svi ventovi u idle, osim cpu venta

napajanje samo po sebi ima tu funkciju, grafa ima svoj fan stop način rada, a ove na kućištu se mora podesiti da imaju fan stop opciju, inače po defoltu rade na minimum i ne gase se

poanta je u tome da je kućište nečujno u idle i surfanju, a bogme ne vuče prašinu bezveze dok satima drkenjam po netu

isto tako se pale automatski da se ne zajebavam s manualnim kontrolerom

nije toliko meni bilo teško kliknuti na high kad idem gejmat, nego je komp koristila i ženica za gejmanje, a ona baš ne razmišlja previše o pregrijavanju, tako da sam složio automatiku i navikao se na nju, sad bez toga više ne mogu

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 8:54 (picajzla0707).
18 godina
AMD Ryzen procesori (opća tema)

Izvinjavam se unapred zbog polusmislenog posta jer se ne sećam baš svega, ali, kad sam poslednji put slagao konfu, video sam da za ventove postoje neka dva načina upravljanja brzinom* i valjda, ako ventovi ne podržavaju napredniji od ta dva načina, a on je izabran, onda ono što matična šalje kao low signal zapravo bude nedovoljno da se ventilatori zavrte.

*Ako se ne varam modovi su PWM, gde matična daje pun napon, ali sa prekidima, i tako reguliše brzinu, i drugi napredniji gde je napon varijabilan. Ako je vent dizajniran za PWM (što je neretko slučaj sa ventovima koji idu uz kućišta), a matična radi preko napona, onda ventovi pri niskom opterećenju često dobijaju premali napon da bi se pokrenuli.

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Poruka je uređivana zadnji put jučer u 9:53 (Ivan(4)).
Moj PC  
3 0 hvala 1
10 godina

Hvala svima na odgovorima, pogledat ću kad stignem i kad se nacrtam kod njega.

Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
Ivan(4) kaže...

Izvinjavam se unapred zbog polusmislenog posta jer se ne sećam baš svega, ali, kad sam poslednji put slagao konfu, video sam da za ventove postoje neka dva načina upravljanja brzinom* i valjda, ako ventovi ne podržavaju napredniji od ta dva načina, a on je izabran, onda ono što matična šalje kao low signal zapravo bude nedovoljno da se ventilatori zavrte.

*Ako se ne varam modovi su PWM, gde matična daje pun napon, ali sa prekidima, i tako reguliše brzinu, i drugi napredniji gde je napon varijabilan. Ako je vent dizajniran za PWM (što je neretko slučaj sa ventovima koji idu uz kućišta), a matična radi preko napona, onda ventovi pri niskom opterećenju često dobijaju premali napon da bi se pokrenuli.

Tako je drugi mod se zove i naznačen je kao "DC" u biosu, ako ti je tako postavljen stavi ga u pwm mod.....lako moguće da je tako Ivane, post ti je jako smislen 

16 godina

Evo update stavio sam ovako -40 kad prođe test onda ću stalker 2 2h testirati i star citizen stara je slika od maticne kad sam radio na -30 testove ali sad sam stavio -40

Intel i AMD fanboy Po danu navijam za AMD a preko većeri za Intel
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
dreadmoore kaže...

Evo update stavio sam ovako -40 kad prođe test onda ću stalker 2 2h testirati i star citizen stara je slika od maticne kad sam radio na -30 testove ali sad sam stavio -40

Skini hw info i vidi dal ti je efektivni klok isti kao obican klok u tipa cinebenchu multithreadu.. ako nije onda imas clock stretching i dobit ces bolje performance na tipa -30 umjesto na -40

16 godina
hahhaajaads kaže...
dreadmoore kaže...

Skini hw info i vidi dal ti je efektivni klok isti kao obican klok u tipa cinebenchu multithreadu.. ako nije onda imas clock stretching i dobit ces bolje performance na tipa -30 umjesto na -40

Nisam baš skuzio ali evo kako izgleda u hwinfo

Poruka je uređivana zadnji put danas u 14:08 (dreadmoore).
12 godina
dreadmoore kaže...
hahhaajaads kaže...
dreadmoore kaže...

Nisam baš skuzio ali evo kako izgleda u hwinfo

Je to je to.. efektivni ti je 5200 a nativni je 5200 sto znaci da je sve ok.. da je tipa nativni klok 5200 a efektivni max 5100 to bi bio blagi clock stretching. A clock stretching ti je prakticki kad imas preniski napon na nekoj jezgri pa automatski na toj jezgri spusti clock tokom loada, iako ce "nativni" (koji si ti postavio u biosu) bit 5200, efektivni klok ce past na tu razinu da jednostavno sustav ne padne (freeze, bluescreen) zbog preniskog napona na toj jezgri. CB23 isto nije dovoljno dobro mjerenje za efektivni klok ali je najbrze, jer procesor nije 100% u full loadu tih 10min nego ipak nekad padne kad se one kockice popune pa napravi restart, zato avg nije 5200 nego nesto nize jer ce uvijek u tom periodu dok restarta scenu procesor past na nizu frekvenciju jer prakticki nema loada.

Poruka je uređivana zadnji put danas u 15:05 (hahhaajaads).
16 godina
A zasad mislim da je uredu vidjet ću kako se ponaša u idle sve sam stres testove odradio, sad je samo idle ostalo pa vidjet ću ako se sruši vratim ga na - 35 jer tamo je radio 4-5 dana bez bilo kakvog restarta.A radim stres test 30 min pa onda 30 sa cpu-z benchmark igrao stallker sad sam u eve dva klijenta još samo taj idle ovih dana vidjeti.
Poruka je uređivana zadnji put danas u 15:46 (dreadmoore).
17 godina
dreadmoore kaže...
A zasad mislim da je uredu vidjet ću kako se ponaša u idle sve sam stres testove odradio, sad je samo idle ostalo pa vidjet ću ako se sruši vratim ga na - 35 jer tamo je radio 4-5 dana bez bilo kakvog restarta.A radim stres test 30 min pa onda 30 sa cpu-z benchmark igrao stallker sad sam u eve dva klijenta još samo taj idle ovih dana vidjeti.

Pogledaj i u Event Viewer da ti nije bacio koji WHEA error. Moze biti stabilan dovoljno da se ne rusi, ali da ipak nabaci WHEA error.

Bolje šutjeti i biti smatran glupim, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju.
16 godina
Mauro kaže...
dreadmoore kaže...

Pogledaj i u Event Viewer da ti nije bacio koji WHEA error. Moze biti stabilan dovoljno da se ne rusi, ali da ipak nabaci WHEA error.

evo bas pogledao nista od navedenog,  izgleda neki zlatni primjerak undervolta znam da da sam ga na - 50 stavljao na softveru vidjet ćemo i to za koji dan 

Poruka je uređivana zadnji put danas u 18:46 (dreadmoore).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice