Sprdaju Intela na max ovi iz AMD-a
AMD Ryzen procesori (opća tema)
- poruka: 31.347
- |
- čitano: 5.772.433
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
Pozdrav, htio bi savjet vezano za cijene procesora s obzirom da sam želio kupiti novi, no po cijenama vidim da sam zakasnio nekih 6mj.
Gledao sam npr. 7800x3d koji je sada skuplji nego kada je izasao. Zadnjih 6 mj. sa 380 eura na 540 eura...
Ima li netko tko prati taj svijet cpu-a i neki savjet u vezi kretanja cijena i eventualnog pada ?
Hvala
Pozdrav, htio bi savjet vezano za cijene procesora s obzirom da sam želio kupiti novi, no po cijenama vidim da sam zakasnio nekih 6mj.
Gledao sam npr. 7800x3d koji je sada skuplji nego kada je izasao. Zadnjih 6 mj. sa 380 eura na 540 eura...
Ima li netko tko prati taj svijet cpu-a i neki savjet u vezi kretanja cijena i eventualnog pada ?
Hvala
Prije 9800x3d, 7800x3d je redovno bio 300e u mindfactoriju.. iako, danas sam vidio obavijest da je mindfactory prodao 8 i nest tisuca x3d procesora u jednom danu tak da cijena nebu padala...
Uuuu ovo bi bilo dobroooo:
https://pcchip.hr/hardver/komponente/amd-navodno-sprema-ryzen-5-9600-procesor/
jeftini Zen 5 sa hladnjakom, za nas običnu raju.
Uuuu ovo bi bilo dobroooo:
https://pcchip.hr/hardver/komponente/amd-navodno-sprema-ryzen-5-9600-procesor/
jeftini Zen 5 sa hladnjakom, za nas običnu raju.
Odlicno i dobra cijena koliko bi trebao biti bolji od 7600 mozda 3% jel
Meh, r5 7500F za 175€ i dalje puno bolja kupnja
mislim da cu ostat dugo vremena na 7500f
htio sam ubost 7800x3d za 300ak eura, ali sam rekao neda mi se davati duplo vise love, ako ne nudi duplo vise fpsa. a sada bi trebao davati skoro 4x koliko je novi 9800x3d
mislim da se ne isplati, osim ako se igra na 1080p, ili imas najacu grafu da ti ne bude bottleck
na 4k, meni je ovo dovoljno dobro, a za razliku u cijeni procesora je pametnije dati za jacu grafu, ili veci ssd
mislim da cu ostat dugo vremena na 7500f
htio sam ubost 7800x3d za 300ak eura, ali sam rekao neda mi se davati duplo vise love, ako ne nudi duplo vise fpsa. a sada bi trebao davati skoro 4x koliko je novi 9800x3d
mislim da se ne isplati, osim ako se igra na 1080p, ili imas najacu grafu da ti ne bude bottleck
na 4k, meni je ovo dovoljno dobro, a za razliku u cijeni procesora je pametnije dati za jacu grafu, ili veci ssd
Uzmeš 7600x3d za 390€, prodaš 7500f za 120€ i za 270€ si dobio 3D V-Cache
EDIT: to kažem ako bi već mijenjao iako se slažem da za 4K nema smisla
Ja za sada pratim dešavanja "akademski", ostajem na 7500F u doglednoj budućnosti. Ako sledeća generacija bude išla na AM5 i postojeće ploče, onda napravim skok na to, najverovatnije, ili na 9800X3D ako ne budem kompatibilan sa novom generacijom a cene serije 9000 splasnu. Za sada mi je ovaj procesor odličan.
Izgleda da će prva stvar koje će mi zafaliti RAM. Sinoć sam uspeo otvoriti toliko tabova da su stvari počele da se ruše. (da, puna 32GB i sva virtualna memorija)
Ja sam gledao i vidim da apsolutno ne vrijedi bolje cekaj 2026 i tamo da uzmes opet neki r5 poderat ce ovaj 9800x3d kao sto je 7600x poderao 5800x3d , dobro po slikama dolje vidimo da nije bas poderao ali tu su svi negdje unutar 10-20%.
Ajd pliz daj mi link na tu stranicu, taj test da vidim ostale rezultate?
Ja sam gledao i vidim da apsolutno ne vrijedi bolje cekaj 2026 i tamo da uzmes opet neki r5 poderat ce ovaj 9800x3d kao sto je 7600x poderao 5800x3d , dobro po slikama dolje vidimo da nije bas poderao ali tu su svi negdje unutar 10-20%.
Ajd pliz daj mi link na tu stranicu, taj test da vidim ostale rezultate?
Evo Linka
5800X3d sve podero evo slika prosjeka:
Ali preskup je zato imamo 5700x3d kralja
šteta kaj je u 99% benchmarka 12 gen od Intela svi testovi napravljeni s ddr4 ili nekom krljavom ddr5 na 4400mhz što i nema bas smisla jer 12 gen zaista prodiše s brzom memorijom 6000+!
5800X3d sve podero evo slika prosjeka:
Ali preskup je zato imamo 5700x3d kralja
šteta kaj je u 99% benchmarka 12 gen od Intela svi testovi napravljeni s ddr4 ili nekom krljavom ddr5 na 4400mhz što i nema bas smisla jer 12 gen zaista prodiše s brzom memorijom 6000+!
Nije to najnoviji test ali nek se vidi kako je bilo 2022g. Tko je uzeo 12gen vjerovatno je i ostao na slabijoj ddr5 iz tog vremena.
Jel ovo ok po vama radio sam preko precision boost jer sam stvarno tuta po pitanju amd-a i kako se kloka itd
Imaš snipping tool u winsima q. se ne vidi.
Edit: bravo!
Boosta 5340mhz , 1.34v ne znam da porbas undervolt 82-83C jel ima stock cooler ?
dreadmoore stavi si umjesto tog programa za mjerenje ovaj https://www.hwinfo.com/
Šta bi danas bila best buy / budžet opcija ako se kupuje od nule gaming pc za klinca. Koji Ryzen uz Asrock B650M-HDV-M.2 ploču? Hvala.
Šta bi danas bila best buy / budžet opcija ako se kupuje od nule gaming pc za klinca. Koji Ryzen uz Asrock B650M-HDV-M.2 ploču? Hvala.
Ryzen 7500F
Dolazi ti sad kroz par dana još jeftiniji 7400f.