AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.303
|
čitano: 5.670.303
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
AMD Ryzen procesori (opća tema)

CPU Monkey i slične sajtove koji tako porede CPU-ove, GPU-ove, mobilne čipove itd ne bih uzeo za relevantne, nažalost nema pouzdanih agregatora.

Npr daju rezultate za Geekbench 6, a u poerđenju sa onim što se vidi na Geekbenchovom sajtu, poređenje izgleda ovako:

Single core:

• 12600K i KF (GeekBench): 2452 - 2489
  • 12600KF (CPU Monkey): 2472 - OK
  • 7500F (GeekBench): 2744
  • 7500F (moj rzultat, stock): 2746
  • 7500F (CPU Monkey): 2631 - BZZZT!

Multicore:

• 12600K i KF (GeekBench): 11790 - 12136
  • 12600KF (CPU Monkey): 11991 - OK
  • 7500F (GeekBench): 12597
  • 7500F (moj rzultat, stock): 12816
  • 7500F (CPU Monkey): 11655 - BZZZT!

Takođe, Cinebench 2024 za 7500F je na CPU Monkey 771, kod mene je 832 (+/- par poena, toliko mi stoji da je bilo poslednji put), što je oko 8% više. Opet, stock podešavanja, vazdušni cooler od 25€ (7500F ni ne dolazi u kutiji sa coolerom, mada neki prodavci daju uz njega onaj najslabiji AMD stock cooler što valjda ide za $10 na ebayu, tako da ne mislim da je vazdušni cooler od 25€ varanje).

Takođe, valjda svi testovi osim Geekbencha (koji ima sumnjive podatke) su im nekakav rendering (Cinebench R15, Cinebench R20, Cinebench R23, Cinebench 2024, pa onda radi raznovrsnosti Blender) i da, 10 > 6, tako da kome treba više od 6 coreova i ne smeta mu EOL platforma, 12600K je bolji izbor.

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina

Ma pusti ga veze nema vadi neke irelevantne testove koji njemu pašu. Najeminentniji recenzeri su amd plačenici, patetic fanboyčić se trza. 

Cpu bound igra gdje 5700x3d od 200 eura jednak 14600K ma idi tamo.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
Poruka je uređivana zadnji put čet 18.7.2024 11:48 (dery).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)

Blokirate ga lijepo i amen, pa se dalje tema razvija normalno. Ha da, pa nek se sam sa sobom prepucava 

13 godina

Otvori oči i isperi crveno u oku bit će ti lakše prihvatit činjenice koje su ti servirane.

https://www.nabava.net/search.php?q=5800x3d 5800x3d 322e

https://www.nabava.net/search.php?q=12600kf 12600kf 178e

Uloženo dobiveno trenutno za 10 frejmova više AMD dominira i sa upgrade pathom.

Poruka je uređivana zadnji put čet 18.7.2024 11:53 (mislioc).

1 0 hvala 0
16 godina

5800X3D je old news i danas niko ne bi trebalo da ga kupuje, osim ako već nema AM4 sa nekim slabijim procesorom (tipa serija 3000 i ranije) i želi da pređe na bolji procesor (posebno za gaming) bez troška i gnjavaže menjanja cele platforme, a i tada je 5700X3D (koji ranije nije postojao) verovatno bolja opcija. 

Ništa od ovoga nije posebno kontroverzno i teško da će neko pokušati da tvrdi suprotno.

Sa druge strane, ko ga je kupio kada nije bilo boljih i isplativijih alternativa koje danas imamo, i dalje ima vrlo, vrlo lep procesor i platformu koja će ga držati u dogledno vreme. 

Stvarno ne vidim povod za hejt.

Moj PC  
2 0 hvala 1
15 godina

Ma kakav hejt treba trol dezinformatore dezintegrirat na faktore.

14 godina
itomic009 kaže...

Blokirate ga lijepo i amen, pa se dalje tema razvija normalno. Ha da, pa nek se sam sa sobom prepucava 

tak ti se kod lucija na diskordu tema razvija normalno jel je poblokirao i izbanao sve koji su razmisljali drugacije 

13 godina
Poruka je uređivana zadnji put pet 19.7.2024 17:25 (mislioc).

0 0 hvala 0
16 godina

Ahahaha, koji carevi! Očekivao sam da bi mogli malo više da spuste, tipa na $275, ali izgleda ništa od toga. Nisam siguran koliko je to konkurentna cena, ni u odnosu na same sebe, uz 7600 na oko 200 i 7700 na 250, ni u odnosu na Intelov 14600K na malo preko 300. Jedino ako se ispostavi da su podcenili sopstveni napredak u ranijim procenama rasta performansi...

EDIT: Cena za 9900X ne izgleda loše.

Poruka je uređivana zadnji put pet 19.7.2024 17:29 (Ivan(4)).
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina

Mislio sam u odnosu na launch price, koji mislim da je bio viši, ali da, trenutna generacija je za sada bolja kupovina, čini se. Pogotovo što su ploče iste, kao i sve ostalo, jer novi cipseti valjda izlaze kasnije.

Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina

Je u pravu si bio je dosta više to sam zaboravio. Više sam gledao kako stoje u odnosu na prethodnu generaciju po cijeni trenutno. Sumnjam da pored 7600 za +-180e 9600x ima neke šanse za 300e ako to tako bude.

Prema nekim leakovima nekih 15% bolje ili tako nešto. Ha dobro budemo vidjeli.

Poruka je uređivana zadnji put pet 19.7.2024 17:43 (mislioc).

0 0 hvala 0
16 godina

radije 7800x3d za 330e, nego 9600x za 295

Moj PC  
2 0 hvala 0
5 mjeseci
protjeran

Opet katastrofalne i nabijene cijene i totalno nekonkurentne, za gaming bude ih 7800X3D pomeo i to za pare obicnog 9600x, a za MT bude 13900KF za 440e pomeo pod sa 9900x za 510e u svemu narocito u MT za jedno 15% 

I onda nas ceka vec oko prosinca tradicionalni drop cijena od 20%+, uz uvođenje non X modela po debelo manjem msrp.

Nikako da nauce 

0 0 hvala 0
15 godina

i9 13. i 14. generacije se nemaju što razmatrati dokle god postoji problem nestabilnosti. Ma i i7 procesori također (ako su i oni zahvaćeni). Jer nikome ne treba procesor koji može iznenada pokazati nestabilnost. Bilo da se na računalu izvodi nešto bitno ili pak nešto manje bitno, odnosno igra neka igra, računalo mora biti 100% stabilno i pouzdano.

Moj PC  
1 0 hvala 1
5 mjeseci
protjeran

To smo vec prosli sta treba i kako napraviti da izbjegnes problem sa intelom.

Druga stvar, pa i 7950X bude brzi od 9900X za rad za također manje novaca.

0 0 hvala 0
15 godina

Ako treba odraditi bilo kakav zahvat da se postigne stabilnost - to nije to. Ima da radi stabilno na tvorničkim vrijednostima i gotovo. Sve ostalo su zavaravanja i nedopustivo je da se događa na većem broju primjeraka. A ako se događa - to je onda "katastrofa". Katastrofa za firmu koja nudi proizvod. Pokazatelj da se nešto ozbiljno zeznulo.

12 godina

Moram se sloziti, pogotovo jer se to od CPU ne ocekuje, a navikli smo da maticna bude neki uobicajeni krivac.

maximum effort
5 mjeseci
protjeran
Izzy kaže...

Ako treba odraditi bilo kakav zahvat da se postigne stabilnost - to nije to. Ima da radi stabilno na tvorničkim vrijednostima i gotovo. Sve ostalo su zavaravanja i nedopustivo je da se događa na većem broju primjeraka. A ako se događa - to je onda "katastrofa". Katastrofa za firmu koja nudi proizvod. Pokazatelj da se nešto ozbiljno zeznulo.

Pa upravo takav problem je imao i AMD kada su gorile ploče i procesori zbog SOC napona, pa su se također izdavali novi BIOS-i koji su zakljucavali VCOS ispod 1.3v.

Jbg takva su vremena da moras biti sam svoj majstor danas jer je proizvođacima procesora a i samih maticnih posatalo najbitnije pokazati najbolje rezultate na njihovom procesoru/matičnoj.

Svakako neki UV odraditi dns i dobiti bolji i hladniji CPU, plus sam kontrolirati sve i podesiti a ne da si prepusten na milost i nemilost automatike pa se pitati kkav ce problem opet buducnost donjeti... Budi pametan rijesi se brige od pocetka, nebitno koju platformu imao 

15 godina

ma niš UV...samo plug and play, sve defolt zaboravio kak se ulazi u bios

https://i.postimg.cc/G2cDmctY/Screenshot-1.png

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Zen 3 najbolje ispeglana serija.

15 godina
Kec na desetku kaže...

Pa upravo takav problem je imao i AMD kada su gorile ploče i procesori zbog SOC napona, pa su se također izdavali novi BIOS-i koji su zakljucavali VCOS ispod 1.3v.

Jbg takva su vremena da moras biti sam svoj majstor danas jer je proizvođacima procesora a i samih maticnih posatalo najbitnije pokazati najbolje rezultate na njihovom procesoru/matičnoj.

Svakako neki UV odraditi dns i dobiti bolji i hladniji CPU, plus sam kontrolirati sve i podesiti a ne da si prepusten na milost i nemilost automatike pa se pitati kkav ce problem opet buducnost donjeti... Budi pametan rijesi se brige od pocetka, nebitno koju platformu imao 

Ma ima AMD svojih mušica. Evo prije koji dan, nakon valjda 5-6 mjeseci mi se ponovno RAM vratio na tvorničke postavke (par automatskih resetiranja pri paljenju računala se dogodilo i odmah mi je bilo jasno). Sa 2933 na 2400 MHz se vratilo i opet uz još jednu specifičnost - vrijeme se također poremetilo u Windowsima. Ali datum je ostao dobar. A baterija na matičnoj je u redu. Čudno.

Nakon toga, ali nevezano za RAM (koji usput rečeno opet radi na 2933 MHz kada sam namjestio, vidjeti ću do kada će biti sve OK), malo sam bacio oko u HWinfo na procesor (Ryzen 5 3600) i uočio sam da napon na trenutke skače do 1.45 V, što mi se učinilo kao visoka vrijednost. Ali kada je pod opterećenjem, e tada je napon moglo bi se reći konstantno oko 1.32 V (frekvencija 4 GHz). Dakle, do 1.45 ide na trenutke kada je slabo opterećenje jer tada jezgra (ili dvije) ide do 4.2 GHz. Najniži je 0.9 V pri takvim slabim opterećenjima.

E onda sam tražio najniži napon pri 4.1 GHz. A to je fiksnih 1.29 V, tj. napon pada na oko 1.25 V pri max. opterećenju jezgri. Temperatura je pala za oko 5 stupnjeva. Sa 78 na 73. Ipak, s obzirom da je napon u biti fiksan kada se odabere ručno namještanje, dakle stalno je na 1.29 V kada se ne radi ništa zahtjevno, to mi je bilo nekako neprivlačno i onda sam vratio na tvorničke vrijedosti (automatsko podizanje napona i frekvencije, ovisno o opterećenju). A nisam našao opciju u UEFI-u koja bi napon snižavala (i frekvenciju samim tim) kada se ne radi ništa zahtjevno. Ako netko zna, neka napiše.

15 godina
dery kaže...

Zen 3 najbolje ispeglana serija.

Pa da. Poznanik mi je prije pola godine donio računalo da mu instaliram OS, a malo prije toga je izvršio nadogradnju tog računala (preporučio sam mu između ostalog Ryzen 7 5700X, sa 2700X je prešao) i malo sam testirao taj njegov 5700X i vidio da napon nije išao puno preko 1.3 V u Cinebenchu. Za hlađenje sam mu predložio onu Noctuu U12S ili kako se već zove i temperature su mu odlične bile s tim hlađenjem. Evo slika koju sam uhvatio i sačuvao.

EDIT: S tim da je rezultat čak i nizak. Vjerojatno mu nisu uključili "boost" u UEFI-u nakon što su mu odradili nadogradnju. A ja uopće nisam išao za tim da mu povirim kako tu stoje stvari. Samo sam mu bio uključio XMP. I prije toga izvadio stari RAM (2x8 GB). Jer su mu ugradili 2x16 GB, a stari par (različitih od novog) modula su ostavili. I to mi je bilo čudno.

Poruka je uređivana zadnji put pet 19.7.2024 23:46 (Izzy).
5 mjeseci
protjeran
Izzy kaže...
 A nisam našao opciju u UEFI-u koja bi napon snižavala (i frekvenciju samim tim) kada se ne radi ništa zahtjevno. Ako netko zna, neka napiše.

To moras negative offset namjestiti

15 godina

Pojasni malo ako možeš. U kontekstu odnosa i raspona.

5 mjeseci
protjeran

Moras prvo pokrenuti stress test da vidis koliko na deaultu matična daje napona za procesor na fixno postavljenoj frekvenciji koja te zanima. Nakon toga napravis overklok gdje fixno namjestis frekvenciju koja te zanima pa se poigras dok ne nađes stabilan fixni napon. Kada si nasao stabilan napon i potvrdio stabilnost all core overkloka onda ides raditi offset na nacin da smanjis onoliko mv koliko je između default napona koji ploča sama daje i napona na kojem si fixno pronasao koliko mu tocno treba da bude stabilan.

Naravno morat ces se poigrati i sa LLC a to ovisi od ploče do ploče u slucaju da ti procesor za rad bue stabilan ali mu za IDLE recimo bude premalo napona, obicno su level 3 i level 4 najkoristeniji.

Poruka je uređivana zadnji put sub 20.7.2024 0:30 (Kec na desetku).

0 0 hvala 1
16 godina
Izzy kaže...

EDIT: S tim da je rezultat čak i nizak. Vjerojatno mu nisu uključili "boost" u UEFI-u nakon što su mu odradili nadogradnju. A ja uopće nisam išao za tim da mu povirim kako tu stoje stvari. Samo sam mu bio uključio XMP. I prije toga izvadio stari RAM (2x8 GB). Jer su mu ugradili 2x16 GB, a stari par (različitih od novog) modula su ostavili. I to mi je bilo čudno.

Rezultat deluje da je tačno koliki bi i trebalo da bude, gotovo identičan je u svom reviewu 5700X dobio i TPU, koristili su DDR4 3600 CL16 i Liquid Freezer II 360 mm (EDIT: ili U14S?!, oba su navedena na test setup stranici). Da ne radi boost, rezultat bi bio mnogo niži.

EDIT: PBO može dosta da podigne rezultat 5700X, verovatno zato što podiže power limit, pošto je 65W TDP verovatno ograničavajući faktor za ovaj procesor pod all core opterećenjem, ali na stock podešavanjima, ono je sasvim ok rezultat.

Poruka je uređivana zadnji put sub 20.7.2024 0:42 (Ivan(4)).
15 godina

Komp nije otvaran godinu dana, prašinu nisam ni jednom očistio, jeftin zračni hladnjak, najjeftinioji koji je u tom trenutku bio u trgovini. Usred ljeta, pali i vozi. Temperature odlične, performanse odlične...cpu i platforma ispolirana do zadnjeg detalja.

Ispada kao neki military grade CPU :D

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

1 0 hvala 0
5 mjeseci
protjeran

E to da, ovo je po PS-u 

Ovo djeluje i predobro da bi bilo istinito...

Poruka je uređivana zadnji put sub 20.7.2024 11:46 (Kec na desetku).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice