AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.742
|
čitano: 6.740.789
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
protjeran
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)
Jack Sparrow kaže...

samo za čisti gaming je bolja par posto, ali isto tako i skuplji.

Ono gdje je razlika, dolazi u tome što je na 2600 lakše raditi neki multitasking, snimati ili streamti. Svi ti videi koji stavljate ovdje sigurno nisu snimani kad netko ima pokrenut steam, discord i ostale stvari u pozadini gdje bi tih više jazgri moglo doći do izražaja.

Vidiš sam da na večini tih benchmarkova Ryzen ponekad nije iskorišten ni 20%. Sve radi toga jer igra radi loše optimizacije još uvijek traže jači single core.

Dakle ako netko kupi 2600, platit će ga manje i dobiva bolje performanse u svemu osim u igrama gdje gubi za par posto,a i to samo u niži rezolucijama i ne u baš svim igrama. Plus može OC-ati bez problema.

Ako pak ide na 9400f, plati će ga malo više za malo bolje performanse u igrama, ali zato gubiti u svemu ostalo i nema nekog pretjeranog clockanja.

Recimo razlika se vidi na ovom videu dolje. Iako je 9600k pobjedio u igrama po performansam, ono simanje pozadi je potpuno uništio. Dakle neki multitasking 0 bodova

Ako se nekom ne gleda nek prebaci na 5:04

Zasto da se prebaci na 5 min? Da se ne vidi najvazniji dio? Na 1 min covjek lijepo objasnjava na koji nacin je testirao tj da je uz strimanje pokrenuo dodatno enkodiranje za lokalno snimanje strimanog materijala sto je i sam nazvao "stres testom" kojeg ionako vecina uz stream nece koristiti... U prevedenom nikakvog problema sa strimanjem se nece imati sa jednim 9600k koji ce ujedno davati i veci FPS, osim toga u OBS-u se moze namjestiti koliko cpu resursa ide streameru, a koliko na stream tako da se i sa te strane stvari daju fino podesiti. 

hahhaajaads kaže...

r5 1600x (zajedno sa solidnim aftermaker coolerom je oko 1150kn, znamo i sami da nema velike razlike izmedju r5 1600x i r5 2600), solidna B450 ploca je oko 600kn, 2x8 g.skill aegis 3000mhz je oko 700kn sto zajedno ispadne oko 2450kn+-.

i5 9400f je 1400kn (najjeftiniji na nabavi, ali zaobisao sam extreme digital jer je poznat po svakavim stvarima), solidna B360 ploca je isto oko 600kn (ali treba obavit bios update za 9 gen) i rami su isti za 700kn i to ispadne oko 2700kn+-. 

Po meni ne vrijedi davat tih parsto kn vise za trunku veci fps (i to ako, da se obavi kvalitetan benchamark onda bi se vidjelo), s tim da nemas bas nekog prostora da imas hrpu stvari ukljucenih u pozadini kad si na intelu...

Razlika 1600x i 2600 je ~10% sto je osjetna razlika, a 9400 je 10+% jaci od 2600 ukoliko je isti uparen sa aegisima i slicnim memorijama tako da uopce nema smisla usporedivati 1600x i 9400 tj citava racunica ti pada u vodu. 

A smijuriju da se sa Intelom ne mogu imat ukljuceni pozadinski programi necu niti komentirati.

6 godina
protjeran
AMD Ryzen procesori (opća tema)

A i ta razlika u cistom raw power-u kod 2600 ce biti primjetna tek kod nekih duzih etapa rendanja, otpakiravanja, kompresije itd... Za normalnog korisnika koji tu i tamo nesto nabrzaka otpakira iz Rar-a ili obradi neki kratki video je razlika od cca minutu u brzini, tako da zanemarivo... 

1 0 hvala 0
12 godina

Razlika 1600x i 2600 je ~10% sto je osjetna razlika 

Znas kak kazu ? Malo morgen.

10 godina

Ispao sam iz toka, ali ne kružnog... 

Kad se može početi očekivati treća generacija Ryzena kod nas?

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
playjob kaže...

Ispao sam iz toka, ali ne kružnog... 

Kad se može početi očekivati treća generacija Ryzena kod nas?

Polovica sedmog mjeseca u dućanima onako moja procjena. Predstavljaju ga u šestom mjesecu ako se ne varam.

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.5.2019 14:41 (mislioc).
6 godina
protjeran

Ja sam isto u fazi sklapanja nove masine ali od nule za 4k tako da mozgam, ali sacenat cu rizu, valjda ce ova serija biti treca sreca posto sa prve dvije nisam odusevljen. 

0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
hahhaajaads kaže...

Znas kak kazu? Informiraj se klik.

Kad se izbace GPU bound naslovi tocno 10% u prosjeku o kojima pricam. 

15 godina
protjeran
war3_tft kaže...
hahhaajaads kaže...

Znas kak kazu? Informiraj se klik.

Kad se izbace GPU bound naslovi tocno 10% u prosjeku o kojima pricam. 

Prosjecan 1600X se clocka na 4ghz a prosjecan 2600 mozda na 4.1ghz, to je 2.5%, na to dodaj 1-2% ipc gaina...

13 godina

Bilo kako bilo ako su ovi Ryzen leakovi točni dobit ćemo najmoćniji desktop procesor do sada. Ako to čudo uhvati 5.0ghz uz 15% rast IPC-a na ovim najjačim modelima ode Intel u tri pm.

Meni osobno može i bez SMT-a na 6 do 8 jezgri blizu 5.0ghz. Slobodno neka i popapre cijenu ako je bolji od Intela ja ga kupujem 100%.

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.5.2019 15:12 (mislioc).

0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
ansha kaže...

Prosjecan 1600X se clocka na 4ghz a prosjecan 2600 mozda na 4.1ghz, to je 2.5%, na to dodaj 1-2% ipc gaina...

Prije bi rekao da se prosjecan 1600x clocka na 3.9ghz, a kolko me sjecanje sluzi znam da se citavo vrijeme pricalo o nekakvih 5% ipc gaina.

Kakve god te brojke bile po grafovima se fino vide kolke su razlike u gamingu.

11 godina

Kaj nema 1600X boost na 4Ghz?

13 godina
The_Fichek kaže...

Ma ima dabaršolta 1600x na 4.2ghz na ploči od mikrovalne pečnice. Ona asrock b350 bazni model.

Taj je 1600x trenutno 1000kn na nabavi. Kako god okreneš opet puno dobiješ za malo novaca.

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.5.2019 15:22 (mislioc).
13 godina
protjeran
The_Fichek kaže...

Da, al ne na sve jezgre vec na 1-2.

7 godina
The_Fichek kaže...

Ima kod mene sve na auto boost sa 3.7 na 4.1 gigabyte 320 ploča iz mikrovalne ;)

15 godina
Sta hoces reci da mu idu samo 1-2 jezgre na 4.0ghz i ako ga manualno kloka ili je to boost klok
AMD AntiBoy
Moj PC  
0 1 hvala 0
13 godina
protjeran
dreadmoore kaže...
Sta hoces reci da mu idu samo 1-2 jezgre na 4.0ghz i ako ga manualno kloka ili je to boost klok

Pricam o boost clocku. Evo i tablica kako se ponasa boost kod ryzena 1600x sa desne strane klik.

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.5.2019 15:24 (war3_tft).
11 godina

Boost je.

10 godina
odjavljen

Meni je naj interesantnije u svemu što to nisu pravi 6 jezgreni procesori, no čini mi se da nisam jedini.

Svaki ozbiljniji gamer nece uzimat te 2x3, 2x4 jezgrene cpu-e ili kakav im je već raspored po ccx-u, slična priča je bila i sa fx cpuima koji su isto imali 'puno' jezgri ...

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.5.2019 15:48 (Glavas_ZG).

0 11 hvala 0
17 godina
odjavljen

Pretjeruješ. Kaj je to ozbiljni gamer?

Moj PC  
2 0 hvala 0
7 godina
Glavas_ZG kaže...

Meni je naj interesantnije u svemu što to nisu pravi 6 jezgreni procesori, no čini mi se da nisam jedini.

Svaki ozbiljniji gamer nece uzimat te 2x3, 2x4 jezgrene cpu-e ili kakav im je već raspored po ccx-u, slična priča je bila i sa fx cpuima koji su isto imali 'puno' jezgri ...

dobro je, odmori, nemoj vise, hvala.

15 godina
protjeran
war3_tft kaže...
ansha kaže...

Prije bi rekao da se prosjecan 1600x clocka na 3.9ghz, a kolko me sjecanje sluzi znam da se citavo vrijeme pricalo o nekakvih 5% ipc gaina.

Nope, za prvu generaciju je do 1.4V sigurno i tu je prosjek za 1600X sigurno 4ghz, kod druge generacije ima svakakvih 2600 non-X-eva i moze te potrefit primjerak koji ne ide preko 3.9ghz kao neke na forumu. Kod njih se ne preporuca preko 1.35V za 24/7.

Ipc gain je minimalan i ni blizu 5%, kod Threadrippera cak i nema ipc gaina jer je prva generacija Rippera vec poboljsana u odnosu na prvu generaciju obicnih Ryzena.

Ukupno prosjecna razlika ne moze biti preko 5% nikako i svaki graf koji pokazuje suprotno krivo pokazuje.  

10 godina
odjavljen
3dfx kaže...
Glavas_ZG kaže...

dobro je, odmori, nemoj vise, hvala.

Ok, slažem se.

Hvala.

13 godina
protjeran
Zasto bi krivo pokazivao? Kad je gaming u pitanju ne dodaju se ti postoci zdravo za gotovo. Tu veliku igra brza komunikacija medu jezgrama kod ryzena+, a ona se ne moze samo tako u jednadzbu ubaciti.
13 godina
neaktivan
Glavas_ZG kaže...

i ti si isto počeo lupati gluposti u zadnje vrijeme, odi spavat.

Nije bogat onaj koji nema, nego onaj koji ima
10 godina
odjavljen

Pa to je istina, tužna, ali istina, AMD u 2019 godini nema pravi 6 jezgreni mainstream cpu

To sto oni prodaju pod 6 jezgrene cpu-e su dva sljepljena 3 jezgrena cpu-a

Isto vrijedi za "kvazi 8 jezgrene" cpu-e, zaljepili dva quad corea i to je to, to su radili i sa grafickim karticama, grozno

Poruka je uređivana zadnji put čet 2.5.2019 16:54 (Glavas_ZG).

0 4 hvala 0
15 godina
I to tebi smeta jedino si ti kroz svih ovih godina izjavio
AMD AntiBoy
12 godina
war3_tft kaže...
ansha kaže...

1600x sa solidnom plocom moze 4.1-4.2 bez problema na sve jezgre... r5 2600 moze isto 4.2 ali samo je pitanje kakve si srece i kakav ces cip dobit kod tih non x modela (oba dva frenda su dobila ocajan cip kod r5 2600 koji je kupljen oko Bozica, isprobavao je 4.1ghz i trazilo mu je tocno 1.39v da bude stabilan u primeu, znaci govance primjerak kao i moj)

Sto se tice onoga r5 1600x vs r5 2600, mogao si pronac nesto novije a ne nesto staro godinu i nesto dana...

15 godina
Meni se jedino ne svidja kod ryzena sto imaju svi isti doslovno max klok bilo da imas 4c ili 8c procesor a to je 4.2ghz bar da je tu balans uradjen.Nadam se da ce to popraviti sa 3xxx serijom.
AMD AntiBoy
Moj PC  
0 1 hvala 0
15 godina
protjeran
war3_tft kaže...
Zasto bi krivo pokazivao? Kad je gaming u pitanju ne dodaju se ti postoci zdravo za gotovo. Tu veliku igra brza komunikacija medu jezgrama kod ryzena+, a ona se ne moze samo tako u jednadzbu ubaciti.

Pa napredak ipc-a i je posljedica tih nizih latencija, ali to je minimalno...

15 godina
protjeran
dreadmoore kaže...
Meni se jedino ne svidja kod ryzena sto imaju svi isti doslovno max klok bilo da imas 4c ili 8c procesor a to je 4.2ghz bar da je tu balans uradjen.Nadam se da ce to popraviti sa 3xxx serijom.

Pa to je maksimum koji ta arhitektura i proizvodni proces omogucavaju, ti bi da ovi od 4 jezgre budu sporiji? Nije problem, mnozitelj je otkljucan, slobodno underclockas ako ti smeta...

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice