samo za čisti gaming je bolja par posto, ali isto tako i skuplji.
Ono gdje je razlika, dolazi u tome što je na 2600 lakše raditi neki multitasking, snimati ili streamti. Svi ti videi koji stavljate ovdje sigurno nisu snimani kad netko ima pokrenut steam, discord i ostale stvari u pozadini gdje bi tih više jazgri moglo doći do izražaja.
Vidiš sam da na večini tih benchmarkova Ryzen ponekad nije iskorišten ni 20%. Sve radi toga jer igra radi loše optimizacije još uvijek traže jači single core.
Dakle ako netko kupi 2600, platit će ga manje i dobiva bolje performanse u svemu osim u igrama gdje gubi za par posto,a i to samo u niži rezolucijama i ne u baš svim igrama. Plus može OC-ati bez problema.
Ako pak ide na 9400f, plati će ga malo više za malo bolje performanse u igrama, ali zato gubiti u svemu ostalo i nema nekog pretjeranog clockanja.
Recimo razlika se vidi na ovom videu dolje. Iako je 9600k pobjedio u igrama po performansam, ono simanje pozadi je potpuno uništio. Dakle neki multitasking 0 bodova
Ako se nekom ne gleda nek prebaci na 5:04
Zasto da se prebaci na 5 min? Da se ne vidi najvazniji dio? Na 1 min covjek lijepo objasnjava na koji nacin je testirao tj da je uz strimanje pokrenuo dodatno enkodiranje za lokalno snimanje strimanog materijala sto je i sam nazvao "stres testom" kojeg ionako vecina uz stream nece koristiti... U prevedenom nikakvog problema sa strimanjem se nece imati sa jednim 9600k koji ce ujedno davati i veci FPS, osim toga u OBS-u se moze namjestiti koliko cpu resursa ide streameru, a koliko na stream tako da se i sa te strane stvari daju fino podesiti.
r5 1600x (zajedno sa solidnim aftermaker coolerom je oko 1150kn, znamo i sami da nema velike razlike izmedju r5 1600x i r5 2600), solidna B450 ploca je oko 600kn, 2x8 g.skill aegis 3000mhz je oko 700kn sto zajedno ispadne oko 2450kn+-.
i5 9400f je 1400kn (najjeftiniji na nabavi, ali zaobisao sam extreme digital jer je poznat po svakavim stvarima), solidna B360 ploca je isto oko 600kn (ali treba obavit bios update za 9 gen) i rami su isti za 700kn i to ispadne oko 2700kn+-.
Po meni ne vrijedi davat tih parsto kn vise za trunku veci fps (i to ako, da se obavi kvalitetan benchamark onda bi se vidjelo), s tim da nemas bas nekog prostora da imas hrpu stvari ukljucenih u pozadini kad si na intelu...
Razlika 1600x i 2600 je ~10% sto je osjetna razlika, a 9400 je 10+% jaci od 2600 ukoliko je isti uparen sa aegisima i slicnim memorijama tako da uopce nema smisla usporedivati 1600x i 9400 tj citava racunica ti pada u vodu.
A smijuriju da se sa Intelom ne mogu imat ukljuceni pozadinski programi necu niti komentirati.