AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU izdvojena tema

poruka: 1.698
|
čitano: 545.454
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
3 godine
Re: AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU
zabranjeniples kaže...

Kombinacija ne R9 7950X3D + Asrock B650E Taichi.

Zanima me koji bi ram bio idealniji, 32gb 1.35V ili 64gb 1.4V kit (oba su 6000mhz, cl-30)?

Razlika u novcu nebitna.

Znam da je bilo nekakve priče o problemima, pa bolje pitat prije kupovine.

Pa onaj koji je na listi kompatibilnosti, imas na stranici.

14 godina
Kad vec pricamo o temp..Probo ja danas na cpuid stress test.. Temp mi isla do 83.. Jel to znaci da nisam dobro stavio artic duo ili? r5 7600 u pitanju
R33mba#2892
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina

To ti je najnormalnija temperatura, u cinebenchu zakucava na 90c, isto normala

14 godina
Okk.Puno hvala.. Inace ni je oko 46/47c na idleu..
R33mba#2892
16 godina
AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU

da, copy paste i kod mene u iddle, sve normalno

Moj PC  
1 0 hvala 0
3 godine
R3nchi kaže...

kaj? ti se ventovi ne vrte ili? Novo normalno kod AMD-a idle 50°c load 100 i onda se žalite na plavce Jedva cekam novu seriju od AMD-a

14 godina
Pre glup sam da bi shvatio provokaciju.
Moje je pitanje vise vezano za cooler tj da vidim dal sam dobro postavio doticni . Ne znam di si pokupio da serem po intelu ..
Uvjek sam kupovao best buy opcije ,i u zadnjih 10g ovo mi je drugi ryzen.
Al dobro akk te veseli prcaj,gospodine Grundig je vrhunski TV..
R33mba#2892
Moj PC  
3 1 hvala 0
13 godina
AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU

R3nchi  meni se to čini dosta za idle pogotovo što je 7600 bez x-a u pitanju. Evo ovako je kod mene 7600x:

2 0 hvala 1
14 godina
Boris grozni kaže...
R3nchi kaže...

kaj? ti se ventovi ne vrte ili? Novo normalno kod AMD-a idle 50°c load 100 i onda se žalite na plavce Jedva cekam novu seriju od AMD-a

Novi procevi viseg ranga su cca 35-40 idle i max 89/95. Zna se koji cooleri to izdrzavaju, a koji ne. Svi imaju mogucnost na 100% loada unutar sekunde doci blizu limita, tj. barem 80°C (pogotovo X3D sa cacheom ontop + deblji IHS). Tako su rađeni i to je normalno funkcioniranje. Full load na duze nije cest kod vecine korisnika, te ga stoga oni koji ne rade/benchaju/rendaju i sl. nece nikada vidjeti.

Sve sto sam naveo je vrlo detaljno opisano u mnostvu recenzija i YT videa. Problem kod novih Intela je sto cesce prelaze limit i throtlaju, ovako generalno receno, za isti load te vecu potrosnju naspram konkurencije. Zato se i cesce preporuca vodeno za njih te prozracnije kuciste.

A sad to sto ti zvucis kao da si prespavao zadnjih godinu dana je drugo.

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.10.2023 12:26 (Mad Ant).
14 godina
mislioc kaže...

R3nchi  meni se to čini dosta za idle pogotovo što je 7600 bez x-a u pitanju. Evo ovako je kod mene 7600x:

Jesi ga clockao ili nesto? Ja bih reseatao cooler ponovo i mozda pazljivije razmazao pastu po povrsini. Ne znam koji ti je cooler, premalo heatpajpi? Da nisi preselio cooler sa starijeg stroja? Novi procevi, osim sto generiraju toplinu brze, imaju drugaciji termalni otisak, tj. heat zona je vise i na drugacijim mjestima, zato su napravljeni novi cooleri iako "izgledaju" na prvu kao stariji.

3 godine
R3nchi kaže...
Pre glup sam da bi shvatio provokaciju.
Moje je pitanje vise vezano za cooler tj da vidim dal sam dobro postavio doticni . Ne znam di si pokupio da serem po intelu ..
Uvjek sam kupovao best buy opcije ,i u zadnjih 10g ovo mi je drugi ryzen.
Al dobro akk te veseli prcaj, gospodine Grundig je vrhunski TV..

Nije nikakva provokacija no skoro 50°c dok ti cpu nis ne radi je nemoguce osim ak ti u kuci nije 30°c+ Koju si pastu stavio, jesi stavljao tocku, razmazivao??
Inace vidim da samo AMD useri neispunjvaju moj Pc pa se moramo natezati koje su komponente u pitanju i igrati pokvarenog telefona Nije sramota imati AMD

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.10.2023 12:42 (Boris grozni).
11 godina
Boris grozni kaže...

Nije nikakva provokacija no skoro 50°c dok ti cpu nis ne radi je nemoguce osim ak ti u kuci nije 30°c+ Koju si pastu stavio, jesi stavljao tocku, razmazivao??
Inace vidim da samo AMD useri neispunjvaju moj Pc pa se moramo natezati koje su komponente u pitanju i igrati pokvarenog telefona Nije sramota imati AMD

joj, daj ne zvocaj

moj 11400 uredno radi u idle na 50 stupnjeva, od 48-56 dok drkenjam po forumu

i to sad kad je malo i zahvadilo, i to s be quiet hladnjakom koji mi je vrući haswel držao 'ledenim'

kad ga drmnem sa occt stress testom, dok si rekao keks ode na 100 stupnjeva i počne trotlat

u gejmanju se vrti oko 85 stupnjeva, tako da se ne zabrinjavam previše

EDIT

jes da se u idle hladnjak vrti od 200-300rpm, ali svejedno proc radi na 50 stupnjeva

vjerojatno bi se spustio na 35 stupnjeva da pojačam rpm na 1000+, ali onda ne bi imao potpunu tišinu 

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.10.2023 13:15 (picajzla0707).
2 godine
Boris grozni kaže...

S njegovim kulerom normalno, možda bi mogao malo popraviti curve, meni je u idleu na 30% obrtaja 44C°, upravo sam probao nafrljiti ventove i pumpu na 100%, temperatura padne na 40C° pri 19Cº u kući. Pasta MX-6.

11 godina
notloB kaže...

S njegovim kulerom normalno, možda bi mogao malo popraviti curve, meni je u idleu na 30% obrtaja 44C°

što ti znači 30% rpm?

imaš ventove koji se vrte na 1000rpm max i njihovih 30% je 300rpm, a imaš ventove koji idu preko 3000rpm i njihovih 30% je ko mojima na maksimumu

2 godine
picajzla0707 kaže...
notloB kaže...

S njegovim kulerom normalno, možda bi mogao malo popraviti curve, meni je u idleu na 30% obrtaja 44C°

što ti znači 30% rpm?

imaš ventove koji se vrte na 1000rpm max i njihovih 30% je 300rpm, a imaš ventove koji idu preko 3000rpm i njihovih 30% je ko mojima na maksimumu

Ventovi na aio pod moj pc, 30% ≈ 900 rpm.

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.10.2023 13:25 (notloB).
14 godina
notloB kaže...
picajzla0707 kaže...
notloB kaže...

što ti znači 30% rpm?

7800X3D sa 360 AIO, sobna 22-23°, idle CPU na 38°, tekucina na 27°, pumpa 2360rpm (60%), ventovi 714rpm (40%).

14 mjeseci
notloB kaže...
Boris grozni kaže...

S njegovim kulerom normalno, možda bi mogao malo popraviti curve, meni je u idleu na 30% obrtaja 44C°, upravo sam probao nafrljiti ventove i pumpu na 100%, temperatura padne na 40C° pri 19Cº u kući. Pasta MX-6.

19c u kući 

Kako drži taj EK na full loadu? Kad sam prešao na 7800x3d sa 8700k hladan tuš mi je bio. Proc na 88C na full loadu. A onda se sjetih da nisam čistio loop 2 godine . Rastavio blok, očistio gunk što se nakupio (točno na sredini jet plate-a) i temp pale na 80C! 

Sad čekam Alphacool Core 1 blok, koji ispada da je trenutno na vrhu po performansama. Trebao bi doć do kraja tjedna pa ćemo vidjet kolika će bit razlika. Ne očekujem bogzna koliki napredak, ali evo čisto da se maknem sa starog Eisbaera. 

Novi procesori su zahtjevni, 7800x3d nema velik tdp, ali očito cache i chiplet dizajn ne pomažu u temperaturama. U gamingu doduše, proc jedva da pređe 60C i to na cpu intezivnijoj igri. 

AC Core 1 recenzija od DerBauera

Mad Ant koji hladnjak?

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.10.2023 13:36 (Inochulum).
14 godina
Inochulum kaže...
notloB kaže...
Boris grozni kaže...

19c u kući 

Kako drži taj EK na full loadu? Kad sam prešao na 7800x3d sa 8700k hladan tuš mi je bio. Proc na 88C na full loadu. A onda se sjetih da nisam čistio loop 2 godine . Rastavio blok, očistio gunk što se nakupio (točno na sredini jet plate-a) i temp pale na 80C! 

Sad čekam Alphacool Core 1 blok, koji ispada da je trenutno na vrhu po performansama. Trebao bi doć do kraja tjedna pa ćemo vidjet kolika će bit razlika. Ne očekujem bogzna koliki napredak, ali evo čisto da se maknem sa starog Eisbaera. 

Novi procesori su zahtjevni, 7800x3d nema velik tdp, ali očito cache i chiplet dizajn ne pomažu u temperaturama. U gamingu doduše, proc jedva da pređe 60C i to na cpu intezivnijoj igri. 

Mad Ant koji hladnjak?

Kod mene isto slicno, kod igranja nikada ne vidim 80+, cak i sa Farcry 6 koji dere po jednom threadu 5.1GHz imam cca 70°.

NZXT Kraken Elite 360 RGB.

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.10.2023 13:40 (Mad Ant).
3 godine
picajzla0707 kaže...
Boris grozni kaže...

joj, daj ne zvocaj

i to sad kad je malo i zahvadilo, i to s be quiet hladnjakom koji mi je vrući haswel držao 'ledenim'

kad ga drmnem sa occt stress testom, dok si rekao keks ode na 100 stupnjeva i počne trotlat

EDIT

jes da se u idle hladnjak vrti od 200-300rpm, ali svejedno proc radi na 50 stupnjeva

vjerojatno bi se spustio na 35 stupnjeva da pojačam rpm na 1000+, ali onda ne bi imao potpunu tišinu 

uzas
Evo mog idle pulena na 7w pod Peearless Assasinom 120 SE, naravno ispod je najbolja termalna pasta Grizzly Kryonaut, razmazana naravno!
Ambijentalna je 25°c, cpu je na 32°c@300rpm

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.10.2023 13:41 (Boris grozni).
14 mjeseci
Mad Ant kaže...

Kod mene isto slicno, kod igranja nikada ne vidim 80+, cak i sa Farcry 6 koji dere po jednom threadu 5.1GHz imam cca 70°.

NZXT Kraken Elite 360 RGB.

Malo mi čudno da ti single thread igru navrti do 70. A do koliko ti ide na nekoj multithreaded igri, cyberpunk ako igraš ili bf 2044?

2 godine
Inochulum kaže...
notloB kaže...
Boris grozni kaže...

19c u kući 

Mad Ant koji hladnjak?

Ne kontam ovo za kuću, imam termometar u kuhinji do zatvorenog prozora kaže 19C ne znam koliko mi je u sobi pored prozora otvorenog na vendu, možda i nešto niže.

Odvrtio sad 10 min. Cinebencha R23 93C.

16 godina
Boris grozni kaže...
picajzla0707 kaže...
Boris grozni kaže...

joj, daj ne zvocaj

EDIT

uzas
Evo mog idle pulena na 7w pod Peearless Assasinom 120 SE, naravno ispod je najbolja termalna pasta Grizzly Kryonaut, razmazana naravno!
Ambijentalna je 25°c, cpu je na 32°c@300rpm

Zanimljivo da ti na 20% loada već ode na 55 stupnjeva, mora da je užas na 100%

3 godine
AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU

Je umire, ako te kaj zanima imas u Intel i cinebench temi no mozes i ovdje pitati neboj se

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 mjeseci
notloB kaže...

Ne kontam ovo za kuću, imam termometar u kuhinji do zatvorenog prozora kaže 19C ne znam koliko mi je u sobi pored prozora otvorenog na vendu, možda i nešto niže.

Odvrtio sad 10 min. Cinebencha R23 93C.

19 mi se čini malo ladno. Doduše ja trpim i ladnije ali radi dice u kući ne smi bit ispod 22. Žena ne da 

16 godina
AMD Ryzen 7000 Zen 4 CPU

Hladnjak Arctic aio 240 ventovi na silent, ne čuju se:

Proc 7600x  Iddle  5w potrošnja 45c temperatura, Cinebench ga zakucava na 90c all core 5250Mhz, single coreu igranju ide na 5500 konstantno, pbo upaljen, poneke jezgre kratkotrajno do 6.2ghz temperature oko 60c kako koja igra ovisno u cpu usage, buku hladnjaka i ostalih ventova ne čujem jer sam tako podesio. Noctua 14ca se slično ponašala kao i AC

Idlle ako je sve silent je normalan 45c za taj cpu, bitno da ne troši struje, ako je tako Renchi sve je ok, bez brige. Sve si dobro pozicionirao...

Moj PC  
1 0 hvala 0
3 godine
Wiz3m4n kaže...

Hladnjak Arctic aio 240 ventovi na silent, ne čuju se:

Proc 7600x  Iddle  5w potrošnja 45c temperatura, Cinebench ga zakucava na 90c all core 5250Mhz, single coreu igranju ide na 5500 konstantno, pbo upaljen, poneke jezgre kratkotrajno do 6.2ghz temperature oko 60c kako koja igra ovisno u cpu usage, buku hladnjaka i ostalih ventova ne čujem jer sam tako podesio. Noctua 14ca se slično ponašala kao i AC

Idlle ako je sve silent je normalan 45c za taj cpu, bitno da ne troši struje, ako je tako Renchi sve je ok, bez brige. Sve si dobro pozicionirao...

Meni je Noctua 14 verzija(onaj 140mm je bas urlao kad je na max) bila preglasna za razliku od vodenog, i temp su bilo znacajno bolje na Aio nego noctui i to 120mm verzija od AC!!

16 godina

Ma ja cinebench odvrtim samo da vidim da li je stabilno i da imam uvid da sve radi kako treba/okviran broj bodova da li odgovara referentnim vrijednostima, i da, tu se Noctua čuje no ne jako jer ovisi kako je postaviš, ja ili koristim silent profil ili custom napravim po svom ukusu, no za sve ostalo a to je uglavnom gejmanje računalo se ne čuje skoro ni sa Noctuom a niti sa Aio, mislim da u gejmanju potrošnja ide do 90w ne više i temperature budu oko 60tak celzija

8 godina
Boris grozni kaže...

AMD korisnici toliko gejmaju da ne stignu ni ispunit Moj PC rubriku 

Dok Intel korisnici vrte cinebench i dive se....

(NHF, morao sam, ali nije daleko od istine)

umjereno intelektualno oštećen i ponosim se time
2 godine
Inochulum kaže...

19 mi se čini malo ladno. Doduše ja trpim i ladnije ali radi dice u kući ne smi bit ispod 22. Žena ne da 

18 je idealna radna temp., sjedim u dugim rukavima uz pc, prozori otvoreni na vendu, lagani propuh jer pušim (zaštopavam pluća i ventove, već se gomila sranja skupila na njima), taman mi je, ni vruće ni 'ladno.

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.10.2023 15:27 (notloB).
11 godina
notloB kaže...

ajajaj, 900 rpm u idle 

ja sam blokirao ventove na kućištu da im max bude na cca 900rpm

u idle su svi na nuli, kao na grafi, tek povremeno puhnu na 300-400 rpm i opet se ugase

jedini koji u idle radi stalno je ovaj na cpu, u idle vrti na nekih 200-300rpm, max mu je cca 1.300rpm

doduše, meni je tišina najbitnija, pa sam tako i složio komp

u gejmanju se jedva išta čuje, a u idle je potpuna tišina

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice