AM3+ je blizu, kao i Bulldozer zaključana tema

poruka: 3.556
|
čitano: 465.332
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
AM3+ je blizu, kao i Bulldozer

Da, tako je. Ma samo sam pokušavao sažeti moguće uzroke ovog

faila, jer kao što kažeš, čudno je da bi amd nakon tolko dgađanja pustio

slabiji i neefikasniji procesor od vlastitog iz prošle generacije.

Pa ponovo kopipejstam L1 bug priče i Threading solucije.

Možda prestanu ovi sa grijanjem grafičkih u sli ;)

Edit:

Evo i ovaj čeh je nadošao na ovu diskrepanciju sa jezgrama/modulima,

-ljudi u biti komentiraju da je to sve povezano sa tim L1 cacheom?

Poruka je uređivana zadnji put čet 13.10.2011 22:10 (overhaul).
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
Re: AM3+ je blizu, kao i Bulldozer
overhaul kaže...

Da, tako je. Ma samo sam pokušavao sažeti moguće uzroke ovog

faila, jer kao što kažeš, čudno je da bi amd nakon tolko dgađanja pustio

slabiji i neefikasniji procesor od vlastitog iz prošle generacije.

Pa ponovo kopipejstam L1 bug priče i Threading solucije.

Možda prestanu ovi sa grijanjem grafičkih u sli ;)

Stvar je u tome da su pustili u prodaju, funkcionalan procesor ali nedovršen jer znali su odavno kaj ne štima i di treba pokrpat ali nisu mogli na vrjeme to sredit nema se love na bacanje. Trebali su odradit još jednu Reviziju procesora, pa to popravit bez obzira na čekanje ali su ipak proc pustili u prodaju ovakav kakav je i kaj sad ništ a i Windows 7 možda isto malo krivo radi sa tim novim Bagerima.{#}

Klasična greška u koracima nije prva nit zadnja, kod AMD-a da su iz procesora izbacili X8 u nazivu i nazvali ga drukčije ovaj razultat bi bio znatno bolji u ocima ljudi to sigurno. Sad onda imaš kaj ak se isključi jedna jezgra u svakom Modulu, dobiš kaj je i bilo prije Napredni X4 proc sa 4 Threads koji ima bolje performanse zato kaj je nekaj zbrčkano oko djeljenja resursa kad X4 Napredni proc radi sa 8 Threads baš super.{#}{#}

http://www.reliastream.com/cast/start/niorozco/
17 godina

Kod AMD-a ili imaš proc kod kojeg moraš uključiti zaključane jezgre da bi dobio bolji proc ili moraš zaključati postoječe.

http://www.youtube.com/watch?v=QsLjkDkWhtU
Moj PC  
7 0 hvala 0
17 godina

A navodno ovih bagera izlazi ekstremno malo na tržište, pa je moguće da je

to indikator ako ih stvarno ne izađe puno, da su izdali nešto samo zbog obaveza

(i napravili si pravi rusvaj) pa kraju novu reviziju za "full release".

Malo jest nategnuto, jer nepričamo o puštanju prdaca u vjetar nego

procesora koji može bitno urušiti image kompanije i čak i stanje na burzi.

Ecit: evo tomo je testirao usporedno par progija i potrošnju između

Win7 i Win8:

http://www.tomshardware.com/reviews/fx-8150-zambezi-bulldozer-990fx,3043-23.html

izgleda da poprilično skače u ovih par igrica, i da mu je potrošnja uzto pala?

No očito nije neko spasonosno rješenje, jer u solidworxu nema nikakvog poboljšanja.

Poruka je uređivana zadnji put čet 13.10.2011 22:20 (overhaul).
Moj PC  
3 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Nadam se da je to sitni bug koji će se uskoro rješit i da ćemo dobit prave bulldozere koji će bit jednaki ili jest za doručak sandy bridge pa da cijene počnu padat i svi smo u plusu :) i molim forumaše ako naiđu na neki novi review s hotfixom da objave tu pa da vidimo dali je to samo do toga.

0 0 hvala 0
17 godina

Problemi sa L1 kešom su poznati bar od 7 mjeseca, samo što je AMD tvrdio da utječu max 3% na performanse

Već sam jednom postao link, al niko nije obratio pažnju, evo opet:

http://thread.gmane.org/gmane.linux.kernel/1170214/focus=1170744

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
17 godina
athlon64 kaže...
ako imamo 4-jezgreni cpu , recimo da mu se svakim povecanjem napona za 0.1v podigne tdp za 3w, onda ce mu se nakon podizanja od 0.1v dić tdp za 12w , ako imamo osmerojezgraša to će bit za 24w , dakle sta vise jezgri masivnija je razlika u podizanju tdp-a kod oc-anja.

{#}

Znaš ti koliko se enormno povećava potrošnja sa povećanjem napona za 0.1V? Kupi si power calculator (wattmetar) pa mjeri, bi se iznenadio.

3W buhaha, prije 50-100W bar su takva moja mjerenja zavisi i do takta te overvolta matične.

x264 - High Profile 10 | FLAC | MKV
Poruka je uređivana zadnji put čet 13.10.2011 22:26 (Hyperion).
13 godina
neaktivan
segregator kaže...

Problemi sa L1 kešom su poznati bar od 7 mjeseca, samo što je AMD tvrdio da utječu max 3% na performanse

Već sam jednom postao link, al niko nije obratio pažnju, evo opet:

http://thread.gmane.org/gmane.linux.kernel/1170214/focus=1170744

Ako je samo 3% eh onda se možemo nadati da će finalna verzija windowsa 8 to sve popravit, kolko sam vidio na netu ova preview verzija malo popravlja u nekim aplikacijama no valjda će bit bolje u finalnoj.

17 godina
Hyperion kaže...
athlon64 kaže...
ako imamo 4-jezgreni cpu , recimo da mu se svakim povecanjem napona za 0.1v podigne tdp za 3w, onda ce mu se nakon podizanja od 0.1v dić tdp za 12w , ako imamo osmerojezgraša to će bit za 24w , dakle sta vise jezgri masivnija je razlika u podizanju tdp-a kod oc-anja.

{#}

Znaš ti koliko se enormno povećava potrošnja sa povećanjem napona za 0.1V? Kupi si power calculator (wattmetar) pa mjeri, bi se iznenadio.

3W buhaha, prije 60-100W.

Ajd baš nam daj računicu kako si ti to izračunao, da se i mi iznenadimo

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
14 godina
Hyperion kaže...
athlon64 kaže...

{#}

3W buhaha, prije 60-100W.

0.01 vec moze za 3W ali 0.1 oko 50tak wati vise.Pogledaj malo CPU-Z SS od unlockanih B55-ca na 1.4V i i na 1.45V.Sve ce ti bit jasno.

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
14 godina
neaktivan
Hyperion kaže...

3W buhaha, prije 50-100W bar su takva moja mjerenja zavisi i do takta te overvolta matične.

Koliko se onda povecava potrosnja kad napon povecas za 0.5V a frekvenciju na 5.5?

17 godina
overhaul kaže...

Win7 i Win8:

http://www.tomshardware.com/reviews/fx-8150-zambezi-bulldozer-990fx,3043-23.html

No očito nije neko spasonosno rješenje, jer u solidworxu nema nikakvog poboljšanja.

To sam isto pročital prije no kak se tam i spominje, to je za sad još Windows 8 pokusni kunič  nema sve kaj če imat konačna verzija pa se iz toga nemre ništ izvuc konkretno i konačno za sad. Potrošnja teško može past bitno zbog Windowsa 8, iako su izračunali napredak od 8W recimo kaj je več ok u Idle jel zbog drukcijeg rada Windows 8.{#}

Znači napredak če bit u Windows 8 osjetniji sigurno, kad on bude završen do kraja jer Microsoft je taj novi Bager ubacil na svoju listu optimizacije recimo kak rasporedit Threads po Modulima kaj je i navedeno.{#}

17 godina
BlueMax kaže...
Hyperion kaže...

Koliko se onda povecava potrosnja kad napon povecas za 0.5V a frekvenciju na 5.5?

Po njima onda troši bar 3kW :D

14 godina
segregator kaže...

Primjer.Razlika je 0.05V kao sto vidis.

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
13 godina
neaktivan
rambox kaže...
overhaul kaže...

Win7 i Win8:

To sam isto pročital prije no kak se tam i spominje, to je za sad još Windows 8 pokusni kunič  nema sve kaj če imat konačna verzija pa se iz toga nemre ništ izvuc konkretno i konačno za sad. Potrošnja teško može past bitno zbog Windowsa 8, iako su izračunali napredak od 8W recimo kaj je več ok u Idle jel zbog drukcijeg rada Windows 8.{#}

Znači napredak če bit u Windows 8 osjetniji sigurno, kad on bude završen do kraja jer Microsoft je taj novi Bager ubacil na svoju listu optimizacije recimo kak rasporedit Threads po Modulima kaj je i navedeno.{#}

Da ta je arhitektura napravljena ajmo reći za budučnost, novi windowsi će ju znat iskoristit ali trebamo čekati i aplikacije e sad kolko ćemo čekati i uskoro dolaze ivy bridge procesori

17 godina
zoharbizo kaže...
segregator kaže...

Pošalji bug report Odi

Edit: btw, nije razlika samo 0.05V, razlika je i 800MHz koji utiču na potrošnju jedno 10 puta više nego tih 0.05V

Poruka je uređivana zadnji put čet 13.10.2011 22:44 (segregator).
14 godina
segregator kaže...

Edit: btw, nije razlika samo 0.05V, razlika je i 800MHz koji utiču na potrošnju jedno 10 puta više nego tih 0.05V

Pricas gluposti.Ovih 800mhz je dobiveno promjenom napona procesora sa 1.376V na 1.424V i to je glavni faktor koji utjece na potrosnju.Dakle TDP se povecao povecanjem napona,frekvencija je tu puno manje bitan faktor i utjece jako malo na promjenu TDP-A za razliku od promjene V-CORE napona.

Poruka je uređivana zadnji put čet 13.10.2011 22:47 (zoharbizo).
17 godina
segregator kaže...

Ajd baš nam daj računicu kako si ti to izračunao, da se i mi iznenadimo

Nisam računao nego gledao na wattmetar.

Poruka je uređivana zadnji put čet 13.10.2011 22:46 (Hyperion).
17 godina
zoharbizo kaže...
segregator kaže...

Pricas gluposti.Ovih 800mhz je dobiveno promjenom napona i to je glavni faktor koji utjece na potrosnju.

Činjenica da imaš računalo očito ne znači da si imao dobre ocjene iz fizike u školi

Uspio si utrpat jedno 3 gluposti u tako kratku rečenicu

17 godina
Shockwave kaže...
rambox kaže...
overhaul kaže...

Win7 i Win8:

Da ta je arhitektura napravljena ajmo reći za budučnost, novi windowsi će ju znat iskoristit ali trebamo čekati i aplikacije e sad kolko ćemo čekati i uskoro dolaze ivy bridge procesori

A čuj prvo je na redu operativni sustav to je najbitnije, znači Windows 8 ce tu odradit svoje kaj se tiče Threads i kak s njima radit kak spada. Ako se bude moglo nekak pokrpat ili nadogradit, Windows 7 budu i to probali itekak AMD i Microsoft u suradnji pa kaj bude no to je puno teže za odradit.{#}

17 godina
BlueMax kaže...
Hyperion kaže...

Izmjeri. Nemože se bubnut napamet, zavisi do proizvodnog procesa, broja jezgri, arhitekturi i svemu.

Ja sam samo gledao za svoj X6 Phenom II, kod njega veći napon i takt ima veći utjecaj na potrošnju nego kod nekog quada ili dualca.

No za takve ogromne vrijednosti napona sigurno ne ispod 200-300W.

14 godina

Ti tvrdis da se TDP povecao zbog povecanja frekvencije?Ne zbog V-CORE koji je sa 1.376 postavljen na 1.424?Gadno si u krivu,frekvencija nije mogla toliko utjecat na promjenu TDP-A,promjena napona da.Tu frekvu nebi ni moga dobiti da nije podignut napon,dobia bi BSOD pri svakom vecem opterecenju ili se proc uopce nebi bootao jer mu fali napona.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
zoharbizo kaže...

Ne uzimati CPU-Z kao mjerilo za takve stvari.

Meni uredno ispiše 128W za Athlona 620 kojeg sam još dodatno i undervoltao (1,2V) {#}

Honk your horn if you love Jesus
Poruka je uređivana zadnji put čet 13.10.2011 22:56 (kalibar).
14 godina
neaktivan
zoharbizo kaže...
segregator kaže...

Pricas gluposti.Ovih 800mhz je dobiveno promjenom napona i to je glavni faktor koji utjece na potrosnju.

800Mhz nije dobiveno promjenom napona. Visa frekvencija dobiva se podizanjem osnovnog takta ili mnozitelja. Ti napon mozes povecati a da takt ostane isti. Mozes takt povecati a napon ostaviti isti. 

Takt je ono sto najvise povecava potrosnju.

14 godina
kalibar kaže...
zoharbizo kaže...

Ne uzimati CPU-Z kao mjerilo za takve stvari.

Meni uredno ispiše 128W za Athlona 620 kojeg sam još dodatno i undervoltao (1,2V) {#}

Evo ti moj Athlon II 620 ocan na 3.35 ghz.

14 godina
BlueMax kaže...

800Mhz nije dobiveno promjenom napona. Visa frekvencija dobiva se podizanjem osnovnog takta ili mnozitelja. Ti napon mozes povecati a da takt ostane isti. Mozes takt povecati a napon ostaviti isti. 

Procesoru je potreban odredeni napon da bi radio na odredenom taktu(dakle neki nemogu raditi na tom taktu sa tim naponom i zato mu dodas soka).Moj athlon x4 radi na 3250 mhz na 1.375v a za 3350 mhz mu treba 1.425v jer daje bsod jer mu fali napona.Znam i sam da moze radit na 1.4v na niskoj frekvenciji i znam da se se podizanjem mnozitelja ili fsb-a povecava frekva.Samo si me krivo shvatio jer sam laicki to objasnio.

14 godina
neaktivan
zoharbizo kaže...
BlueMax kaže...

Procesoru je potreban odredeni napon da bi radio na odredenom taktu(dakle neki nemogu raditi na tom taktu sa tim naponom i zato mu dodas soka).Moj athlon x4 radi na 3250 mhz na 1.375v a za 3350 mhz mu treba 1.425v jer daje bsod jer mu fali napona.Znam i sam da moze radit na 1.4v na niskoj frekvenciji i znam da se se podizanjem mnozitelja ili fsb-a povecava frekva.Samo si me krivo shvatio jer sam laicki to objasnio.

To je razlicito od onoga sto si ranije napisao, iako mislim da si se krivo izrazio. Upotrijebi cistu matematiku pa ces vidjeti koliko si u zabludi. provaj smanjiti napon za 0.5 i vidi koliki ti treba da potrosnja bude 0W.  :)

Samim podizanjem napona ne podize se takt. Podigni napon za 0.1 i vidi koliko ti se podigla potrosnja. Onda podigni takt za tih 800Mhz i izmjeri opet pa ces vidjeti da je takt ono sto zdere struju.

Vec ti je neko napisao, zaboravi CPU-Z, TDP i potrosnju u istoj recenici.

Poruka je uređivana zadnji put čet 13.10.2011 23:00 (BlueMax).
15 godina
Hyperion kaže...
athlon64 kaže...

{#}

nisi procitao rijeć "RECIMO"   da ti prevedem davao sam samo prvi primjer koji mi je pao na pamet, a sad prestanite spammat.

Nikad te necemo zaboraviti. RIP EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
17 godina
BlueMax kaže...

300W vuce najjaca graficka na trzistu koja radi na vecem naponu. Zar stvarno mislis da se procesor (ispravan) moze clockati da vuce vise struje od GTX480? Dobro si napisao da to najvise ovisi o arhitekturi i broju jezgri. I nemojte opet brkati TDP i potrosnju. 

Evo moja mjerenja, to sam postao u jednu temu već no evo opet.

Za load mjerenje je korišten OCCT power supply test pod navedenim postavkama, 2-3min test.
   *OCCT- shader complexity 0, windowed (zato jer integrirka nemože to vrtit na punoj rezoluciji sa većom kompleksnošću shadera)
 **OCCT- shader complexity 4, fullscreen (fullscreen i shader complexity 4 više opterećuju grafičku i tako dobivam do 60W veću potrošnju)

Idle - 6 jezgri 800MHz 1V, integrirka default          - 66W
Idle - 6 jezgri 3GHz 1,3V, integrirka default           - 78W
Idle - 6 jezgri 3,8GHz 1,375V, integrirka default     - 88W
Idle - 6 jezgri 800MHz 1V, grafička default            - 104W
Idle - 6 jezgri 3GHz 1,3V, grafička default             - 119W
Idle - 6 jezgri 3,8GHz 1,375V, grafička default      - 129W

Load - 6 jezgri 800MHz 1V, integrirka default        - 98W*
Load - 6 jezgri 3GHz 1,3V, integrirka default       - 211W*
Load - 6 jezgri 3,8GHz 1,375V, integrirka default   - 272W*
Load - 6 jezgri 800Mhz 1V, grafička default         - 371W**
Load - 6 jezgri 3GHz 1.3V, grafička default          - 481W**
Load - 6 jezgri 3,8GHz 1,375V, grafička default    - 573W**

Ovo podebljano je najrelevantnija potrošnja procesora jer on integrirku do maksimuma iskoristi i na ~1-2GHz.

Povećanje napona sa 1.3V 3GHz na 1.375V 3.8GHz rezultira potrošnjom većom za 61W, znači ni punih 0.1V = 60W veća potrošnja sistema.

EDIT: Zaboravih na overvolt, to onda ispada 0.1V.

Poruka je uređivana zadnji put čet 13.10.2011 23:04 (Hyperion).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
BlueMax kaže...

To je razlicito od onoga sto si ranije napisao, iako mislim da si se krivo izrazio. Upotrijebi cistu matematiku pa ces vidjeti koliko si u zabludi. provaj smanjiti napon za 0.5 i vidi koliki ti treba da potrosnja bude 0W.  :)

Samim podizanjem napona ne podize se takt. Podigni napon za 0.1 i vidi koliko ti se podigla potrosnja. Onda podigni takt za tih 800Mhz i izmjeri opet pa ces vidjeti da je takt ono sto zdere struju.

Vec ti je neko napisao, zaboravi CPU-Z, TDP i potrosnju u istoj recenici.

Pricam o TDP-u.Dakle ovako,takt se podize podizanjem mnozitelja ili fsb-a.Extremno visoki taktovi traze i podizanje napona.O tome pricam.Recimo ja moram dignuti napon svojem procesoru na 1.5v da bi mogao i podignuti frekvenciju na 3.7ghz i tako ce mi procesor biti stabilan za validaciju.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice