Zaista veliki problem s Sony vaio-om

poruka: 10
|
čitano: 2.829
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Dakle, radi se o tome da mi se nedavno javila kolegica i javila mi da su joj se 'srušili' windowsi XP na laptopu i da ona ne zna što da radi. Laptop je Sony Vaio, bez cd/dvd čitača. Upalio sam ga, i nakon par momenata mi se pokazao tekst na njemačkome jeziku (jer je ta verzija xp-a valjda bila na njemačkom), ali u biti više-manje se problem može shvatiti. Odmah što mi je upalo u oči bio je redak s tekstom: /windows/system32/config/system. Koliko sam shvatio, valjda taj dio fali ili je nevaljan. U nastavku piše da pokušam staviti orginalni CD (što je u mojem slučaju nemoguće, pošto laptop nema čitač) i da stisnem tipku R. Znao sam da ću morati od USB napraviti 'bootabilni' USB preko kojega ću morati instalirati XP. To sam i učinio preko programa kojemu sam sada zaboravio ime, ali trenutačno nije važno. Program je to i učinio bez ikakvih poteškoća. Nakon toga, ušao sam u BIOS laptopa, namjestio u opciji Boot, external device boot: enabled. U dijelu boot priority order namješteno mi je ovako: 1. USB hard disk drive 2. USB flash 3. Internal Hard Disk Drive: TOSHIBA bla bla bla 4. USB optical drive 5. 6. itd. Probao sam svaku 'stavku' staviti na prvo mjesto, dakle da pokušam bootati s svakoga. Nije išlo. Stavio sam USB, stisnuo save and exit i jedini prikaz koji sam dobio nakon par trenutaka je bio taj u kojem je pisalo: remove disks or other media. Press any key to restart. Trenutačno radim na tom problemu, pa bih vas molio ako mi možete pomoći, jer sam ostao bez ideja...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Zaista veliki problem s Sony vaio-om
Riker kaže...

Dakle, radi se o tome da mi se nedavno javila kolegica i javila mi da su joj se 'srušili' windowsi XP na laptopu i da ona ne zna što da radi. Laptop je Sony Vaio, bez cd/dvd čitača. Upalio sam ga, i nakon par momenata mi se pokazao tekst na njemačkome jeziku (jer je ta verzija xp-a valjda bila na njemačkom), ali u biti više-manje se problem može shvatiti. Odmah što mi je upalo u oči bio je redak s tekstom: /windows/system32/config/system. Koliko sam shvatio, valjda taj dio fali ili je nevaljan. U nastavku piše da pokušam staviti orginalni CD (što je u mojem slučaju nemoguće, pošto laptop nema čitač) i da stisnem tipku R. Znao sam da ću morati od USB napraviti 'bootabilni' USB preko kojega ću morati instalirati XP. To sam i učinio preko programa kojemu sam sada zaboravio ime, ali trenutačno nije važno. Program je to i učinio bez ikakvih poteškoća. Nakon toga, ušao sam u BIOS laptopa, namjestio u opciji Boot, external device boot: enabled. U dijelu boot priority order namješteno mi je ovako: 1. USB hard disk drive 2. USB flash 3. Internal Hard Disk Drive: TOSHIBA bla bla bla 4. USB optical drive 5. 6. itd. Probao sam svaku 'stavku' staviti na prvo mjesto, dakle da pokušam bootati s svakoga. Nije išlo. Stavio sam USB, stisnuo save and exit i jedini prikaz koji sam dobio nakon par trenutaka je bio taj u kojem je pisalo: remove disks or other media. Press any key to restart. Trenutačno radim na tom problemu, pa bih vas molio ako mi možete pomoći, jer sam ostao bez ideja...

preteško za riješiti?

17 godina
neaktivan

Kada ja na svom računalu želim bootati s USB-a, tada trebam namjestiti da mi kao prvi uređaj za bootanje  (First Boot Device) bude hard disk, a potom pod opcijom "Hard Disk Boot Priority", gdje mi izlista koje sve hard diskove imam, uključujući i USB flash memorije priključene na računalo, stavim svoj USB stick na prvo mjesto, odnosno odaberem ga kao prvi hard disk za bootanje.

Poruka je uređivana zadnji put uto 27.10.2009 19:46 (klimama).
16 godina
neaktivan

Dok su ti winsi gore i usb , probaj opet restrat i nemoj ići u boot oreder nego ima stavka koja pokazuje koji je prvi (ne znam točno , tamop pod device ili profili ili uređaji)  hard , usb ili od lapa...tamo stavi od harda i sad idi na boot order i tamo sad postavi s harda i f10 naravno i kad se digni wnsi , ukloni usb i restart , pa javi.Naravno pod uvjetom da si dignuo winse prvo da možeš restartat. Ako ne , lijepo externi cd/dvd i probaj tako.

Ima stavka prije boot order u bios-u  koja pokazuje koje sve disc uređaje imaš na kompu ,tamo izmjeni da ne bude više usb ,nego hard .

Private
Poruka je uređivana zadnji put uto 27.10.2009 19:53 (Private).
17 godina

Nisam siguran hoće li pomoći, ali probaj ovako:

1. U BIOS-u za prvi boot device stavi USB flash

2. Isključi (ako se može) opciju bootanja s HDD-a.

3. Prilikom uključivanja pritisni Esc ili neku drugu tipku koja nudi odabir boot medija, pa tek onda ubaci USB stick i bootaj s njega.

EDIT: Vidim, pretekli su me, ali to je generalna ideja...

KaeR
Poruka je uređivana zadnji put uto 27.10.2009 19:49 (KaeR).
17 godina
neaktivan

Ok..samo malo.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Stisnuo sam F10 i počeo mi je 'setup' VAIO recovery Utility..problem je što je sve na njemačkome!! Probati ću se snaći...ako išta, ekran nije više crn...XDD

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Sve radi!! Sve!

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Riker kaže...