Undervolting prijenosnika

poruka: 15
|
čitano: 6.076
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Svi se slažemo da je uz prenostivost i praktičnost najbitnija kod laptopa ili netbooka. Međutim, često puta naiđemo na zagrijavanje bez kojega bi da budemo iskreni bili zadovoljniji.

Nadam se da će ovaj mali post pomoći onima koji žele riješiti taj 'problem'.

Pa da počnemo...

ZAŠTO UNDERVOLTATI?

Procesori rade na određenoj voltaži. To znači da električna struja 'prolazi' kroz procesor dok on radi. Kada CPU radi, on koristi električnu energiju i proizvodi toplinu. Više topline znači i veća temperatura procesora ali i generalno veća toplina prijenosnika. Kada je procesor pod opterećenjem brže se zagrijava jer i povlači više energije.

Za ovaj vodič, primjer je Intelov mobilni procesor koji koristi Speedstep, koji omogućava procesoru da koristi različite razine energije ovisno o opterećenju. To je nešto slično AMD-ovoj Cool n' Quiet tehnologij. Što je veće opterećenje u procesoru, to on brže radi i više se zagrijava. Speedstep određuje voltažu procesora u nivoima, ovisno o opterećenju. Kada je opterećenje najniže, koristiti će se najmanji množitelj i što je veće opterećenje, to će se i veći množitelj koristiti. Speedstep može osjetiti i promijeniti nivo voltaže svakih pola tisućinke sekunde.

Kada procesor radi na nižoj voltaži i nižoj brzini, on proizvodi manje topline. Ovo smanjuje temperaturu svih komponenti koje su plizu procesora.

Iako minimalno, undervoltanje može također povećati vrijeme autonomije baterije.

MNOŽITELJI

Svaki množitelj radi na različitoj voltaži. Što je niži množitelj i voltaža, to niža temperatura. Najniži množitelj na T7500 je 6x, a najveći 11x i on koristi 1.300v. 11x i ostali množitelji su promjenjivi kako bi se mijenjala voltaža. Također, samo da napomenem, neki drugi procesori mogu imati i više množitelje, ali ovo je bio ovdje slučaj.

OSNOVNI KONCEPT

Ako smanjite voltažu na svakom množitelju, tada će procesor biti hladniji bez obzira koji je množitelj, jer koristi manje energije nego što bi to bio slučaj sa defaultnim postavkama.

KOLIKO NISKO JE PRENISKO?

Ovo je važno pitanje, budući da stabilnost procesora pada zajedno sa voltažom. Zato, kao i kod overclockanja, testiramo procesor nakon svake promjene. Za testiranje koristimo programe poput Orthosa, Prime 95 i njima sličnima. Čak i 3D mark može pokazati ako ima kakvih nestabilnosti. Za ovaj test, korišten je Orthos i neke igre te nisu nađene nikakve nestabilnosti. Ali značajno su pale temperature u igrama, na trenutke su bile čak do 15°C niže. Moram samo napomenuti da brzina procesora ostaje ISTA. Procesor je hladniji ali ne i sporiji. Undervoltanjem ne smanjujete brzinu procesora nego samo voltažu a time i temperaturu.

POTREBNI ALATI

RM Clock Utility 2.35
Orthos

------------------------------------------------------------------------------------------------

Procesor korišten za testiranje je Intel® Core™2 Duo Mobile Processor T7500.

CPU Speed: 2.2 GHz
PCG: 11
Bus Speed: 800 MHz
Bus/Core Ratio: 11
L2 Cache Size: 4 MB
L2 Cache Speed: 2.2 GHz
Manufacturing Technology: 65nm
Core Stepping: G0
Thermal Design Power: 35w
Thermal Specification: 100*c
VID Voltage Range: 1.03 - 1.30v

Ovo je slika originalne voltaže koju Intel T7500 koristi za svaki množitelj, 6x-11x. 

http://i42.tinypic.com/25umdjm.jpg

Ovo je slika voltaža koje su uspješno dosegnute za svaki množitelj, 6x-11x. To su voltaže koje su testirane. Ovo možda nisu 100% najniže voltaže do kojih se moglo doći ali imau 100% stabilnost a to je poanta cijele priče. Da bi promijenili voltažu, izaberite množitelj koji želite mijenjati i smanjite voltažu za njega, tada pokrenite Orthos na barem 15-ak minuta.

http://i39.tinypic.com/14l7tye.jpg

Ovo je odličan alat ugrađen u RM Clock koji pokazuje temperature, brzine procesora, voltaže, opterećenja i množitelje.

http://i41.tinypic.com/21owljs.jpg

Ovo je stranica s profilima, gdje pri vrhu uvijek treba biti označeno 'Preformance on demand', kako bi omogućili procesoru da ubrzava, a ne da uvijek ostaje na istom množitelju. Ako želite, možete te postavke staviti na maksimum ali time ćete postići to da je procesor uvijek na maksimalnoj brzini pa će i temperature biti više.

http://i43.tinypic.com/25yyo2e.jpg

Ovo je stranica s postavkama, gdje možete mijenjati postavke RM Clocka. Jednom kada ste zadovoljni voltažama i stabilnošću ne zaboravite označiti 'Run at Windows startup'.

http://i41.tinypic.com/2iiy1cn.jpg

Ovo je slika koja pokazuje temperature kod mirovanja sa množiteljem 8 na 1.000v. Iako zapravo ide i niže jer je stvarna voltaža kod mirovanja 0.850 a ne 1.000. Stvarna temperatura u mirovanju je nekih 34°C.

http://i44.tinypic.com/ehdf0j.jpg

Ovo je screenshot defaultnih voltaža nakon samo nekoliko minuta sa pokrenutim Orthosom. Obratite pažnju na temperaturu, već je na 74.2°C.

http://i44.tinypic.com/5v0jr7.jpg

Ovo je pak screenshot koji pokazuje temperature sa Orthosom pokrenutim dok je voltaža na 1.125 sa defaultnih 1.300. Temperatura je bila max 63° nakon 17-ak minuta.

http://i40.tinypic.com/2dwbyhi.jpg

ZAKLJUČAK

Na kraju, sa relativno malo utrošenog vremena i nešto strpljenja, možete smanjiti temperaturu procesora u vašem prijenosniku. Sa time ćete postići da su nešto hladnije i ostale komponente u prijenosniku ali i produžiti vijek trajanja procesora. Ovo je prilično siguran proces i nikako ne smanjuje preformance vašeg računala. Samo upamtite da idete polako i date si vremena dok ne nađete savršenu ravnotežu.

DRIVER ZA x64 SUSTAVE

Ovo je potrebno za x64 sustave, samo downloadajte i zamijenite originalni fajl i nakon toga restartajte.

http://rapidshare.com/files/207544066/RTCore64.sys

Eto toliko o ovome.

Ukoliko ovo nekome pomogne ili modovi i admini smatraju da bi moglo biti trajno korisno neka bude sticky.

Uživajte svi!

www.infinite-gamers.com

5 0 hvala 4
17 godina
neaktivan

Dobar tutorial, svaka čast. Ja sam za jedan sticky!

Windows XP is a 32-bit shell for a 16-bit extension to an 8-bit operating system designed for a 4-bit microprocessor by a 2-bit company that can't stand one bit of competition

1 0 hvala 0
17 godina
RE: Undervolting prijenosnika
Paolo2612 kaže...

Dobar tutorial, svaka čast. Ja sam za jedan sticky!

Potpis
90% mladih si piše gluposti u potpis. Ako si ti među onih 10%... zašto ovo uopće čitaš?
17 godina
neaktivan
Jel probao netko?
Dajte malo rezultate da usporedimo...
www.infinite-gamers.com
16 godina
neaktivan

jesam probao undervoltati jos davno ali neželi se se voltaža smanjit ista je gledam preko Everesta novog...............uglavnom dize mi se temperatura kad igram mozete mi pomoc sa time stvarno me živcira imam 3 coolera u kućištu stavit cu još jedan....kada sam mjerio potrosnju svog kompa ispalo je 150W to je dosta ali neznam sto toliko troši imam samo 1 graf karticu i jedan HDD i 2 plocice rama.............ako ima tko ideju nek posta molim vas...

MSN @ unimatrixbax@hotmail.com - ICQ @ 459422075
16 godina
protjeran

s kojim programom mjeriš potrošnju svog compa?

16 godina
neaktivan

Nemjerim sa softwareom samo gledam koja mi je voltaža na Everestu i stalno piše 1.3v-1.4v a potrosnju mjerim s uređajem koji uštekam u šteker i upalim komp.....potrošnja mi ja 150W dok na jednom drugom kompu samo 70-90w s tim da taj komp je server,radi non stop i non stop mu je cpu usage barem 50-60% i s tim da on ima 5 hard diskova....i dual core Atom N60 1,6ghz isto tako i drugi koji je single core Athlon na 1,2ghz.....kak da si sredim potrošnju????

MSN @ unimatrixbax@hotmail.com - ICQ @ 459422075
16 godina
neaktivan
ne smanjuju se performanse?! oko ovoga sam skeptiĉan. ako smanjim voltažu smanjujem temperaturu ali i takt. a svi znamo da manji takt znaĉi slabije performanse. to zasigurno nije neki gubitak(nekoliko %) ali postoji. ako griješim ispravite me.
92% tinejđera sluša turbo folk. Ako si ti među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu glazbu kopiraj si ovo u potpis. Da se Facebook server sruši 90% mladih palo bi u tesku depresiju. Ako si u onih 10%
17 godina
neaktivan
Ne smanjuješ takt smanjivanjem voltaže.
...O tempora! O mores! (u prijevodu: O temperama i moru)...
16 godina
neaktivan

palac gore za ovaj tutorial odlično

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Za sve to možete koristit i ovaj besplatni program sa brdo opcija:

Notebok Hardware Control

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

odlican tutorial...zasluzuje sticky...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen

Samo jos jedno pitanje, mozda je vak i malo glupo al et...

ako se smanjuje voltaza trebala bi se onda smanjivat i potrosnja prijenosnika, dal bi znao rec u postotku koliko ti duze drzi baterija, il je zanemarivo kod toga, te samo ima manje zagrijavanje...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Nešto sitno duže.

Ništa spektakularno, u minutama. :)
...O tempora! O mores! (u prijevodu: O temperama i moru)...
16 godina
neaktivan

evo da malo dignem temu iz mrtvih...

pokušavam undervoltat svoj stroj

imam p7350 sa množiteljima:

x6

x6.5

x7

x7.5

ne mogu niš konkretno napravit sa rm clockom jer, čini se, ne prepoznaje množitelje koji nisu cijelobrojni

nhc isto ne radi kak treba, ni crystalmark cpuid ne radi kak treba, jedino sa cpu genie uspije neš kao da radi al ne uvijek, isto tak, ne mogu spustit x6 niže neg što već je, pa onda to ni nema puno smisla....

ima tko kakav savjet, ideju....

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice