ThinkPad Edge 13 - AMD - neka pitanja!

poruka: 7
|
čitano: 3.327
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Zdravo!

Ako netko već ima ovaj ThinkPad 13 EDGE s AMD-ovim procesorom, molio bih ga da podijeli iskustva ovdje na Forumu ako može. Mene prije svega zanima:

1) koliko su AMD ovi procesori jaki i može li ovaj ThinkPad - uz vanjsku dvd pržilicu poslužiti kao glavni kompjuter (planiram s njega odmah izbrisati Win 7 i instalirati linux)?

2) kakva su iskustva s jačinom zvuka ventilatora (i uopće koliko je kompjuter glasan-meni kao usporedba služi bijeli Apple MacBook koji je podosta tih ako se na njemu ne vrte neki jači programi.

3) trajanje baterije.

Pozdrav i hvala! 

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: ThinkPad Edge 13 - AMD - neka pitanja!

evo ja ga imam već tjedan dana i u globalu sam jako zadovoljan... za moje potrebe (surfanje po netu i powerpoint prezentacije za posao) je za 3500 kn idealan izbor... puno je ugodniji za korištenje od nekakvog netbooka, a ipak je prenosivost bolja nego 15.4" laptopa. Normalno, kad bi netko baš htio bolji performance u toj klasi, Asus UL30 VT je odličan (i 1500 kn skuplji izbor). Da se ima para, najbolji 13" laptop je Macbook Pro 13".

Tipkovnica, trackpoint i multitouch touchpad su fantastični... još nisam tipkao na boljoj laptop tipkovnici

1. Performanse AMD Neo L325 su između Atoma i CULV... Sa tim da je na toj skali puno više naginje prema CULV. Gore ganjam windows 7 (isprobao i Ubuntu 10.04 beta 2 i ima dosta problema sa wirelessom... malo radi malo ne) i dosta glatko rade. No... kao glavni kompjuter ipak ne bi bio... glavni razlog zakaj sam se odlučio na ovu varijantu  je to kaj nemam prevelike zahtjeve - imam dobar stolni kompjuter, a ovaj je isključivo za posao.

2. Nije baš pretjerano glasan, u globalu sam dosta zadovoljan

3. Baterija na AMD modelima je 4 cell i traje otprilike 2 i pol do 3 sata surfanja preko wirelessa sa slušanjem mjuze. Na Intel CULV modelima (svi iznad 5000 kn) je 6 cell baterija i po recenzijama dosta bolje vrijeme autonomije (ali uz slabiju grafičku karticu)

Tko pod drugim jamu, ja mu mamu.
15 godina
neaktivan

Hvala na odgovoru.

Ma ja trebam kompjuter uglavnom za pisanje u openofficu, surfanje i malo obrade slike i filmova standardne definicije (ali ne previse, jer je u kuci - radi supruge - uvijek jedan macbook). U jednom ducanu sam imao prilike isprobati jedan edge 13-tipkovnica i trackpad su mi fenomenalni-cak mi je bolji ugodjaj nego na mac tipkovnicama. Ali nisam mogao procijeniti koliko je kompjuter stvarno glasan-vanjska buka i u ducanu zamor-nisam stekao nikakav osjecaj.

Trenutno koristim za sebe dell mini 10v i na njemu ubuntu 9.10. Jako sam zadovoljan kombinacijom-naime, uz njega koristim externi 18,5" display i apple bt alu tipkovnicu. Kao sto rekoh za moje potrebe je cisto ok. Ali, ipak-kad radim izvan kuce, tipkovnica - iako dosta velika za moje male ruke - ipak nije previse udobna za dugotrajno pisanje, a ekran je definitvno premali. Pa se zbog toga razmisljam prijeci na 13" i da maknem externi monitor i tipkovnicu i tako ustedim mjesta na malom radnom stolu. A edge 13 mi se ucinio tek malo nezgrapniji od dell-a, ali ipak ugodniji za raditi na njemu kad sam negdje vani.

Ono sto me definitivno odvraca od nagle kupnje thinkpada edge 13 su podijeljeni glasovi na nekim forumima o glasnoci ventilatora. S obzirom da dell mini 10v nema nikakvih ventilatora, on je prekrasno tih. Isto tako i macbook 13" (bijeli) koji koristi moja supruga je dosta tih (jace mu rade hladnjaci tek kad se gledaju filmovi ili nesto intenzivnije radi-ali onda ta buka ionako ne smeta). Nazalost jos nisam procitao da netko ima kod kuce kombinaciju za usporediti koju ja imam.

Dakle, najveci mi je problem, u stvari - buka kompjutera. Kolika je stvarno glasnoca...

P.S. AMD procesor uzimam radi cijene-mogu dobiti najjeftiniju varijantu za 399 EUR-a, a Intel je 250-300 EUR skuplji. Ipak malo previse za moj dzep...

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.4.2010 23:16 (danvic).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

evo ja ti vec koristim 2 mjeseca taj laptop s amd procesorom, mogu ti reći da me jako iznenadio koliko je tih, jedino kod pokretanja laptopa malo se čuje ventilator ali to nakon 3 sec prestane.

15 godina
neaktivan
le0o kaže...

evo ja ti vec koristim 2 mjeseca taj laptop s amd procesorom, mogu ti reći da me jako iznenadio koliko je tih, jedino kod pokretanja laptopa malo se čuje ventilator ali to nakon 3 sec prestane.

A koji procesor imas: 1.5 GHZ ili 1.6GHZ? To pokretanje ventilatora cuo sam u ducanu, ali je prestalo nakon paljenja. Ali, taj je imao Intelov procesor i radi vanjske buke nisam stekao dojam je li taj model dovoljno tih ili ne.

U stvari,  sad se neckam izmedju edge 13 i thinkpada sl510-koji za iste novce nudi vece mogucnosti-ali naravno nije tako ergonomican kao edge...

15 godina
neaktivan

amd neo 1.5GHZ, ja svog necujem usred noci kad je najveća tišina. to me jako iznenadilo.

još jedna super stvar kod ovog laptopa je ako koristiš windows imaš mnoštvo drivera za njega koji ti olakšaju rad na njemu i sve ti je lipo servirano na suport stranici od thinkpada.

15 godina
neaktivan

eo i mene s nekim pitanjem.

elem, jel bolje uzet LENOVO ThinkPad Edge 13 Black Smooth 658D842 AMD® Turion™ II Neo Dual-Core K625

ili

Lenovo ThinkPad Edge 13 FreeDos Athlon II Neo K625 1.5GHz 2GB RAM 320GB HDD 33.8cm/13.3'' WXGA glare LED mobility radeon HD4225 kein optisches....

oba su 399 eura.

Navodno turion troši manje baterije. jel tako u praksi? mada kad kopam po AMD-ovoj stranici ne vidim taj procesor? jel ovo neka greška?

http://www.amd.com/us/products/notebook/platforms/home/2010-ultrathin/Pages/2010-ultrathin-platform.aspx

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice