Problem s laptopom (roknuo proc?)

poruka: 11
|
čitano: 1.638
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan

Ovako, u zadnjih nekoliko dana lap mi je na umoru. Ima iza sebe pet godina, ali sve donedavno je služio svrsi. Radi se o Dell Studio 1535.

Problem je u tome da je užasno, ali užasno spor. Nije u stanju pokretati ni YouTube video materijale ni u najnižim razlučivostima, dok sam prije samo par mjeseci na njemu uspio završiti Mass Effect 3 (!!) na low/medium detaljima.

Enivej, prvo sam mislio da je u pitanju disk, ali kada pokrenem provjeru Windows Experience Indexa, dobijem ocjenu 2.2. S obzirom da konačnu ocjenu određuje najslabija komponenta, pogađate, radi se upravo o procesoru. Slijedi RAM s 3,7.

Na Ebayju ima Pentiuma T2390 po nekoliko dolara pa sam jednostavno mislio uzeti drugi, ali sad me prvo zanima vaše mišljenje jel moguće da je roknuo proc do te mjere da komp ipak funkcionira (sad ovo pišem s njega), al da nije riknuo skroz i kao drugo - koji je najjači mogući proc koji bi mogao uzeti za lap?

0 0 hvala 0
13 godina

-u kakvom su stanju windowsi (malware , virusi) > malwarebytes

-temperatura procesora idle/load > hwinfo

-zdravlje hard diska > hard disk sentinel

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Problem s laptopom (roknuo proc?)
Simpzon kaže...

Ovako, u zadnjih nekoliko dana lap mi je na umoru. Ima iza sebe pet godina, ali sve donedavno je služio svrsi. Radi se o Dell Studio 1535.

Problem je u tome da je užasno, ali užasno spor. Nije u stanju pokretati ni YouTube video materijale ni u najnižim razlučivostima, dok sam prije samo par mjeseci na njemu uspio završiti Mass Effect 3 (!!) na low/medium detaljima.

Enivej, prvo sam mislio da je u pitanju disk, ali kada pokrenem provjeru Windows Experience Indexa, dobijem ocjenu 2.2. S obzirom da konačnu ocjenu određuje najslabija komponenta, pogađate, radi se upravo o procesoru. Slijedi RAM s 3,7.

Na Ebayju ima Pentiuma T2390 po nekoliko dolara pa sam jednostavno mislio uzeti drugi, ali sad me prvo zanima vaše mišljenje jel moguće da je roknuo proc do te mjere da komp ipak funkcionira (sad ovo pišem s njega), al da nije riknuo skroz i kao drugo - koji je najjači mogući proc koji bi mogao uzeti za lap?

Kad si ga zadnji put ocistio od prašine? Moj savjet da nadjes nekog tko zna ili sam prateći uputstva isti rastepeš i ocistis.

Dell Precision M6600
14 godina
neaktivan

možda će zvučati glupo, ali.. da li ti cursor miša onako zastajkuje, šteka katkad?

http://www.youtube.com/user/Bambytalica
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Čist je od prašine, Windowsi friški, čist je sigurno od svakojakih sranja. Hard ću provjeriti pa javim. ;)

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Jednom sam imao slučaj da se laptop usporio skroz i nikak naći razlog, na kraju, nećete vjerovati, problem je bio u napajanju!? Jer na bateriji je radio normalno. Zamjenili napajanje i sve ok opet :D

http://www.youtube.com/user/Bambytalica
16 godina
Simpzon kaže...

..Na Ebayju ima Pentiuma T2390 po nekoliko dolara pa sam jednostavno mislio uzeti drugi, ali sad me prvo zanima vaše mišljenje jel moguće da je roknuo proc do te mjere da komp ipak funkcionira (sad ovo pišem s njega), al da nije riknuo skroz i kao drugo - koji je najjači mogući proc koji bi mogao uzeti za lap?

-nije riknuo ili 'oslabio'... nego je zastario tehnološki uz moguće pregrijavanje.

-za surfanje i yt je danas potreban pc koji je nekad bio 'gamerski', jer je sad sve povezano s 3d-vga-directX.. kao flash, igre, yt, browseri..

-s time i potrebni reusrsi. Po sjećanju, taj model ima 1GB RAMa, to je malo za današnje standarde, čime se forsira korištenje swapa-HDD što je x100 sporije od RAMa.. i tako to, kad zbrojiš, rezultat je očekivan.

-naravno, počisiti prašinu-hladnjak, možda i dodati RAMa, CPU može pomoći, ali daleko manje nego VGA koja se koristi za navedene stvari, tj ako ona ne može CPU je još dodatno opterećen. Na desktopu nebi bio problem dodati VGA, na notebooku je to ...

btw, za sve što kupuješ, moraš biti siguran da je kompatibilno, socket, voltaža, kao i supportano u BIOSu-chipsetu. To obavezno provjeri prije odluke.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
13 godina
PaoloDP kaže...

Jednom sam imao slučaj da se laptop usporio skroz i nikak naći razlog, na kraju, nećete vjerovati, problem je bio u napajanju!? Jer na bateriji je radio normalno. Zamjenili napajanje i sve ok opet :D

isti slučaj sa hp laptopom jer se kabel godinama savijao kod konektora u pukla je ona tanka žica tj tzv smart pin. probao sam ubuntu bootati sa cd-a i to je trajalo oko 20 min !!! kabel sam presjekao i na novo zalemio i opet je sve dobro bio ali su žice virile pa je na kraju kupljen novi punjač i naravno sve radi kao i prvi dan

edit: lako moguce da se to isto tebi desilo jer konektor od tog hp-a i tvog laptopa je vjerojatno identican

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.12.2013 10:23 (peace_of_cake).
12 godina
neaktivan

Hm, ovo je totalno moguće. Bolje da ne stavljam fotku adaptera jer je totalno rasturen i već lemljen. Očito je opet ošo kvragu.

Inače, provjerih HDD sa Sentinelom i sve okej: Performance je na 100%, a Health na 99%.

Idem na eBayju potražiti novi adapter.

13 godina

Nadajmo se da je je punjac , nabavi novi , ali nebih da te plasim , moja sestra ima 18% health i hdd radi ODLICNO za taj postotak , moj sa 99% je stekao ( vise u temi http://www.bug.hr/forum/topic/tvrdi-opticki-diskovi/hard-pred-samrti-/188243.aspx )

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Ma nije bed uopće, taj laptop je dao svoje i ako za popravak moram dati više od 500kn, onda ga neću ni popravljati. ;) Uzet ću adapter i vidjeti dal će biti bolje.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice