kupio sam novi laptop i ima samo jednu particiju... ja bi htio dvije. koliko znam nije moguce napraviti drugu a da se prva ne izbrise. posto su na njoj originalni windowsi neznam sta bi bilo najpametnije... ima li netko neki prijedlog? hvala
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Moguće je od slobodnog prostora na prvoj particiji napraviti drugu s Easeus Partition Managerom npr. Ali ostavi si dovoljno mjesta na primarnoj particiji za normalan rad Windowsa.
Moguće je napraviti 2 ili više particije bez gubitka podataka.Moja preporuka ti je da to i na praviš i ostaviš za sistemsku particiju ako imaš windows 7 25-30 GB i na njoj imaš samo system i instalirane programe sve ostalo i podatke spremaj na drugu particiju-e.Za to napravit ti je dobar Acronis disk director
ili paragon partition menager ili uzmi Hirens boot cd i na njemu imaš više alata za manipulaciju particijama.
skini si Gparted live
snimi ga kao bootabilni cd
napravi defragmentaciju diska kojega imaš kako bi se što bolje "posložio"
postavi u biosu optički uređaj za 1.boot device
ubaci ovaj Gparted live cd i pomoću njega napravi particiju koju želiš još uz ovu koju imaš
poželjno je imati od ove koja preostaje barem nekih 30% slobodno, a ostatak prebaci u ovu novu koju želiš jednu ili dvije...
npr.ako imaš 50Gb podataka i HD od 200Gb, prvotnu particiju nemoj staviti manju od 65-70 Gb
na preostaloj početnoj particiji u 99% slučajeva sve ostaje kako je bilo, malo pogledaj upute za ovaj program i mislim nikakvih problema nećeš imati da to uradiš.
evo ti skini si ovo s ovim ti je najlakse
radis ravno iz windowsa
http://software.informer.com/getfree-particy-magic-for-hardisk/
kad napravim javim ( vjerojatno veceras) hvala svima na pomoci
Koje windows imaš
windows 7 x64
Oni ti imaju u sebi partition magic
My computer-desni klik-manage i potraži opciju disk managment...:D..