Pozdrav momci,
Htio bih nadograditi navedeni laptop, koji koristim s stock hardverom od 2009. Trenutno je u njemu Core 2 Duo T5870, 3 GB DDR-a 800 i Radeonić 4330. Pošto je Radeonić zalemljen, htio bih zamijeniti ovo prvo dvoje.
Na ebayu sam našao ovaj T9600 sa free shippingom. Memorija je (2+1 GB). Da dodam još jedan od 2 GB (2+2) ili da uzmem max supportanih 8 GB (4+4 GB). Ukoliko netko ima link na kakvu pristupačnu LC6 memoriju bio bih zahvalan da mi da.
Uživajte
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
jesi siguran da je CPU podržan od MBO-BIOSa? provjeri, to je novija jezgra.. (voltaža, fsb, ..)
inače je jedino RAM logičan nadogradnja, ali s 3GB je zadovoljavajuće, 4-8GB ako imaš potrebe. Jedino što se još osjeti je SSD.
jesi siguran da je CPU podržan od MBO-BIOSa? provjeri, to je novija jezgra.. (voltaža, fsb, ..)
inače je jedino RAM logičan nadogradnja, ali s 3GB je zadovoljavajuće, 4-8GB ako imaš potrebe. Jedino što se još osjeti je SSD.
Vidio sam da su ljudi stavljali taj procesor, matična je mislim ista za u svakom podmodelu, al sutra ću detaljnije razabrat.
3GB mi je malo, mislio sam minimalno 4 da imam, 8 ako je cijena normalna.
Misilš da bi SSD išao u ovu ragu? :D
Osobno također posjedujem ProBook 4710s, samo što je moj NX631EA verzija s tvornički ugrađene više radne memorije i većim diskom (4/500GB u odnosu na 3/320GB u NX628EA).
Ploča sasma sigurno podržava T9600, sam sam zamijenio stari "origigi" proc (T5870) njime prije koju godinu. Nedavno sam izvadio pržu jer mi ne treba više i na njeno mjesto piknuo ladicu sa SSD-om. Najbolja moguća stvar koju sam ikad učinio po pitanju bilo kakvih nadogradnji računala. Iako SATA2 ploča ne može izvući maksimum iz SATA3 SSD-a, napredak koji sam osjetio stavljanjem OS-a i najvažnijih programa na njega neopisiv je. Laptop se, blago rečeno, preporodio. Malo je reć'.
Naknadno sam samo zamijenio smještajne pozicije klasičnog harda i SSD-a te sam hard tutnuo u ladicu, a SSD na primarno mjesto za ovaj tip komponente (na isto mjesto gdje je prije bio hard) jer sam čuo da je ta opcija više preporučljiva i naprosto bolja.
Pikni ti najprije i prije svega ostaloga SSD, osjetit ćeš višestruki boost praktično svega, i to miljama veći, nego da samo zamijeniš CPU boljim.
Vjerujem da je stvar jasna.
Osobno također posjedujem ProBook 4710s, samo što je moj NX631EA verzija s tvornički ugrađene više radne memorije i većim diskom (4/500GB u odnosu na 3/320GB u NX628EA).
Ploča sasma sigurno podržava T9600, sam sam zamijenio stari "origigi" proc (T5870) njime prije koju godinu. Nedavno sam izvadio pržu jer mi ne treba više i na njeno mjesto piknuo ladicu sa SSD-om. Najbolja moguća stvar koju sam ikad učinio po pitanju bilo kakvih nadogradnji računala. Iako SATA2 ploča ne može izvući maksimum iz SATA3 SSD-a, napredak koji sam osjetio stavljanjem OS-a i najvažnijih programa na njega neopisiv je. Laptop se, blago rečeno, preporodio. Malo je reć'.
Naknadno sam samo zamijenio smještajne pozicije klasičnog harda i SSD-a te sam hard tutnuo u ladicu, a SSD na primarno mjesto za ovaj tip komponente (na isto mjesto gdje je prije bio hard) jer sam čuo da je ta opcija više preporučljiva i naprosto bolja.
Pikni ti najprije i prije svega ostaloga SSD, osjetit ćeš višestruki boost praktično svega, i to miljama veći, nego da samo zamijeniš CPU boljim.
Vjerujem da je stvar jasna.
Ja sam mislia uzet NX631EA al kako ga nije bilo na lageru, a triba mi hitno za faks, uzea ovaj, još tamo 2009. Hard je isto 500 sad, bia je 320, pa je pa na pod, dobia bad sectore, i crka, posli 250, pa ga mali rođak mlatnija šakom. I slušalice usput pokida, Creativke Fatal1ty :D
Hvala na direktnom iznošenju iskustva. I ja ću izbacit pržilicu. Moš mi reć di si nabavia ladicu za SSD i može li u njega veći hard od 500? Koji SSD si uzea, koji bi bia najisplativiji, da ne upadnem opet u teški botlenec, sve sam botlenecka šta imam :D
Ako nije problem, možeš li mi usporedit u par riči performanse sa starim i novim procesorom?
Do laptopa mi nije realno da bi uzima novi, ovaj je OK samo je malo sporiji nego šta bi tia, al nije me izda u 6 godina osim šta je baterija crkla, radi lošeg kontakta punjača.
Hvala :)
Ja sam mislia uzet NX631EA al kako ga nije bilo na lageru, a triba mi hitno za faks, uzea ovaj, još tamo 2009. Hard je isto 500 sad, bia je 320, pa je pa na pod, dobia bad sectore, i crka, posli 250, pa ga mali rođak mlatnija šakom. I slušalice usput pokida, Creativke Fatal1ty :D
Hvala na direktnom iznošenju iskustva. I ja ću izbacit pržilicu. Moš mi reć di si nabavia ladicu za SSD i može li u njega veći hard od 500? Koji SSD si uzea, koji bi bia najisplativiji, da ne upadnem opet u teški botlenec, sve sam botlenecka šta imam :D
Ako nije problem, možeš li mi usporedit u par riči performanse sa starim i novim procesorom?
Do laptopa mi nije realno da bi uzima novi, ovaj je OK samo je malo sporiji nego šta bi tia, al nije me izda u 6 godina osim šta je baterija crkla, radi lošeg kontakta punjača.
Kužim. Ja sam svoj uzeo početkom srpnja 2009., taman kad je došao u trgovine, s time da sam morao čekati par dana dok ga nisu dobavili jer ga isto nije bilo na lageru. Zvali me kad je stigao, pokupio i to je to. U vezi tvojih bivših hardova i sluški, sreća ih napustila, haha.
Nema na čemu.
Definitivno učini tako; u krajnjoj liniji, ako ti jednoć baš zatreba prža, uvijek moš uzeti eksternu, metneš u USB i vozi. Ja sam svoju ladicu uzeo na njušci od čovjeka, novu i zapakiranu za 90 krznenih životinjica, ako se ne varam. Pretpostavljam da si Splićo or so, s obzirom na naglasak pa bi možda mogao uzeti od ovog čovjeka bang (niste previše daleko vjerojatno). Postoje od 12,7mm i 9,5mm debljine. 12,7mm je klasika ladica koja je kompatibilna s 90+% prijenosnika. Tako i u ovom konkretnom slučaju, za 4710s valja uzeti onu debljine upravo klasičnih 12,7mm i pritom obratiti pažnju da svakako bude SATA sučelja jer postoje i one IDE/PATA sučelja. U njega možeš bez problema staviti svaki 2,5'' disk bez obzira na kapacitet, samo da je SATA sučelja. Ja sam sebi uzeo Intela 520 od 180GB, i to samo zbog jamstva od 5 godina. Iako sam svjestan da mi SATA2 ploča bottlenecka SATA3 SSD, uzimanje SATA2 SSD-a nije bila opcija jer je teeeško (čitaj: nemoguće) naći neki po realnoj cijeni, u skladu s godinama i stažem. Nedovoljna i premala razlika u cijeni bila je razlogom što sam se odlučio na SATA3 SSD. Nisam požalio ni lipe i uvijek bih ponovno postupio na jednak način. Nemoj se toliko sekirati zbog bottlenecka, jednostavno ne vrijedi. Tako si želio i to je to, bitno da je čovjek kao korisnik zadovoljan po učinjenom.
Nemoj uzimati 60GB-ni SSD (bio bi dovoljan za tvoje potrebe, ali svejedno) jer se ne isplati pored 120GB-nog. Dobiješ duplo veći kapacitet za doslovno par desetaka Kn više. Iako ima sasvim okej i solidnih 120GB-nih modela već od 350-ak Kn pa naviše, preporučio bih ti da se ipak malo protegneš i uzmeš provjereno dobar SSD sa što više jamstva, npr. Intel 535 120GB (5 godina jamstva). Namjerno linkah SSD iz Linksa jer ti je on najbliži. Ako te pak zanima sami vrh ponude, onda gledaš nešto tipa Samsung 850 Evo, i slične.
E sad, situacija nadogradnje CPU-a, još uvijek klasika hard i bez SSD-a. Nisam baš igrao igre na svom stroju niti testirao performanse u istima, tako da za to ne mogu kazati nešto suvislo (sve bi bila nagađanja). Pretpostavka je da je itekako dobiven određeni boost performansi u svim benchmarcima, ali je upitno kakav i koliki. Ono o čemu mogu govoriti, situacija je prilikom surfanja netom, multitaskinga i općenito svakodnevne uporabe, od podizanja sustava preko multitaskanja do rada u officeu, primjerice. Moram priznati da nisam primijetio neku previše značajnu razliku u podizanju sustava, a ista situacija bila je i s multitaskanjem, surfanjem i sličnim. Razlike je bilo, ali po meni nikako ne previše, ne znam, možda sam malo previše očekivao... Ugrubo, iskusio sam porast performansi od nekih desetak % po tom pitanju. U principu, možda do nekih 15% maksimalno, ali sumnjam. Po meni premalo, nisam bio nikako zadovoljan, dapače. Još uvijek je jaaako često (čitaj: gotovo stalno) znao dosta štekati i štucati pa čak i u skroz naskroz nezahtjevnom radu. Dodavanjem SSD-a, samo dvije riječi - sveopći preporod. Tko je probao i učinio isto, zna o čemu pričam.
Potpuno se slažem s tobom; i sam sam mislio da je fakat stara raga, sve dok nisam ubacio SSD kada sam već nakon par sati korištenja skroz promijenio mišljenje. Laptop sve otvara i izvršava (osim zahtjevnih operacija gdje ne može naprosto zbog zastarjelih/lošijih drugih komponenti, naravano) dok kažeš keks ako ne i prije. Samo je trebalo izvršiti pravu nadogradnju, a to je upravo - SSD. To je to. Što se baterija tiče, ne bih znao kakva je inače situacija s HP-ovim prijenosnicima, ali iz mog iskustva, a vidim i tvog također, situacija s baterijom, tj. njenom autonomijom i, prije svega, dugotrajnosti je ovoj seriji boljka poprilična. Inače, više nego ganz fajn lapić i dan danas, što sad. Prvi laponja s LED ekranom na našem tržištu dvijehiljadeidevete. Ah, nostalgija, ah, sjećanja
.
Kužim. Ja sam svoj uzeo početkom srpnja 2009., taman kad je došao u trgovine, s time da sam morao čekati par dana dok ga nisu dobavili jer ga isto nije bilo na lageru. Zvali me kad je stigao, pokupio i to je to. U vezi tvojih bivših hardova i sluški, sreća ih napustila, haha.
Nema na čemu.
Definitivno učini tako...
Odgovor za naklon od poda Može lock
Ja sam čeka par dana, rekli su da će doć kroz, dva dana, ja doša za 5 nije ga bilo, mora na faks, i ajde, daj slabiji jebiga, dat će se nadogradit računan :D Al nije bia jeftin, u Procesora san ga uzea u Splitu, preko 6 je bio koliko se sjećam.
Za šta može zaslužit pržilica je jedino instalacija Windowsa pošto mi je to uobičajeni način, a i to se može USB-om, tako da tu problema nema.
Šta se tiče SSD-a, onda ću ubacit 240ku na mjesto HDD-a, a u ladicu stavit bar 1TB, pa neka stoji, pošto sam često kuća otok, ljeto cijelo sam na otoku, po selu sam dosta, ovaj laptop mi služi ko sekundarni PC, a mista uvik malo. U Linksa sam zadnje vrime više nego doma, a i prijatelj mi dole radi pa ću lako vidit za to :) Lako je brate za bottleneck, život mi je u bottlenecku, ovaj BN sa SATA3 na SATA2 nemore bit toliki da ga svede na istu stvar, bit će to raketa opet. Nema tu straja. Javit ću se čoviku za ladicu. To je tu, par min motorom.
Al ono što mi je drago čut je to da je stvarno toliki boost performansi sa SSD-om, jer toliko nisam očekiva :)
Uzet ću T9600, eto i tu malo boosta, koliko toliko, ipak je samo 130-ak kuna, i RAM-ića, vjerojatno ako bude za normalnu cijenu puknem 8GB pa makar radi placebo efekta. Neće bit naodmet.
Dok ovo sve nisi napisa čak san se mislija nabavit novi laptop, al trebalo je samo malo performansi, stvarno malo da bi bia zadovoljan. A izgleda da ću dobit višestrko od onog šta san mislia. I baš mi je drago zbog toga, neka on meni gura zauvik ako može, jače mi tribat neće.
Jučer sam mu podario čišćenje, do zadnje vide sam ga rastavia, očistia svaki milimetar, uglanca ga ko novog, stavia termalnu pastu. Pa i zaslužia jadan, rodici peka laptop, drugoj sređiva RAM-ove, zajebali nešto u servisu i to službenom, pa ajde, nek i on malo oduška, dobije, nije moga puvat kako ga je začepilo na ispuhu :D
Šta se tiče njega, on meni problem nikad nikakav nije zada, jedine mane po meni su baterija. Al to je više do kontakta nego do baterije, kontakt napajanja nije dobro rješen, klapa i lako gubi kontakt te stalno prekida-spaja punjenje. Pogotovo ako ga se nateže i lomi pa se još više razlufta. Ja bateriju ni nemam u njemu otkad je crkla, uzea sam punjač novi i tako ga koristim, mislim sad možda i uzmem kad sve ovo radim oko njega :)
I malo glossy površina koja se dosta masti i prlja, i podložna je friževima, onim mikro-tipa kad ga brišeš pa ga prašina sama izgrebe, al to su gluposti, ionako ne izlazim s njim u javnost :D
Eto neću više ništa pitat, sve sam odgovore dobia, kad dođeš u Split imaš piće!
Puno ti hvala :)
Ček, onda nisi ugrađivao novi procesor? Jesi stavio SSD? Slobodno apdejtaj o dojmovima:) Što se tiče procesora, meni se ugradnja bržeg ne čini dobrom idejom jer je i ovako ovaj laptop dosta sklon pregrijavanju, više megaherca samo bi se pregrijavalo još više.
Ček, onda nisi ugrađivao novi procesor? Jesi stavio SSD? Slobodno apdejtaj o dojmovima:) Što se tiče procesora, meni se ugradnja bržeg ne čini dobrom idejom jer je i ovako ovaj laptop dosta sklon pregrijavanju, više megaherca samo bi se pregrijavalo još više.
Nije još nadogradio proc, ali svaki čas će. SSD je way2go boost što već utvrdismo. To da je ova kompletna serija dosta sklona pregrijavanju apsolutno je točno (moj se primjerak puno previše grije), ali se ne slažem s tvojim mišljenjem da ugradnja bržeg proca nije dobra ideja, bolje reći podebljanom argumentacijom tvoga mišljenja, a to iz razloga što to zaista ne mora pa ponekad zaista i nije slučaj. Može biti, ali i ne mora biti. Nekoliko konkretnih primjera procevi su C2D SP9300, P9500 i P9600 koji su brži od njegova, a manje se griju te troše imajući svega 25W TDP dok recimo P9700 koji je još brži ima 28W što je opet manje. Problem je što ih je teško nabaviti jer su rijetki, ali ta P9xxx serija je win za taj socket. Inače, T9xxx serija u pravilu ima 35W TDP, npr. T9400, T9500 i T9600 kao i T5870 kojeg on ima pa ne bi trebalo biti neke frke oko pretjeranog zagrijavanja, sumnjam da će dodatni megaherci prouzročiti problematiku po tom pitanju.