Koliko zaista pomaže stalak sa hlađenjem za laptop

poruka: 88
|
čitano: 66.884
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Re: Koliko zaista pomaže stalak sa hlađenjem za la
Diplomirani pješak kaže...

Dobro da si rekao, ja uvijek kad čistim stavim usisavać iznad ventilatora i vrtim kolo {#}

Moj susjed je prošle zime baš tako ubio grafičku - usisavačem... Čovjek 38 godina, doslovno su mu suze išle. I poslije veli: "a tako sam se zabavljao ubrzavajući i usporavajući ventilator kada sam približavao i udaljavao cijev od usisavača"

Komprimirani zrak može još puno bolje zavrtjeti ventilator nego usisavač.

15 godina
neaktivan
84737 kaže...

Dobro da si rekao, ja uvijek kad čistim stavim usisavać iznad ventilatora i vrtim kolo {#}

Moj susjed je prošle zime baš tako ubio grafičku - usisavačem... Čovjek 38 godina, doslovno su mu suze išle. I poslije veli: "a tako sam se zabavljao ubrzavajući i usporavajući ventilator kada sam približavao i udaljavao cijev od usisavača"

Da, moš mislit

Kakve veze grafička ima s ventilatorom?

16 godina
neaktivan
lucco85 kaže...
84737 kaže...

Da, moš mislit

Kakve veze grafička ima s ventilatorom?

A gdje je ventilator za hlađenje GPU-a prikopčan nego na PCB grafičke? Na DVD rom? 

Edit: Sorry, zaboravih da ima ljudi koji imaju heatsink bez ventilatora na grafičkoj, pa onda normalno da njihove grafičke nemaju veze sa ventilatorima i da se ti ljudi čude spoznaji da ventilatori mogu biti spojeni na PCB grafe {#}

Poruka je uređivana zadnji put ned 25.9.2011 12:06 (84737).
15 godina
neaktivan

Pričamo o laptopu, ne desktopu

Na laptopu ventilator same grafičke nema nikakve veze s grafičkim čipom i popratnim elementima

Do oštećenja može doć tu se s tobom u potpunosti slažem ali ne grafičkog dijela

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Oprosti nismo se razumjeli. Ja sam samo dao primjer kako je čovjek neznanjem uništio grafičku.

Normalno da je na prijenosniku drukčije spojeno, no očito je da ventilator kao takav može ukoliko postigne dovoljno velik broj okretaja te inducira napon koji je viši nego ga neki elektronički sklop može podnjeti nanjeti nepopravljivu štetu na matičnoj ploči prijenosnika, ili kao što sam naveo u primjeru grafičkoj kartici.

No hard feelings ;)

15 godina
neaktivan
84737 kaže...

Oprosti nismo se razumjeli. Ja sam samo dao primjer kako je čovjek neznanjem uništio grafičku.

Normalno da je na prijenosniku drukčije spojeno, no očito je da ventilator kao takav može ukoliko postigne dovoljno velik broj okretaja te inducira napon koji je viši nego ga neki elektronički sklop može podnjeti nanjeti nepopravljivu štetu na matičnoj ploči prijenosnika, ili kao što sam naveo u primjeru grafičkoj kartici.

No hard feelings ;)

Nema frke...

Živo me zanimalo....

Mjereno uni-t ut71e i fluke 87III

Maksimalni napon na +- kontaktima ventilatora(vent vrtio s kompresorom) 0,903v

Maximalni napono na fan_speed  kontaktu 0,083v(zanemarivo)

Ventilator iz acer aspire 5520

S obzirom na dobiveni napon teško da bi se moglo bilo šta desit(ali nije nemoguće) definitivno preporučam rastavljanje laptopa s zamjenom termalne paste i eventualnih termalnih spužvica sad je na vama koliko volite taj laptop:-)

A u ostalom šta je to stvarno toliko teško/skupo?

Desktop ne popravljam pa neznam kakva je situacija tamo(al gora sigurno)

14 godina
neaktivan

Da se javim, rastavio sam laptop, ispirio ga posteno, ali i dalje on meni vrti gadno taj ventilator!! Temp je manja, ali vrti i okrece taj ventilator evo upravo dok pisem ovaj post... Neznam sto mu je, da tako divlja ajmo reci...

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

I jos nesto... Laptop mi krepa na 2 nacina...jednom se samo ugasi i mogu ga odmah iste sekunde upaliti, a druga vrsta je ta da krepa i mogu ga upalitit tek nakon 10ak min... ????? Sto je tomu uzrok, zna li tko?

0 0 hvala 0
15 godina

Ček, jel ti i dalje krepava, nakon čišćenja?

11.0010010000111111011010101000100010000101101000110000100011010001100010011
Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan

Tako nagađat je.....

Daj prati malo temp gpu/cpu pa vidi kad se ugasi na koliko je stupnjeva da možemo eliminirat pregrijavanje

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Da i nakon ciscenja se pregrijava,,, a cim ga upalim temp mu je HDD: 30, TEMP1: konstantno 0, a CORE: (gori) 75...

I malo ventilator stoji malo vrti, bez obzira na temp.!!

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
mp9 kaže...

Da i nakon ciscenja se pregrijava,,, a cim ga upalim temp mu je HDD: 30, TEMP1: konstantno 0, a CORE: (gori) 75...

Možda nisi dobro namještao hladnjak ako je u pitanju dvostruki hladnjak za GPU i CPU. Jer ako nije namješteno dobro jedna hladi a druga nije pa se zato brzinski raste temperaure pa laptop se gasi zbog zaštite od kvara. Namjesti ponovno.

14 godina
neaktivan

evo malo nesto, po netu otvaram stranice, dok pisem post, ventilator stane i pogledam temp pa je na 85...pa ga ohladi na 80 i stane... U biti tako je, kada je temp ispod 85 vent stoji, a kad dode do 85 on vrti i spusti na 80 pa opet stane...a ima situacija kada se neupali, to je u igrici i onda mi komp krepa... I isto tako jedna situacija kad krepa sam od sebe, a da mu razlog nije temp...to je mozda do virusa ili nesto...neznam, stvarno mi je precudna ova situacija...

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Nello kaže...
mp9 kaže...

Možda nisi dobro namještao hladnjak ako je u pitanju dvostruki hladnjak za GPU i CPU. Jer ako nije namješteno dobro jedna hladi a druga nije pa se zato brzinski raste temperaure pa laptop se gasi zbog zaštite od kvara. Namjesti ponovno.

Imam jedan ventilator, i upravo to sto kazes temp strahovito raste...kao sekunde,,,a vent ohladi nekad do 60 nekad do 80 nemogu ga nikad pohvatat, samo znam da se pali na 85

17 godina

maticne od desktopa imaju opciju, sigurnosne blokade i stelovanja c&q opcije... sumnjam da ima ta toshiba,ali provjeri u biosu.  jesi siguran da parametre paljenja/gasenja ne remeti kakav softver...toshibin tool ili bilo sto slicno?

expert za istrazivanje ruda i gubljenje vremena na bol-u.
Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
mp9 kaže...
Nello kaže...
mp9 kaže...

Imam jedan ventilator, i upravo to sto kazes temp strahovito raste...kao sekunde,,,a vent ohladi nekad do 60 nekad do 80 nemogu ga nikad pohvatat, samo znam da se pali na 85

Ok, jesi kada stavio termopastu na proc? ako nije trebalo kupit kvalitetni termopastu pa na proc namažeš veličine riže i oprezno namontiraš hladnjak pa onda bi trebao barem niže temperure. A drugo ako se još zagrijava vjerovatno u nekom servisi rade puno parom. Laptop kojim se vent sam pali i gasi to tako mora bit jer večinu laptopa tako idu.

14 godina
neaktivan
torrente kaže...

maticne od desktopa imaju opciju, sigurnosne blokade i stelovanja c&q opcije... sumnjam da ima ta toshiba,ali provjeri u biosu.  jesi siguran da parametre paljenja/gasenja ne remeti kakav softver...toshibin tool ili bilo sto slicno?

E to neznam da li kakav softver remeti paljenje i gasenje... A moguce da ima moja Toshiba to samo ja bas i neznam to, da li to mozes mi objasniti kako se to radi?? ocito se nesto poremetilo u postavkama ventilatora, a kako se to rikta, neznam...

17 godina

kad udjes u bios, vidljivo je u jednom od izbornika ...q&c je recimo gdje vidis brzine ventilatora..ima li on opciju stelovanja kada da se pale i gase. uostalom ustvrdili smo da ima opcija drzanja venta stalno upaljenog. prebaci na to i onda mjeri pod opterecenje.

ne trebas igre....linkamo ti test tool prime95,ako se srusi,znaci nesto ne stima.

isto tako biosi imaju namjestanje temperature na kojoj ce doci do blokade rada pc-a...sam postavis plafon.  mobilni proc moze ici na vece temperature,slobodno.

ali sumnjam u sve ovo,jer bios laptopa obicno nema sve ove sitnice ko desktop maticna.

pitam za softver,jer moji susreti sa toshibom su takvi,da bude vagon nepotrebnog softvera.

Moj PC  
2 0 hvala 1
14 godina
neaktivan
torrente kaže...

kad udjes u bios, vidljivo je u jednom od izbornika ...q&c je recimo gdje vidis brzine ventilatora..ima li on opciju stelovanja kada da se pale i gase. uostalom ustvrdili smo da ima opcija drzanja venta stalno upaljenog. prebaci na to i onda mjeri pod opterecenje.

ne trebas igre....linkamo ti test tool prime95,ako se srusi,znaci nesto ne stima.

isto tako biosi imaju namjestanje temperature na kojoj ce doci do blokade rada pc-a...sam postavis plafon.  mobilni proc moze ici na vece temperature,slobodno.

ali sumnjam u sve ovo,jer bios laptopa obicno nema sve ove sitnice ko desktop maticna.

pitam za softver,jer moji susreti sa toshibom su takvi,da bude vagon nepotrebnog softvera.

nemam u biosima brzine ventilatora {#}...sada sam bas gledao...a ne znam ni kako onda ukljuciti opciju da vent stalno okrece??? da li mogu ja onda uopce ikako podesavati ventilator??

14 godina
neaktivan
torrente kaže...

evo rezultati testa... ovdje

sto se iz toga moze zakljuciti??!? ja neznam, jer da znam vjerovatno ne bih stavio temu na forum... Hvala svima koji su voljni pomoci

16 godina

Jesi probao flashati bios, ako ima noviji na toshibinim stranicama, ako ti to ne uspije odnesi laptop na servis jer je onda najvjerojatnije hardverski problem, ventilator ti se ne bi smio gasiti na temp iznad 50

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
abt kaže...

Jesi probao flashati bios, ako ima noviji na toshibinim stranicama, ako ti to ne uspije odnesi laptop na servis jer je onda najvjerojatnije hardverski problem, ventilator ti se ne bi smio gasiti na temp iznad 50

kako da flasham biose?????!? evo sada, negasi se... normalno temp je iznad 50 i negasi se... 

OVAKVO JE STANJE NAKON SAT I POL IGRICE: 

HDD: 47o

TEMP1: 81o

CORE: 60o

15 godina
neaktivan

Ajmo redom, ako se ponovi problem

Ako je porast temperature nagal, što bi značilo da ako čim se optereti procesor temperatura skoči naglo do 80-90 to je znak da ili hladnjak ne prijanja dobro na procesor ili da su toplovodne cijevi neispravne

Toplovodne cijevi češ ispitat tako da ćeš na jednu stranu doveti izvor topline na drugoj mjerit/osjetit, porast temperature mora bit momentalan

Ako je porast temp u granicama normale provjeriti ventilator, iznad 60 mora radit stalno

Moj PC  
1 0 hvala 1
14 godina
neaktivan

evo sad igram vec 3 h i vrti stalno, dok recimo prije nije vrtio, tj,nekada je znao stati u igrici!! a kako da ispitam, gdje su te cijevi i to??

0 0 hvala 0
17 godina

hdd temp. je u redu.

hajmo stavit nesto pouzdanije za mjerenje jezgri.

http://www.alcpu.com/CoreTemp/

iza toga, raspakiraj prime 95 i odvrti test,koji mozes bilo kad prekinuti. za to vrijeme prati temp core i javi.

http://files.extremeoverclocking.com/file.php?f=103

ako se ugasi na prime nakon 5min nije dobro.

btw ubilo me trazenje pdf-a za taj model u kojem bi vidio uvid u bios...toshiba download support boze sacuvaj.

Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina
neaktivan
torrente kaže...

hdd temp. je u redu.

hajmo stavit nesto pouzdanije za mjerenje jezgri.

http://www.alcpu.com/CoreTemp/

iza toga, raspakiraj prime 95 i odvrti test,koji mozes bilo kad prekinuti. za to vrijeme prati temp core i javi.

http://files.extremeoverclocking.com/file.php?f=103

ako se ugasi na prime nakon 5min nije dobro.

btw ubilo me trazenje pdf-a za taj model u kojem bi vidio uvid u bios...toshiba download support boze sacuvaj.

ovako...glupo mi je i iznositi ti rezultate, jer ces misliti da te ''zaje...'' ...evo upravo test traje, i vec je u 11minuti i temp mu je dosla do 75, i pocelo opadati... stvarno neznam kako i na koju foru... sto ima novoga o biosima, da li si uspio nesto nagrabati???

17 godina

cuj...ako ti nakon 11 minuta prime95 vrcenja pokaziva 75,pa to je fenomenalno za laptop.  ja desktop nakon 40min  naguram na 82-83,a  ogromno kuciste sa gomilom skythe coolera.

dakle,on hladi...pazi sad ovo...prime95 se koristi da bi se provjerila stabilnost i suradnja memorije i procesora. ako se ima sto srusit, srusit ce se,te sa njim nabijas toplinu,jer procesor vristi na 100%...e sad, preporuka je vrtit ga preko nocii tome slicno,po 12 sati,ali tebe ne zanima stabilnost komponenti,vec temperatura i koji je maximum...za to je potrebno pola sata do sat.

pdf je suhoparan i nudi samo elementarne opcije ,kako upalit laptop i slicne n00b informacije.

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
torrente kaže...

cuj...ako ti nakon 11 minuta prime95 vrcenja pokaziva 75,pa to je fenomenalno za laptop.  ja desktop nakon 40min  naguram na 82-83,a  ogromno kuciste sa gomilom skythe coolera.

dakle,on hladi...pazi sad ovo...prime95 se koristi da bi se provjerila stabilnost i suradnja memorije i procesora. ako se ima sto srusit, srusit ce se,te sa njim nabijas toplinu,jer procesor vristi na 100%...e sad, preporuka je vrtit ga preko nocii tome slicno,po 12 sati,ali tebe ne zanima stabilnost komponenti,vec temperatura i koji je maximum...za to je potrebno pola sata do sat.

pdf je suhoparan i nudi samo elementarne opcije ,kako upalit laptop i slicne n00b informacije.

e, a pogle ovo...upalim komp nakon 12sati i temp mi odmah u startu 83, evo sada vrti vent kao lud i pusta temp...kako mu na startu tako visoka temp?? pokusat cu ga testirati i sa prime95 po sat vremena, pa cemo vidjeti...

neznam, jesi li mi rekao mugu li kako podesiti vent da stalno vrti?? i kako?? i sto je tvoja preporuka?

14 godina
neaktivan

upravo je stao vent i temp skace za po 2 stupnja, dode do 80 i vent pocme vrtjeti...koliko je uopce korisno i dobro za laptop ako vent stalno okrece?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
mp9 kaže...

e, a pogle ovo...upalim komp nakon 12sati i temp mi odmah u startu 83, evo sada vrti vent kao lud i pusta temp...kako mu na startu tako visoka temp?? pokusat cu ga testirati i sa prime95 po sat vremena, pa cemo vidjeti...

To bi mogao biti pokazatelj da možda temperaturna sonda nije ispravna.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice