Mom je vjernom laptopu, čini se, otišla matična ploča.
Radio je savršeno do prije par dana, a onda se odjedanput više nije htio upaliti.
Pogledao sam rješenja na netu, probao sve standardno, provjerio memoriju, hdd, napravio hard reset i izvadio bateriju za bios na 15 + min, ali na žalost ništa.
Prema broju puta koliko se upali lampica za Caps Lock dobio sam da je general system board failure.
Našao sam "rješenje" problema; zagrijavanjem kritičnih djelova matične ploče da bi se kontakti ponovno spojili (
).E sada htio bih ako bi mi netko mogao uputiti što dalje napraviti. Naime ne znam kako bi izveo ovaj postupak (u pećnici) i malo sam sumljičav jer se bojim da bi se plastika mogla istopiti. Ili da upće ne pokušavam to raditi, možda neka alternativna metoda, i/ili ako bi mi netko mogao preporučiti dobar servis na području Zagrebe gdje bi mi mogli pomoći a da me usput i ne opljačkaju. Već sam bio u jednom servisu pa mi je lik onako hladno rekao da mi laptop za djelove ne vrijedi niti 200 kn. Naravno, gledao sam i po oglasniku da vidim kako se kreću djelovi i zaključio da bi za njih dobio barem 700kn, sama matične ploče za ovaj model kreću se između 350 i 700kn. Tu se također prodaju i reparirane matične ploče, tu se, pretpostavljam odnosi na ovaj postupka (jer vidim da nije rijetko da odlaze matične ploče i da se preko oglasnika i pokvarene matične za ovaj model prodaju)? Dali netko ima iskustva s ovim?
I na kraju pitanje - što sad? Da pokušam popraviti, zamjeniti ili prodati u djelove i kupiti novi? Našao sam dobar laptop preko nabave za 2300 kn (treba mi samo za fakultet), ali sam kratak s novcima. Možda ako netko ima polovni laptop kojeg je voljan prodati?
Eto, svaki savjet je dobrodošao :)