ima možda neko recovery cd za ovaj tip laptopa sa vistom jer niti jedan drugi OS neželi primiti....
izbrisao sam ga i htio staviti xp ali mi samo javlja da niije umetnuti disk.............
poslije sam stavio Linux Ubuntu i on radi ali nemogu instalirati niti tv karticu niti web in walk.
ili ak neko zna neki program koji bi dodao u linux da instaliram tv karticu?
unaprijed hvala.........
Acer Aspire 5315 Recovery
- poruka: 5
- |
- čitano: 3.652
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
ljepo...........a osječam se ko kavi početnik........da bar neznam stim baratati....ali mi nejde......
aj mi molim te pojasni situaciju. imao si vistu vec predinstaliranu na recovery particiji pa si tu particiju izbrisao ili je dosao s linux-om instaliranim?
ovako je islo kod mene: acer extensa 5620g, predinstalirana vista home premium, prva particija (skrivena) FAT32 naziva PQSERVICE, na njoj je acer erecovery (znaci alt+F2 kod boot-a, ak se dobro sjecam) i jos dvije particije,
prva (ili druga ako brojis acer pqservice) NTFS naziva Acer, druga FAT32, naziva DATA. znaci tako je dosao tvornicki.
E sad, glupost kaj sam ja napravio, prebrisao acer i data particije, napravio jednu ntfs i instalirao winxp (vista se vukla da nije bilo za vjerovat), vrtio sam si da budem lijepo napravio factory restore kad pozelim vistu natrag
(kad pozelim prodat laptop :)). TO NE DELA :). Jednostavno vise kombinacija tipki alt+F2 ne dela i nemozes vise pokrenut factory restore. da ne davim, citao po netu dobrih mjesec dana i stvar je ovakva, svatko prica svoju pricu i nista
od tih gluposti kaj su nadrobili ne dela, instalacija winxp prebrise mbr i makne acer-ov tvornicki mbr koji je omogucavao kombinaciju alt+F2 da pokrenes factory restore, mozes naci acermbr.bin (ili tako nekako) mbr za skinut na netu, ali
meni na extensi to nije nista popravilo (i dalje alt+F2 nije delao), takodjer izgleda da erecovery ocekuje da postoje dvije particije na disku kad se pokrene i nece delat s jednom tako da sam ja napravio ovo: pobrisao sve (osim acer pqservice particije), napravio ponovno 2 particije ntfs+fat32 iste velicine (oko 60gb svaka ak se dobro sjecam), pokrenuo laptop s dvd-a viste, odabrao command prompt, restorirao acer origigi mbr s programom winmbr.exe (nalazi se na pqservice particiji u root direktoriju, nisam siguran da se bas zove winmbr, ali tako nekako, nemam pojma pogledaj, sad sam na poslu i nemogu ti tocno pogledat, acer tvornicki mbr je u fajlu rtmbr.bin ili tak nekako, opet pogledaj, pricam po sjecanju to je bilo prije 6 mjeseci) i pogledao s bcdedit /enum kaj to on ima u bcd-u, uglavnom ima stavku Acer recovery, ali nije radila jer nije bio podesen disk s kojeg se boot-a. ovdje imas detaljno objasnjenje opcije bcdedit-a http://technet.microsoft.com/en-us/library/cc709667.aspx prati njih i bez problema restoriras stavku Acer recovery. nakon toga reboot-aj, alt+F2 (sada dela :) i pokrene ti system restore, ali ne automatski kakav acer ima (znaci ono...nis ne diras on sam reinstalira vistu), nego otvori system restore kakav vista pokrece s dvd-a kad kliknes repair my system. klikni opet command prompt i iz njega pokreni sa acer pqservice particije program napp.exe i bingo factory restore se pokrene, vista je opet na disku i alt+F2 sad normalno radi, (znaci vise netrebas prolazit kroz ovu proceduru, samo lupis alt+F2 i kliknes restore i to ti je to :), pouka... uvijek napravit image disk-a prije paljenja novokupljenog laptopa :).