Koje strane jezike znate?

poruka: 183
|
čitano: 27.086
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina

Hrvatski,Ruski,Engleski,malo Ukrajinski i Moldavski

eplati.com
14 godina

Engleski

14 godina
neaktivan
Re: Koje strane jezike znate?
cod4gamer kaže...

ja znam engleski, bosanski, srpski, crnogorski....4 strana jezika :D

Čisto sumnjam. Nemojte si umišljati da znate ostale ex-yu jezike ako znate hrvatski.

14 godina

talijanski na razini materinjeg...

engleski jako dobro

spanjolski se snalazim dosta

njemacki kuzim samo prijenose f1, dok serije, show-e i to ne kuzim pol toga hahahah, pricat neznam skoro pa nista :)

volio bi nauciti bolje spanjolski i mozda njemacki

16 godina
neaktivan
ATiGamer kaže...
cod4gamer kaže...

Čisto sumnjam. Nemojte si umišljati da znate ostale ex-yu jezike ako znate hrvatski.

Ostali "ex-yu" jezici se smatraju jednim te istim jezikom od strane lingvista (van ovih prostora), i to sa dobrim razlogom, jer su ex-yu jezicni standardni temeljeni na istome dijalektu (naravno, izuzev sl i mkd).

hrvatski, njemački, nizozemski, engleski, pasivno slovenski, čitam ruski i norveški

14 godina

Hrvatski, engleski i Ł337 {#}

http://about.me/antesirkovic
15 godina
neaktivan

Engleski, njemački prilično dobro a Švedski pasivno, nisam imao s kim pričati pa sam i zaboravio dosta toga, ali sporazumjet se i neke osnovne stvari znam..

Ne postoje naši stalni prijatelji i naši stalni neprijatelji, postoje samo naši stalni interesi. Winston Churchill
14 godina
Engleski, Talijanski, Latinski
15 godina

Engleski- aktivno

Njemacki- vise je aktivno nego pasivno, ali bih htio da bude aktivan 100% :D

Mozda se bacim na ucenje nekog drugog jezika kada budem imao vremena.

Mozda turksi nabrzaka, za tjedan dana neke osnovne rijeci jer idem 9. 5 u Tursku.

14 godina
neaktivan

hrv,eng,bos,rus

malada
13 godina
protjeran

Švicarski, Austrijski i Vatikanski mi odlično idu.

Your opinion about me doesn't define who I am.
16 godina
neaktivan

Engleski - aktvino

Talijanski -  Pasivno ka aktivnom

Slovenski - Pasivno

Srpski - Aktivno (60% stvari gledam sa srpskim titlovima)

Volio bih naučiti osnove japanskog :)

Stara japanska: ako pas laje, nije dovoljno kuhan.
Poruka je uređivana zadnji put sri 27.4.2011 1:27 (nailer).
14 godina
neaktivan
brentaal kaže...
ATiGamer kaže...
cod4gamer kaže...

Ostali "ex-yu" jezici se smatraju jednim te istim jezikom od strane lingvista (van ovih prostora), i to sa dobrim razlogom, jer su ex-yu jezicni standardni temeljeni na istome dijalektu (naravno, izuzev sl i mkd).

hrvatski, njemački, nizozemski, engleski, pasivno slovenski, čitam ruski i norveški

Ne baš,neki to žele progurati da su ti jezici isti,ali to nije tko kod svih lingvista.baš me zanima tko od ovih ovdje a da nije živio u jugi i da veli da zna te jezike,tko od tih zna gramatiku recimo srpskog?Pri tome mislim da bi mogao provesti riječ kroz sve padeže,antonime,homonime,pravopis,rečenični sastav i tako dalje.

Ja sam Plavi zmaj.
14 godina
neaktivan

Kao što kolega napisa na prethodnoj strani, pod uvjetom da znaš ta dva jezika ćirilicu moraš znati glatko koristiti. Uz to imaš masu različitih riječi, kako u srpskom tako i u bosanskom. U BIH se turcizmi aktivno upotrebljavaju i na javnim mjestima.

14 godina
neaktivan

Meni se ponekad događa da u mislima miješam engleski,hrvatski i njemački,šta se često(ali pretpostavljam ne uvijek) događa onima koji znaju te strane jezike tako dobro poput mene...jednostavno razmišljam,pa skužim da ne razmišljam na hrvatskom nakon nekog vremena...A engleski i njemački znam od 6-te godine.

Savjet za roditelje:Djeca najbolje uče strane jezike na satelitskoj televiziji.Nabavite satelit sa samo stranim jezicima i naučite ih da gledaju satelit.Čim mlađa djeca tim bolje.

Ja sam Plavi zmaj.
14 godina
neaktivan

or slušajte Jacu u večernjim vijestima ili jubitou {#}

Poruka je uređivana zadnji put sri 27.4.2011 13:43 (ATiGamer).
14 godina
neaktivan
ATiGamer kaže...

or slušajte Jacu u večernjim vijestima ili jubitou {#}

to bi bilo ako želite da nauče bosansko-engleski...

Ja sam Plavi zmaj.
14 godina
neaktivan

To je antijezik, suprotan svim zakonima egzistencije jezika i razumijevanja njega samoga {#}

14 godina
neaktivan
ATiGamer kaže...

To je antijezik, suprotan svim zakonima egzistencije jezika i razumijevanja njega samoga {#}

...smrt svih lingvističara i poliglota...

Ja sam Plavi zmaj.
13 godina
neaktivan

Engleski učim,znam nešto malo

Slovenski me je stari učio toga jako malo znam

Češki i Poljski su me učili baka i djed,jedno vrjeme,znao sam se uglavnom sporazumjevati s česima no kasnije kako su mi baka i djed umrli nisam više imao volje za tim jezicima.

Dino
16 godina
neaktivan
g12356 kaže...
  Ne baš,neki to žele progurati da su ti jezici isti,ali to nije tko kod svih lingvista.baš me zanima tko od ovih ovdje a da nije živio u jugi i da veli da zna te jezike,tko od tih zna gramatiku recimo srpskog?Pri tome mislim da bi mogao provesti riječ kroz sve padeže,antonime,homonime,pravopis,rečenični sastav i tako dalje.

Srpski i hrvatski standardni (dakle štokavski) registri su jedan te isti jezik. Razlike među njima su manje nego među onime što lingvisti ovih prostora nazivaju narječjima istih. Sva strana lingvistička literatura smatra hrv. i srp. standard (štokavski) jednim jezikom sa različitim registrima. Tvrdiš da "neki" to pokušavaju progurati pa bi stoga moje pitanje bilo, tko su ti neki? Upoznatom sam sa lingvistikom, te je dojam koji se dobiva taj da je situacija posve obrnuta, odnosno, da su lingvisti sa ovih prostora ti koji "proguravaju" nešto. To nešto bi u ovome slučaju bilo izjednačavanje nacionalnosti i jezika, bilo da se stvore novi jezici (srpski i hrvatski standardi) ili da se opovrgava postojanje kajkavskog, čakavskog (možebitno i torlačkog). Lingvistika se ne bavi nacionalnošću, a to je nešto što ljudima teško pada. Još k tome valja pridodati činjenicu da svi govore neki jezik pa se eto i vole smatrati stručnjacima za polje jezika.

Za tvoju primjedbu o različitoj gramatici srpske i hrvatske gramatike (ako pričamo o standardu, jel) se nadam je bila riječ o šali.

14 godina
neaktivan

Znam kako gore kazu ''aktivno'' - engleski i norveški jezik, njemački i latinski negdje između. {#}

Razumijeti dobro mogu i švedski i danski...

Mes que un Club! FCBarcelona!
Poruka je uređivana zadnji put sri 27.4.2011 17:47 (PLASMAorLCD).
14 godina
neaktivan
brentaal kaže...
g12356 kaže...

Srpski i hrvatski standardni (dakle štokavski) registri su jedan te isti jezik. Razlike među njima su manje nego među onime što lingvisti ovih prostora nazivaju narječjima istih. Sva strana lingvistička literatura smatra hrv. i srp. standard (štokavski) jednim jezikom sa različitim registrima. Tvrdiš da "neki" to pokušavaju progurati pa bi stoga moje pitanje bilo, tko su ti neki? Upoznatom sam sa lingvistikom, te je dojam koji se dobiva taj da je situacija posve obrnuta, odnosno, da su lingvisti sa ovih prostora ti koji "proguravaju" nešto. To nešto bi u ovome slučaju bilo izjednačavanje nacionalnosti i jezika, bilo da se stvore novi jezici (srpski i hrvatski standardi) ili da se opovrgava postojanje kajkavskog, čakavskog (možebitno i torlačkog). Lingvistika se ne bavi nacionalnošću, a to je nešto što ljudima teško pada. Još k tome valja pridodati činjenicu da svi govore neki jezik pa se eto i vole smatrati stručnjacima za polje jezika.

Za tvoju primjedbu o različitoj gramatici srpske i hrvatske gramatike (ako pričamo o standardu, jel) se nadam je bila riječ o šali.

Ako si lingvist dokaži.Nije fora doć i samo reći da si upoznat sa lingvistikom.I da,razlike između ta dva jezika gledam do najsitnijeg detalja tako da sam ipak ozbiljan,pogotovo me živcira slušati ekavicu,isto tako važno je pogledati na količinu turcizama u ta dva jezika,srpski bi se mogao zvati i turskohrvatski.I ne,nisam nacinalist,štoviše,liberal sam.

A i to da baš svi strani (svi do jednog jedinog)   lingvisti smatraju ta dva jezika istim mi se nemože prodat.

A uostalom,kaj uopće brinem.Sve kaj sam htio reći je da ljudi ne navode srpski bosanski itd. pod strani jezik.A ovo država ionako je već propala.

Ja sam Plavi zmaj.
Poruka je uređivana zadnji put sri 27.4.2011 22:07 (g12356).
14 godina
protjeran

Srpski, romski, albanski, rasturam.

13 godina
neaktivan
Okolosam kaže...

Srpski, romski, albanski, rasturam.

Blago tebi ja ni Hrvatski neznam kako spada! :(((

Dino
14 godina
neaktivan
engleski i njemački
13 godina
neaktivan

engleski jako dobro naucio sto s interneta, u skoli, na tv-u 

njemacki jos ucim :D i razumijem ga a i nesto sam naucio dok sam prije gledo njemacki mtv xD

latinski znam dobro :D

spanjolski sto sam mogo naucit po sapunicama al rec ne napisat xD

volio bi jos naucit svedski <3

Potpis
15 godina
neaktivan

jel ima ikoji esperantist ovdje? :D 

42
15 godina
kakapo kaže...

jel ima ikoji esperantist ovdje? :D 

Ima moj ujak knjizicu o esperantu, mislio sam uciti, naucio sam par rijeci kao : zid, put i jos nesto, ali zaboravio sve :D

16 godina
neaktivan
g12356 kaže...
brentaal kaže...
g12356 kaže...

Ako si lingvist dokaži.Nije fora doć i samo reći da si upoznat sa lingvistikom.I da,razlike između ta dva jezika gledam do najsitnijeg detalja tako da sam ipak ozbiljan,pogotovo me živcira slušati ekavicu,isto tako važno je pogledati na količinu turcizama u ta dva jezika,srpski bi se mogao zvati i turskohrvatski.I ne,nisam nacinalist,štoviše,liberal sam.

A i to da baš svi strani (svi do jednog jedinog)   lingvisti smatraju ta dva jezika istim mi se nemože prodat.

A uostalom,kaj uopće brinem.Sve kaj sam htio reći je da ljudi ne navode srpski bosanski itd. pod strani jezik.A ovo država ionako je već propala.

Student sam treće godine lingvistike. Tvoje "gledanje do najsitnijeg detalja" mi ne znači ama baš ništa jer bi se onda praktički svaki socioregistar mogao smatrati zasebnim jezikom što on to ni u kome slučaju nije i ne može biti. Optužba za "nacionalizam" bila je ciljana na lingviste među kojima je devedesetih prevladavalo mišljenje da standardni jezik valja umjetno odvajati od sprskoga (slično suprotnom efektu koji se postigao u sredini dvadesetog stoljeća) nauštrb profesionalnosti. Tebe može živcirati slušanje "ekavice" no ne vidim kakve bi to trebalo imati veze sa ovime. Mnogi Srbi pričaju ijekavicom no nazivaju svoj jezik sprskim. Kako bi riješio tu situaciju? Bi li rekao da govore hrvatskim? Srpskim? Ili bi ponovno ukazao na nepostojeće razlike u padežima i odlučio da je to posve novi jezik jer koristi i još naknadni turcizam? (Inače, leksik je posljednja te najmanje važna stvar pri uspoređivanju međusobno razumljivih jezika) Kojim jezikom govori Hrvat koji govori ekavicu?

Što se tiče stranih lingvista, da, sva strana literatura koju sam ikada obrađivao priča o srpskohrvatskome standardu, ne o hrvatskome, srpskome, bosanskome ili crnogorskome. Na sličan način se hindski i urdu smatraju jednostavno dvama registrima jednog jezika.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice